Ο Ενθουσιασμός είναι η νοητική κατάσταση που σε  εμπνέει και σε ξεσηκώνει να αφιερωθείς στην εργασία που έχεις αναλάβει. Κάνει και κάτι περισσότερο: είναι μεταδοτικός και επηρεάζει όχι μόνο τον ενθουσιώδη, αλλά και όλους εκείνους με τους οποίους έρχεται σε επαφή.

 

 Ο ενθουσιασμός έχει με τον άνθρωπο την ίδια σχέση που   έχει ο ατμός με την ατμομηχανή: είναι η ζωτική κινητήρια δύ­ναμη που γεννά τη δράση. Οι μεγαλύτεροι ηγέτες είναι εκείνοι  που ξέρουν πώς να εμπνέουν ενθουσιασμό στους ακολούθους τους. Ο ενθουσιασμός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που εμπλέκεται στην πώληση. Είναι μακράν ο ζωτικότερος.

Ανακάτεψε ενθουσιασμό με τη δουλειά σου και αυτή δεν θα μοιάζει πια σκληρή ή μονότονη. Ο ενθουσιασμός ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα σου, και έτσι χρειάζεσαι τις μισές από τις συνηθισμένες ώρες ύπνου, ενώ  ταυτόχρονα θα βγάλεις  δύο με τρεις φορές περισσότερη δουλειά απ’ όση βγάζεις σε μια συγκεκριμένη περίοδο χωρίς να κουραστείς. Εδώ και πολλά χρόνια βγάζω το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφικής μου δουλειάς τη νύχτα.

Μια νύχτα, ενώ έγραφα με ενθουσιασμό στη γραφομηχανή μου, κοίταξα από το παράθυρο του γραφείου μου απέναντι στο τετράγωνο τον πύργο Μετροπόλιταν στη Νέα Υόρκη και είδα κάτι  που μου φάνηκε σαν μια πολύ περίεργη αντανάκλαση της  Σελήνης στον πύργο. Είχε ασημόγκριζη απόχρωση, αλλά δεν το είχα ξαναδεί ποτέ. Εξετάζοντας προσεκτικότερα είδα πως ήταν η αντανάκλαση του αυγινού  Ήλιου και  όχι της Σελήνης. Είχε χαράξει! Δούλευα ολονυχτίς, αλλά ήμουν τόσο απορροφημένος με τη δουλειά, που η νύχτα είχε περάσει σαν να είχε διαρκέσει  μόνο  μια ώρα. Δούλεψα όλη εκείνη την ημέρα και όλη την επόμενη  νύχτα χωρίς διακοπή, εκτός για να τσιμπήσω κάτι πρόχειρο.

Δυο νύχτες και μια ημέρα  άυπνος και με ελάχιστο φαγητό, χωρίς το παραμικρό ίχνος κούρασης, θα ήταν κάτι αδύνατο εάν δεν είχα κρατήσει το σώμα μου φορτισμένο με ενθουσιασμό για τη δουλειά που είχα αναλάβει.


Ανάγνωση: Βάσια Μώραλη Σε συνεργασία: Γιώργος Ανδρέου – Energy4Life – Creativiness due Networking CDN ® και Μανώλης Ισχάκης – Ζήσε με Πάθος! 

Ο ενθουσιασμός δεν είναι μόνο σχήμα  λόγου. Είναι  ζωτική δύναμη που μπορείς να δαμάσεις και να εκμεταλλευτείς. Χωρίς αυτόν θα έμοιαζες με ηλεκτρική μπαταρία χωρίς ηλεκτρισμό.

Ο ενθουσιασμός είναι η ζωτική δύναμη με την οποία επαναφορτίζεις το σώμα σου  και αναπτύσσεις δυναμική προσωπικό­τητα. Κάποιοι είναι ευλογημένοι με φυσικό ενθουσιασμό, ενώ άλλοι πρέπει να τον αποκτήσουν. Η διαδικασία με την οποία μπορεί να αναπτυχθεί είναι απλή. Ξεκινά με το να κάνεις τη δουλειά ή να προσφέρεις την υπηρεσία που σον αρέσει περισ­σότερο. Εάν δεν μπορείς να ασχοληθείς εύκολα με τη δουλειά που σου  αρέσει περισσότερο, προς το παρόν, τότε μπορείς να ακολουθήσεις μια άλλη αποτελεσματική πορεία, υιοθετώντας έναν συγκεκριμένο, κύριο σκοπό να ξεκινήσεις αυτή τη συγκε­κριμένη δουλειά κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η έλλειψη κεφαλαίου και άλλες συνθήκες τις οποίες δεν ελέγχεις άμεσα, ίσως σε αναγκάσουν να καταπιαστείς με δου­λειά που δεν σου αρέσει, αλλά κανείς δεν μπορεί να σε στα­ματήσει να καθορίσεις στον νου σου τι συγκεκριμένο, κύριο σκοπό στη ζωή θα έχεις, ούτε να σε σταματήσει να σχεδιάσεις τρόπους και μέσα να πραγματώσεις τον σκοπό, ούτε να σε σταματήσει να ανακατέψεις τον ενθουσιασμό με τα πλάνα σου.

Η ευτυχία, το τελικό αντικείμενο κάθε ανθρώπινης προ­σπάθειας, είναι η νοητική κατάσταση που μπορεί να διατηρηθεί μόνο μέσω της ελπίδας για ένα μελλοντικό επίτευγμα. Η ευτυ­χία κείται πάντα στο μέλλον και ποτέ στο παρελθόν. Ο ευτυχής είναι εκείνος που ονειρεύεται ύψη επιτευγμάτων που δεν έχουν κατορθωθεί ακόμα. Το σπίτι που θέλεις να αποκτήσεις, το χρή­μα που προτίθεσαι να κερδίσεις και να το βάλεις στην τράπεζα, το ταξίδι που προτίθεσαι να κάνεις όταν μπορέσεις, η θέση στη ζωή που θες να έχεις όταν έχεις ετοιμαστεί και η ίδια η προετοι­μασία -αυτά είναι που παράγουν ευτυχία. Κατά τον ίδιο τρόπο, αυτά είναι τα υλικά σχηματισμού του συγκεκριμένου, κύριου σκοπού σου. Είναι τα πράγματα για τα οποία μπορείς να γίνεις ενθουσιώδης, ανεξάρτητα ποια είναι η τωρινή σου ζωή.

Πάνω από είκοσι χρόνια πριν ενθουσιάστηκα με μια ιδέα.

Οταν αυτή πρωτοσχηματίστηκε στο μυαλό μου, δεν ήμουν  έτοιμος να κάνω ούτε καν το πρώτο βήμα για να την πραγματώσω. ‘Όμως, την καλλιέργησα στο μυαλό μου -ενθουσιάστηκα  – με αυτήν, ενώ κοιτούσα μπροστά, και είδα την εποχή που θα ήμουν έτοιμος να την υλοποιήσω.

Η ιδέα ήταν η εξής: ήθελα να γίνω αρχισυντάκτη ενός  περιοδικού, βασισμένου στον Χρυσό Κανόνα, μέσω του οποίου θα μπορούσα να εμπνεύσω ανθρώπους να συντηρούν το θάρρος τους και να αντιμετωπίζουν έντιμα ο ένας τον άλλον.

Τελικά, η ευκαιρία ήρθε! Και την ημέρα της ανακωχής του  1918 έγραψα το πρώτο κύριο άρθρο του περιοδικού που θα γινόταν η υλική πραγμάτωση μιας ελπίδας, η οποία κείτονταν κοιμώμενη στον νου μου για σχεδόν είκοσι χρόνια.

Με ενθουσιασμό έβαλα στο κείμενο τα συναισθήματα που ανέπτυσσα στην καρδιά μου για πάνω από είκοσι χρόνια. Το όνειρό μου είχε βγει αληθινό. Η αρχισυνταξία ενός περιοδικού πανεθνικής εμβέλειας είχε γίνει πραγματικότητα.

‘Όπως δήλωσα, το κείμενο γράφτηκε με ενθουσιασμό. Το  πήγα σε έναν γνωστό μου και με ενθουσιασμό τού το διάβασα. Το κείμενο τελείωνε ως εξής: «Τελικά, το εικοσάχρονο όνειρο  μου πρόκειται να βγει αληθινό. Χρειάζονται χρήματα, πολλά χρήματα, για να εκδώσει κανείς πανεθνικό περιοδικό. Και δεν έχω την παραμικρή ιδέα πού θα βρω αυτόν τον απαραίτητο παράγοντα, αλλά αυτό καθόλου δεν με ανησυχεί, επειδή ξέρω ότι κάπου θα τον βρω!»

Ενώ έγραφα αυτές τις αράδες, ανακά τευα ενθουσιασμό και πίστη μαζί τους.

Μόλις είχα ολοκληρώσει το διάβασμα του κειμένου, όταν ο άνθρωπος που του το διάβαζα -το πρώτο και μόνο άτομο που το είχα δείξει- είπε:

«Μπορώ να σου πω πού θα βρεις το χρήμα, γιατί θα στο  δώσω εγώ».

Και μου το έδωσε!

Ναι, ο ενθουσιασμός είναι ζωτική δύναμη, τόσο ζωτική που  όποιος τον διαθέτει σε υψηλό βαθμό μπορεί να αρχίσει ακόμα και να υπολογίζει κατά προσέγγιση τη δύναμη του επιτεύγμα­τός του.

Θέλω να επαναλάβω και να τονίσω ότι μπορείς να αναπτύξεις  τον ενθουσιασμό για τον συγκεκριμένο, κύριο σκοπό της ζωή σου, ανεξάρτητα εάν είσαι σε θέση να πετύχεις αυτόν τον σκο­πό προς το παρόν. Μπορεί να απέχεις πολύ από την υλοποίη­ση του συγκεκριμένου, κύριου σκοπού, αλλά εάν ανάψεις στην καρδιά σου τη φωτιά του ενθουσιασμού και τη διατηρήσεις, σε  λίγο τα εμπόδια που στέκουν στον δρόμο σου θα διαλυθούν ως δια μαγείας και θα βρεθείς να κατέχεις δύναμη που δεν ήξε­ρες ότι είχες.

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Ο νόμος της Επιτυχίας”, του Ναπολέων Χιλ, των εκδόσεων Τhe Law of Success Publishing.

 

Newsletter εγγραφή

 

Γιώργος Ανδρέου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας