Επίκτητη Ανικανότητα; Ευτυχώς…!

Και λέω ευτυχώς, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν γεννηθήκαμε να είμαστε καταδικασμένοι αδύναμοι… και έτσι μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, αντί να κλαίμε τη μοίρα μας για όσα μας συμβαίνουν ή δεν μας συμβαίνουν!

Η επίκτητη ανικανότητα είναι ένας δυνάστης του εαυτού από τον οποίο ο μονάκριβος και υπέροχος εαυτός, ζητά λύτρωση και απελευθέρωση. Υπάρχουν τρόποι. Κι αν το πιστέψεις, θα το δεις να συμβαίνει κιόλας. Μάθε λοιπόν, πως…

Η ανικανότητα, (η οποία πάει παρέα με την ανημπόρια, δίδυμες αδελφούλες στα αβυσσαλέα μονοπάτια της αυτολύπησης), είναι τις περισσότερες φορές για τους υγιείς ανθρώπους η μεγάλη τους δικαιολογία και πρόφαση για να μη τολμήσουν, για να μη κινδυνεύσουν, για να μη πονέσουν, να μην ονειρευτούν. Είναι πραγματικά πολύ άδικο αυτό που γίνεται με την επίκτητη ανικανότητα στην ψυχή του ανθρώπου, όταν αναγκάζει o ίδιος τον εαυτό του συνειδητά ή ασυνείδητα να μείνει στη μιζέρια, στην απόγνωση, στη θλίψη, στο ανικανοποίητο.

Βλέπουμε ανθρώπους στα αναπηρικά καροτσάκια να κυνηγάνε τα όνειρά τους, να προσπαθούν για μια καλύτερη ζωή, και να έχουν επιτυχίες. Τυφλούς ή κωφούς να διαπρέπουν με την ισχυρή θέλησή τους να κάνουν τη διαφορά στη ζωή τους και στη ζωή των άλλων. Και βλέπουμε και μια χαρά άντρες και γυναίκες, αρτιμελείς και εύρωστους και ωραίους να τα λυγίζουν εύκολα, να παραιτούνται από την ελπίδα, να βουλιάζουν στη μαυρίλα. Γιατί;

Η Ούτε Έρχαρτ λέει: «Όποιος αισθάνεται ανίκανος να κουμαντάρει τη ζωή του, σταυρώνει τα χέρια και περιμένει, και λέει πως πρέπει να δεχόμαστε τη ζωή όπως έρχεται. Θεωρεί τη ζωή κάτι σαν μπόρα, ανεμοστρόβιλο, σεισμό, γενικά συνδυασμό φυσικών φαινομένων, καταστροφικών ως επί το πλείστον. Έτσι έχει μάθει. Αυτή είναι η επίκτητη ανικανότητα.»

Και αυτή η νοοτροπία κολλάει γάντι σε αυτούς που αποφασίζουν πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να περιμένουν κάτι καλύτερο από τη ζωή τους και αποδέχονται την δυστυχία σαν αναγκαίο κακό. Είναι αυτοί που από μικροί διδάχτηκαν πώς να ΜΗΝ έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, πώς να ΜΗΝ εκτιμούν τον εαυτό τους και πώς να ΜΗΝ αναγνωρίζουν την όποια επιτυχία τους, ικανότητά τους ή κλίση τους. Οι επιτυχίες για αυτούς είναι τυχαία συμβάντα, νομίζουν πως δεν προέρχονται από τους ίδιους, γιατί η αυτοπεποίθηση και η αυτο-εικόνα τους είναι πολύ κάτω του μετρίου.

Αν πάτε –οι περισσότεροι- πίσω στα παιδικά σας χρόνια, θα θυμηθείτε πολλά «δεν», «μη» «άστο σε μένα αυτό», «δεν ξέρεις εσύ», «είναι δύσκολο για σένα αυτό», και άλλα πολλά που τότε δεν φαινόταν πάντα να έχουν μεγάλη σημασία αλλά χτίζανε έναν χαρακτήρα «λίγο» και φοβισμένο.

Όσοι άκουγαν κάπου εκεί μέσα και το «προσπάθησε», «για δες αν μπορεις μόνος-η σου», «θα τα καταφέρεις τη άλλη φορά που θα ξαναπροσπαθήσεις», «μη φοβάσαι, μπορείς» και άλλα τέτοια ενθαρρυντικά και υποστηρικτικά, είχαν σοβαρές ελπίδες και σανίδες σωτηρίας για το μέλλον τους ως ενήλικες.

Οι άλλοι, έπεσαν στην παγίδα. Και αν κατανόησαν μεγαλώνοντας πως αυτή η παγίδα θα τους καταστρέψει τη ζωή και έκαναν την υπέρβαση, τότε σώθηκαν. Αν όχι, ακόμα παραδέρνουν σαν φύλλα στον άνεμο, με ένα τεράστιο «γιατί» να πνίγει τον χρόνο τους και τη ζωή τους και με ένα αίσθημα αδικίας να κατατρώει τα σωθικά τους.

Άλλωστε δεν θα μπορούσατε να κακολογήσετε, να χρεώσετε και να πετάξετε όλα τα μπαλάκια στη μαμά σας, τον μπαμπά σας, τη γιαγιά σας για ό,τι είσαστε σήμερα, γιατί και αυτοί έκαναν ό,τι είχαν μάθει, αντιγράφοντας ευλαβικά και ταπεινά τους προγενέστερους. Γιατί αν συνεχίζατε αυτό το τροπάρι των χρεών στους άλλους, θα σήμαινε αυτομάτως πως δεν μπορείτε επ’ ουδενί να αναλάβετε την ευθύνη του εαυτού σας και αυτό θα ήταν πράγματι καταδίκη! Η επίκτητη ανικανότητα-ανημπόρια φέρνει μαζί της δυστυχώς την κατάθλιψη και τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες, που όμως γι αυτά θα μιλήσουμε εκτενώς άλλη φορά.

Αν ανήκεις σε αυτή την συμπαθέστατη ομάδα, σου έχω πολύ καλά νέα! Υπάρχουν τρόποι να ξεπαγιδευτείς και μάλιστα όσο γρήγορα θες εσύ. Φτάνει να ακολουθήσεις μερικές ωφέλιμες συμβουλές. (Αν τα βρεις σκούρα επειδή έχουν παγιωθεί και μπετοναριστεί μέσα σου οι λάθος πεποιθήσεις για τον εαυτό σου, ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό-βοηθό, είτε συμβατικής μεθόδου είτε εναλλακτικής. Μη ντραπείς να το κάνεις! Έχει μεγαλύτερη σημασία να καταφέρεις να βελτιώσεις τον εαυτό σου και τη ζωή σου, από την οποιαδήποτε αναστολή, προκατάληψη ή ντροπή έχεις για τους ειδικούς-βοηθούς.)

Έτσι λοιπόν:
1. Αποδέξου με γαλήνη μέσα σου το γεγονός ότι όσα λάθη έγιναν στο παρελθόν και σε έφεραν στην τωρινή δυσάρεστη θέση, ανήκουν εκεί για πάντα. Δεν αλλάζουν. Πάρε όμως την απόφαση να αλλάξεις εσύ στο εδώ και τώρα σου, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη του εαυτού σου χωρίς δεκανίκια και δικαιολογίες. Αυτή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

2. Άρχισε να λες μέσα σου και έξω σου συνεχώς ότι υπάρχουν λύσεις και ότι είσαι σε θέση να τις βρεις. Να λες συνεχώς, ακόμα και στον ύπνο σου, ότι έχεις τη δύναμη να τα καταφέρεις και ότι θα είσαι στο τέλος κερδισμένος-η. Αυτό θα σου ενισχύσει την θέληση και την πίστη, αν είσαι στην αρχή διστακτικός με την αλήθεια αυτών των προτάσεων. Σκέψου ότι το μυαλό σου, το οποίο εσύ καθοδηγείς, είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος και ο μαγαλύτερος σαμποτέρ σου. Πώς θες να το βάλεις να λειτουργεί για σένα?

3. Να παρατηρείς και να καταγράφεις καθημερινά τις όποιες επιτυχίες σου, από το πως έφτιαξες τον καφέ σου και το πώς πάρκαρες, μέχρι το πώς διάβασες το παιδί σου, πώς έκανες όλα όσα είχες προγραμματίσει μέσα στη μέρα σου, πώς διευθέτησες ένα θέμα στη δουλειά σου. Δώσε μερικά δευτερόλεπτα στον εαυτό σου να βιώσει την όποια επιτυχία υπενθυμίζοντάς του ότι είναι δικό σου κατόρθωμα και απόλαυσέ το. Έτσι θα ενισχύσεις θεαματικά το κομμάτι της αυτοπεποίθησης για τις ικανότητές σου!

4. Τέλος, χρειάζεται να κάνεις βήματα -μικρά στην αρχή- και να παίρνεις αποφάσεις που θα σε βγάζουν από την παθητική αδράνεια, ενάντια στις περιοριστικές πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου. Χρειάζεται να αποβάλεις σιγά-σιγά ή γρήγορα, φόβους που σε κρατάνε ακινητοποιημένο-η και που είναι συνήθως μη τυχόν και κάνεις λάθος ή αποτύχεις. Ε, λοιπόν όλοι κάνουμε λάθη, αλλά το μυστικό είναι να μαθαίνουμε από αυτά και να προχωράμε!

Θυμηθείτε να μην επαναλάβετε στα παιδιά σας ό,τι έγινε σε σας… είναι άδικο και τραγικά εσφαλμένο. Θυμηθείτε επίσης πως είστε υπέροχα πλάσματα και μην αφήνετε κανέναν να σας λέει το αντίθετο! Έχετε περισσότερη δύναμη απ’ ότι νομίζετε, και αν δώσετε την ευκαιρία στο εαυτό σας να την ανακαλύψει, θα δείτε τη ζωή σας να αλλάζει και να κατευθύνεται σύμφωνα με σας! Γιατί όλοι το αξίζετε αυτό!!! Εμπρός λοιπόν… σηκωθείτε και κάντε κάτι τώρα!!!! ΤΩΡΑ !!!

Της Νάνσυ Φωτοπούλου

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.