“Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο”
Ιπποκράτης

 

Σας έχει τύχει ξαφνικά να μη σας χωράει η φούστα σας ή το παντελόνι σας;
Αισθάνεστε συχνά την ανάγκη να λύσετε τη ζώνη σας για να ανακουφισθείτε;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εντοπίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 20-40 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στο γυναικείο φύλο, αφού για κάθε 4 άτομα που νοσούν οι 3 είναι γυναίκες. Το στρες επίσης επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου προκαλώντας διάρροια ή, αντίθετα, δυσκοιλιότητα.

Ας γνωρίσουμε το γαστρεντερικό σύστημα ώστε να κατανοήσουμε την σημαντική λειτουργία του.

Το έντερο είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος και το μεγαλύτερο μεταβολικά ενεργό όργανο του οργανισμού και απαρτίζεται από περίπου εκατό εκατομμύρια νευρικά κύτταρα.

Ο Γαστρεντερικός σωλήνας είναι σωλήνας που ξεκινάει από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό. Βοηθητικά όργανα και όργανα αδένες είναι τα δόντια, η γλώσσα, οι σιελογόνοι αδένες, το ήπαρ, χοληφόρα αγγεία, το πάγκρεας. Το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο είναι σημαντικά τμήματα αυτού. Το λεπτό έντερο έχει περισσότερα από 10 μέτρα μήκος και επιφάνεια περίπου 400 m2. Βασική λειτουργία του είναι η πέψη και η απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων (95% των λιπών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, νερού, οι περισσότερες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία/ μέταλλα).

Το παχύ έντερο. Είναι ένας σωλήνας μήκους 1,5 – 1,8 m και διαμέτρου 6 – 6,5 cm σε σχήμα Π. Περιέχει βακτηρίδια και εδώ γίνεται η ζύμωση του άπεπτου μέρους της τροφής. Όλο το έντερο καλύπτεται από το εντερικό επιθήλιο. Περιέχει μεγάλη ποικιλία μικροβίων-βακτηρίων: περίπου 1 εκατομμύριο/ml στο λεπτό έντερο και 1,000,000,000,000,000 στο παχύ έντερο. Το 95% των ασθενειών σχετίζονται με την υγεία του εντέρου. Αυτά τα βακτήρια, μπορούν να διασπούν τις τροφές που τρώμε, ελέγχουν την όρεξή μας, ρυθμίζουν τον μεταβολισμό μας, διευθύνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Το εντερικό μικροβίωμα ή η φυσιολογική εντερική χλωρίδα, είναι ένας κόσμος που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ζουν και αναπτύσσονται στο γαστρεντερικό μας σύστημα.
Η κατάσταση του εντέρου μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τη διατροφή και φάρμακα.

Στο έντερο γίνεται η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και η αποβολή τοξινών από το σώμα μας. Εδώ, έχουμε σημαντική έκκριση της σεροτονίνης σε ποσοστό 95%, ( ενώ μόνο 5% παράγεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα). Η σεροτονίνη, επηρεάζει άμεσα τη διάθεση, τα αισθήματα, τη μνήμη, την όρεξη, την αντοχή στον πόνο, την αυτοπεποίθηση, τον ύπνο, την πέψη και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Από το έντερο δρα προς τον εγκέφαλο και αλλάζει την ψυχική μας διάθεση. Είτε το πρόβλημα έχει ως αφετηρία το σώμα, είτε την ψυχή, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αλληλεξάρτησης, και έτσι δεν γίνεται να θεραπευτεί το σωματικό κομμάτι χωρίς την θεραπεία του ψυχικού μέρους.

Τα βακτήρια του εντέρου αφενός μεν συνθέτουν ή και απορροφούν απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες (K, B12, B3, βιοτίνη,φολικό οξύ), αφ’ ετέρου δε, συνθέτουν απαραίτητα αμινοξέα, αυξητικούς παράγοντες κ.λπ.

Η βιταμίνη Κ , είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των παραγόντων πήξης VII, IX, X και της προθρομβίνης από το ήπαρ. H ανεπάρκεια της προκαλεί παρατεταμένο χρόνο πήξης και αιμορραγία. Ο ρόλος της στο μεταβολισμό των οστών συνίσταται στη μετατροπή της οστεοκαλσίνης στην ενεργή μορφή της και στη συμμετοχή της στην δράση της επιθηλιακής GIa-πρωτεΐνης (MGP) στα οστά, τα δόντια και τους χόνδρους. Στο νεφρό εμποδίζει το σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου.

Η σχέση εγκεφάλου-εντέρου είναι αμφίδρομη: ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εντερικού νευρικού συστήματος και το αντίστροφο.
Το έντερό μας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εγκέφαλος στο ΣΩΜΑ ΜΑΣ.

Και γιατί ισχύει αυτό. Κατά τη διάρκεια της αρχικής εμβρυϊκής ανάπτυξης τόσο τα όργανα (οισοφάγος, στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο), όσο και ο βασικός Εγκέφαλος, άρχισαν να αναπτύσσονται από τον ίδιο εμβρυϊκό ιστό.

Όταν αυτό το τμήμα ιστού χωρίστηκε, το ένα τμήμα μεγάλωσε και έγινε το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Εγκέφαλος, Κρανιακά νεύρα, Νωτιαίος Μυελός), και το άλλο έγινε το ‘εντερικό νευρικό σύστημα’.

Στα τελευταία στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, αυτοί οι δύο Εγκέφαλοι συνδέθηκαν μέσω ενός νεύρου του Πνευμονογαστρικού. Αυτό είναι το μακρύτερο όλων των κρανιακών νεύρων, και σχηματίζει μια απευθείας σύνδεση μεταξύ του Εγκέφαλου και των σπλάχνων.

Μέσα από αυτούς τους ποικίλους μηχανισμούς, τα μικρόβια του εντέρου διαμορφώνουν Διάφορες διεργασίες του Στρες μέσω του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων. Το στρες επάγει την απελευθέρωση ορμονών από τα επινεφρίδια όπως την κορτιζόλη, και την κορτικοτροφίνη (CRF) και την κορτικοτροπίνη (ACTH), από τον υποθάλαμο και υπόφυση αντίστοιχα, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα επιδρούν στην εντερική λειτουργία, επηρεάζουν τη σύσταση και την ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας και κινητοποιούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Σε διανοητικό επίπεδο, το έντερο, αυτό το κρυμμένο τμήμα του οργανισμού είναι η έδρα του υποσυνείδητου.

Δεν έρχεται σε επαφή με τον εξωτερικό κόσμο, σε αντίθεση με το στομάχι και το παχύ έντερο. Οι αποθηκευμένες μνήμες και οι κρυφές αντιλήψεις του υποσυνείδητου νου επηρεάζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και την συμπεριφορά μας. Ο θυμός, ο φόβος, τα ψυχολογικά τραύματα, το άγχος, τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να αποθηκευθούν στην κυτταρική μνήμη του εντέρου για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε Αν αισθανόμαστε συχνά αναστατωμένοι, θυμωμένοι, στεναχωρημένοι υπάρχει κίνδυνος να υποφέρουμε όχι μόνο από διανοητική δυσπεψία αλλά και από σωματική. Οι διαταραχές του λεπτού εντέρου συσχετίζονται με τάση να συγκρατούμε πράγματα μέσα μας άσχετα αν αυτά είναι η άπεπτη τροφή ή ψυχικές εντάσεις.

Το έντερο όχι μόνο φαίνεται να έχει στενή επικοινωνία με τον εγκέφαλο και την ψυχή μας, αλλά τα νευροδιαβιβαστικά σήματα που στέλνει στον εγκέφαλο, είναι περισσότερα από αυτά που λαμβάνει από εκείνον. Το έντερο δεν φροντίζει μόνο για την πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών, αλλά δείχνει να φροντίζει εξίσου για το μεταβολισμό και τη διαχείριση των συναισθημάτων μας. Το έντερο, όπως και ο εγκέφαλός μας έχει μνήμη.

Πρόσφατες έρευνες συσχετίζουν πλήθος νοσογόνων καταστάσεων με το εντερικό μικροβίωμα όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ο αυτισμός, η ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η κοιλιοκάκη, η ψωρίαση και όχι μόνο…

“Η διάθεση τελικά ξεκινά από το έντερο”

Μαρία Μπουγουλιά MD,PhD
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Εάν θεωρείτε το άρθρο ενδιαφέρον, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις ακόλουθες ομιλίες της Μαρίας Μπουγουλιά. Πραγματοποιούνται στην Αθήνα, με ελεύθερη συμμετοχή.

  • “Οξειδωτικό στρες και πως αντιμετωπίζεται” αρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019
    Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ
  • “Έντερο και στρες” | Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019
    Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

2 Σχόλια

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.