Η ειρήνη και η χαρά μέσα μου

0
162

Σε μερικούς ανθρώπους υπάρχει μια αρρωστημένη νοοτροπία, κάποια περίεργη τάση να αντλούν ικανοποίηση από το αίσθημα θλίψης και δυστυχίας. Επιλέγουν τη δυστυχία με το να σκέφτονται και να λένε: Είναι άσχημη μέρα σήμερα, Όλα πάνε στραβά, Δεν πρόκειται να τα καταφέρω, Δεν αξίζω τίποτα, οι άλλοι μπορούν εγώ όχι κλπ.

 

Αν ξεκινάτε κι εσείς τη μέρα σας έτσι, τότε σίγουρα θα γίνετε πόλος έλξης όλων των αρνητικών καταστάσεων και θα είστε δυστυχισμένοι… μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι…

Ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε καθορίζεται από αυτό που γίνεται στη σκέψη μας. Πανάρχαια γνώση που τη συναντούμε στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, αλλά και ο Ρωμαίος φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος έλεγε ότι η ζωή ενός ανθρώπου είναι κατασκεύασμα των σκέψεών του. Ο Αμερικανός επίσης φιλόσοφος Έμερσον είχε πει: Κάθε άνθρωπος είναι αυτό που ο ίδιος σκέφτεται κάθε μέρα.

Πραγματική και διαρκής ευτυχία θα έρθει στη ζωή σας τη μέρα που θα αποκτήσετε σαφή συναίσθηση ότι μπορείτε να ξεπεράσετε κάθε αδυναμία. Τη μέρα που θα αντιληφθείτε ότι το υποσυνείδητό σας μπορεί να λύσει τα προβλήματά σας, να θεραπεύσει το σώμα σας και να σας εξασφαλίσει μια ευημερία που ξεπερνά και τα πιο τρελά σας όνειρα.

Μπορεί να νιώσατε μεγάλη ευτυχία όταν παντρευτήκατε, όταν αποφοιτήσατε από το Πανεπιστήμιο και τόσα άλλα που μπορεί κάποιος να απαριθμήσει. Όσο υπέροχα όμως και να είναι αυτά τα βιώματα δεν μας δίνουν ευτυχία που διαρκεί. Η επίδρασή τους είναι προσωρινή.

Η ευτυχία, ή καλύτερα η ευδαιμονία κατά τον Αριστοτέλη, είναι μια νοητική κατάσταση. Σκέψεις που επαναλαμβάνονται συστηματικά ριζώνουν στο υποσυνείδητο και γίνονται συνήθεια. Έξις, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης. Ο Επίκτητος, ο στωικός φιλόσοφος είχε πει:Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να αποκτήσουμε ηρεμία του νου και ευτυχία. Γι’ αυτό έχετε πάντα στο νου σας, τόσο όταν ξυπνάτε το πρωί, όσο και σε όλη τη διάρκεια της μέρας και όταν πηγαίνετε να κοιμηθείτε το βράδυ, ότι δεν πρέπει να θεωρείτε κανένα εξωτερικό πράγμα δικό σας, αλλά να τα αποδίδετε όλα στο Θεό.

Η ευτυχία είναι η συγκομιδή ενός ήρεμου νου. Αγκυροβολήστε με τη σκέψη σας στη γαλήνη, την ηρεμία, την ασφάλεια και στη θεία καθοδήγηση και ο νους σας θα παράγει ευτυχία. Τα εξωτερικά πράγματα δεν αποτελούν τα αίτια, αλλά το αποτέλεσμα.

Πυθαγόρεια άσκηση:

Πρωινό κάθισμα: τι έχω να κάνω σήμερα; Το οραματίζομαι.

Το βράδυ προτού κοιμηθούμε:

Πού έσφαλα σήμερα; Τι καλό έκανα; Τι δεν έγινε απ΄τους στόχους μου;

———————————————-

Πρωινό ξεκίνημα:

Πάρε τρεις βαθιές αναπνοές, νιώσε ευγνωμοσύνη που και σήμερα άνοιξες τα μάτια σου, για την αναπνοή σου, το χάρισμα που σου δόθηκε για μια ακόμα μέρα να απολαμβάνεις αυτόν τον υπέροχο πλανήτη και που δεν είναι δεδομένο για όλους και πες:

«Είναι μια καινούργια και υπέροχη μέρα για εμένα. Δεν θα υπάρξει άλλη μέρα σαν τη σημερινή. Βρίσκομαι κάτω από τη θεία καθοδήγηση. Η θεία αγάπη με περιβάλλει, με τυλίγει και προχωρώ γαλήνια και ειρηνικά. Έλκω προς εμένα όλα όσα μου εξασφαλίζουν την ευημερία και την ευτυχία».

 

Newsletter εγγραφή

 

 

Δέσποινα Δροσάτου
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Δέσποινα Δροσάτου (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας