Η Ελένη Σαραντινού είναι μια γυναίκα χαρούμενη και σπινθηροβόλα επικοινωνιακή. Είναι φανερό πως έχει χτίσει την προσωπικότητα και την καριέρα της με αυτοπεποίθηση και πάθος, ενώ κυριολεκτικά πάλλεται από ενθουσιασμό για αυτό που κάνει. Είναι διακεκριμένη Master NLP coach, με σεμινάρια σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα.

H επαγγελματική της εμπειρία είναι πολύ πλούσια αλλά επίσης και η προσωπική της πορεία. Έχει διανύσει αρκετά χιλιόμετρα προσωπικής ανάπτυξης αλλά έχει ταξιδέψει και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πάθος της ήταν και είναι πάντα το ίδιο: η λειτουργία του μυαλού, το υποσυνείδητο, η δύναμη των λέξεων.

Είπαμε πολλά και θα μπορούσαμε να πούμε ακόμη περισσότερα, γιατί η κουβέντα μαζί της είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Απολαύστε την συνέντευξη που κάναμε μέσω internet, μια και η Ελένη αυτό το διάστημα βρίσκεται στην Ολλανδία και ετοιμάζει τα επόμενα διαδικτυακά της σεμινάρια. Το επόμενο που απευθύνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο, θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο και εκεί μπορείτε να μάθετε πολύ περισσότερα για την μεγάλη αγάπη της Ελένης Σαραντινού: τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό.

Ελένη είσαι Master NLP coach. Τι σημαίνει αυτό;

Coach είναι προπονητής ζωής και NLP coach είναι ο προπονητής ζωής που έχει το NLP ως βασικό εργαλείο του. Είναι αυτός που σε βοηθά να πας από την κατάσταση που βρίσκεσαι, σε μια άλλη επιθυμητή κατάσταση. Ο άνθρωπος αυτός κάνοντας τις κατάλληλες ανοιχτές ερωτήσεις, μπορεί να ξεκλειδώσει την ιδιοφυία μας. Είναι επίσης εκεί για να κάνει ενεργή ακρόαση, δηλαδή να τηρήσει την σιωπή, όπου και όσο χρειάζεται. Αυτό μας δίνει τον χώρο και τον χρόνο να πάμε παρακάτω από την πρώτη ή την δεύτερη σκέψη που μας έρχεται στο νου. Μπορεί να εκμαιεύσει βαθύτερα πράγματα που θα μας δώσουν αυτό που επιθυμούμε. Οι λύσεις για όλα είναι πάντα μέσα μας. Όμως μπορεί να χρειαζόμαστε έναν προπονητή, έναν coach, για να μάθουμε τον τρόπο να τις βρίσκουμε.

Τι είναι το NLP;

NLP (Neuro Linguistic Programming) είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός, ο οποίος είναι ουσιαστικά η σπουδή του υποσυνείδητου.

Πώς βρέθηκες σε αυτό τον χώρο;

Πριν ασχοληθώ με τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό, δεν είχα ιδέα τι είναι το υποσυνείδητο. Με κλασική παιδεία, σπουδές στα οικονομικά και επαγγελματική σταδιοδρομία σε μεγάλες εταιρείες ΙΤ (information technology), είχα ακούσει φυσικά για τον Freud είχα διαβάσει και λίγη φιλοσοφία, αλλά μέχρι εκεί.

Τι προέκυψε λοιπόν;

Για την δική μου προσωπική εξέλιξη και εξαιτίας της διαρκής δίψας για μάθηση, κάποια στιγμή παρακολούθησα σεμινάρια NLP και γοητεύτηκα. Άνοιξε η πόρτα του υποσυνείδητου με εύκολο τρόπο, με απλά εργαλεία. Έμαθα για τις αυτόματες σκέψεις, έμαθα για τις πεποιθήσεις και κατάλαβα πως όταν μιλάμε για υποσυνείδητο δεν σημαίνει πως απαραίτητα έχουμε να κάνουμε με ένα βαρύ και δύσκολο θέμα.

Έλυσες κάποια δικά σου θέματα, απάντησες σε προσωπικά ερωτήματα;

Ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω πως οι άνθρωποι ενώ είναι αυτό που λέμε καλοί, έχουν αγνές προθέσεις, δουλεύουν σκληρά, ενδιαφέρονται για τους άλλους, βρίσκουν πολύ συχνά και σε πολλές πλευρές στην ζωή τους, έναν τοίχο που δεν μπορούν να ξεπεράσουν.

Ενδεχομένως δεν είναι χαρούμενοι και δεν νιώθουν ευχαριστημένοι από την ζωή τους;

Ακριβώς! Και στην περίπτωση αυτή δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, αλλά ούτε και τους άλλους. Αυτό λοιπόν συνέβαινε και σε μένα. Ξυπνούσα το πρωί και ενώ έβαζα όλη μου την ενέργεια, δεν είχα τα αποτελέσματα που ήθελα. Έκανα πολύ κόπο που όμως δεν μου απέφερε καρπούς, σε διάφορους τομείς της ζωής μου.

Θέλεις να μας διηγηθείς την προσωπική σου ιστορία, η οποία υποπτεύομαι ότι είναι και μια ιστορία αφύπνισης;

Ήμουν πάντα αυτό που λέμε το κλασικά καλό παιδί. Μία άριστη μαθήτρια που άκουγε τους γονείς του και δεν έλεγε ποτέ όχι. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που ενθάρρυνε πολύ την μόρφωση. Είχα ένα πατέρα που μου έδινε διαρκή ώθηση για διάβασμα και σπουδή. Ήταν πολύ συνειδητοποιημένος, ήθελε τις κόρες του ανεξάρτητες και ιδιαίτερα οικονομικά ανεξάρτητες. Δεν ήθελε εγώ και η αδερφή μου να κάνουμε δουλειές του σπιτιού, γιατί θεωρούσε ότι η μελέτη ήταν πολύ σημαντικότερη.

Δεν είναι κακές αυτές οι αρχές, το αντίθετο θα έλεγα. Ο πατέρας σου μάλλον δεν ήταν μια κλασική περίπτωση Έλληνα πατέρα.

Ήταν αρκετά αντισυμβατικός και πολύ μορφωμένος, μεγαλωμένος στο Κάιρο. Ένα από τα πιο σπουδαία μαθήματα που μου έδωσε και μάλιστα σε ηλικία 16 ετών, ήταν ότι πρέπει να μάθω πως να βγάζω τα δικά μου χρήματα. Και μάλιστα με συμβούλευσε να βρω μόνη μου τον τρόπο για να το κάνω. Η οικογένεια όπως καταλαβαίνεις έπεσε πάνω του να τον φάει. Ήταν αδιανόητο ένα κοριτσάκι 16 χρονών που θα ετοιμαζόταν για πανελλήνιες, να αρχίσει να δουλεύει. Όμως εγώ που είχα εμπιστοσύνη στον μπαμπά μου, έκανα το εξής: χτύπησα την πόρτα του γείτονα και ρώτησα αν μπορώ να κάνω μαθήματα αγγλικών στα παιδιά του. Έτσι άρχισα να αποταμιεύω τα πρώτα μου χρήματα, τα οποία χρησιμοποίησα αργότερα για να πάω για σπουδές στην Τουλούζη. Εκεί είχα μια πρώτη γεύση του υποσυνείδητου, χωρίς όμως να ξέρω ότι πρόκειται για αυτό.

Τι είδους εμπειρία ήταν αυτή;

Όπως σας είπα ο πατέρας μου, μου έδωσε το πρώτο μάθημα οικονομικής ανεξαρτησίας στα 16 μου χρόνια. Μάλιστα μου είπε ότι αυτή ήταν η ώρα για να το μάθω, γιατί ακόμη είχα τις πλάτες του. Συνέχισα λοιπόν κατά την διάρκεια των σπουδών μου να εργάζομαι σαν καθηγήτρια αγγλικών, πολλές ώρες την εβδομάδα και έτσι έφτιαξα το δικό μου κομπόδεμα. Είχαμε ζήσει στο Βέλγιο και τα γαλλικά ήταν σχεδόν η μητρική γλώσσα του πατέρα μου όποτε… κάποια στιγμή στο οικονομικό πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου σπούδαζα, άκουσα για το πρόγραμμα Erasmus. Θέλησα λοιπόν να πάω στην Τουλούζη, με τα δικά μου χρήματα και την υποτροφία του πανεπιστημίου. Δεν ήταν δύσκολο να πείσω τον πατέρα μου και έτσι πήγα στην Γαλλία. Βρέθηκα εκεί με τις καλύτερες συστάσεις για να κάνω το master μου, όμως μετά από την πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο, άργησα πολύ να ξαναπατήσω όπως λέμε…

Τι έκανες δηλαδή; Δεν ήσουν επιμελής φοιτήτρια, όπως ήσουν μέχρι εκείνη την στιγμή στην Θεσσαλονίκη;

Όχι, δεν θα το έλεγα (γέλια..) Όμως έκανα πολλούς φίλους με τους οποίους βελτίωσα τα γαλλικά μου, ήπια μια βότκα παραπάνω, άρχισα να ξυπνάω πολύ αργά το μεσημέρι και έκανα όλα όσα ήταν της ηλικίας μου. Συνέχισα να είμαι καλό παιδί, όμως όταν ήρθε η ώρα της εξεταστικής, εγώ απλά δεν ήμουν εκεί. Στην Τουλούζη επί της ουσίας το υποσυνείδητό μου βρήκε πολύ χώρο για να απλωθεί. Εκεί συνειδητοποίησα ότι ακολουθούσα ένα δρόμο που δεν ήταν δικός μου, ενώ ήταν απόλυτα δική μου η αποτυχία και η όποια επιτυχία. Γύρισα πίσω, αναγκάστηκα να αναγνωρίσω την κατάστασή μου και να ξαναστήσω την ζωή μου. Όμως, είχα ήδη καταφέρει για πρώτη φορά, να συνδεθώ βαθιά με τον ίδιο μου τον εαυτό, να σκεφτώ ποια είμαι και τι θέλω.

Επομένως εκεί κατέκτησες ένα πρώτο κομμάτι αυτογνωσίας, σωστά;

Ακριβώς, το οποίο κράτησα και στην συνέχεια όταν πια ήμουν στην Θεσσαλονίκη. Εκεί γνώρισα έναν Ολλανδό που ήταν ερωτευμένος με την Ελλάδα, και προφανώς και μαζί μου. Κάποια στιγμή ακριβώς επειδή είχα μάθει αρκετά για μένα την ίδια, του είπα: “θέλω να πετάξω, να φύγω”, δηλαδή να κάνω πράγματα και να γνωρίσω τον κόσμο, αυτό εννοούσα.  Αυτός ήταν ο σημερινός σύζυγος μου, με τον οποίο ευτυχώς τότε πετάξαμε παρέα και πετάμε ακόμη μαζί. Τα πρώτα χρόνια της κοινής ζωής μας βρεθήκαμε στο Άμστερνταμ το οποίο λατρεύω, και εκεί μπήκα στο χώρο της τεχνολογίας και των υπολογιστών. Έκανα μια καταπληκτική καριέρα, είχα την δουλειά των ονείρων μου, με έστειλαν παντού στον κόσμο, άνοιξα τα φτερά μου και τους ορίζοντές μου και κάποια στιγμή βρέθηκα μπροστά στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό.

Έγινε λοιπόν η συνάντησή σου με το NLP η οποία φαντάζομαι ότι σου άλλαξε και την ζωή;

Είμασταν στο Dubai, το οποίο εκείνη την περίοδο ήταν σε μεγάλη άνθηση. Είχαμε μετατεθεί μετά από 12 χρόνια στην Ολλανδία ο σύζυγός μου και εγώ, γιατί εκεί ήταν καλύτερες οι επαγγελματικές προοπτικές. Πράγματι, από την μία μέρα στην άλλη ο μισθός μας διπλασιάστηκε και αισθανόμασταν ότι είμαστε βασιλιάδες, όπως λέμε και στην Ελλάδα. Την πρώτη μέρα που επέστρεψα από το σεμινάριο του NLP, είχα τόσο μαγευτεί που του είπα, “πρέπει να παραιτηθώ!”.

Φαντάζομαι τον τρόπο που σε κοίταξε!

Όταν με ρώτησε “γιατί;;;”, του απάντησα “υπάρχει το υποσυνείδητο!”. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι είχα διαβάσει τόσα μαθηματικά, τόση ιστορία και κανείς δεν μου είχε πει για το μυαλό και την λειτουργία του. Αυτό συνέβη πριν από 15-20 χρόνια και για εκείνη την εποχή η γνώση αυτή ήταν πολύ ξεχωριστή.

Μπορούμε λοιπόν να μάθουμε πως λειτουργεί το μυαλό μας;

Το NLP είναι το εγχειρίδιο του νου και μέσα από αυτό μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Μπορεί το NLP να αλλάξει την ζωή μας, τις σχέσεις μας, τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;

Μπορεί να τα κάνει όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει τίποτα που δεν αλλάζει και το NLP είναι το απόλυτο εργαλείο αλλαγής.

Εσύ η ίδια έχεις κάνει πολλές αλλαγές στην ζωή σου. Άλλαξες χώρα κατοικίας και επάγγελμα. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό;

Η αλλαγή είναι στο αίμα μου, στο dna μου. Όμως αν δω τον εαυτό μου πριν και μετά το NLP, πολύ απλά δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος. Πριν από το NLP πίστευα ότι η υπομονή σε διάφορα πράγματα είναι μια σημαντική αξία. Μετά το NLP άλλαξα εντελώς την έννοια του όρου υπομονή και έγινα πιο ενεργητική. Πήρα την ευθύνη σε σχέση με το τι εγώ μπορώ να κάνω για να επισπεύσω τους στόχους μου και να βελτιώσω τα πράγματα, τις σχέσεις και όσα με αφορούν.

Επομένως με το NLP αλλάζει η εστίαση. Δεν δίνεις έμφαση στους άλλους αλλά στον ίδιο σου τον εαυτό;

Έτσι ακριβώς. Παλιά πίστευα ότι όλοι έχουμε ευθύνη και η ευθύνη είχε μια βαριά δυσάρεστη έννοια. Όμως με το NLP άλλαξε η έννοια της ευθύνης και στην θέση της μπήκε η  ενδυνάμωση. Κατάλαβα ότι έχουμε την δύναμη του συν-δημιουργού σε όλες τις καταστάσεις. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την άλλη πλευρά, αλλά μπορούμε να δούμε το δικό μας κομμάτι και μέσα από εμάς να χτίσουμε την καινούργια δική μας πραγματικότητα.

Λες συχνά ότι όλα πρέπει να είναι διασκεδαστικά. Επομένως τα πράγματα πρέπει να γίνονται με προσπάθεια ή μπορούν να είναι εύκολα και να τα ευχαριστιόμαστε; To NLP μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό;

Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε με μια πόλωση, δηλαδή άσπρο ή μαύρο, καλό ή κακό, αριστερά ή δεξιά. Όπου υπάρχει πόλωση χάνεται και το νόημα της ζωής άρα και η χαρά. Τώρα ξέρουμε ότι δεν υπάρχει λόγος για θυσία ή πόνο, αλλά ούτε και για μεγάλο ενθουσιασμό ή πάθος. Η χαρά βρίσκεται στις ενδιάμεσες αποχρώσεις. Αυτό είναι το ένα κομμάτι και είναι κάτι που μπορούμε να το μάθουμε μέσω του NLP. Το άλλο είναι ότι ακόμη και σήμερα λέμε ότι “για να γίνεις κάποιος πρέπει να δουλέψεις σκληρά”. Ξεχνάμε όμως ότι η λέξη “σκληρά” είναι μια λέξη με αρνητικό νόημα. Πως μπορούμε να περιμένουμε ένα παιδί να το αποδεχθεί αυτό; Η ουσία είναι λοιπόν ότι οι λέξεις έχουν πολύ μεγάλη αξία.

Όταν βρέθηκα στην πρώτη μου δουλειά στην Ολλανδία, o διευθυντής μου με φώναξε στο γραφείο του και μου είπε: “Καλώς ήρθες στην Hewlett Packard. Στην εταιρία μας τηρούμε πιστά έναν όρο που είναι ότι στις πέντε παρά ένα λεπτό, πρέπει να φεύγεις από το γραφείο. Αν δεν το κάνεις σημαίνει ότι δουλεύεις σκληρά, και εμείς δεν θέλουμε ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά. Θέλουμε ανθρώπους που δουλεύουν αποτελεσματικά.”

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνεται με τις λέξεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις. Αν οι σχέσεις δεν είναι σχέσεις χαράς και απόλαυσης και είναι σχέσεις που καθημερινά μετράμε απώλειες είμαστε σε λάθος δρόμο.

Έτσι όπως το περιγράφεις, ακούγεται σαν το NLP να είναι ένα είδος εκπαίδευσης. Μια εκπαίδευση που όλοι μας θα πρέπει να έχουμε προκειμένου να μεγαλώνουμε πιο σωστά τα παιδιά μας, να είμαστε πιο ισορροπημένοι στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ή πιο ικανοποιημένοι στην επαγγελματική μας ζωή;

Το NLP είναι μια εκπαίδευση η οποία δεν υπάρχει στο σχολείο και έχει επτά ενότητες τις οποίες καλύπτει: πως αποκτά κανείς αυτοπεποίθηση, η επικοινωνία μας με τους άλλους, οικονομική εκπαίδευση, το κομμάτι της γονεϊκότητας, σεξουαλική εκπαίδευση, πρόληψη υγείας και φροντίδα του εαυτού μας, και τέλος η συναισθηματική νοημοσύνη που τα συμπεριλαμβάνει όλα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να καλλιεργηθεί;

Ναι φυσικά, και έχει σχέση με την αναγνώριση των συναισθημάτων μας. Είμαστε τα συναισθήματά μας, όπως το σώμα μας είναι 90% νερό.

Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και για τα μηνύματα που τους περνάμε.

Ευτυχώς εγώ τα ξεκίνησα όλα αυτά όταν έκανα τα παιδιά μου. Ήμουν ευαισθητοποιημένη και ενήμερη εξαιτίας του NLP. Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι γινόταν παλιά όταν ο κόσμος δεν είχε την πρόσβαση σε αυτή την γνώση. Πώς γινόταν πριν όλο αυτό; Φαντάζομαι με ακόμα πιο πολλά λάθη και ένα μεγάλο ερωτηματικό. Όταν γνωρίζεις πως δουλεύει το μυαλό, κάνεις και πάλι λάθη φυσικά, έχεις όμως μια ξεκάθαρη πυξίδα που μπορείς ακολουθείς για να διορθώνεις πράγματα.

Σε ποια ηλικία μπορεί κάποιος να κάνει NLP;

Μετά τα δεκαοκτώ μπορεί κάποιος να ξεκινήσει. Όμως θα πρέπει ο ίδιος να το έχει επιλέξει και να μην τον έχει φέρει ο γονιός του. Θα έλεγα ότι μια ιδανική ηλικία είναι μετά τα είκοσι-είκοσι δύο, όταν θα μπορεί επίσης να πληρώσει έστω ένα μέρος του κόστους. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να αναλαμβάνει το οικονομικό αντίτιμο που έχει η επένδυση στην προσωπική του ανάπτυξη. Όποιο και αν είναι αυτό το κόστος μικρό ή μεγάλο, πρέπει να το αναλάβει γιατί έτσι είναι σαν να αναλαμβάνει την δέσμευση και την ευθύνη.

Εφόσον κάποιος θέλει να αλλάξει, να προχωρήσει, να βελτιωθεί, να βρει λύσεις, πιστεύεις ότι μπορεί να το κάνει;

Φυσικά και μπορεί. Εγώ δεν έχω δει κανέναν απολύτως που να μην έχει αλλάξει. Όλα αλλάζουν. Όταν γίνει σωστή δουλειά, τότε είναι θέμα χρόνου να δούμε την εξέλιξη. Πρώτα από όλα και αυτό είναι το πιο σημαντικό, μαθαίνει κάποιος να αγαπά και να φροντίζει τον εαυτό του.

Η αγάπη προς τον εαυτό μας είναι σχεδόν παρεξηγημένη. Το να πεις αγαπώ εμένα πάνω από όλα, είναι λόγος για να κατηγορηθεί κάποιος για εγωισμό.

Το να αγαπώ τον εαυτό μου δεν είναι εγωισμός. Το σώμα μας, η ψυχή μας και η καρδιά μας, ότι μας εμπιστεύτηκε ο δημιουργός, είναι η πρώτη μας οικογένεια. Έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα να φροντίζουμε αυτή την έκφραση ζωής που μας έδωσε το σύμπαν και πρέπει να είναι προτεραιότητα μας. Αγαπώ σημαίνει φροντίζω και η φροντίδα πρέπει να είναι άμεση και προληπτική. Δεν χρειάζεται να φτάνουμε σε ακραία κατάσταση για να φροντίσουμε εμάς, ούτε χρειάζεται να θυσιαζόμαστε για τους άλλους.

Ελένη τι εύχεσαι για σένα την ίδια και την ζωή σου από δω και πέρα;

Εύχομαι προσωπική εξέλιξη και για τα επόμενα δέκα χρόνια να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω με την ίδια ποιότητα. Από εκεί και πέρα την επόμενη δεκαετία θα ήθελα μια πιο ουσιαστική σχέση με τα ζώα και στην συνέχεια θα ήθελα μια βαθιά σχέση και επαφή με την φύση.

Εγώ σου εύχομαι να έχεις ωραίες και εποικοδομητικές συναντήσεις με ανθρώπους, καταστάσεις και γεγονότα.

Σε ευχαριστώ πολύ!

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Δενδρινού
για την Όμορφη Ζωή

Δείτε όλες τις προσεχείς εκδηλώσεις
της Ελένης Σαραντινού

 

Αναλυτικά στοιχεία: Ελένη Σαραντινού
Site: http://www.life-spheres.com/
Email: [email protected]
Facebook: http://www.facebook.com/LifeSpheres

https://life-spheres.com/coaching/?lang=el
https://life-spheres.com/courses/greece/
https://life-spheres.com/courses/online-courses-greek/

=

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας