Δουλεύετε από τo σπίτι; 10 συμβουλές για να αποδίδετε καλύτερα

0
265

Ο κορωνοϊός μας ανάγκασε να Μένουμε Σπίτι.

 

Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους. Επειδή όμως η ζωή συνεχίζεται και η οικονομία πρέπει να κινηθεί, οι περισσότερες επιχειρήσεις ζήτησαν από τους εργαζόμενους τους να ξεκινήσουν να δουλεύουν από το σπίτι.

Όπως είναι λογικό και επόμενο, οι προσδοκίες των εργοδοτών παραμένουν οι ίδιες, το περιβάλλον όμως για τους εργαζόμενους είναι εντελώς διαφορετικό. Και σε πολλές περιπτώσεις δεν πρόκειται για μια εύκολη μετάβαση.

Το κλειδί ώστε η εργασία μας από το σπίτι να κριθεί επιτυχημένη είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο που θα μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε.

Μερικές συμβουλές για να τα καταφέρουμε γρήγορα και αποτελεσματικά είναι οι ακόλουθες:

Διαλέξτε έναν χώρο βασισμένο στις ανάγκες σας

Το γραφείο στο σπίτι είναι μια πολύ καλή ιδέα, αλλά δεν αρέσει εξίσου σε όλους. Κι αυτό γιατί η εργασία κάποιων προϋποθέτει δημιουργικότητα, ενώ άλλων επιβάλλει την ησυχία για να μην υπάρξουν λάθη. Ένας ασφαλής τρόπος για να εργαστείτε αποτελεσματικά είναι να μοιράσετε τη μέρα σας. Αν είστε περισσότερο παραγωγικοί το πρωί συγκεντρώσετε όλες τις σοβαρές δουλειές για εκείνες τις ώρες και αφήστε το απόγευμα για να απαντήσετε σε μηνύματα και να προγραμματίσετε την επόμενη μέρα.

Ξοδέψτε χρήματα εκεί που πρέπει

Όταν εργαζόμαστε από το σπίτι είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε πολύ χρόνο καθισμένοι σε ένα γραφείο. Γι’ αυτό και επενδύστε στην αγορά ενός καλού κομπιούτερ που δεν θα σας κρεμάσει την κρίσιμη στιγμή και φυσικά σε μια εργονομική καρέκλα που δεν θα καταπονήσει το σώμα σας. Αν ο προϋπολογισμός σας είναι μικρός, σκεφτείτε ότι δεν χρειάζεται να έχετε καν γραφείο. Μπορείτε να γράψετε στο τραπέζι της κουζίνας, στην τραπεζαρία και αλλού. Την καρέκλα όμως μην τη δείτε σαν έξοδο, παρά μόνο σαν επένδυση.

Ετοιμαστείτε για την ημέρα

Οι περισσότεροι στο άκουσμα της εργασίας από το σπίτι χαίρονται σκεπτόμενοι ότι θα μπορούν να τριγυρίζουν όλη την ημέρα με τις πυτζάμες και να ξεκλέβουν ματιές στην τηλεόραση. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Για να εργαστείτε σωστά και να έχετε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα θα πρέπει να ντυθείτε κανονικά (όχι απαραίτητα με τα ρούχα της δουλειάς) και να ακολουθήσετε ολόκληρη την πρωινή ρουτίνα σας σαν να πηγαίνατε στο γραφείο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπείτε σε κλίμα εργασίας και να ξεχωρίσετε αυτές τις ώρες από εκείνες της χαλάρωσης που θα ακολουθήσουν αργότερα (με τις πυτζάμες σας αν το επιθυμείτε).

Ανάψτε το φως

Το δίχως άλλο δεν υπάρχει τίποτα πιο ευεργετικό από το πρωινό φως. Αν όμως το φως, που μπαίνει από τα παράθυρα, σας αποσπά από την εργασία σας ή δημιουργεί σκιά στον υπολογιστή σας, κλείστε τις κουρτίνες και ανάψτε τα φώτα, ώστε να εργαστείτε απρόσκοπτα για μερικές ώρες. Τα μικρά φωτιστικά ή τα φωτιστικά δαπέδου μπορούν να σας προσφέρουν περισσότερο φως, αν αυτό του δωματίου στο οποίο εργάζεστε δεν είναι τόσο δυνατό, με αποτέλεσμα να κουράζεστε και να αποσπάτε εύκολα η προσοχή σας.

 Απενεργοποιήστε τις γνωστοποιήσεις

Η απενεργοποίηση των γνωστοποιήσεων που λαμβάνουμε όλοι στο κινητό μας και των ειδοποιήσεων που ενδεχομένως έχουμε ενεργοποιήσει στο κινητό μας δυσκολεύουν τη συγκέντρωση μας στη δουλειά που πρέπει να ολοκληρώσουμε. Αν θέλετε η εργασία σας να γίνει γρήγορα και σωστά, πρέπει να απομακρύνεται από δίπλα σας κάθε ηλεκτρονική συσκευή πλην του κομπιούτερ σας. Όταν τελειώσετε το ωράριο εργασίας σας στο σπίτι, θα έχετε άπλετο χρόνο να ασχοληθείτε με τα μηνύματα που σας στάλθηκαν και τις αναρτήσεις φίλων και γνωστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βάλτε πρόγραμμα καθημερινά

Ο μόνος τρόπος για να δουλέψετε αποτελεσματικά στο σπίτι είναι να βάλετε πρόγραμμα. Καθορίστε εξαρχής τις ώρες που θα ξεκινάτε την εργασία σας και την ώρα που θα κλείνετε το κομπιούτερ σας, καθώς επίσης και τα διαλλείματα σας για φαγητό και καφέ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα και εσείς να μην σέρνετε την εργασία όλη την ημέρα, αλλά και να μην επιτρέπεται στον εργοδότη σας να σας ζητά τη διεκπεραίωση μιας δουλειάς, όποτε εκείνος το επιθυμεί.

Βγείτε έξω από το γραφείο

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η σύσταση θα ήταν, όταν μπλοκάρετε την ώρα της δουλειάς βγείτε να κάνετε μια βόλτα. Λόγω του κορωνοϊού όμως προτείνεται μια βόλτα στο τετράγωνο μαζί με το σκύλο σας, αν έχετε, αφού πρώτα θα έχετε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας ή μια βόλτα μέσα στο σπίτι. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να καλέσετε ηλεκτρονικά τους συναδέλφους σας και να μιλήσετε όλοι μαζί για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε αυτές τις ημέρες εξαιτίας της εργασίας στο σπίτι.

Αποσυνδεθείτε ολοκληρωτικά

Ένα από τα σημαντικά πράγματα για να εργάζεστε αποτελεσματικά από το σπίτι χωρίς να επιβαρύνετε την υγεία σας είναι όταν τελειώνεται τη δουλειά να μην την ξανασκεφτείτε μέχρι το επόμενο πρωί. Αν σας έρθει κάποια καλή ιδέα σχετικά καταγράψτε την σε ένα χαρτί. Επειδή εργάζεστε από το σπίτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε σε κλίμα δουλειάς 24 ώρες το 24ωρο.

Ταχτοποιήστε μια φορά την εβδομάδα

Η αλήθεια είναι ότι όταν εργαζόμαστε από το σπίτι ξεχνιόμαστε και αφήνουμε τα χαρτιά να συσσωρευτούν στην επιφάνεια του γραφείου μας. Για να είμαστε παραγωγικοί πρέπει και ο χώρος μας να δείχνει παραγωγικός, οπότε μια φορά την εβδομάδα πρέπει να ταχτοποιούμε τα χαρτιά, τις σημειώσεις, τα ντοσιέ και τα στικάκια μας για να μην χάνουμε το χρόνο μας και κουραζόμαστε άσκοπα.

Συνομιλήστε με άλλους ανθρώπους

Να θυμάστε πάντα ότι εργάζεστε από το σπίτι και όχι από το φεγγάρι. Η επαφή με τους άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εργασίας επιτρέπεται και είναι επιβεβλημένη, ιδιαίτερα όταν νιώθετε για κάποιο λόγο απογοητευμένοι ή καταπονημένοι.

Πηγή: success.com, inc.com, blog.hubspot.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας