Ας δούμε πώς το γέλιο και το χιούμορ μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να είμαστε πιο χαρούμενοι, πιο υγιείς και πιο παραγωγικοί στην καθημερινότητά μας.

 

Οταν η ζωή μας βάζει εμπόδια, είναι σύνηθες να νιώθουμε λύπη και αρνητικά συναισθήματα. Παρότι δεν είναι υγιές να καταπιέζουμε τη θλίψη μας, θα πρέπει επίσης να κάνουμε βήματα προς μία πιο χαρούμενη κατεύθυνση. Το χιούμορ είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να το πετύχουμε.

Το χιούμορ μειώνει το στρες

Η διαδικασία του γέλιου απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Όταν είμαστε πιο χαρούμενοι, το στρες μειώνεται. Αναλογιστείτε μία περίοδο έντονου στρες και λύπης. Δεν είναι ασυνήθιστο, κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου να ακούσατε ή να είπατε κάτι που περιέργως σας φάνηκε αστείο. Αυτό το χιούμορ που έρχεται απρόσμενα είναι που θα σπάσει την ένταση και θα ενδυναμώσει τις σχέσεις και τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.

Την ανάγκη μας για διασκέδαση μπορούμε να την μεταφέρουμε και στη δουλειά μας. Το ρητό «αυτοί που αγαπούν τη δουλειά τους δεν χρειάζεται να εργαστούν ούτε μία ημέρα στη ζωή τους» είναι αλήθεια. Το χιούμορ είναι ταυτόσημο της διασκέδασης. Όταν διασκεδάζουμε, απολαμβάνουμε ό,τι κάνουμε και ακόμη και οι χειρότερες αγγαρείες δεν φαντάζουν τόσο αγχωτικές. Η ισορροπία ανάμεσα σε εργασία και προσωπική ζωή είναι μία τάση στην οποία πολλοί οργανισμοί δίνουν έμφαση. Μερικές εταιρείες ενσωματώνουν στην καθημερινότητα χρόνο για παιχνίδι, διασκέδαση και γέλιο στην εργασία. Αυτές οι πρωτοβουλίες μειώνουν το στρες και τελικά αυξάνουν την παραγωγικότητα.

Το χιούμορ ενδυναμώνει τις ανθρώπινες σχέσεις

Όταν γελάμε μαζί με άλλους ανθρώπους δημιουργούμε αναμνήσεις που ενδυναμώνουν τις μεταξύ μας σχέσεις. Οι άνθρωποι θυμούνται πώς τους κάνουν οι άλλοι να νιώθουν. Όταν κάποιος είναι αστείος, οι άλλοι νιώθουν καλά γύρω του. Επιπλέον, έχουμε την τάση να συνδεόμαστε περισσότερο με άτομα που είναι χαρούμενα και αστεία.

Δυστυχώς όμως είναι αρκετές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το χιούμορ χρησιμοποιείται ως τρόπος κάλυψης ανασφαλειών και συναισθημάτων.  Αυτό δεν είναι ιδανικό. Όμως η ειλικρινής και πηγαία χαρά που έρχεται από ένα σπαρταριστό γέλιο δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Πολλές χαρούμενες αναμνήσεις χτίστηκαν πάνω σε στιγμές γέλιου και χαράς.

Τι χιούμορ αποκλιμακώνει άβολες καταστάσεις στον εργασιακό χώρο

Το χιούμορ «ξαλαφρώνει» δύσκολες καταστάσεις στον εργασιακό χώρο. Για παράδειγμα, όταν το αφεντικό αυτοσαρκάζεται, οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι μπορούν να ταυτιστούν μαζί του. Αυτό προάγει την επιχειρησιακή επικοινωνία και αυξάνει την παραγωγικότητα. Όταν είμαστε άτομα με χιούμορ, οι άλλοι θέλουν να βρίσκονται στον περίγυρό μας. Και αυτό ισχύει και στον επαγγελματικό χώρο όπου τα meeting γίνονται πιο ευχάριστα και οι καθημερινές εργασίες ολοκληρώνονται πιο αποτελεσματικά.

Βέβαια, υπάρχει ο σωστός τόπος και χρόνος για να κάνουμε χιούμορ. Ακόμη, καλό είναι να μην κάνουμε κατάχρηση. Όμως, μαθαίνοντας πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πούμε ένα αστείο βοηθά στην χαλάρωση της έντασης, στη σύσφιξη των σχέσεων και στην μεγαλύτερη παραγωγικότητα σε ένα περιβάλλον.

Με πληροφορίες από: www.psychologytoday.com

Διαβάστε ακόμη: 10 πράξεις καλοσύνης για να κάνετε τους γύρω σας να χαμογελούν

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας