Δίπλα από τις Πυραμίδες, το Μουσείο της Αιγύπτου φιλοδοξεί να είναι ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου.

 

Το Μουσείο της Αιγύπτου αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το 2020, με την ακριβή ημερομηνία να ανακοινώνεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ έριχνε, το μακρινό 1922, την πρώτη κλεφτή ματιά στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του. Όχι άδικα αφού έμελλε να είναι μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις ανά τους αιώνες. Στην δε ερώτηση του λόρδου Κάρναβον, αν μπορεί να δει κάτι, αναφώνησε: «Ναι, βλέπω υπέροχα πράγματα!».

Αυτά τα «υπέροχα πράγματα» από τον τάφο του διασημότερου των Φαραώ θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν  σε μια ολοκληρωμένη έκθεση 5.000 αντικειμένων, οι επισκέπτες του νέου αρχαιολογικού μουσείου του Καΐρου (Grand Egyptian Museum). Το μουσείο κατασκευάζεται στην περιοχή της Γκίζας, μια «ανάσα» από το επιβλητικό πλατό των Πυραμίδων.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, δεν εκπλήσσει ότι το κόστος του φτάνει το 1,1 δισ. δολάρια. Μάλιστα, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης ήταν και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Η Ιαπωνία στηρίζει την κατασκευή, με μεγάλα δάνεια (ένα αρχικό δάνειο 300 εκατ. δολαρίων κι ένα δεύτερο των 450 εκατ., με ευνοϊκούς όρους και μεγάλη περίοδο χάριτος).

Πενήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για 50.000 εκθέματα και επιπλέον ανοιχτός εκθεσιακός χώρος 42.000τ.μ., συνθέτουν την «ταυτότητα» του νέου υπερ-μουσείου. Το 85% των κτιριακών υποδομών είναι ήδη έτοιμο. Από τα 50.000 εκθέματα που θα φιλοξενήσει το νέο μουσείο, τα 45.000 έχουν ήδη μεταφερθεί στους χώρους του. Απ’ αυτά τα 40.000 έχουν περάσει και από τη διαδικασία συντήρησης και είναι έτοιμα να κοσμήσουν τις προθήκες του- και όχι μόνο.

Από το σύνολο των εκθεμάτων, τα 20.000 θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του μεγάλου αυτού έργου, δρ. Τάρεκ Ταουφίκ «δεν προέρχονται μόνο από τις αποθήκες του μουσείου του Ταχρίρ αλλά και από αποθήκες (μουσείων) όλης της χώρας».

Μάλιστα, όπως σημειώνει, «το νέο αυτό υλικό έχει κι ένα σημαντικό στοιχείο. Τοποθετείται και σε ένα εννοιολογικό πλαίσιο, υπό την έννοια ότι δεν βλέπεις απλώς ένα αντικείμενο αλλά ένα αντικείμενο και το περιεχόμενό του».

Για να είναι έτοιμο το μουσείο στην ώρα του για τα εγκαίνια, περίπου 5.000 εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς στον αχανή χώρο του εργοταξίου. Στα συνολικά επτά εργαστήρια του κέντρου συντήρησης, 100 ειδικοί συντηρητές, 100 Αιγυπτιολόγοι και επιμελητές, μαζί με τα 100 μέλη του διοικητικού προσωπικού και τους 100 φύλακες δίνουν τη δική τους «μάχη» ενάντια στον χρόνο.

Τα 7.000τ.μ. του Τουταγχαμών και οι …lifestyle «πινελιές» της ζωής του

Το σύνολο του εκθεσιακού χώρου στο παλιό αρχαιολογικό μουσείο της πλατείας Ταχρίρ, στο Κάιρο, είναι 10.000τ.μ. Στο νέο μουσείο, μόνον η έκθεση για τον Τουταγχαμών θα καταλαμβάνει 7.000τ.μ.. Στους χώρους του θα βρίσκονται δύο τεράστιες γκαλερί χωρισμένες σε πέντε θεματικές ενότητες.

«Έχουμε την ταυτότητα και την οικογένεια του Τουταγχαμών. Την ανακάλυψη του τάφου, την ταφή, την αναγέννηση κι ένα πολύ ειδικό τμήμα, που αφορά το lifestyle του Τουταγχαμών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Ταουφίκ. Για τον ίδιο άλλωστε πρόκειται για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Να αναλάβω δηλαδή την ευθύνη ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία του πλανήτη και μιας από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές, αυτής του βασιλιά Τουταγχαμών».

«Απομακρυνόμαστε από την ιδέα του χρυσού Φαραώ και προχωράμε στη μοναδική εμπειρία τού να μεταφέρεις κάποιον στην εποχή της 18ης Δυναστείας. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία σε όλο τον κόσμο. Θα μπορεί κάποιος να δει τον χρυσό θρόνο του Φαραώ και τα βασιλικά διαδήματα πλάι στα ρούχα του. Να έρθει κοντά σε έναν Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου. Αυτό είναι κάτι το μοναδικό και καμιά άλλη αιγυπτιακή συλλογή ανά τον κόσμο δεν έχει κάτι ανάλογο», σημειώνει ο υπεύθυνος του νέου μουσείου.

Λίγο αργότερα, μία από τις επιστημονικές συνεργάτιδες του δρα Ταουφίκ μας λέει πως όλη η διαδικασία γίνεται με γνώμονα να «παραδοθούν» στο κοινό τα εκθέματα απαλλαγμένα από κάθε τυχόν κακή προηγούμενη παρέμβαση.

Όχι απλώς ένα ακόμα μουσείο, αλλά μια πραγματική εμπειρία

Καθισμένος στο γραφείο του στο Κέντρο Συντήρησης του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, ο δρ. Ταουφίκ μιλάει με πάθος για το μεγάλο αυτό έργο. Ένα έργο που αναμένεται να δώσει ώθηση στον ταλαιπωρημένο, τα τελευταία χρόνια, λόγω του φαινομένου της τρομοκρατίας, αιγυπτιακό τουρισμό.

Για τον σκοπό αυτό, το 2019, όπως εξηγεί, αναμένεται να εγκαινιαστεί ένα νέο αεροδρόμιο (Sphinx Airport), σε απόσταση μόλις μισής ώρας από το νέο μουσείο. Σκοπός του να καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση στην περιοχή μέσα από τους πολύβουους και συχνά χαοτικούς δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

«Θα είναι μια μοναδική εμπειρία για τους ξένους επισκέπτες. Κι αυτό γιατί θα έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να απολαύσουν δύο από τα σπουδαιότερα στοιχεία της αρχαίας Αιγύπτου, τις Πυραμίδες και τον Τουταγχαμών, το ένα απέναντι ακριβώς από το άλλο». Αυτό τονίζει ο δρ. Ταουφίκ και σημειώνει με νόημα πως «κάθε επισκέπτης που θα έρθει από το εξωτερικό θα πρέπει να έχει κατά νου ότι με την επίσκεψή του αυτή συμβάλει στη συντήρηση των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων. Ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

Το νέο μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για ξένους αλλά και εγχώριους επισκέπτες. Στο ευρύτερο «συγκρότημα» θα λειτουργεί επίσης συνεδριακό κέντρο, που μπορεί να φιλοξενήσει έως 1.000 άτομα. Επίσης ένας σύγχρονος χώρος για σινεμά και θέατρο, χωρητικότητας 500 ατόμων, 28 καταστήματα, 10 εστιατόρια. Ακόμα ένας τεράστιος χώρος αναψυχής, όπου μπορούν να διοργανωθούν εκδηλώσεις έως 20.000 άτομα.

«Δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αλλά ένας εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός χώρος. Μια μικρή πολιτεία, όπου οικογένειες Αιγυπτίων θα μπορούν να περνούν μια ολόκληρη ημέρα. Να απολαμβάνουν μια πολιτιστική εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα και να ψυχαγωγούνται». Αυτό επισημαίνει ο δρ. Ταουφίκ, για τον οποίο η όλη εμπειρία είναι «σαν να έχεις ένα τεράστιο παζλ και πρέπει να τοποθετήσεις κάθε κομμάτι στη σωστή θέση».

«Προσθέτουμε καθημερινά ένα λιθαράκι γνώσης και κατανόησης της αρχαίας Αιγύπτου κι αυτό είναι μια καταπληκτική εμπειρία. Η τόση συσσωρευμένη γνώση σε κάνει να κατανοήσεις καλύτερα τι έχουν καταφέρει οι παλαιότεροι πολιτισμοί και οι παλαιότερες γενιές και σε τι χρονικό εύρος. Σε κάνει να σκεφτείς από άλλη οπτική τη δική μας εποχή και όλα όσα επιτυγχάνονται σήμερα», τονίζει.

Το νέο μουσείο, ένα έργο που είχε εξαγγελθεί ήδη από το 1992, θα πάρει τη «σκυτάλη» από το ιστορικό μουσείο της πλατείας Ταχρίρ. «Έχει έρθει η ώρα να αποκτήσουμε ένα νέο και σύγχρονο μουσείο. Το μουσείο της πλατείας Ταχρίρ, την εποχή που εγκαινιάστηκε, ήταν πολύ σύγχρονο και πολύ καλά σχεδιασμένο. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας πιο προηγμένες τεχνολογίες και θα πρέπει να κάνουμε χρήση αυτών», εξηγεί ο δρ. Ταουφίκ.

Οι κλεμμένες αρχαιότητες και η επιστροφή στην πατρίδα…

Η Αίγυπτος, όπως και η Ελλάδα και μια σειρά από άλλες χώρες με «βαριά» πολιτιστική παράδοση ανά τους αιώνες. Γι αυτό και διεκδικεί τον επαναπατρισμό 5.000 αρχαιοτήτων που εξήχθησαν παράνομα από τη χώρα. Μεταξύ αυτών αρκετά εμβληματικής σημασίας για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

«Η Αίγυπτος διατηρεί το δικαίωμά της να διεκδικήσει κάθε αρχαιότητα που έχει φύγει παράνομα από τη χώρα ή υπό αμφίβολες συνθήκες. Θα ζητάμε πάντα την επιστροφή αυτών των κομματιών». Αυτό ξεκαθαρίζει ο δρ. Ταουφίκ, εξηγώντας, ωστόσο, πως δεν υπάρχει θέμα για τα κομμάτια που έχουν βγει με νόμιμο τρόπο από τη χώρα, «με επίσημα χαρτιά».

Όταν η συζήτηση φτάνει σε ορισμένες από τις εμβληματικές αιγυπτιακές αρχαιότητες, που εκτίθενται σε μουσεία του εξωτερικού, όπως η Στήλη της Ροζέτας, ο υπεύθυνος του νέου αρχαιολογικού μουσείου του Καΐρου λέει με έμφαση. «Για κάθε πολιτισμό υπάρχουν ορισμένα κομμάτια – κλειδιά για την ιστορία του. Φυσικά, θα ήταν καλό αυτά τα κομμάτια να είναι στον τόπο προέλευσής τους. Αλλά αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι αυτών των χωρών θα πρέπει να το αποφασίσουν με φιλικό τρόπο».

Ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία (και) στην αρχαιολογία

Αίγυπτος και Ελλάδα μοιράζονται δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, οι οποίοι στο πλαίσιο της τριμερούς Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου έχουν γίνει ακόμη πιο ισχυροί. Τι γίνεται όμως στο πεδίο της αρχαιολογίας; «Υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας στον τομέα της αρχαιολογίας αλλά υπάρχει και πολύ μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης της συνεργασίας αυτής». Αυτό απαντά ο δρ. Ταουφίκ και σημειώνει πως οι δυναμική αυτή δεν περιορίζεται μόνον στον τομέα των ανασκαφών. Επεκτείνεται και στα πεδία της μουσειολογίας και της συντήρησης αρχαιοτήτων.

«Τα υλικά είναι αρκετά παρόμοια. Οι μετεωρολογικές συνθήκες συγκρίσιμες και ας μην ξεχνάμε ότι τμήμα της αιγυπτιακής ιστορίας είναι η πτολεμαϊκή περίοδος στην Αίγυπτο. Είναι ένα είδος κοινής ιστορίας και για τις δύο χώρες. Μπορεί να μελετηθεί καλύτερα από κοινού», εξηγεί ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος.

«Υπάρχει τεράστια δυναμική για κοινή δουλειά και συνεργασία. Επειδή οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο διέρχονται μια πολύ καλή περίοδο θεωρώ ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της αρχαιολογίας και της Αιγυπτιολογία», καταλήγει ο δρ. Ταουφίκ.

Πηγή: womantoc.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας