Kim Eng: Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου, μία από τις πιο δημοφιλής ερωτήσεις που μου κάνουν είναι: «Πώς είναι να βρίσκεσαι σε σχέση με ένα φωτισμένο ον;» (σημείωση: η Kim Eng είναι η σύντροφος του Eckhart Tolle). Γιατί αυτή η ερώτηση; Ίσως επειδή έχουν την ιδέα ή την εικόνα της ιδανικής σχέσης και θέλουν να μάθουν περισσότερα γι” αυτήν. Ίσως ο νους τους να θέλει να προβάλει κάπου στο μέλλον την ιδανική σχέση προκειμένου να την συναντήσουν.

Πώς είναι να βρίσκεσαι σε σχέση με ένα φωτισμένο ον; Όταν έχω αυτή την ιδέα στο νου μου, δηλαδή… «Έχω μια σχέση» ή «Βρίσκομαι σε σχέση», άσχετα με ποιον είμαι, υποφέρω. Αυτό έμαθα.

Με την έννοια της «σχέσης» έρχονται προσδοκίες, αναμνήσεις από προηγούμενες σχέσεις, προσωπικές και πολιτισμικές έννοιες του τι είναι μια «σχέση» και πώς θα πρέπει να μοιάζει. Έπειτα θα προσπαθήσω να εφαρμόσω και να συμμορφωθώ σε αυτές τις έννοιες. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ. Και υποφέρω ξανά. Η αλήθεια σε αυτό το θέμα είναι η εξής: δεν υπάρχουν σχέσεις. Υπάρχει μόνο η παρούσα στιγμή και σε αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο συσχέτιση.

Το πώς σχετιζόμαστε ή μάλλον καλύτερα το πόσο καλά αγαπάμε, εξαρτάται από το πόσο έχουμε αδειάσει από ιδέες, έννοιες και προσδοκίες.

Πρόσφατα, ρώτησα τον Eckhart να μου πει μερικές λέξεις από την οπτική του «εγώ» το οποίο αναζητά τη «σχέση αγάπης». Η συζήτησή μας γρήγορα εμβάθυνε για να φτάσει να αγγίξει μερικές από τις πιο προφανείς απόψεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Είπε λοιπόν:

Eckhart Tolle: Αυτό που συμβατικά αποκαλούμε «αγάπη» είναι η στρατηγική του «εγώ» για να αποφύγει να αφεθεί. Αναζητάτε κάποιον να σας δώσει κάτι το οποίο μπορεί να έρθει σε εσάς μόνο στην κατάσταση της παράδοσης, στην κατάσταση του να αφήνεστε. Η Ισπανική γλώσσα είναι η πιο ειλικρινής σε αυτή την εκτίμηση. «Te quiero» σημαίνει ταυτόχρονα «σ” αγαπώ» και «σε θέλω» ενώ η αληθινή αγάπη δεν έχει μέσα της το «σε θέλω», δεν έχει επιθυμία να κατέχει κάποιον ή να θέλει να αλλάξει ο άλλος σύντροφος. Το «εγώ» θεωρεί τον άλλον ξεχωριστό. Χρησιμοποιεί αυτό το άτομο για να καλύψει τη διαρκή αίσθηση της δυσφορίας που νιώθει, την αίσθηση του ανικανοποίητου, τον θυμό ή το μίσος που αισθάνεται και όλα αυτά συνδέονται στενά μεταξύ τους. Αυτές είναι εκφάνσεις μιας υποκειμενικής στάσης η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάσταση του «εγώ».

Όταν το «εγώ» ξεχωρίζει κάτι και λέει «αγαπώ» αυτό ή εκείνο, είναι μια ασυνείδητη προσπάθεια να σκεπάσει ή να αφαιρέσει τα βαθιά ριζωμένα αισθήματα που πάντα συνοδεύουν το «εγώ»: τη δυσαρέσκεια, τη δυστυχία ή την αίσθηση της ανεπάρκειας η οποία είναι τόσο οικεία. Για λίγο, αυτή η ψευδαίσθηση πραγματικά λειτουργεί. Έπειτα αναπόφευκτα, σε κάποιο βαθμό, το άτομο που έχετε ξεχωρίσει στα μάτια σας, αποτυχαίνει να λειτουργήσει ως σκέπασμα του πόνου, του μίσους, της δυσαρέσκειας ή της δυστυχίας, τα οποία όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους στην ανεπάρκεια και στην μη ολοκλήρωση που αισθάνεται το «εγώ» σας. Έπειτα, έρχεται το συναίσθημα πως όλα σκεπάστηκαν και έτσι προβάλλετε στο ξεχωριστό εκείνο πρόσωπο την προσδοκία πως θα «σας σώσει». Ξαφνικά όμως η αγάπη γυρνάει σε μίσος. Το «εγώ» δεν συνειδητοποιεί ότι το μίσος είναι προβολή του γενικού πόνου που ακόμη νιώθετε μέσα σας. Το «εγώ» πιστεύει ότι αυτό το πρόσωπο δημιουργεί αυτόν τον πόνο. Κι έτσι δεν συνειδητοποιείτε πως ο πόνος είναι το γενικό συναίσθημα το οποίο προέρχεται από το γεγονός ότι δεν είσαστε συνδεδεμένοι με το βαθύτερο επίπεδο της ύπαρξής σας.

Το αντικείμενο της αγάπης είναι ανταλλάξιμο όπως ανταλλάξιμο είναι και το αντικείμενο που θέλει το «εγώ». Μερικοί άνθρωποι κάνουν πολλές σχέσεις. Ερωτεύονται και παύουν να είναι ερωτευμένοι πολλές φορές. Αγαπούν έναν άνθρωπο για όσο καλύπτει τον πόνο τους, μέχρι να σταματήσει να το κάνει.

Μόνο το να αφήνεστε μπορεί να σας δώσει αυτό που αναζητάτε ως αντικείμενο αγάπης. Το «εγώ» λέει πως το να αφήνεστε δεν είναι απαραίτητο επειδή αγαπάτε αυτό το άτομο. Είναι φυσικά μια ασυνείδητη διαδικασία. Τη στιγμή που αποδέχεστε εντελώς αυτό που είναι στην παρούσα στιγμή, κάτι μέσα σας συνειδητοποιεί πως νιώθει μια έμφυτη, μόνιμη γαλήνη, ακίνητη και γεμάτη ζωντάνια. Είναι άνευ όρων, είναι η αληθινή σας ουσία. Είναι αυτό που αναζητούσατε ως αντικείμενο αγάπης. Είναι ο εαυτός σας. Όταν συμβαίνει, ένα εντελώς διαφορετικό είδος αγάπης είναι παρόν το οποίο δεν υπόκειται στο δίδυμο αγάπη / μίσος. Αυτή η αγάπη δεν ξεχωρίζει κανέναν. Είναι παράλογο να χρησιμοποιείται ακόμη και η ίδια λέξη γι” αυτήν την κατάσταση. Τώρα ακόμη και η φυσιολογική αγάπη / μίσος σχέση μπορεί να εισέλθει στην κατάσταση της απελευθέρωσης. Προσωρινά και για σύντομο χρονικό διάστημα θα συμβαίνει: θα βιώνετε μια βαθύτερη, εσωτερική αγάπη η οποία αποδέχεται ολοκληρωτικά το γεγονός ότι μερικές φορές θα λάμπει ακόμη και μέσα από μια εγωιστική σχέση. Αν αυτή η απελευθέρωση και παράδοση δεν επιτυγχάνεται, θα καλύπτεται ξανά με το παλιό εγωιστικό μοτίβο. Οπότε, δεν λέω ότι η βαθιά, αληθινή αγάπη δεν μπορεί να είναι παρούσα σποραδικά, ακόμη και σε μια φυσιολογική αγάπη / μίσους σχέση. Αλλά είναι σπάνιο και κρατάει λίγο.

Όταν αποδεχθείτε αυτό που είναι στην παρούσα στιγμή, κάτι βαθύτερο συγχωνεύεται από αυτό που είναι. Οπότε, μπορεί να τύχει να παγιδευτείτε στο πιο επώδυνο εσωτερικό ή εξωτερικό δίλλημα, στα πιο επώδυνα αισθήματα ή καταστάσεις αλλά από τη στιγμή που αποδέχεστε όλα αυτά ακριβώς όπως είναι, πηγαίνετε πέρα από αυτά. Ακόμη και αν αισθάνεστε μίσος, τη στιγμή που αποδέχεστε αυτό το μίσος, αυτό δηλαδή που αισθάνεστε, το υπερβαίνετε. Μπορεί ακόμη να βρίσκεται εκεί αλλά απρόσμενα θα βρεθείτε σε αυτό το βαθύτερο μέρος όπου το μίσος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον.

Όλη η φαινομενική ατομικότητα υπάρχει λόγο της έντασης μεταξύ των αντιθέτων. Ζέστη και κρύο, ανάπτυξη και φθορά, κέρδος και απώλεια, επιτυχία και αποτυχία, δηλαδή οι πολικότητες που είναι μέρος της ύπαρξης και φυσικά μέρος κάθε σχέσης.

Kim Eng: Τότε είναι σωστό να λέγεται πως δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε τις πολικότητες;

Eckhart Tolle: Δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε τις πολικότητες στο επίπεδο της μορφής. Ωστόσο, μπορείτε να υπερβείτε τις πολικότητες μέσα από το να αφεθείτε, να παραδοθείτε στη στιγμή. Τότε βρίσκεστε σε ένα βαθύτερο μέρος μέσα στον εαυτό σας όπου οι πολικότητες δεν υπάρχουν. Εξακολουθούν να υπάρχουν σε ένα εξωτερικό επίπεδο. Ωστόσο, ακόμη κι εκεί, κάτι αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο οι πολικότητες εκδηλώνονται στη ζωή σας όταν βρισκόσαστε στην κατάσταση της αποδοχής, όταν δηλαδή αφήνεστε. Σε αυτή την κατάσταση, οι πολικότητες εκδηλώνονται με πιο ήρεμο και ευγενικό τρόπο.

Όσο πιο ασυνείδητος είσαστε, τόσο πιο πολύ προσδιορίζεστε από τη μορφή. Η αίσθηση της ασυνειδητότητας είναι αυτή: προσδιορισμός μέσα από τη μορφή, είτε αυτή είναι μια εξωτερική (μια κατάσταση, ένα μέρος, ένα γεγονός ή μια εμπειρία) ή εσωτερική (μια σκεπτομορφή ή ένα συναίσθημα). Όσο περισσότερο συνδέεστε με τη μορφή, τόσο περισσότερο εμποδίζετε τον εαυτό σας να αφεθεί και έτσι δεν αποδέχεστε τη στιγμή, με αποτέλεσμα να είσαστε άτομο των άκρων ή να είσαστε βίαιος ή σκληρός απέναντι στις εμπειρίες που σας δίνει η πολικότητα. Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη που ζουν εικονικά στην κόλαση και στον ίδιο πλανήτη υπάρχουν άλλοι που ζουν μια σχετικά ειρηνική ζωή. Εκείνοι που έχουν εσωτερική ηρεμία θα εξακολουθούν να βιώνουν τις πολικότητες αλλά με πολύ πιο μαλακό τρόπο, όχι με τον ακραίο τρόπο όπου πολλοί άνθρωποι τις βιώνουν. Οπότε, ο τρόπος που οι πολικότητες βιώνονται μπορεί να αλλάξει. Οι πολικότητες από μόνες τους δεν μπορούν να φύγουν αλλά θα μπορούσε κάποιος να πει πως όλο το σύμπαν γίνεται με κάποιον τρόπο πιο καλοπροαίρετο. Ο κόσμος δεν είναι πλέον τόσο απειλιτικός όπως το «εγώ» τον αντιλαμβάνεται.

Kim Eng: Αν η αφύπνιση ή να ζει κάποιος τη ζωή σε μια αφυπνισμένη κατάσταση δεν αλλάζει την φυσική τάξη των πραγμάτων, η δυαδικότητα, δηλαδή η ένταση μεταξύ των αντιθέτων, πώς βιώνεται; Η κατάσταση της αφύπνισης επηρεάζει τον κόσμο ή μόνο την υποκειμενική εμπειρία του ατόμου απέναντι στον κόσμο;

Ekchart Tolle: Όταν ζείτε στην κατάσταση του να αφήνεστε στην παρούσα στιγμή, κάτι έρχεται μέσα από εσάς στον κόσμο της δυαδικότητας, το οποίο δεν προέρχεται από αυτόν τον κόσμο.

Kim Eng: Αυτό αλλάζει πραγματικά τον εξωτερικό κόσμο;

Ekchart Tolle: Το εσωτερικό και εξωτερικό είναι τελικά ένα. Όταν δεν βλέπετε τον κόσμο πλέον εχθρικά, δεν υπάρχει φόβος… και όταν δεν υπάρχει φόβος, σκέφτεστε, μιλάτε και δράτε διαφορετικά. Η αγάπη και η συμπόνια αφυπνίζονται και επηρεάζουν τον κόσμο. Ακόμη κι αν βρίσκεστε σε κατάσταση σύγκρουσης, υπάρχει μια εκροή ειρήνης μέσα στις πολικότητες. Οπότε, κάτι πραγματικά αλλάζει. Υπάρχουν κάποιοι δάσκαλοι ή διδασκαλίες που λένε πως τίποτα δεν αλλάζει. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κάτι πολύ σημαντικό αλλάζει. Αυτό που είναι πέρα από κάθε μορφή και λάμπει μέσα από τη μορφή, είναι το αιώνιο που λάμπει μέσα από τη μορφή μέσα στον κόσμο της μορφής.

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός
από www.eckharttolle.com

Πηγή: OmorfiZoi.gr

Έλενα Έρα

Έλενα Έρα

Η σταγόνα που μοιράζω μέσα από τα γραπτά και την τέχνη, βοηθούν τον άνθρωπο να κατανοήσει το ταξίδι της ψυχής του και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τη ζωή αλλά και τον κόσμο. Ένα απεριόριστο Σύμπαν δυνατοτήτων είναι διαθέσιμο μέσα μας… αρκεί να ξέρουμε πού να κοιτάξουμε και πώς να κοιτάξουμε.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία του ElenaEra.com/gr
Έλενα Έρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.