Ένας στόχος για το 2022 | Να γίνω ο άνθρωπος που θα ερωτευόμουν

0
3333

Σας προσκαλώ να βάλουμε παρέα ένα στόχο για το 2022: Να γίνουμε ο άνθρωπος που θα ερωτευόμασταν!

 

Για να ξεκινήσει δημιουργικά η νέα χρονιά, χρειάζεται να θέσουμε ένα στόχο, με σκοπό να τον υλοποιήσουμε μέχρι το τέλος του έτους. Θα εργαστούμε παρέα προς αυτήν την κατεύθυνση και θα διαπιστώσουμε στην πορεία ότι, οτιδήποτε κάνει εμάς πιο χαρούμενους κάνει και τη ζωή μας καλύτερη.

«Ο στόχος χρειάζεται να είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος,
ελκυστικός, ρεαλιστικός και χρονικά οριοθετημένος»

Όλοι έχουμε βιώσει το πανέμορφο συναίσθημα του έρωτα. Έχουμε πετάξει στα σύννεφα, έχουμε ζήσει στη στιγμή, έχουμε τυφλωθεί από αυτόν και έχουμε περάσει μοναδικές στιγμές παρέα του. Αυτός ο μικρός άγγελος με το τόξο, μας παρακινεί να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να ζήσουμε τη ζωή σαν περιπέτεια. Τί θα γινόταν άραγε αν εμείς γινόμασταν ο άνθρωπος που θα ερωτευόμασταν; Μήπως θα μας ερωτευόντουσαν και οι άλλοι ευκολότερα; Μήπως θα αναθερμαίναμε τη σχέση που ήδη έχουμε με τον σύντροφό μας; Μήπως θα ζούσαμε καλύτερα;

Πάρε λοιπόν τώρα ένα μολύβι και ένα χαρτί και σημείωσε τα συστατικά της συνταγής.

Τι θα χρειαστείς:

Ένα τετράδιο (απαραίτητο) και έναν πίνακα ανακοινώσεων (προαιρετικό) που θα τα ονομάσουμε “Στόχος 2022”.

Τα 10 βήματα:

1. Καταγράφω όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που θα ερωτευόμουν.

Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα ερωτευόσουν; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα ήθελες να είχε η προσωπικότητά του; Κατέγραψέ τα όλα στο τετράδιό σου. Παραθέτω μερικά παραδείγματα για το ξεκίνημα: Να είναι ρομαντικός, τρυφερός, να με φροντίζει και να με νοιάζεται, να είναι ειλικρινής, να επικοινωνεί σωστά, να έχει χιούμορ κλπ.

2. Επιλέγω τα 12 πιο σημαντικά για εμένα και τα αξιολογώ.

Ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, ζητάει διαφορετικά πράγματα. Εδώ, άφησε την προσωπικότητα και τα θέλω σου να λάμψουν! Γράψε πρώτο στη λίστα το πιο σημαντικό για εσένα στοιχείο της προσωπικότητας του ανθρώπου που θα ερωτευόσουν. Και μετά γράψε το δεύτερο, το τρίτο και πάει λέγοντας, μέχρι το δωδέκατο. Αν δεν έχεις γράψει δώδεκα, ψάξε λίγο ακόμα μέσα σου και γράψε! Αν έχεις γράψει περισσότερα, αξιολόγησέ τα, κράτα τα πιο σημαντικά και άφησε εκτός λίστας τα υπόλοιπα.

3. Καταγράφω όλες τις συμπεριφορές που θα ήθελα να έχει ο άνθρωπος που θα ερωτευόμουν.

Τί θα ήθελες να κάνει αυτός ο άνθρωπος; Ποιες είναι οι δράσεις και οι ενέργειες που θα τον έκαναν πραγματικά ακαταμάχητο και ερωτεύσιμο στα μάτια σου; Κατέγραψε τουλάχιστον δώδεκα τέτοιες συμπεριφορές. Παραθέτω μερικά παραδείγματα για το ξεκίνημα: Να με ξυπνάει με ένα χαμόγελο, να με ακούει όταν έχω κάποιο θέμα, να συζητάει μαζί μου και να υπολογίζει την άποψή μου, να είναι ειλικρινής, να είναι πιστός/η κτλ.

4. Επιλέγω τις 12 πιο σημαντικές και τις αξιολογώ.

Το ίδιο βήμα με το (2). Αξιολόγησε τις πιο σημαντικές για εσένα και κατέγραψέ τες, όπως έκανες στο παραπάνω βήμα.

6. Γράψε στο τετράδιο σου σε 12 διαφορετικές σελίδες, τους μήνες του χρόνου.

Ξεκίνα με τον Ιανουάριο και κατέληξε στον Δεκέμβριο.

7. Κατέγραψε κάθε μήνα ένα χαρακτηριστικό του ανθρώπου που θα ερωτευόσουν.

Θα πρότεινα στον Ιανουάριο να ξεκινήσεις βάζοντας τα πιο εύκολα χαρακτηριστικά, αυτά που είναι πιο κοντά στη δική σου προσωπικότητα. Αλλά είσαι ελεύθερος να αυτοσχεδιάσεις και να βάλεις όποια θελεις εσύ. Παράδειγμα: Ιανουάριος. Στην από κάτω γραμμή: Να είναι ρομαντικός.

7. Κατέγραψε κάθε μήνα μια συμπεριφορά του ανθρώπου που θα ερωτευόσουν.

Άφησε αρκετό κενό κάτω από το χαρακτηριστικό που έχεις γράψει και κατέγραψε και μια συμπεριφορά. Θα πρότεινα πάλι να βάλεις τις πιο εύκολες, τις πιο κοντινές σε εσένα συμπεριφορές. Παραδείγματος συνέχεια: Ιανουάριος. Στην από κάτω γραμμή: Να είναι ρομαντικός. Δέκα σειρές πιο κάτω: Να με ξυπνάει με ένα χαμόγελο.

8. Κατέγραψε τις δράσεις σου για να ενσωματώσεις τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που θα ερωτευόσουν.

Ω! Ναι! Τώρα χρειάζεται κάτω από κάθε χαρακτηριστικό, στο κενό που έχεις αφήσει, να βάλεις συγκεκριμένες δράσεις που θα κάνεις εσύ τον συγκεκριμένο μήνα. Ένα μικρό παράδειγμα: Αν έχεις καταγράψει ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του το να είναι ρομαντικός, θα πρέπει να καταγράψεις τις δικές σου δράσεις που θα εμπεριέχουν ρομαντισμό προς τον εαυτό σου και προς τους άλλους. Πρόσφερε ένα λουλούδι, μάθε να αποδέχεσαι με Χάρη τα δώρα των άλλων, φτιάξε ένα ρομαντικό δείπνο για τον σύντροφό σου κι αν δεν έχεις, φτιάξε ένα για τον εαυτό σου. Τώρα η σειρά σου… Για κάθε μήνα βρες πώς θα μπορούσες να εισάγεις αυτά τα χαρακτηριστικά στη δική σου προσωπικότητα.

9. Κατέγραψε τις δράσεις σου για να ενσωματώσεις τις συμπεριφορές του ανθρώπου που θα ερωτευόσουν.

Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις συμπεριφορές. Αυτό θα διαπιστώσεις ότι είναι λίγο πιο εύκολο. Ότι έχεις γράψει ότι θέλεις να κάνει εκείνος/η, θα το κάνεις εσύ. Να δώσω κι εδώ ένα παράδειγμα: Να με ξυπνάει με ένα χαμόγελο. Αν έχετε κάποια σχέση, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Αν είσαστε ακόμα μόνοι/ες, όταν ξυπνάτε το πρωί, χαμογελάστε στον εαυτό σας!

10. Κάθε μήνα πρόσθεσε ένα νέο χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά σου και μια νέα συμπεριφορά!

Τώρα έχεις συγκεκριμένες δράσεις που χρειάζεται να κάνεις κάθε μήνα. Θα καταφέρεις έτσι να εισάγεις στη δική σου ζωή και προσωπικότητα, όλα τα χαρακτηριστικά και όλες τις συμπεριφορές του ανθρώπου που θα ερωτευόσουν. Κάθε δράση, κάθε ενέργεια χρειάζεται να την επαναλάβεις για τουλάχιστον 21 ημέρες για να καταφέρεις να την ενσωματώσεις! Αν, δηλαδή, κάποιος έγραψε το παραπάνω παράδειγμα με το χαμόγελο και το ξύπνημα, αυτό σημαίνει ότι θα χαμογελάς στον εαυτό σου κάθε ημέρα το πρωί για τουλάχιστον 21 ημέρες!

Πρακτικά αποτελέσματα στη βελτίωση της ζωής σου θα περιμένεις μετά από τον 2ο μήνα, μετά από τουλάχιστον 66 ημέρες.

Μπορείς, αν θέλεις, όλα αυτά να τα περάσεις στο Vision Board σου, στον πίνακα ανακοινώσεων που είπαμε στην αρχή. Τον πίνακα θα τον έχεις χωρίσει σε 12 μήνες και μέσα σε κάθε μήνα θα έχεις τις συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά που θέλεις να ενσωματώσεις. Μπορείς να προσθέσεις φωτογραφίες ή ό,τι άλλο σε εμπνέει. Αυτοσχεδίασε!

Καλή επιτυχία και να θυμάσαι ότι είμαστε δίπλα σου, κάθε μήνα να τα συζητάμε!

Επιστημονικός συνεργάτης και επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Αρβανίτη, Πολιτισμολόγος.  


Βιβλιογραφία:

  1. Larsen R. J. (2007). Personality Processes. Στο Fink G. (Ed.), Encyclopedia of Stress, (149-154), Oxford: Elsevier Inc.
  2. Pervin, L., & John, O. (2001). Θεωρίες Προσωπικότητας. Έρευνα και Εφαρμογές. Αθήνα: Τυπωθήτω. 
  3. Σακκάς, Π. (2014).  Η ψυχιατρική αλλιώς… : Μέσα από πραγματικές ιστορίες και κυκλώματα υπολογιστών. Αθήνα: Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις.
  4. Dean, J. (2013). Making Habits, Breaking Habits: Why We Do Things, Why We Don’t, and How to Make Any Change Stick, London: Da Capo Press Books.
  5. Βασάκος, Σ. (2012). Ψυχοθεραπείες και πλαστικότητα του εγκεφάλου. Τετράδια Ψυχιατρικής, 117.
  6. https://expansionmethod.com/neos-eautos/
  7. Popova, M. (2014). How Long It Takes to Form a New Habit.  Ανακτήθηκε από https://www.brainpickings.org/index.php/2014/01/02/how-long-it-takes-to-form-a-new-habit/

 

Newsletter εγγραφή

στόχος έρωτας

Αργύρης Μάρδας

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας