«Ένα κουτί θάλασσα» από την Greenpeace και τους παράκτιους ψαράδες της Λέσβου και της Λέρου

0
57

Η Greenpeace ξεκινά ένα ενδιαφέρον και πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ένα κουτί θάλασσα», το οποίο φέρνει κοντά αλιείς χαμηλής έντασης και πολίτες που θέλουν να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης ενώ παράλληλα δίνει μια ευκαιρία στους μικρούς ψαράδες να διαθέσουν τα προϊόντα τους μέσω Internet.

Στόχος αυτής της συμμαχίας είναι η δημιουργία μιας πιο δίκαιης αγοράς που θα προστατεύει τον θαλάσσιο πλούτο μας μέσα από την επιβράβευση εκείνων που ψαρεύουν με τους πιο ήπιους τρόπους, η ενεργή υποστήριξη των μικρών αλιευτικών κοινοτήτων και η πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα ψάρια και τα θαλασσινά που φτάνουν στο πιάτο του.

Οι ψαράδες χαμηλής έντασης είναι οι μόνοι που μπορούν να ψαρεύουν με τρόπους που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στον βυθό και τη θαλάσσια ζωή. Ψαρεύοντας όλη τους τη ζωή στα ίδια νερά, είναι οι μόνοι που έχουν ουσιαστικό κίνητρο να λειτουργήσουν ως προστάτες της θάλασσας.

Ωστόσο, παρότι αποτελούν το 95% του αλιευτικού στόλου στην Ελλάδα (14.000 σκάφη) αναγκάζονται να μοιραστούν μόνο ένα μικρό κομμάτι από τη συνολική παραγωγή των θαλασσών.

Ταυτόχρονα, όπως έχει καταδείξει παλιότερη έρευνα της Greenpeace, οι ψαράδες χαμηλής έντασης δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην αγορά, αφού μόλις το 16,6% των καταναλωτών αγοράζει ψάρια από παράκτιους ψαράδες χαμηλής έντασης που έχουν αλιευθεί με πιο ήπιο τρόπο.

Πώς λειτουργεί το «Ένα Κουτί Θάλασσα»

Αυτό το καλοκαίρι οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός καινοτόμου τρόπου διάθεσης ψαριών μέσα από την ειδική ιστοσελίδα της Greenpeace. Μέσα σε 24 ώρες «Ένα Κουτί Θάλασσα» με ψάρια και θαλασσινά από τα δίχτυα ψαράδων χαμηλής έντασης θα φτάνει απευθείας στην πόρτα τους.

Η Greenpeace ξεκινά το εγχείρημα με ψαράδες από τη Λέσβο και τη Λέρο, καθημερινούς ήρωες που για μήνες άφησαν στην άκρη τα δίχτυα τους και ανέλαβαν να σηκώσουν στους ώμους τους το φορτίο της προσφυγικής κρίσης, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Στόχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης είναι το «Ένα κουτί θάλασσα», μετά το πέρας αυτής της πρώτης πιλοτικής περιόδου, να περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια των ψαράδων και να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη χώρα.

Πηγή: startupper.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας