Μάθε ποιες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητο.

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης είναι απαραίτητο να υπάρχει για κάθε ακίνητη περιουσία και σε περίπτωση που δεν υπάρχει, βάση νόμου επιβάλλονται κυρώσεις στον ιδιοκτήτη αυτού.

Την έκδοση του πιστοποιητικού αναλαμβάνουν ενεργειακοί επιθεωρητές. Χρειάζεται να γίνει αυτοψία στο χώρο επί τόπου από κάποιον επιθεωρητή και συνήθως είναι έτοιμο μετά από 1 έως 3 εργάσιμες ημέρες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις περιπτώσεις που είναι αναγκαία η έκδοση νέου ΠΕΑ.

Ενεργειακό πιστοποιητικό μισθωτήριο

Για την δημιουργία συμβολαίου μίσθωσης που αφορούν νέο ενοικιαστή, η έκδοση του ΠΕΑ κρίνεται απαραίτητη. Συγκεκριμένα χρειάζεται να συμπληρωθεί στο μισθωτήριο ο αριθμός πρωτοκόλλου που αναγράφεται στο ενεργειακό πιστοποιητκό. Για ανανεώσεις συμβολαίου μίσθωσης με τον ήδη υφιστάμενο ενοικιαστή δεν χρειάζεται η έκδοση του πιστοποιητικού.

Χρειάζεται πιστοποιητικό σε μια αγοραπωλησία;

Και σε αυτή την περίπτωση ο συμβολαιογράφος για την σύναψη του συμβολαίου αγοράς-πώλησης ακίνητης περιουσίας πρέπει να έχει στα χέρια του ένα έγκυρο ΠΕΑ για να συμπληρώσει τον αριθμό πρωτοκόλλου στο συμβόλαιο πριν την υπογραφή του.

Είναι απαραίτητο το έγγραφο και σε κτήριο που βρίσκεται υπό κατασκευή;

Δεδομένου ότι χρειάζεται ΠΕΑ για κάθε κτίριο, έτσι όταν πρόκειται για νέα κατασκευή πριν ολοκληρωθεί η αγορά του εκδίδεται πρώτα και το εν λόγω πιστοποιητικό.

Είναι απαραίτητο μετά από ολική ανακαίνιση;

Το ενεργειακό πιστοποιητικό υποδεικνύει την ενεργειακή κλάση στην οποία κατατάσσεται το ακίνητο. Όπως είναι λογικό μετά από μια πλήρη ανακαίνιση ενός ακινήτου η ενεργειακή του κλάση αλλάζει αφού αυτή αναβαθμίζεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, παλιότερο ΠΕΑ που ίσως υπάρχει δεν έχει πλέον ισχύ και απαιτείται η έκδοση νέου.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση ΠΕΑ

● τίτλος ιδιοκτησίας (Ε9 ή συμβόλαιο ιδιοκτησίας, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς)
● Πρόσβαση στον λέβητα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου)
● Στοιχεία ηλιακού θερμοσίφωνα (αν υπάρχει)
● Κάτοψη ακινήτου (αν δεν έχετε εκδίδει επί τόπου ο μηχανικός)
● Παράβολο από taxisnet με κωδικό 8012 αξίας 5€

Ενεργειακό πιστοποιητικό τιμή

● ως 30 τ.μ. από 28,8€ +ΦΠΑ
● ως 100 τ.μ. από 38€ +ΦΠΑ
● ως 150 τ.μ. από 59€ +ΦΠΑ
● ως 250 τ.μ. από 90€ +ΦΠΑ
● ως 1000 τ.μ. από 0,4€/τ.μ. +ΦΠΑ

Πόση ισχύ έχει το πιστοποιητικό;

Το ενεργειακό πιστοποιητικό έχει ισχύ το πολύ 10 χρόνια. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος απαιτείται η έκδοση νέου, ανεξάρτητα από το αν δεν έχουν γίνει τροποποιήσεις στο ακίνητο οι οποίες να επηρεάζουν την ενεργειακή του κλάση.

Γιατί να εμπιστευτώ το MyConstructor.gr στην έκδοση πιστοποιητικού

Μέσα από την πλατφόρμα μας έχετε την δυνατότητα να βρείτε ένα μεγάλο πλήθος από αξιόπιστους ενεργειακούς επιθεωρητές οι οποίοι μπορούν να σας εξυπηρετήσουν για την έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού. Οι επαγγελματίες μας έχουν πολλά χρόνια εμπειρία στον χώρο και μπορείτε να βρείτε και αξιολογήσεις αυτών από προηγούμενες δουλειές τους.

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας