Εισάγοντας απλές mindfulness τεχνικές στην καθημερινότητα μας

0
938

Στους φρενήρεις ρυθμούς που ζούμε την καθημερινότητά μας, είναι σημαντικό να μάθουμε κάποιους απλούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ένα διάλειμμα όταν κρίνεται απαραίτητο, να εστιάσουμε στο σώμα και τις αισθήσεις μας και να αποκτήσουμε έτσι μεγαλύτερο αυτο-έλεγχο και εσωτερική σύνδεση και ηρεμία.

 

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι να θυμηθούμε αυτά που έχουμε ξεχάσει- την αναπνοή μας, το σώμα μας και τις 5 αισθήσεις μας. Στην Mindfulness, αυτά ονομάζονται οι άγκυρες μας που μας φέρνουν σε επαφή με το εδώ και τώρα. Όσο εστιάζουμε σε αυτά που μας φέρνουν σε επαφή με την εκάστοτε παρούσα στιγμή, τόσο πιο συγκεντρωμένοι, ήρεμοι και ευτυχισμένοι νιώθουμε.

Παρακάτω, παρατίθενται κάποιες απλές τεχνικές ενσυνειδητότητας που μπορείτε να αρχίσετε να εισάγετε σιγά- σιγά στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Είναι σημαντικό, καθώς αυτές οι τεχνικές θέλουν χρόνο και εξάσκηση για να αποτελέσουν μέρος της ζωής σας, να έχετε ένα τετράδιο όπου θα καταγράφετε την τεχνική που κάνετε και τα σχόλια σας δίπλα. Αφιερώστε μία ολόκληρη εβδομάδα στην κάθε τεχνική επαναλαμβάνοντάς την καθημερινά.

  • Κατά την διάρκεια της ημέρας, κάντε μια παύση. Σταματήστε για 5 λεπτά ό,τι κι αν κάνετε. Παρατηρήστε τον περιβάλλοντα χώρο- τι είναι αυτό που βλέπετε, ακούτε, μυρίζετε. Στη συνέχεια, παρατηρήστε την αναπνοή σας- είναι αργή ή κοφτή; Αφιερώστε 1-2 λεπτά στην αναπνοή σας εισπνέοντας αργά από την μύτη και εκπνέοντας αργά από το στόμα, ώστε να την ανοίξετε και να την μαλακώσετε.
  • Συνεχίστε εισάγοντας στην καθημερινότητά σας το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο. Μπορεί να γίνει είτε το πρωί, είτε το απόγευμα, 20 λεπτά είναι ιδανικά.

Παρατηρήστε και καταγράψτε:

σωματικές αισθήσεις (ζέστη, κρύο, κούραση, λαχάνιασμα, ιδρώτας, εντάσεις, μυϊκοί πόνοι κ.α.)

-τι σκέψεις περνάνε από το μυαλό σας

-τι συναισθήματα νιώθετε

-πώς είναι η αναπνοή σας (ισχνή, αργή, γρήγορη, διακεκομμένη, μακριά, κοφτή κ.α.)

  • Για τις επόμενες 7 ημέρες, 3 φορές μέσα στην ημέρα, κάντε μια παύση, παρατηρήστε και καταγράψτε τα εξής στον περιβάλλοντα χώρο σας:

5 πράγματα που μπορείτε να δείτε

-4 πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε

-3 πράγματα που μπορείτε να ακούσετε

-2 πράγματα που μπορείτε να γευτείτε

-1 πράγμα που μπορείτε να μυρίσετε

  • Στο τέλος της ημέρας, πριν πάτε για ύπνο, θυμηθείτε ένα συγκεκριμένο ευχάριστο γεγονός της μέρας και καταγράψτε τα παρακάτω:

-Τι συνέβη; Ποια ήταν η εμπειρία;

-Πώς ένιωσε το σώμα σας κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας;

-Ποια συναισθήματα και σκέψεις συνόδευαν αυτό το γεγονός;

-Τι σκέψεις, σωματικές αισθήσεις και συναισθήματα παρατηρείτε τώρα καθώς γράφετε αυτά;

5) Κάθε πρωί που ξυπνάτε, σκεφτείτε 3 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή σας αυτή την περίοδο και γράψτε τα. Με αυτόν τον τρόπο εγκαθίσταται το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης στο μυαλό και στο σώμα σας και σας βοηθάει να στρέφετε την προσοχή σας στα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δοχείο ευγνωμοσύνης, στο οποίο μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Κάθε μέρα, όλα τα μέλη της οικογένειας γράφουν σ’ ένα κομμάτι χαρτί για τι πράγμα ή πράγματα είναι ευγνώμονες και το βάζουν μέσα στο δοχείο. Βάλτε το κάπου όπου όλοι μπορούν να το δουν και απολαύστε την διαδικασία να το βλέπετε να γεμίζει. Στο τέλος του μήνα, ανοίξτε το και διαβάστε τι γράψατε όλοι μαζί.

Θυμηθείτε να επιτρέπετε χρόνο στο σώμα και το μυαλό σας να αφομοιώνει τις νέες πληροφορίες και αποδεχτείτε οποιαδήποτε αντίσταση μπορεί να προκύψει. Πλησιάστε αυτές τις τεχνικές με μια διάθεση εξερεύνησης, ανακάλυψης, περιέργειας και αποδοχής. Τα οφέλη τους θα είναι άμεσα και θα φέρουν αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις τρέχουσες καταστάσεις της ζωής σας.

Δείτε τις επόμενες εκδηλώσεις της Κατερίνας Καντσού >>

 

Newsletter εγγραφή

 

Κατερίνα Καντσού

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας