Η ενσυνειδητότητα συνδέεται με λιγότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Ιδιαίτερα μάλιστα για τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από ευερεθιστότητα, άγχος και κατάθλιψη. Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Climacteric: The Journal of the International Menopause Society».

 

Ηενσυνειδητότητα είναι η ικανότητα συγκέντρωσης στην τρέχουσα χρονική στιγμή. Η ταυτόχρονη αναγνώριση με ηρεμία των συναισθημάτων και των σκέψεων των άλλων χωρίς κριτική. Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μειώνουν το στρες και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

«Ουσιαστικά, το πρώτο βήμα στην ενσυνειδητότητα είναι να κατανοείς ότι το μυαλό μας βρίσκεται σε αυτόματο πιλότο το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Αυτό εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, γενικός γιατρός και ειδική στην υγεία των γυναικών Ρίκα Σούντ.

«Ο στόχος στην διάρκεια των ασκήσεων ενσυνειδητότητας είναι όχι να αδειάσεις το μυαλό σου, αλλά να γίνεις παρατηρητής της δραστηριότητας του. Πρέπει επίσης να φέρεσαι καλά στον εαυτό σου».

«Το δεύτερο βήμα είναι να δημιουργήσεις μια παύση. Να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να παρατηρήσεις τον χώρο που καταλαμβάνεις. Τις σκέψεις που κάνεις και τα συναισθήματα που νιώθεις χωρίς κριτική. Το αποτέλεσμα είναι μια ηρεμία που βοηθά στην ελάττωση του στρες», συνεχίζει η ίδια.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη σε δείγμα 1.744 γυναικών ηλικίας 40 με 65 ετών από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Πρόκειται για γυναίκες που είχαν απευθυνθεί στην κλινική για γυναίκες Mayo Clinic’s Women’s Health Clinic in Rochester προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που βαθμολόγησαν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης τους, ανάλογα με τα επίπεδα στρες και ενσυνειδητότητας.

Μια γυναίκες θεωρείται ότι είναι στην εμμηνόπαυση, όταν έχει περάσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς περίοδο. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η ξηρότητα κόλπου και οι αλλαγές στη διάθεση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερο σκορ στο κομμάτι της ενσυνειδητότητας είχαν λιγότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.Το σημαντικότερο συμπέρασμα, σύμφωνα με τη Σουντ, ήταν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ενσυνειδητότητας συνδέονται με λιγότερα συμπτώματα ευερεθισμού, κατάθλιψης και άγχους για τις γυναίκες μέσης ηλικίας στην εμμηνόπαυση.

«Σε αυτή τη μελέτη ανακαλύψαμε ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας με υψηλότερα επίπεδα ενσυνειδητότητας βιώνουν λιγότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης». «Ως εκ τούτου η ενσυνειδητότητα μπορεί να αποδειχτεί ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης», καταλήγει η Σούντ.

Κάθε μέρα περίπου 6.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες μπαίνουν στη φάση της εμμηνόπαυσης. Μέχρι το 2020 ο αριθμός των γυναικών που έχουν φτάσει και ξεπεράσει το 55 έτος της ηλικίας της θα είναι 46 εκατ. άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Source: psychcentral.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας