Η «δύναμη» της θεραπευτικής ιππασίας

0
135

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία ολιστική θεραπεία που απευθύνεται σε άτομα με νευρολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές. Είναι η εφαρμογή ιππασίας σε άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, νοητική, κοινωνική) του ασθενούς.

Στους ιππικούς ομίλους Βαρυμπόμπης και Βάρης πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια συνεδρίες θεραπευτικής ιππασίας που έχουν βοηθήσει να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής πολλών ατόμων με κινητικά και νοητικά προβλήματα. Οι συνεδρίες διεξάγονται από τα μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΘΙΙΕ) που είναι η μεγαλύτερη θεραπευτική ομάδα στην Ευρώπη πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Όπως διευκρινίζει ο διευθυντής της ΕΕΘΙΙΕ, Γιάννης Νικολάου «η θεραπευτική ιππασία είναι η μεγάλη “ομπρέλα” όπου σε αυτήν ανήκουν η ιππική θεραπευτική εκπαίδευση και η ιπποθεραπεία».

Με την ιππική θεραπευτική εκπαίδευση ασχολούνται κυρίως ειδικοί παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτές ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες και καθηγητές φυσικής αγωγής.

Η ιπποθεραπεία είναι μια θεραπευτική συνεδρία που αντί να γίνει μέσα στο φυσιοθεραπευτήριο ή σε μια αίθουσα, γίνεται στην ιππική αρένα. Αντί να χρησιμοποιείται  κάποιο άλλο κύριο θεραπευτικό, σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται το άλογο. Ουσιαστικά γίνεται φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, αλλά αλλάζει ο χώρος και το μέσο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΕΘΙΙΕ, το μεγάλο πλεονέκτημα που υπάρχει στην θεραπευτική ιππασία έναντι των άλλων μεθόδων αποκατάστασης είναι ότι έχεις ένα έτοιμο φυσικό πολυαισθητηριακό περιβάλλον, το άλογο. Ένα περιβάλλον που πρέπει να δημιουργήσει κάποιος σε μία αίθουσα υπάρχει ήδη έτοιμο και είναι εξαιρετικά πλούσιο, τόσο πλούσιο που δεν μπορεί να αντιγραφεί τεχνικά».

Η θεραπευτική ιππασία μπορεί να εφαρμοστεί και να έχει πάρα πολλά οφέλη σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων, μεταξύ των οποίων η εγκεφαλική παράλυση, ο αυτισμός, το σύνδρομο Down, οι ημιπληγίες, οι παραπληγίες, τα προβλήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Γνωστή από την αρχαιότητα η θεραπευτική ιδιότητα των αλόγων

Η θεραπευτική ιδιότητα των αλόγων είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, τον 5ο αιώνα π.Χ. ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, Ιπποκράτης, μίλησε για τα ιατρικά οφέλη που έχει η ιππασία στους πνεύμονες και στους μυς, ενώ ο Ασκληπιός υποστήριζε πως τα άλογα στάλθηκαν στους ανθρώπους για να τους θεραπεύσουν.

Κλινικά, τα κινητικά οφέλη που έχει η θεραπευτική ιππασία στους ασθενείς έχουν αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της όμως δεν περιορίζονται μόνο στην κίνηση του ατόμου αλλά και στην ψυχική του σφαίρα, καθώς έχει αποδειχθεί πρόσφατα μέσα από έρευνες πως η θεραπευτική ιππασία επιδρά θετικά στην ψυχολογία, στην αυτοεκτίμηση και στην αυτοπεποίθηση του ασθενή παρεμβαίνοντας στο ορμονικό του σύστημα. Προκαλεί την αύξηση ορμονών όπως είναι η ωκυτοκίνη αλλά και άλλων που είναι άμεσα συνδεμένες με το πόσο ”ανοικτός” είναι στην επικοινωνία κάποιος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για άτομα που πάσχουν π.χ. από αυτισμό και έχουν ανάγκη από επικοινωνία.

Η ομάδα της ΕΕΘΙΙΕ, που αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της Υγεία (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, κα.), έχει αναπτύξει και την προσέγγιση Hi.K.E.R., που είναι η μοναδική επιστημονική προσέγγιση στην ιπποθεραπεία.

Η ΕΕΘΙΙΕ εκτός από τις συνεδρίες που κάνει, εκπαιδεύει και πιστοποιεί νέους θεραπευτές που θέλουν να ασχοληθούν και να εξειδικευτούν πάνω σε αυτό το αντικείμενο.Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα αυτά και από το εξωτερικό και συχνά έρχονται για να διδαχθούν την μέθοδο Hi.K.E.R. θεραπευτές από όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας