Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο έχει πολλές και δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία.

Η υπεριώδης ακτινοβολία, είναι υπεύθυνη για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δυσμενή αποτελέσματα. Στα βραχυπρόθεσμα συγκαταλέγονται το ηλιακό ερύθημα και έγκαυμα, οι φωτοδερματοπάθειες και η φωτοευαισθητοποίηση, ενώ στα μακροπρόθεσμα η καρκινογένεση και η πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Όταν όμως η έκθεση στον ήλιο γίνεται με μέτρο, έχει πολλές και ευεργετικές δράσεις, με κυριότερη τη σύνθεση της βιταμίνης D, το 90% της οποίας παράγεται στο δέρμα με μετατροπή της 7-δεϋδροχοληστερόλης από τη Β σε προβιταμίνη D3, η οποία μετατρέπεται από τον οργανισμό σε ενεργό βιταμίνη.

Σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο QIMR Berghoffer στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου –των ωοθηκών, του οισοφάγου και του παγκρέατος- μέχρι και 50%.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας σημαντικός συσχετισμός ανάμεσα στη διαβίωση σε περιοχές με υψηλότερη ακτινοβολία UV και τις μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, μείωση σε ποσοστό 30-40%.

Σε προηγούμενη μελέτη οι επιστήμονες βρήκαν πως η αυξημένη έκθεση στις ακτίνες UV μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και κατά 40% τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες για τον κίνδυνο εμφάνισης των συγκεκριμένων καρκίνων, ο συσχετισμός παρέμεινε.

Πηγή: onmed.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.