Ενεργειακή ανατομία για όλους

0
1038

Όλη η φιλοσοφία και οι τεχνικές της Yoga ξεκινάν από μια παραδοχή: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

-Όλα είναι ενέργεια!
-Tι εννοείτε όλα; ρωτούσα τρέχοντας πίσω από τα  πορτοκαλί ράσα της δασκάλας μου, μέσα  στο ashram, όπου εκπαιδευόμουν.
-Oλα! Aπάντησε και απομακρύνθηκε βιαστικά.

Ο νεανικός μου νους, περίεργος και διψασμένος, είχε πάρει πλούσια τροφή για σκέψη και μελέτη, η οποία, ακόμη, καλά κρατεί.

«Τσάκρα» (chakra,ενεργειακά κέντρα), «ενεργειακά κανάλια» (μεσημβρινοί ή nadis), «ενεργειακά σώματα», «είχε καλή ενέργεια», «έχασα την ενέργεια μου», «σκέψου θετικά» είναι σχετικά πρόσφατες ορολογίες και φράσεις της τελευταίας δεκαετίας. Πλέον, είναι πολύ συνηθισμένο να λες «είναι το δεύτερο κλειστό», «είναι μπλοκαρισμένη η ροή της ενέργειας», ή και ακόμη «ξέρεις κανέναν να ξεμπλοκάρει τσάκρα;» και βέβαια «στείλε μου λίγη θετική ενέργεια».

Πως άραγε ο καθένας μας αντιλαμβάνεται αυτές τις ονομασίες-φράσεις; Σημαίνουν κάτι πραγματικό ή είναι αοριστίες ή ακόμη και ανύπαρκτες θεωρίες τις οποίες, επαναλαμβάνει το κοινό του εμπορικού new age υπνωτισμένο.

Μέσα στο χάος  των πληροφοριών και των απόψεων οι οποίες είναι προσβάσιμες εύκολα, πώς να είσαι σίγουρος για την αξιοπιστία τους για την αλήθεια των τόσο σοβαρών θεμάτων, όπως είναι η ενεργειακή μας ανατομία, γνώση βαθιά όπου μέχρι λίγα χρόνια πριν ήταν μυστική – αποκρυφιστική;

Αν δεν είναι, συνήθως δημιουργούνται παρανοήσεις, με αποτέλεσμα, αντί η γνώση να βοηθά στην εξέλιξη μας, τελικά να μας αγκυλώνει σε προκαταλήψεις και ημιμάθεια που μπορεί να αποβούν πραγματικά εμπόδια και οπισθοδρόμηση στη πορεία μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα, με κάποιο μαγικό τρόπο, την λανθασμένη εντύπωση ότι «είμαι μπροστά», «έχω ανοιχτά τσακρα» (πόσες φορές δεν το άκουσα αυτό στα χρόνια της σχολής!). ‘Ετσι, άρχισα να κατανοώ την φράση «η ημιμάθεια είναι ρίζα αλαζονείας» όπως περιγράφουν οι Διδάσκαλοι.

Όλη η φιλοσοφία και οι τεχνικές της Yoga ξεκινάν από μια παραδοχή: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

H ύπαρξη μας είναι ενεργειακή, αλλά και όλο το σύμπαν είναι απόλυτα ενεργειακό και πλέον η επιστήμη το επιβεβαιώνει διαρκώς. Ίσως με άλλη ορολογία άλλα με το ίδιο νόημα και ουσία.

Είμαστε ενέργεια δεν έχουμε ενέργεια, είμαστε και περιβαλλόμαστε από την ενέργεια, ζούμε μέσα στην ενέργεια την οποία συνήθως την αντιλαμβανόμαστε μόνο στην χονδροειδή της ε εκδήλωση: την περίφημη ύλη. Καταδικαστέα και απορριφθείσα ή λατρεμένη και «θεωμένη» ,εξαιτίας της στενής  αντίληψης μας . Όμως, δεν υπάρχει γύρω μας μόνο ύλη. Υπάρχει και ο αέρας τον οποίο δεν τον βλέπουμε αλλά ζούμε από αυτόν ουσιαστικά.Υπάρχει όμως και ας μην την βλέπουμε

Από τον τρόπο που κατανοούμε την ύπαρξή μας εξαρτάται όλη μας η ζωή.

Είναι άλλο να θεωρώ ότι είμαι φτιαγμένος από ύλη (που και αυτή είναι ενέργεια) μόνο, και άλλο να αντιλαμβάνομαι την ύπαρξη μου σαν μια ενεργειακή ύπαρξη συνδεδεμένη με όλα την οποία αρχικά συνειδητοποιώ ως σώμα (ένα θαύμα από μόνο του). Διευρύνοντας την αντίληψη μου, μέσω των γνώσεων, αλλά και της εμπειρίας μου, αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι είμαι τελικά μόνο ενέργεια, και όχι μόνο εγώ, ο άνθρωπος, αλλά όλα τα ζωντανά, όλα τα φυτά, τα βουνά, η θάλασσα ΟΛΑ.

Η ενέργεια δεν χάνεται ποτέ, λέει επιστήμη. Αυτή η βεβαιότητα δεν μπορεί να μην γίνει αφορμή για διαφορετική αντίληψη στην ζωή μας.

Στην αρχή των σπουδών μου στο Satyananda ashram πολλά χρόνια πριν (όταν όλα αυτά ήταν «τρέλες» για τον μέσο άνθρωπο ) στην προσπάθεια μου να κατανοήσω αύτη την απλή φράση, ρωτούσα ξανά και ξανά την δασκάλα μου:

«Όλα; Ακόμη και αυτός ο τοίχος;»
-«Oλα! Όλα!»  επέμενε εκείνη με χαμόγελο!
Ιδιαίτερα με δυσκόλευε να κατανοήσω ότι το τραπέζι ήταν ενέργεια, και ταυτόχρονα, η σκέψη ήταν ενέργεια.
-Πως γίνεται;
-Τι είναι ενέργεια;

Συνοπτική περιγραφή της ενέργειαs:

Ο άνθρωπος, τα βουνά, τα φυτά, τα ζώα, το νερό, ο αέρας, τα σύννεφα, είναι όλα ενέργεια, είμαστε ενέργεια.

Ολη η ζωτικότητα στο σύμπαν συνοψίζετε στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

ενέργειαΗ ενέργεια (prana) είναι μία ,με πολλές εκδηλώσεις, ποιότητες.

Από την πιο χονδροειδή (gross manifestation) που είναι η ύλη (πυκνή εκδήλωση όπως το σώμα μας), ως τις πιο λεπτοφυείς εκδηλώσεις (subtle manifestation) όπως είναι το νερό ο αέρας, τα συναισθήματα, οι σκέψεις και φυσικά οι ενεργειακή μας δομή, σύσταση, ανατομία.

 

Ενέργεια παίρνουμε από τον ήλιο (άφθονο φως, άφθονη πρανα, λίγο φως λίγη πράνα). Όταν υπάρχει ήλιος, η ζωτικότητα αναβλύζει. Στην συννεφιά όμως, όχι (πολλές μέρες συννεφιά αδειάζει η δεξαμενή της πράνα). Όταν κοιμόμαστε (πριν τα μεσάνυχτα) το σώμα χαλαρώνει και αφομοιώνει την πρανα που συνέλεξε εξωτερικά. Μετά τις 12.00 μ.μ η απορρόφηση είναι μικρή (γι’ αυτό προτείνεται ο νωρίς ύπνος και ξύπνημα νωρίς το πρωί όταν η ενέργεια είναι υψηλή).

Η πράνα ρέει άφθονη στη φύση κυρίως στα δασωμένα βουνά με το πεύκο να θεωρείται μέγας συσσωρευτής ενέργειας (οι βελόνες του δεν μοιάζουν με κεραίες;).

Καθένας μπορεί να μάθει να συλλέγει ενέργεια στη φύση αν απλά διαλογιστεί για λίγο σε αυτό. Αν δηλ. συγκεντρωθεί νοητικά (με τον νου του) στην απορρόφηση της.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα μοναστήρια, ashrams αλλά και θεραπευτήρια χτίζονται στην φύση. Όχι μόνο για την ησυχία, αλλά κυρίως για την υψηλή και καθαρή ενέργεια που λέγεται καθαρός αέρας.

Η ποιότητα της τροφής μας, των σκέψεων, των συναισθημάτων, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πράνα που απορροφάμε. Όταν το φυσικό σώμα είναι υγιές, απορροφά και αφομοιώνει τη πράνα καθιστώντας το σώμα μας δραστήριο δυνατό και φωτεινό. Θετικά συναισθήματα, αγνές σκέψεις, χαρά, κλπ, επιδρούν στο φυσικό σώμα αυξάνοντας την ικανότητα της απορρόφησης (απορροφάμε πολύ περισσότερη ενέργεια). Ιδού ο λόγος  της γνωστής σε όλους παρότρυνση «σκέψου θετικά».

Αντίθετα, αρνητικότητα, ανταγωνισμός, κακίες, ζήλιες κλπ σφίγγουν το σώμα και αρχίζει η ενεργειακή υποσίτιση η οποία, επηρεάζει όχι μόνο την υγεία του σώματος αλλά και την ψυχολογία μια που υπάρχει έφορο έδαφος για νευρώσεις, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη κ.α.

Η ενέργειά μας επηρεάζεται από ό,τι μας περιβάλλει, τους ανθρώπους, τις σχέσεις μας, το κλίμα, την τροφή, τις σκέψεις, τα συναισθήματα μας. Οι μεγαλουπόλεις καθιστούν την ενεργειακή μας εμπειρία ευάλωτη. Στις πολυκατοικίες οι ενέργειες ρέουν από το ένα σπίτι στο άλλο και βέβαια απορροφάμε από τους γείτονες.

Δεν είναι αναγκαίο να είμαστε εκνευρισμένοι. Αν οι γείτονες μου είναι, θέλει πολύ προσοχή να μην εμπλακώ (συντονιστώ ενεργειακά) στις ποιότητες που εκείνοι ζουν. Αν πάλι είμαστε εμείς εκνευρισμένοι ή θυμωμένοι κερνάμε λίγο και τους γείτονες μου είτε το θέλω είτε όχι.

Η κατάσταση της σπονδυλικής στήλης συνδέεται με την απορρόφηση της πρανα. Άλλωστε τα ενεργειακά μας κέντρα αποτυπώνονται κοντά της, όπως και τα τρία κύρια ενεργειακά κανάλια. Αποτυπώνονται. Δεν εδράζονται. Αυτός είναι ο λόγος όπου όλες οι τεχνικές  της yoga κινούνται γύρω από το «ενεργειακό μας δόρυ» όπως αποκαλείται (η σπονδ.στήλη). Η ιατρική σήμερα, συλλέγει πληροφορίες για την συνολική κατάσταση της υγείας μας από την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης.

Το όργανο το οποίο σχετίζεται με την απορρόφηση της πρανα στο φυσικό σώμα είναι ο σπλήνας. Ο μεταφορέας της ενέργειας είναι το αίμα το οποίο αιματώνει, άρα και ενεργοποιεί, όλα τα όργανα του σώματος του. H αναφορά στην ενεργειακή μας δομή εδώ είναι συνοπτική και απλή, μια που το θέμα είναι ευρύ και ανεξάντλητο.

«Εν αρχή ην το σώμα»

Ο πιο απλός τρόπος να κατανοήσουμε αρχικά την ενεργειακή μας ανατομία είναι το ίδιο το θαύμα του σώματός μας, το οποίο, είναι η πιο χονδροειδής-πυκνή εκδήλωση της πολύ λεπτοφυούς και εκλεπτυσμένης μας φύσης.

Όλη η ενεργειακή ανατομία αποτυπώνεται στο φυσικό μας σώμα. Ποια όμως είναι τα όργανα της ενεργειακής μας ανατομίας:

  • τα ενεργειακά κανάλια ή nadis ή μεσημβρινοί
  • τα ενεργειακά μας κέντρα ή τσακρα (chakra)
  • τα ενεργειακά μας σώματα ή koshas
Ενεργειακά κανάλια

ενέργειαΤα ονομάζουμε ενεργειακά κανάλια, αν και δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση, (αποκαλούνται και μεσημβρινοί για κάποιες ενεργειακές θεραπείες). Είναι σε συνάφεια με τα νεύρα που διατρέχουν το σώμα και πολλά από αυτά συναντούν τις  διαδρομές των νεύρων. Αυτή η συνάντηση τους δημιουργεί στο σώμα μας το ενδοκρινικό σύστημα. Το ενδοκρινικό σύστημα, κυβερνά όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού προκαλώντας ψυχολογικά και φυσιολογικά αποτελέσματα με τις εκκρίσεις του.

Είναι η χημική ορχήστρα και με τις εκκρίσεις, θεωρείται το πιο λεπτοφυές σύστημα του οργανισμού μας, καθώς πλέον είναι σαφές ότι οι ορμονικές εκκρίσεις δεν ρυθμίζουν μόνο την υγεία μας και την εγκεφαλική μας ισορροπία αλλά και την διάθεση μας και αντίστροφα. Οι διαθέσεις μας επηρεάζουν τις ορμονικές εκκρίσεις. Είναι γνωστό ότι ο θυμός ενεργοποιεί το λουτρό αδρεναλίνης με τα γνωστά αποτελέσματα.

Τα nadis καλύπτουν όλο το φυσικό σώμα μέσω του εκτεταμένου δικτιού των νεύρων .Το κάθε ένα τους ενεργοποιεί (μεταφέρει ενέργεια), από το ενεργειακά κέντρα (chakra).  Αν η μεταφορά ενέργειας είναι ανεμπόδιστη από μπλοκαρίσματα και η ποιότητα της ενέργειας υψηλή, ευεργετεί συγκεκριμένα όργανα και τις λειτουργίες τους. Τα nadis καθορίζουν την φύση και την ποιότητα του νευρικού μας συστήματος και συνδέονται ευθέως με τα ενεργειακά κέντρα(chakra).

Κάθε ασθένεια (εκτός από λοιμώξεις και επιδημίες)συνδέεται με την κατάσταση των τσακρα. Είναι τα τσάκρα  τα οποία καθορίζουν την δραστηριότητα  ή μη των nadis τα οποία με την σειρά τους επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και καθιστούν  το ενδοκρινικό σύστημα ότι είναι  για τον άνθρωπο

Εσωτέρα θεραπευτική Α.Μπειλη.

CHAKRA – Κέντρα μεταμόρφωσης και δύναμης

Σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του σώματός μας όπως π.χ κάτω από το στέρνο λίγο πιο πάνω από τον αφαλό (το γνωστό ηλιακό πλέγμα), πολλά νεύρα(nadis) διακλαδώνονται – συναντιούνται δημιουργώντας μεγάλους και μικρότερους νευρικούς κόμβους (όπως ακριβώς πολύ δρόμοι συναντώνται σε οδικούς κόμβους).

Σε αυτά τα  σημεία και κοντά στους κύριους αδένες αποτυπώνονται οι ενεργειακοί μας κόμβοι δηλαδή τα 7 κύρια chakra. Οι αδένες είναι η εξωτερίκευση – η υλική εκδήλωση των chakra. Κάθε κέντρο δύναμης παρέχει ενέργεια + δύναμη στον αντίστοιχο αδένα του οποίου είναι η εξωτερίκευση π.χ ο θύμος αδένας πίσω από την καρδιά όπου εδράζεται το 4o chakra το anahat.

Οι αδένες είναι η εξωτερίκευση των ενεργειών που εκπέμπουν τα chakra.

Είναι ζωτικοί ή μη ζωτικοί αδρανείς ή ενεργοποιημένοι, επαρκείς -ανεπαρκείς -υπερεπαρκείς (όπως ακριβώς και τα chakra). O λειτουργικός έλεγχος γίνεται μέσα από το νευρικό σύστημα και την ροή του αίματος η οποία μεταφέρει την ζωή σε όλα τα μέρη του σώματος.
Οι αδένες είναι το μεγάλο συνδετικό σύστημα του σώματος ,φέρνουν όλα τα μέρη του σε αμοιβαία σχέση, και συνδέουν τον άνθρωπο με το αιθερικό του σώμα.

7 τα κύρια chakra και 70 μικρότερα διάσπαρτα σε όλο το σώμα όπου δημιουργούνται μικροί κόμβοι από της συναντήσεις νεύρων.

Η λειτουργία των τσάκρα συνδέεται με την εγκεφαλική λειτουργία και η λειτουργικότητα τους επηρεάζει άμεσα με την ποιότητα της αντίληψη μας .Πως δηλ. προσλαμβάνω τον κόσμο, πως τον κατανοώ. Για αυτό τα αποκαλούν «κέντρα μεταμόρφωσης» διότι η καλή τους λειτουργία αλλάζει την ποιότητα της αντίληψης μου η απλά την κατανόηση μου.

Τσάκρα και nadis αποτυπώνονται στο φυσικό σώμα μέσω του νευρικού συστήματος και των αδένων, βρίσκονται όμως στο αιθερικό μας σώμα (ενεργειακό σώμα-pranamaya kosha).

EΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΑ-koshas

Tο φυσικό μας σώμα είναι η πιο πυκνή εκδήλωσης της ενεργειακής μας δομής όμως δεν είναι η μόνη.

Η σανσκριτική λέξη για τα ενεργειακά μας σώματα είναι koshas και σημαίνει σεντόνι, αυτό βοηθά σχετικά στην κατανόηση της δομής των ενεργειακών σωμάτων. Φανταστείτε ότι το φυσικό σώμα καλύπτεται από σεντόνια το ένα πάνω στο άλλο. Κάθε σεντόνι έχει άλλο χρώμα δηλ, συνίσταται από άλλη ποιότητα ενέργειας (και το χρώματα ενέργεια είναι).

Το φυσικό σώμα μας  διαπερνάται, όπως η άμμος από τον αέρα και το νερό, από το αιθερικό σώμα (ενεργειακό)το οποίο δίνει ζωή στο σώμα μας. Έχει το ίδιο σχήμα με το φυσικό σώμα (για αυτό πολλές φορές τα θεωρούν ως ένα) και ό,τι συμβαίνει στο ένα επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο το άλλο. Το αιθερικό σώμα συνίσταται από τα ενεργειακά κανάλια  και τα τσάκρα. Tα τσακρα και τα nadis είναι τα όργανα του αιθερικού μας σώματος. Κάποιες προσεγγίσεις τα θεωρούν ένα σώμα το φυσικό σώμα + αιθερικό.

Αστρικό σώμα, (συναισθηματικό) είναι το σώμα των συναισθημάτων και των επιθυμιών. Αυτά είναι τα υλικά του και εκεί ζουν. Το αστρικό μας σώμα, αν και καθορίζει την εμπειρία και την συμπεριφορά μας, δεν τον αντιλαμβανόμαστε. Αν αφηνόμαστε  στις διαρκείς συναισθηματικές μας διακυμάνσεις ή αν διαρκώς είμαστε στην επιρροή του γνωστού δίπολου φόβου-θυμού, έχουμε ένα ανοργάνωτο αστρικό σώμα (η διαχείριση των συναισθημάτων και όχι η καταπίεση χρειάζεται εκπαίδευση, πιθανά δια βίου).

Το αστρικό μας σώμα συνδέεται άμεσα με την κατάσταση του νευρικού μας συστήματος, κάτι πού γίνεται εύκολα κατανοητό από τον καθένα μας. Πόσες φορές τα συναισθήματα μας έγιναν αφορμή για υπερβολικές εκδηλώσεις μας ή απλά για χάσιμο του όποιου αυτοέλεγχου;

Ιδού γιατί παραδινόμαστε τόσο εύκολα στις λεγόμενες «αυτοματοποιημένες αντιδράσεις» μας

Το νοητικό μας σώμα είναι το σώμα των σκέψεων, εκεί ζουν και  αυτές το αποτελούν. Σε αυτό το σώμα εδράζονται οι νοητικές εμμονές μας (κολλήματα σε σκέψεις). Η ποιότητα των σκέψεων μας είναι η ύλη που δομεί (κατασκευάζει) το νοητικό μας σώμα (να το πάλι: «σκέψου θετικά»).

Το πνευματικό μας σώμα, το σώμα της πνευματικής μας εμπειρίας.Εκεί ζει το πνεύμα. Εκεί συμβαίνουν οι πνευματικες μας εμπειρίες (αν ο κάτοχος το επιδιώκει και εργάζεται συστηματικά, μαθητεύει με αυτή την πρόθεση).

Όλα τα σώματα επί της ουσίας διαπερνάν το ένα το άλλο, δημιουργημένο το κάθε ένα από την ύλη (πυκνή εκδήλωση της ενέργειας,) την ενέργεια (πιο λεπτή), τα συναισθήματα (λεπτοφυή) τις σκέψεις (πιο λεπτοφυείς), το πνεύμα (υψηλή ενεργειακή εκδήλωση).

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για τα ενεργειακά σώματα (είναι 7 στην πραγματικότητα). Εδώ επιλέγουμε μια πρώτη προσέγγισή του θέματος , ως βάση, για την περεταίρω εμβάθυνση μας. Τα ενεργειακά μας σώματα ευεργετούνται ιδιαίτερα από μια καλή χαλάρωση (συνήθως αυτό συμβαίνει μέσα στις δομημένες τεχνικές της yoga nidra εφόσον διδάσκεται με τέτοια πρόθεση).

Συμπέρασμα:

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΥΠΑΡΞΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΜΟΙΩΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΤHΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.

…στην αίθουσα αναμονής της καρδιολογικής κλινικής, ακουμπώ το βλέμμα στη οθόνη που δίνει πληροφορίες για την υγεία της καρδιάς και τί την επιβαρύνει:

«…είναι αποδεδειγμένο ότι η στενοχώρια αυξάνει το βάρος της (το φυσικό βάρος της καρδιάς) και είναι ο κύριος λόγος που την ασθενεί».

«Το ξέρω αυτό το βάρος…αν και η στενοχώρια…δεν έχει βάρος!» σκέφτηκα, έχει όμως ενέργεια. Με το χαρτί στο χέρι και γεμάτη αυτοπεποίθηση κατευθύνθηκα στην δασκάλα μου και αφού την ευχαρίστησα της είπα:

-νομίζω κάτι κατάλαβα σχετικά με το τι είναι ενέργεια.
-Ωραία, απάντησε, τότε άκου τον μέγα νόμο της: «Εκεί που είναι ο νους εκεί ρέει ενέργεια»
-Πως είπατε, τι εννοείται;…ρώτησα τρέχοντας πίσω από τα πορτοκαλί ράσα…

Αναλυτικά στοιχεία:
Κατερίνα Βακάλη
Facebook: Anahat yoga drops
mail: [email protected]
τηλ. 6977885888

=

 

Βιβλιογραφία

«Εσωτέρα Θεραπευτική» – Α.ΜΠΕΙΛΙ
«ΑGNI YOGA»
«Αιθερικό  σώμα» – Α.Πάουελ
«Αστρικό σώμα»  – Α.Πάουελ
«Νοητικό σώμα» – Α.Πάουελ

 

Κατερίνα Βακάλη

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας