Της Έλενας Έρα

N

α σηκώνεσαι με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο. Πώς θα ήθελες να σε υποδεχτεί η ζωή; Με χαμόγελο. Εντάξει, υπάρχουν και προκλήσεις και τότε μας δείχνει τα δόντια της, δεν θα κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε… Όμως εσύ να χαμογελάς.

Μου αρέσει πολύ ο Zen Master Thich Nhat Hanh. Ο τρόπος που γράφει είναι απαλός, ήρεμος και σου αγγίζει την καρδιά. Η διδασκαλία του με έμαθε να ζωγραφίζω κάθε στιγμή ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου. Χθες διάβαζα το βιβλίο του «Peace in every breath: a practice for our busy lives» και παραθέτω το ακόλουθο απόσπασμα… τα λέει όλα:

«Τη στιγμή που ξυπνάς, να χαμογελάς αμέσως. Αυτό είναι το χαμόγελο της φώτισης. Έχεις επίγνωση της νέας μέρας που ξεκινάει, ότι η ζωή σου προσφέρει 24 ολοκαίνουριες ώρες να ζήσεις και αυτό είναι το πιο πολύτιμο από όλα τα δώρα. Μπορείς να λες το ακόλουθο ποίημα στον εαυτό σου, είτε από μέσα σου είτε δυνατά:

Ξυπνώντας αυτή τη στιγμή, χαμογελώ.

24 ολοκαίνουριες ώρες βρίσκονται μπροστά μου.

Επιλέγω να ζω κάθε στιγμή με πληρότητα

και να κοιτάζω όλα τα πλάσματα με τα μάτια της συμπόνιας.

Μπορείς να λες αυτόν τον στίχο καθώς είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου, με τα μπράτσα και τα πόδια σου χαλαρωμένα. Εισπνέοντας, λες την πρώτη γραμμή, εκπνέοντας λες τη δεύτερη. Με την επόμενη εισπνοή λες τη τρίτη γραμμή και με την εκπνοή την τέταρτη. Μετά, με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου σηκώνεσαι, απαλά γλιστράς τα πόδια σου στις παντόφλες και σηκώνεσαι να πας στο μπάνιο».

Οι προκλήσεις της ζωής για πολλά χρόνια βάραιναν την ψυχή μου και χαμογελούσα μόνο όταν ήμουν με άλλους. Τώρα χαμογελάω κάθε φορά που σηκώνομαι καθώς το σώμα-Έλενα ξεκινάει την ημέρα του. Χαμογελώ όταν γράφω, όταν καθαρίζω την τουαλέτα, όταν περπατάω… γιατί η ίδια η Παρουσία φέρνει χαμόγελο στο πρόσωπο. Και όταν ξεχνιέμαι, αμέσως διορθώνω το πρόσωπο και χαμογελώ.

Κάπως έτσι αλαφρώνει η ψυχή. Ένα βήμα τη φορά. Ένα χαμόγελο τη φορά.

Με αγάπη,
Έλενα Έρα

Πηγή: www.elenaera.com/gr

Έλενα Έρα

Η σταγόνα που μοιράζω μέσα από τα γραπτά και την τέχνη, βοηθούν τον άνθρωπο να κατανοήσει το ταξίδι της ψυχής του και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τη ζωή αλλά και τον κόσμο. Ένα απεριόριστο Σύμπαν δυνατοτήτων είναι διαθέσιμο μέσα μας… αρκεί να ξέρουμε πού να κοιτάξουμε και πώς να κοιτάξουμε.
Έλενα Έρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

2 Σχόλια

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...



Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας