Ελένη Σαραντινού | Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένη γιατί φέρνω στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα mBIT

0
2488
Με την Ελένη Σαραντινού γνωριζόμαστε πλέον καλά στην Όμορφη Ζωή. Συχνά φιλοξενούμε άρθρα, συνεντεύξεις και ανακοινώσεις των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων. Η Ελένη, είναι μια διεθνής coach, πολύ δραστήρια στον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης. Το βασικό της εργαλείο είναι το NLP, o νευρογλωσσικός προγραμματισμός και τα εκπαιδευτικά της προγράμματα έχουν μεγάλη επιτυχία.
Αυτή την φορά όμως έρχεται στην Ελλάδα, έχοντας στις αποσκευές της κάτι καινούργιο: το πρόγραμμα mBIT Coach.  Μας το παρουσιάζει στην συνέντευξη που ακολουθεί, ενώ τον Ιανουάριο έρχεται και η αντίστοιχη εκπαίδευση.

Ελένη Σαραντινού | Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένη γιατί φέρνω στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα mBIT.

Ελένη εν μέσω καλοκαιριού συναντιόμαστε διαδικτυακά, γιατί έχεις κάτι πολύ καινούργιο. Θέλω όμως, να εκφράσω μια απορία. Τι θα γίνει με σένα, δεν σταματάς ποτέ;

Μα γιατί να σταματήσω, αφού μ αρέσει πολύ αυτό που κάνω! Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσω, εφ όσον τα πράγματα είναι σε μια ισορροπία, και θα μιλήσουμε για αυτό. (γέλια)

Έχεις δίκιο. Άλλωστε αυτό φαίνεται, γιατί ότι κάνεις το κάνεις με πάθος αλλά και πολύ καλά. Εγώ ξέρω λοιπόν, ότι είσαι Master NLP Coach και κάνεις εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Τώρα μαθαίνω ότι φέρνεις ένα καινούριο πρόγραμμα. Θέλεις να μας το συστήσεις;

Θέλω πάρα πολύ να σας το συστήσω, γιατί δεν φαντάζεσαι πόσο ενθουσιασμένη είμαι με το πρόγραμμα αυτό. Είμαι ενθουσιασμένη γιατί είμαι η ίδια coach, το χρησιμοποιώ στον εαυτό μου και στις σχέσεις μου και βλέπω τον τρόπο που δουλεύει.

Ονομάζεται mBIT και είναι ένα σύστημα το οποίο είναι σχετικά καινούργιο. Στην Ευρώπη έχει αρχίσει να διαδίδεται εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Αυτή την στιγμή όμως γίνεται ήδη χαμός. Μπαίνει πολύ δυναμικά ως εκπαίδευση, ο κόσμος το ζητάει, όπως επίσης και οι εταιρίες.

Όταν από εδώ και πέρα θα μιλάμε για coaching και προσωπική ανάπτυξη, θα δείτε να μιλάμε πολύ συχνά και για mBIT. Γι αυτό και είμαι πολύ χαρούμενη που το φέρνω στην Ελλάδα. O Marvin Oka και ο Grant Soosalu, είναι οι ιδρυτές του. Είναι σπουδαίοι πραγματικά. Οι άνθρωποι αυτοί είναι τόσο έμπειροι και τόσο διαβασμένοι, που έχουν εξελίξει πολύ τα πράγματα.  Έχουν δημιουργήσει κορυφαία μοντέλα και πρακτικές τεχνικών, για την παραγωγή απίστευτων αποτελεσμάτων στην ανθρώπινη απόδοση. Θα δείτε τι σημαίνει αυτό όσο μιλάμε.

Πες λοιπόν, τι ακριβώς σημαίνει mBIT;

Το ακρωνύμιο mBIT, αντιστοιχεί στις λέξεις multiple Brain Integration Techniques και ουσιαστικά περιγράφει ακριβώς αυτό που είναι το πρόγραμμα. Μια επαναστατική μέθοδος ευθυγράμμισης των πολλαπλών εγκεφάλων που όλοι έχουμε.

Τι εννοείς πολλαπλούς εγκεφάλους; Από όσο ξέρω έχουμε έναν εγκέφαλο, στο κεφάλι μας.

Ισχύει. Όμως πλέον οι νευροεπιστήμες έχουν αποδείξει ότι έχουμε τρεις εγκεφάλους, της κεφαλής, της καρδιάς και του εντέρου. Όλοι διαθέτουν παρόμοιες λειτουργίες και νευρικές οδούς, παρόμοια γνωρίσματα που τους καθιστούν εγκεφάλους. Μέσα από το mBIT τους εκπαιδεύουμε και τους ενεργοποιούμε. Έτσι μπορούν να είναι  ευθυγραμμισμένοι θα λέγαμε, ώστε να μας οδηγούν σε καλύτερες αποφάσεις αλλά και στην υλοποίηση των επιθυμιών μας.

Ελένη Σαραντινού | Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένη γιατί φέρνω στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα mBIT.

Δηλαδή μπορεί να μην υλοποιούμε αυτά που θέλουμε γιατί κάτι γίνεται στα …έντερά μας;

Ακριβώς, όσο περίεργο και αν σου φαίνεται αυτό. Θα στο περιγράψω πολύ παραστατικά για να το καταλάβεις. Όλα τα πράγματα στην ζωή μας, ξεκινούν από την καρδιά. Φαντάσου λοιπόν την καρδιά, σαν μια “αυτοκράτειρα”, που διαθέτει διάνοια, είναι δηλαδή ένας εγκέφαλος. Η καρδιά είναι αυτή που πρώτη θα συλλάβει μια επιθυμία, θα λαχταρήσει κάτι. Γι αυτό λέμε ότι από εκεί ξεκινούν όλα, από την επιθυμία, την καταγραφή μιας ανάγκης της καρδιάς.

Στην συνέχεια την επιθυμία την επεξεργάζεται αυτός που πολύ καλά ξέρουμε… ο νους. Ο γνωστός σε όλους μας εγκέφαλος. Ο νους, είναι θα λέγαμε “ο σύμβουλος” της καρδιάς, αυτός που  κάνει τους υπολογισμούς και καταστρώνει τις στρατηγικές. Αυτός είναι που κατά καιρούς λέει: “αυτό γίνεται, αυτό όχι, δεν γίνεται”. Και πολλές φορές αντιστέκεται στο όραμα της αυτοκράτειρας καρδιάς και παίρνει δικές της αρμοδιότητες με αποτέλεσμα την εσωτερική σύγκρουση.

Όμως ποιός νομίζεις ότι υλοποιεί πράγματα; Ποιός τα κάνει να συμβαίνουν;
Δεν είναι άλλος από την κοιλιά μας, τον εγκέφαλο των εντέρων. Και εκεί είναι το μεγάλο μυστικό, αυτό που οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε, ή ίσως έχουμε ξεχάσει ως σύγχρονοι άνθρωποι.

Υπάρχει δηλαδή κομμάτι αρχαίας σοφίας μέσα στο mBIT;

Σαφέστατα και υπάρχει. Το μοναδικό και ανεπανάληπτο σε αυτό το πρόγραμμα, είναι ότι τα διδάγματα και οι πρακτικές της αρχαίας σοφίας επιβεβαιώνονται μέσα από τις νευροεπιστήμες. Σύμφωνα με την αρχαία γνώση, υπάρχει έμφυτη νοημοσύνη και γενετική σοφία στους πολλαπλούς εγκεφάλους μας. Αυτό σήμερα πλέον αποδεικνύεται. Έρχεται δηλαδή η σύγχρονη έρευνα να αποδείξει μέσω του πειράματος και της παρατήρησης, αυτά που λέει ο βουδισμός, η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ο διαλογισμός, η γιόγκα κτλ.

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει περισσότερο από όλα στο πρόγραμμα αυτό;

Ω χαίρομαι πολύ που με ρωτάς, γιατί θέλω πολύ να το πω. Με συναρπάζει αφάνταστα ο εγκέφαλος του εντέρου φυσικά. Είναι κάτι πολύ δυνατό, είναι αυτό που ολοκληρώνει όλη την διαδικασία του mBraining δηλαδή των τεχνικών ευθυγράμμισης. Θα το δει κάποιος πολύ αναλυτικά, όταν θα κάνει το πρόγραμμα, αλλά σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ γοητευτικό.

Τι σχέση έχει το NLP με όλα αυτά; Πρέπει κάποιος να έχει πιστοποίηση NLP για να παρακολουθήσει το mBraining;

Όχι σε καμία περίπτωση. Απλώς οι άνθρωποι που έφτιαξαν την μέθοδο αυτή, είναι μεγάλοι NLP-ίστες, όπως λέμε στην γλώσσα μας. Επίσης και εγώ είμαι απόλυτα μέσα στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό και φυσικά όλα αυτά συνδέονται.

Είναι αλήθεια ότι είστε μετρημένοι στα δάχτυλα, οι άνθρωποι που αυτή την στιγμή κάνετε mBraining στην Ευρώπη;

Κοίταξε ο Marvin Oka και ο Grant Soosalu, οι υπέροχοι και σοφοί αυτοί coaches, προέρχονται από μια τελείως διαφορετική γωνιά του πλανήτη, την Ωκεανία. Γι αυτό φέρνουν και μια άλλη ενέργεια. Στην Ευρώπη το mBIT, ήρθε τα τελευταία δέκα χρόνια και ναι, είμαι μια από τους λίγους εκπαιδευτές που υπάρχουν και η μοναδική σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πρέπει να είναι κάποιος ψυχολόγος για να παρακολουθήσει την εκπαίδευση;

Όχι βέβαια. Όμως είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για όσους ειδικούς είναι στον χώρο της προσωπικής εξέλιξης.

Πρέπει να είναι επαγγελματίας coach;

Όχι, όμως το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει έναν coach. Όπως επίσης μπορεί να βοηθήσει συνολικά εκπαιδευτές, εκπαιδευτικούς, ηγέτες, διευθυντές, μέντορες και πωλητές.

Σαραντινού mbraining

Αν είμαι γονιός, σύντροφος ή σύζυγος το mBIT θα με βοηθήσει;

Οπωσδήποτε ναι. Η ευθυγράμμιση καρδιάς, νου και εγκεφάλου των εντέρων είναι ότι καλύτερο, προκειμένου να διαχειριστεί κάποιος την καθημερινότητά του. Μαθαίνει να θέτει όρια, να βάζει στόχους, να τους υλοποιεί, και να παίρνει αποφάσεις με εσωτερική σοφία.

Αν έρθω εγώ για παράδειγμα να παρακολουθήσω το πρόγραμμα, τι καινούργιο θα μάθω που δεν το ξέρω ήδη;

Θα μάθεις ότι κάποια πράγματα μας συμβαίνουν ή δεν μας συμβαίνουν γιατί οι εγκέφαλοι μας πολεμούν ο ένας τον άλλο. Επίσης θα μάθεις ότι υπάρχει απίστευτα μεγάλη βελτίωση, όταν οι πολλαπλοί εγκέφαλοι συνεργάζονται αρμονικά και παράγουν σοφία. Και τέλος θα μάθεις τις τεχνικές για να το κάνεις αυτό.

Υπάρχει κάτι άλλο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό;

Είναι πολλά και αφορούν τις τεχνικές, αλλά και συνολικά την γνώση που παίρνει κάποιος μέσα από το πρόγραμμα. Θα ήθελα να εστιάσω για λίγο σε αυτό που αφορά το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, τις τεχνικές δηλαδή που μαθαίνουμε για την διαχείριση του άγχους. Μια από αυτές είναι η mBIT balanced breathing.

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη διέγερση ή μεγάλη νωθρότητα στους ανθρώπους σήμερα. Δεν είναι ανάγκη να αισθανόμαστε μονίμως ότι μας κυνηγάει μια μεγάλη αρκούδα ή ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας. Και πάλι το μυστικό είναι στην εξισορρόπηση.

Ελένη Σαραντινού | Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένη γιατί φέρνω στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα mBIT.

Ελένη πότε και που θα γίνει το πρόγραμμα;

To mΒΙΤ έρχεται στην Θεσσαλονίκη στις 12-13 και 15-16 Ιανουαρίου και υπάρχει μια ειδική τιμή έγκαιρης εγγραφής μέχρι και την 1η Νοέμβρη. Τις υπόλοιπες αναλυτικές πληροφορίες θα τις βρείτε στην σελίδα μου, ή στην σχετική σελίδα της Όμορφης Ζωής. Επίσης θέλω να πω ότι η πιστοποίηση που δίνω είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.

Θα περιμένουμε λοιπόν μέχρι τότε και αναρωτιέμαι αν στο μεταξύ εσύ θα πας διακοπές ή αν θα δουλεύεις.

Καλή ερώτηση γιατί πραγματικά και εγώ προβληματίστηκα και δεν ήμουν σίγουρη τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Φέτος όλη την χρονιά ταξίδευα για επαγγελματικούς λόγους. Έκανα εισηγήσεις προγραμμάτων σε πολλές χώρες και πάντοτε ταξίδευα με ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση λόγω της πανδημίας. Όπου ταξίδεψα και την περίοδο που ταξίδεψα, τα κρούσματα κορονοϊού ήταν χαμηλά και ευχαριστώ την καλή μας τύχη για αυτό. Για αυτό το καλοκαίρι, όμως προτίμησα να μείνω στη βάση μας, στη χώρα που ζω μόνιμα, δηλαδή την Ολλανδία.

Παρέα με τους ανθρώπους που αγαπώ, κάνοντας καθημερινές μεγάλες βόλτες με το ποδήλατό μου. Μπορείς να με φανταστείς να αράζω σε μια παραλία και να ατενίζω τον ορίζοντα. Αυτό είναι το σχέδιό μου για τον Αύγουστο. Θα μας λείψει το Αιγαίο αλλά θα έρθει πάλι η στιγμή για βουτιές και τζατζικάκι. Θα έρθω φυσικά στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο και ανυπομονώ.

Εμάς τι θα μας συμβούλευες να κάνουμε στις διακοπές μας σε σχέση με την πνευματική μας ανάπτυξη;

Θα έλεγα να βάλουμε όλοι σε μια διαφορετική διάσταση την έννοια της καθημερινότητας, σε σχέση με τις διακοπές. Δεν χρειάζεται δηλαδή η καθημερινότητα να είναι συνυφασμένη με το απόλυτο στρες και οι διακοπές με την απόλυτη χαλάρωση. Το ιδανικό είναι να υπάρχει και στα δύο κίνηση, ροή και ισορροπία.

Εγώ έχω να πω, ότι και πάλι μας ενέπνευσες και σε ευχαριστώ πολύ γι αυτό.

Και εγώ ευχαριστώ.

 

Συνέντευξη στην Κυριακή Ματζάνα
για την Όμορφη Ζωή

Δείτε τις προσεχείς εκδηλώσεις της Ελένης Σαραντινού >>

 

Αναλυτικά στοιχεία: Ελένη Σαραντινού
Site: http://www.life-spheres.com/
Email: [email protected]
Facebook: http://www.facebook.com/LifeSpheres

https://life-spheres.com/coaching/?lang=el
https://life-spheres.com/courses/greece/
https://life-spheres.com/courses/online-courses-greek/

=

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας