Έμπνευση

0
312

Το σώμα μας βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Ακόμα και τώρα τα μάτια σας κινούνται από αριστερά προς τα δεξιά καθώς διαβάζετε αυτό το κείμενο.

 

Νευρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν από τα μάτια σας στον εγκέφαλό σας, τα οποία με τη σειρά τους επεξεργάζονται αυτά τα γράμματα. Οι καρδιακοί μύες σας κυκλοφορούν το αίμα σας μέσα από το σώμα σας – εδώ και τώρα. Οι τριχοειδείς σας πνεύμονες απορροφούν το ζωτικό οξυγόνο από τον αέρα, ενώ εισπνέετε και εκπνέετε. Ακόμα και το πεπτικό σας σύστημα είναι απασχολημένο, μετατρέποντας τα θρεπτικά συστατικά από το τελευταίο γεύμα που έχετε φάει, έτσι ώστε τα κύτταρα σας να λαμβάνουν ενέργεια και να ανανεώνονται.

Αυτές οι διαδικασίες συμβαίνουν φυσικά, αυτόματα, ακόμη και όταν δεν το συνειδητοποιούμε, επειδή όλα βρίσκονται σε κίνηση, όλα χρειάζονται κίνηση.

Αυτό θυμίζει το διάσημο απόσπασμα του Albert Einstein:

«Τίποτα δεν συμβαίνει στο σύμπαν μέχρι να κινηθεί κάτι.»

Αυτό ισχύει και για εμάς τους ανθρώπους. Η παραμονή σε κίνηση είναι απαραίτητη για την απόκτηση ή την ανανέωση των λειτουργιών του σώματος και της ευελιξίας, της ζωτικότητας και της ποιότητας ζωής.

«Το κάθισμα σκοτώνει, η μετακίνηση θεραπεύει.»

Με αυτό το μήνυμα η επιστήμονας της NASA, Δρ. Joan Vernikos, προχωράει ένα βήμα παραπέρα και θέλει να ξυπνήσει τους ανθρώπους. Μια δήλωση που αρχικά φόβισε τον κόσμο και ταυτόχρονα είναι μια λύση. Μέσα από την εκτεταμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η μυϊκή απώλεια και η οστεοπόρωση μπορούν να προκληθούν από έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Ως αποτέλεσμα των μελετών της, διακηρύσσει ότι κάποιος πρέπει να έχει έναν ενεργό τρόπο ζωής, με τις καθημερινές συνήθεις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν το φως, την αργή και φυσική κίνηση. Αυτά τα είδη δραστηριοτήτων μπορεί να είναι τόσο απλά όσο το περπάτημα γύρω από το τετράγωνο ή να ανεβείτε με τις σκάλες. Έτσι, την επόμενη φορά που βρίσκεστε σε εμπορικό κέντρο ή κτίριο πολλαπλών επιπέδων και έχετε την επιλογή, πάρτε τις σκάλες.

Το σύστημα διαλογιστικής κίνησης Zhineng Qigong περιλαμβάνει ακριβώς αυτές τις καθημερινές, ελαφρές, αργές και φυσικές κινήσεις, στις οποίες όλο το μυοσκελετικό σύστημα αφυπνίζεται μέσω των τενόντων, των συνδέσμων, των οστών και των αρθρώσεων. Όλοι οι 656 μύες του σώματος, με τις μυϊκές τους ίνες, εκπαιδεύονται και τείνουν με φυσικό τρόπο, ενώ το καρδιαγγειακό σύστημα ενεργοποιείται μέσω αυτής της ορμής. Η τακτική άσκηση με τη μορφή Qigong αυξάνει τη διάθεσή σας και μπορεί να αποτρέψει ή να επιλύσει ακόμη και κατάθλιψη. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται η ευκαμψία σας, επηρεάζεται θετικά η αρτηριακή σας πίεση και μειώνεται η χοληστερόλη. Η παραγωγή των χημικών αγγελιοφόρων του σώματός σας, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες, θα αυξηθεί επίσης.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Σηκωθείτε, κινηθείτε και ζήστε μια υγιή ζωή.

Στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κάθονται σε ορθή θέση για δύο λεπτά με τα χέρια τους πίσω από τα κεφάλια τους έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αναλαμβάνουν κινδύνους και να βρίσκουν εσωτερική ειρήνη.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθίσατε σε μια τέτοια θέση; Ασκηθείτε σε αυτό την επόμενη φορά που θα πρέπει να παρουσιάσετε κάτι ή να μιλήσετε δημόσια και θα διαπιστώσετε ότι είστε πιο σίγουροι.

Αποσπάσματα από την Σοφία του Τσιγκόγκ

Μετάφραση: Xρυσή Μπέρου

 

Newsletter εγγραφή

 

Χρυσή Μπέρου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας