Εγκεφαλικά κύματα – Ηχητικά κύματα

0
217

Ο εγκέφαλος εκπέμπει περιοδικά κύματα ανάλογα με το βαθμό εγρήγορσης και δραστηριότητας που λειτουργεί. Όσο πιο έντονη είναι η εγκεφαλική δραστηριότητα, τόσο αυξάνεται η συχνότητα δόνησης των κυμάτων.

Τι σχέση μπορούν να έχουν τα εγκεφαλικά κύματα με τον ήχο;

Τα κύματα αυτά μετρώνται σε Hertz (κύκλους ανά δευτερόλεπτο) όπως ακριβώς και οι ηχητικές συχνότητες. Επιστημονικά πειράματα έδειξαν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να συγχρονιστεί και να συντονιστεί σε επιθυμητά κύματα λειτουργίας με τη βοήθεια ηχητικών συχνοτήτων καθώς και ρυθμικών παλμών.

Υπάρχουν 6 είδη εγκεφαλικών κυμάτων που εκπέμπουν σε διαφορετικές συχνότητες:

Τα κύματα Γάμμα (32-64 4HZ) εκπέμπουν στην υψηλότερη συχνότητα και σχετίζονται με την επεξεργασία ερεθισμάτων (οπτικά, ακουστικά κλπ) και την ομαδοποίηση τους σε κάποιο σύνολο. Εμφανίζονται στο μετωπιαίο λοβό και πάντα σε συνδυασμό με άλλα κύματα.

Τα κύματα Βήτα (16-32 HZ) σχετίζονται με έντονα συναισθήματα π.χ. φόβο και οργή, με διανοητική δραστηριότητα π.χ. επίλυση μαθηματικού προβλήματος, με στιγμές έκστασης. Εδώ εδρεύουν και οι πέντε ανθρώπινες αισθήσεις.

Τα κύματα  Άλφα (8-16 HZ) εμφανίζονται μόλις ο άνθρωπος κλείσει τα μάτια και εξαπλώνονται σε όλο τον εγκεφαλικό φλοιό. Σχετίζονται με την ήρεμη εγρήγορση και τη διαδικασία της χαλάρωσης που φτάνει ως το προ ύπνου στάδιο. Δημιουργούν μια ήρεμη, ευχάριστη, ίσως και εκστατική αίσθηση, ευνοούν τις συσχετίσεις, τη στοχευμένη εστίαση και μειώνουν την ευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα. Μελέτες έδειξαν ότι τα κύματα Α εμφανίζονται σε διαλογιστές Ζεν και διαλογιστές υπερβατικού διαλογισμού.

Τα κύματα Θήτα (4-8 HZ) έχουν σχέση με τη συνείδηση και το υποσυνείδητο, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την κωδικοποίηση και ανάκτηση μακροπρόθεσμων αναμνήσεων, τη συναισθηματική διέγερση που προκαλούν οι μνήμες. Εμφανίζονται στο πρώτο στάδιο του ύπνου, όπου χάνεται η αίσθηση του περιβάλλοντος και συχνά αναφέρεται ως «η ζώνη του λυκόφωτος». Είναι το στάδιο που μνήμες, φαντασία και ονειροπόληση συνυπάρχουν. Συχνά εμφανίζονται σε καταστάσεις βαθύ διαλογισμού και ύπνωσης.

Τα κύματα Δέλτα (0,5-4 HZ) συναντώνται στο 3ο και 4ο στάδιο ύπνου, αλλά και στα βρέφη κατά τα δύο πρώτα έτη της ζωής τους. Εκεί εδρεύει η πνευματικότηα και οτιδήποτε πέρα από τη λογική εμπειρία.

Τα κύματα Ω (0,1-1 HZ) εμφανίζονται κατά την ενδομήτρια ζωή.

Πώς λειτουργούν τα εγκεφαλικά κύματα ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου;

Ένα μικρό παιδί εκπέμπει στη συχνότητα Θήτα (έντονη φαντασία, μικρός χρόνος εστίασης) και Δέλτα.

Όσο αναπτύσσεται και αυξάνεται η γνωστική ικανότητα και οι απαιτήσεις εστίασης, ενεργοποιούνται τα κύματα Άλφα. Σε περίπτωση που δεν κατακτηθεί η λειτουργία των κυμάτων Άλφα, το άτομο αδυνατεί να εστιάσει την προσοχή του.

Στην Τρίτη ηλικία το άτομο επιστρέφει στις εγκεφαλικές δραστηριότητες Θήτα και Δέλτα, μειώνοντας τις ικανότητες γνώσης και εστίασης και αυξάνοντας την πνευματικότητα ή τη φαντασία.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τις ηχητικές συχνότητες, μπορούμε να συντονίσουμε τον εγκέφαλό μας στο επιθυμητό επίπεδο λειτουργίας. Για παράδειγμα, αν μετά από μια κουραστική μέρα επιδιώκουμε την ηρεμία και τη χαλάρωση, μπορούμε να επιλέξουμε τα κύματα Α. Αντίστοιχα, αν θέλουμε να “δουλέψουμε” με το υποσυνείδητό μας ώστε να επαναφέρουμε μνήμες ή να απαλλαγούμε από λάθος πεποιθήσεις που βρίσκονται καταγεγραμμένες εκεί, μπορούμε να επιλέξουμε στα κύματα Δ. Αν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σημαντικό ζήτημα προς επίλυση, μπορούμε να επιλέξουμε τα κύματα Β. κλπ…

Πού μπορούμε να βρούμε τις ηχητικές αυτές συχνότητες και πώς τις χρησιμοποιούμε;

Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα επιλογών μουσικών κομματιών συνδυασμένα με ηχητικά – εγκεφαλικά κύματα και ήχους της φύσης. Μπορούμε να τα αναζητήσουμε ως  πχ relaxing music – A waves, ή Theta waves relax ή brain waves music κλπ…

Ωστόσο, για καλύτερη ποιότητα και καλύτερο αποτέλεσμα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα παραγωγής ήχου – ηχητικών/εγκεφαλικών κυμάτων.

Μπορούμε κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων μας να βάλουμε την ηχητική μας επιλογή να ακούγεται ως “μουσικό χαλί”, ή ακόμα καλύτερα, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα μας για συνειδητή – ενεργητική ακρόαση, καθήμενοι σε άνετη θέση ή ξαπλωμένοι.

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στην ακρόαση αυτών των ήχων και όσο συχνότερα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία της ακρόασης, τόσο πιο εύκολα συντονίζεται ο εγκέφαλός μας στο επιθυμητό επίπεδο λειτουργίας.

Newsletter εγγραφή

Ηρώ Πλακιά

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας