Καθημερινά το μυαλό μας κατακλύζεται από αναρίθμητες σκέψεις και ιδέες.
Υπάρχουν όμως αυτές οι ξεχωριστές στιγμές που αναφωνούμε δυνατά ή από μέσα μας:
Έχω μια ιδέα !
Έρχεται έτσι ξαφνικά στον ύπνο μας ή το ξύπνιο μας. Την ώρα που χαλαρώνουμε ή απασχολούμαστε με κάτι άσχετο.
Προσωπικά, εξαιρετικές ιδέες μου έχουν έρθει αρκετές στο ντους ή όταν απολαμβάνω το ξύρισμά μου.
Και όπως έρχεται αυτή η ξεχωριστή ιδέα, άλλες φορές απλά χαμογελάμε, άλλες φορές επεμβαίνει αμέσως η λογική και άλλες φορές νοιώθουμε ρίγη να διαπερνάνε την σπονδυλική μας στήλη ή παρασυρόμαστε σε ένα ποτάμι σκέψεων που μας ταξιδεύει σε άγνωστα μέρη!
Μια ιδέα είναι όπως ένας σπόρος.
Για να βλαστήσει χρειάζεται να βρίσκεται στο κατάλληλο έδαφος, την κατάλληλη εποχή.
Για να αναπτυχθεί περαιτέρω στο φυτό, το λουλούδι ή το δέντρο που προορίζεται να γίνει, χρειάζεται να έχει και στη συνέχεια τις κατάλληλες συνθήκες (έδαφος, λίπανση, ηλιοφάνεια, υγρασία, …).
Η αξία και τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από μια ιδέα, εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο που θα τη διαχειριστούμε.
Μια ιδέα μπορεί να την υποτιμήσουμε και να χαθεί.
Να την υπερτιμήσουμε και να κινδυνεύσουμε (οικονομικά ή με όποιον άλλο κίνδυνο)
Μια ιδέα μπορεί να έρθει σε λάθος τόπο ή χρόνο και να μην είναι κατάλληλες οι υπόλοιπες εξωτερικές συνθήκες (π.χ η οικογενειακή μας κατάσταση, οι τρέχουσες υποχρεώσεις μας, το τρέχων κοινωνικό, οικονομικό ή τεχνολογικό περιβάλλον).
Τι κάνουμε λοιπόν ;
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το άυλο, άπιαστο, που ίσως όμως να είναι καταλύτης για τις εξελίξεις στην υπόλοιπη ζωή μας ;
Όταν μας έρχεται για πρώτη φορά μια συναρπαστική ιδέα, απλά την ακούμε.
Την περιεργαζόμαστε, την σκεφτόμαστε, την αφήνουμε να μας ταξιδέψει, χωρίς όμως να την κρίνουμε λογικά ή να την απορρίψουμε ότι δεν γίνεται.
Ούτε όμως παρατάμε ό,τι κάνουμε για να την υλοποιήσουμε.
Την αφήνουμε να φύγει, (αν αφήσει κι αυτή το μυαλό μας ήσυχο), γιατί συνήθως κάποιες εξαιρετικές ιδέες είναι καταλύτες από την πρώτη στιγμή που μας έρχονται.
Πώς είμαστε την επόμενη ή την μεθεπόμενη μέρα ;
Όταν την φέρνουμε στη σκέψη μας, νοιώθουμε την ίδια συγκίνηση;
Την ίδια έξαψη ;
Αν ναι, μπορούμε να την εξετάσουμε πιο σοβαρά και τη θέση της διαίσθησης και της ονειροπόλησης, έρχεται να πάρει η λογική και η οργάνωση.
Η αξιολόγηση και υλοποίηση μιας ιδέας είναι σύνθετη διαδικασία και ανάλογα το θέμα (αφορά μια μετακόμιση ; μια αλλαγή εργασίας; ένα νέο προϊόν; την συγγραφή νεός νέου άρθρου;) χρειάζεται άλλα βήματα και οργάνωση.
Περιληπτικά, όμως, κάποια γενικά βήματα που προτείνεται να ακολουθήσουμε είναι:
- Γράφουμε την ιδέα μας, όσο πιο αναλυτικά μπορούμε. Ο γραπτός λόγος βοηθάει στη γείωση του άυλου, της ιδέας μας στην συγκεκριμένη περίπτωση.
- Στα πρώτα στάδια την προστατεύουμε. Δεν αρχίζουμε να γράφουμε γι αυτήν και να την διαλαλούμε σε φίλους και Social Media.
- Προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την υλοποίησή της. Από στενούς φίλους, ειδικούς, αναζητώντας πληροφορίες στο Internet.
- Καταγράφουμε τι απαιτήσεις χρειάζονται για να υλοποιηθεί (χρόνος, χρήματα, εκπαίδευση, αν επηρεάζονται άλλοι άνθρωποι και πρέπει να ερωτηθούν) και αν μπορούμε να την υλοποιήσουμε στην παρούσα κατάστασή μας.
Και εφόσον όλα δείχνουν ότι είναι βιώσιμη, τότε και μόνο τότε προχωράμε !
Σας εύχομαι καλές ιδέες !
ΥΓ. Ο γράφων, σε κάποιες εξαιρετικές ιδέες για την πορεία του στη ζωή, δεν ακολούθησε κανέναν από τους παραπάνω κανόνες βιωσιμότητας, πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα σε κάποιες περιπτώσεις. Ήταν όμως τόσο καταλυτικές, που δεν έμπαιναν σε χαρτί ή ζύγι. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία !
Ακούστε το άρθρο σε ηχητικό: Podcast | Έχω μια Ιδέα
Στοιχεία επικοινωνίας:
Νίκος Αυγερινός
Mail: [email protected]
Τηλ: 6936-703400
- Ενδυναμώστε το παιδί σας με τον Χάρτη της Γεωμετρίας της ψυχής του - 25/07/2024
- Καλημέρα υπέροχη ψυχή! - 22/07/2024
- Ικανοποιημένος ή Πιστός Πελάτης; | Ποιος είναι ο πραγματικός σας “χρυσός”; - 13/07/2024
[…] άρθρο μου Έχω μια Ιδέα, μπορείς να διαβάσεις μερικές χρήσιμες πληροφορίες […]