Ελληνική Γλώσσα | Η σημασία της μέσα από 10 αποφθέγματα σοφίας

0
2280

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…»

Οδυσσέας Ελύτης (Άξιον Εστί)

 

Ηελληνική γλώσσα, μία από τις αρχαιότερες γλώσσες που υπάρχουν στον κόσμο, αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η γλώσσα αυτή που κατά την αρχαιότητα ήχησε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της τότε γνωστής ανθρωπότητας, δοξάστηκε από μερικούς από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους (Πλάτωνας, Αριστοτέλης) αλλά και τους εμβληματικότερους λογοτέχνες (Όμηρος, Ελύτης) όχι μόνο της χώρας μας αλλά και παγκοσμίως.

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας σε σχετική εγκύκλιό του.

Η ελληνική γλώσσα δεν είναι πλέον πολύ διαδεδομένη καθώς ομιλείται κατά κύριο λόγο από τα 10 εκατομμύρια Έλληνες που κατοικούν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ακόμη, περίπου από το 80% του πληθυσμού της Κύπρου, καθώς και από την κοινότητα των ομογενών που ζει διεσπαρμένη στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και άλλες χώρες. Όμως, παρότι αριθμητικά η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες περισσότερο διαδεδομένες όπως η αγγλική και η ισπανική, η συμβολή της στην διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, είναι αδιαμφησβήτητη. Αυτό διότι πρόκειται για τη γλώσσα στην οποία αναπτύχθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, η φιλοσοφία, οι πρώτες θετικές και θεωρητικές επιστήμες αλλά και η ιατρική. Συνεπώς, είναι εμφανές ότι καθόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης των πληθυσμών της Ευρώπης.

Το παραπάνω καθίσταται ακόμη πιο σαφές, εάν αναλογιστούμε τα όσα έχουν πει σπουδαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας κοινότητας για την ελληνική γλώσσα.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

«Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών»
Βολταίρος

«Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού»
Έλεν Κέλερ

«Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα»
Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε

«Εάν οι θεοί μιλούν, τότε σίγουρα χρησιμοποιούν τη γλώσσα των Ελλήνων»
Μάρκος Τύλλιος Κικέρων

«Σχεδόν φοβάμαι να αγγίξω την Οδύσσεια, τόσο καταπιεστικά αφόρητη είναι η ομορφιά»
Τζέιμς Τζόυς

«Αν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας δεν έχετε τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένετε σε ένα σπίτι δίχως φως»
Τζορτζ Μπέρναρντ Σω

«Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνο αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα»
Ζακ Λακαριέρ

«Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς»
Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας)

«Επιθυμούσα πάντα με πάθος να μάθω Ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοβόμουν πως η βαθιά γοητεία αυτής της υπέροχης γλώσσας θα με απορροφούσε τόσο πολύ που θα με απομάκρυνε από τις άλλες μου δραστηριότητες»
Ερρίκος Σλήμαν

«Είναι στη φύση της Ελληνικής γλώσσας να είναι καθαρή, ακριβής και περίπλοκη. Η ασάφεια και η έλλειψη άμεσης ενοράσεως που χαρακτηρίζει μερικές φορές τα Αγγλικά και τα Γερμανικά, είναι εντελώς ξένες προς την Ελληνική γλώσσα»
Χάμφρεϋ Κίττο (Άγγλος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ)

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας