Εκλείψεις 2020

1. 10 Ιανουαρίου 2020– Σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς στις 20ο00’ Καρκίνου

2. 5 Ιουνίου 2020– Σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς στις 15ο34’ Τοξότη

3. 21 Ιουνίου 2020– Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στην 00ο21’ Καρκίνου

4. 5 Ιουλίου 2020 – Σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς στις 13ο37’ Αιγόκερω

5. 30 Νοεμβρίου 2020– Σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς στις 08ο38’ Διδύμων

6. 14 Δεκεμβρίου 2020– Ολική έκλειψη Ηλίου στις 23ο08’ Τοξότη

Αρχέγονη Ψυχολογία

Οι Εκλείψεις ασκούσαν δέος και φόβο από παλιά στους ανθρώπους. Όσο πίσω στην Ιστορία και αν πάμε, πάντα ο άνθρωπος συνέδεε το φως με την ίδια τη ζωή. Πιθανότατα, αυτό να συνέβαινε ακόμη και από τα προϊστορικά χρόνια, σαν ένα βαθιά ριζωμένο ένστικτο, καθώς το φως προστάτευε τον άνθρωπο από το σκοτάδι, από τον κίνδυνο των άγριων ζώων, του έδινε ζεστασιά και ενέργεια. Ο Ήλιος είναι αυτός που δίνει ζωή και η Σελήνη είναι η Θεά-Μητέρα.

Οι ηλιακές εκλείψεις γίνονται όταν έχουμε την φάση της Νέας Σελήνης. Κατά την φάση αυτή η Σελήνη είναι σκοτεινή, δεν φαίνεται και δεν αντανακλά το φως του Ηλιου. Οι πρώτοι άνθρωποι λοιπόν έβλεπαν την Μητέρα-Θεά να είναι σε μια πολύ αδύναμη κατάσταση. Ταυτόχρονα, κατά την έκλειψη, η Σελήνη έκρυβε το φως του Ήλιου και ενώ θα έπρεπε να υπήρχε φως για λίγο επικρατούσε το σκοτάδι, απομονώνοντας τον άνθρωπο από την πηγή της ζωής. Αυτό το ”διπλό σκοτάδι” της Σελήνης αλλά και του Ήλιου κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης δημιουργούσε μια μεγάλη αναστάτωση σε οτιδήποτε είχε να κάνει με το φως και άρα με την ίδια την ζωή. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και την εποχή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης οι ηλιακές εκλείψεις σχετίζονταν με πανικό και με χάος.

Για να κατανοήσουμε τη δύναμη και την ισχύ μιας έκλειψης θα ήταν χρήσιμο να κατανοήσουμε ότι ο χρόνος σε αυτή τη διάσταση που καλούμε πλανήτη Γη μετριέται μέσα από μια συνεχόμενη κυκλική επανάληψη της αρχέγονης εναλλαγής της ημέρας με τη νύχτα. Αυτός ο ρυθμός τους φωτός και του σκότους και της επαναληπτικής διαδοχής τους κρύβεται και μέσα στο σώμα μας καθώς επίσης και μέσα στην ίδια την ψυχή μας. Κάθε φορά που αυτό το μοτίβο εναλλαγής διακόπτεται από κάτι, όπως για παράδειγμα από μια έκλειψη, υπάρχει σκοτάδι εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει φως λες και οι νόμοι του Σύμπαντος πρόσκαιρα ακυρώνονται…
Ο ρόλος των δεσμών της Σελήνης

Οι εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Νέα Σελήνη ή η Πανσέληνος του μήνα γίνονται κοντά στους σεληνιακούς δεσμούς. Οι σεληνιακοί δεσμοί δεν είναι υλικά σώματα, αλλά μαθηματικά σημεία που υπολογίζονται σε σχέση με το σημείο που τέμνει η τροχιά της Σελήνης την τροχιά του Ηλίου.

Στην ουσία οι δεσμοί είναι κενός χώρος ο οποίος γεμίζει κατά τη διάρκεια των εκλείψεων και δε θα πρέπει να τους βλέπουμε ακριβώς σαν ουράνια σώματα. Έχουν όμως ένα βαθύτατο εσωτερικό/μεταφυσικό νόημα μιας και είναι το σημείο στο οποίο ευθυγραμμίζονται ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη και άρα είναι κατά κάποιο τρόπο το σημείο συνάντησης του Πνεύματος, της Ψυχής και του Σώματός μας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Οι εκλείψεις λοιπόν, συμβαίνουν πάντα την ημέρα της νέας Σελήνης ή της Πανσελήνου, αλλά η επίδρασή τους είναι κατά πολύ περισσότερο ισχυρή και με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που έχει μια νέα Σελήνη ή μια Πανσέληνος.

Είδη Εκλείψεων

Έχουμε εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης. Μια έκλειψη μπορεί να είναι ολική, μερική, δακτυλιοειδής ή παρασκιάς. Ολική και μερική έκλειψη έχουν και ο Ήλιος και η Σελήνη. Δακτυλιοειδή έκλειψη έχει μόνο ο Ήλιος και έκλειψη παρασκιάς έχει μόνο η Σελήνη. Για να έχουμε μια ηλιακή έκλειψη πρέπει η Σελήνη να βρίσκεται ανάμεσα στην Γη και τον Ήλιο (Νέα Σελήνη) ώστε το σώμα της Σελήνης να καλύψει τον ηλιακό δίσκο και για να έχουμε μια σεληνιακή έκλειψη πρέπει η Γη να βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και την Σελήνη (Πανσέληνος), ώστε η σκιά της Γης να σκοτεινιάσει την Σελήνη.

Γεωμετρία Ηλιακής Έκλειψης

Εκλείψεις

Γεωμετρία Σεληνιακής Έκλειψης

Εκλείψεις

Κάθε πότε συμβαίνουν οι Εκλείψεις;

Κάθε χρόνο έχουμε δύο περιόδους εκλείψεων και κάθε περίοδος διαρκεί από 31 μέχρι 37 ημέρες. Εφόσον η Σελήνη χρειάζεται 29 ημέρες για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από την Γη και άρα να κάνει μία σύνοδο και μία αντίθεση με τον Ηλιο, σίγουρα έχουμε μέσα σε κάθε περίοδο τουλάχιστον δύο εκλείψεις, μια ηλιακή και μια σεληνιακή. Εφόσον κάθε χρόνο έχουμε δύο περιόδους εκλείψεων, τότε μέσα σε μια χρονιά, το λιγότερο που μπορεί να έχουμε είναι τέσσερις εκλείψεις.

Βέβαια, επείδη ο κύκλος των 29 ημερών της Σελήνης είναι μικρότερος από τις 31-37 ημέρες μιας εκλειπτικής περιόδου, είναι δυνατόν να έχουμε δύο ηλιακές ή δύο σεληνιακές εκλείψεις μέσα σε μια περίοδο, αντί για μία από το κάθε είδος. Αυτό συμβαίνει καθε 4 χρόνια για τις ηλιακές και κάθε 3 χρόνια για τις σεληνιακές εκλείψεις και σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιπλέον εκλείψεις της περιόδου είναι συνήθως μερικές και όχι ολικές.

Κάθε χρόνο λοιπόν, έχουμε τέσσερις εκλείψεις (δύο ηλιακές και δύο σεληνιακές). Κάθε τριάμισι χρόνια συμβαίνουν 5 εκλείψεις και κάθε τεσσεράμισι χρόνια συμβαίνουν 6 εκλείψεις. Μερικές φορές έχουμε 7 εκλείψεις μέσα σε μιά χρονιά. Αυτό είναι κάτι σπάνιο βέβαια. Η τελευταία φορά που είχαμε 7 εκλείψεις ήταν το 1982 και η επόμενη χρονιά που θα φιλοξενήσει τόσες εκλείψεις θα είναι το 2038.

Επίδραση

Οι εκλείψεις αυξάνουν την δυναμικότητα των πλανητών και ανάλογα με τον οίκο του χάρτη που συμβαίνει στο προσωπικό μας ωροσκόπιο θα έχουμε έντονη δραστηριότητα στα θέματα που κυβερνά ο οίκος στη ζωή μας.

Μια ηλιακή έκλειψη σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή που μπορεί να φέρει όμως ριζικές αλλαγές, σαν να ξεκινάει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή μας. Αυτό συμβαίνει με μια σειρά γεγονότων στη ζωή μας που μπορεί να είναι ευχάριστα ή και δυσάρεστα, ανάλογα με τον προσωπικό μας χάρτη. Οτιδήποτε φέρνει μια ηλιακή έκλειψη θα είναι ορατό και ξεκάθαρο και σε εμάς και στους άλλους και δε θα παραμείνει απλά σαν ένα εσωτερικό γεγονός που μας δημιουργεί σκέψεις και μας κάνει να νοιώθουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο (αυτό το τελευταίο ισχύει περισσότερο με τις σεληνιακές εκλείψεις). Στην περίπτωση που η ηλιακή έκλειψη αγγίζει συγκεκριμένους πλανήτες στον χάρτη μας, τότε προτού συμβούν οι αλλαγές θα πρέπει να ξεπεράσουμε μια πρόκληση που περιγράφεται από τους συγκεκριμένους πλανήτες για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή μας.

Όλες οι εκλείψεις, ηλιακές ή σεληνιακές, έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τη ζωή μας. Τα γεγονότα που τις συνοδεύουν φαίνονται έντονα και σημαντικά. Πολλές φορές, μια καινούργια αρχή σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας κάτι από το παρελθόν. Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, μια σχέση, ένα αντικείμενο ή ένας τρόπος συμπεριφοράς. Οι εκλείψεις μας σπρώχνουν να κινηθούμε γρήγορα και μπροστά. Μας σπρώχνουν να αναλάβουμε δράση σε κάποιο τομέα της ζωής μας όπου τα πράγματα ήταν στατικά και χωρίς εξέλιξη.

Τα αποτελέσματα μιας έκλειψης μπορούν να φανούν μήνες ή και χρόνια μετά. Ο γενικός κανόνας είναι ότι κάθε μια ώρα από τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης αντιστοιχεί σε ένα χρόνο από τη ζωή μας, ενώ κάθε ώρα από τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης αντιστοιχεί σε ένα μήνα.

Athan Zervas

Πηγή: Athan-ology

 

Newsletter εγγραφή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας