Του Robert Najemy

Στην πραγματικότητα η μόνη μας λειτουργία σ’ αυτή τη φυσική διάσταση είναι να κάνουμε επιλογές.

Είναι η μοναδική μας δύναμη, η μοναδική μας ικανότητα να επιδράσουμε στη ζωή μας, στο μέλλον μας και στον κόσμο γύρω μας.

Οι επιλογές μας δημιουργούν την πραγματικότητά μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο σαν έθνη και σαν πλανήτης.

Δεν βιώνουμε αυτές τις επιλογές, όταν ελεγχόμαστε από υποσυνείδητους προγραμματισμούς και περιοριστικές πεποιθήσεις, που μας κάνουν να δρούμε και να αντιδρούμε από συνήθεια και με μηχανικούς τρόπους.

Η από συνήθεια συμπεριφορά που προκαλείται από παιδικούς προγραμματισμούς, μαζί με το φόβο και την προσκόλληση, είναι αυτά που περιορίζουν περισσότερο την ελευθερία των επιλογών μας. Οι φόβοι, οι προσκολλήσεις και οι συνήθειές μας μάς εμποδίζουν να βιώσουμε την ελευθερία να επιλέξουμε εναλλακτικές πεποιθήσεις, συναισθήματα, συμπεριφορές και αντιδράσεις.

Υποσυνείδητα δημιουργούμε περιορισμένες πραγματικότητες με λιγότερη υγεία, ευτυχία, αγάπη και αφθονία απ’ όσο επιθυμούμε και αξίζουμε.

Είναι σημαντικό να κάνουμε σοφότερες και πιο εξελιγμένες επιλογές, βασισμένες στην αγάπη για τον εαυτό μας και τους άλλους. Αυτές οι επιλογές χρειάζεται να βασίζονται στην αγάπη και τη σοφία παρά στο φόβο της τιμωρίας ή στους ρόλους με τους οποίους αναζητούμε αξία ή ασφάλεια.

Όταν κάνουμε επιλογές βασισμένες στην αγάπη και τη σοφία παρά στο φόβο, την προσκόλληση, τους ρόλους και τις συνήθειες, δημιουργούμε μια νέα εξελιγμένη πραγματικότητα, πιο ευθυγραμμισμένη με τον αληθινό πνευματικό εαυτό μας. Ακόμη κι αν πάρουμε ακριβώς τις ίδιες αποφάσεις, αλλά βασισμένες στο φόβο ή τη συνήθεια, θα διαιωνίζουμε τις παλιές μας πεποιθήσεις και τη λιμνάζουσα πραγματικότητά μας.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να τρώμε υγιεινά για διάφορους λόγους, όπως:

 1. Από αγάπη και ευγνωμοσύνη για το σώμα μας.
 2. Για να δημιουργήσουμε ένα υγιές και γεμάτο ενέργεια σώμα, ώστε να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας ή και να υπηρετήσουμε τους άλλους.
 3. Επειδή είμαστε άρρωστοι και χρειάζεται να θεραπευτούμε.
 4. Επειδή οι άλλοι κάνουν το ίδιο. Ίσως είναι μόδα.
 5. Επειδή φοβόμαστε ότι θα αρρωστήσουμε ή θα χάσουμε τη γοητεία μας.
 6. Επειδή έχουμε ταυτίσει τον εαυτό μας με τη σωματική μας εμφάνιση και αναζητούμε να προσελκύσουμε την προσοχή και την αποδοχή.
 7. Είμαστε στο ρόλο του πνευματικού αναζητητή ή ίσως στο ρόλο του γυμναστή και αναζητούμε να βρούμε την αξία μας μέσα σ’ αυτό το ρόλο.
 8. Επειδή έχουμε ταυτίσει το να τρώμε λάθος τροφές με κάποιο είδος αμαρτίας ή απαξίας.

Μπορούμε να δούμε ότι η ίδια επιλογή μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους. Η αξία της επιλογής είναι στο κίνητρο. Σχεδόν πάνω από τα μισά κίνητρα έχουν να κάνουν με φόβο και ταύτιση με το σώμα και την εικόνα μας για τους άλλους.

Επομένως, όχι μόνο έχουμε επιλογές, αλλά χρειάζεται, επίσης, να κατανοούμε το κίνητρο γι’ αυτές τις επιλογές.

Κάποιες ερωτήσεις που θα μπορούσαμε να θέσουμε είναι: (Μπορεί η πραγματικότητα μας να περιγράφεται με πάνω από μία απάντηση. Πάρτε το χρόνο σας και σκεφθείτε για να  απαντήσετε).

 1. Οι επιλογές μας μάς πλησιάζουν ή μας απομακρύνουν από την υγεία, ευτυχία, αγάπη, γαλήνη και αφθονία που επιθυμούμε και είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε;
 2. Οι επιλογές μας βοηθάνε άλλους ή τους απομακρύνουν από την υγεία, ευτυχία, αγάπη, γαλήνη και αφθονία που επιθυμούν και είναι εδώ για να δημιουργήσουν;
 3. Θα θέλαμε οι άλλοι να κάνουν τις ίδιες επιλογές;
 4. Οι επιλογές μας βασίζονται στην αγάπη ή ίσως στην ανασφάλεια και το φόβο;
 5. Είναι οι επιλογές μας σε αρμονία με τη συνείδησή μας;
 6. Έχουμε κάνει την ίδια επιλογή στο παρελθόν και, αν ναι, μας άρεσε το αποτέλεσμα;
 7. Ποιο είναι το κίνητρο γι’ αυτές τις επιλογές: αγάπη, συμπόνια, ευγνωμοσύνη, ενδιαφέρον, δημιουργικότητα, συνήθεια, ανάγκη για αποδοχή ή ασφάλεια, φόβος, προσκόλληση, ανασφάλεια, πίκρα, ζήλια, αδικία, θυμός, εκδικητικότητα;
 8. Αυτή η επιλογή βασίζεται σε κάποια μόδα ή σ’ αυτό που κάνουν οι άλλοι; Προσπαθούμε να είμαστε όπως οι άλλοι;
 9. Κινούμαστε προς κάτι θετικό ή απομακρυνόμαστε από κάτι οδυνηρό;
 10. Είναι αυτή η επιλογή ένα βήμα εξέλιξης ή μια επανάληψη των επιλογών του παρελθόντος;
 11. Μοιάζει να καθοδηγούμαστε από μέσα μας;
 12. Βασίζεται σε μια εμπεριστατωμένη απόφαση ή είναι αντίδραση προς κάτι που δεν μας αρέσει;
 13. Πώς νιώθω γι’ αυτή την επιλογή;
 14. Βασίζεται σε εσωτερική καθοδήγηση ή σ’ αυτά που λένε ή κάνουν οι άλλοι;
 15. Ποια επιλογή φαντάζομαι ότι θα έκανε ένα φωτισμένο ον σαν τον Σωκράτη ή τον Ιησού σ’ αυτή την περίπτωση;

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για το πώς να πάρουμε εσωτερική καθοδήγηση σχετικά με αποφάσεις και επιλογές.

Α. Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας. Μερικοί πιστεύουν ότι χρειάζεται να ακούμε κάποια Θεϊκή φωνή από τον ουρανό να μας λέει τι να κάνουμε και να αγνοούμε την απλή λογική. Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε σαν οδηγό το νου μας και την κοινή λογική, τουλάχιστον μέχρις ένα συγκεκριμένο σημείο. Προφανώς, θα υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να αποφασιστούν μόνο με τη λογική και θα απαιτηθεί μια μορφή εσωτερικής καθοδήγησης πέρα από τη λογική. Θαφθάσουμεσ’ αυτό.

Το πρώτο βήμα είναι να καταγράψουμε τις πιθανές επιλογές μας.

Η επιλογή που θα ήθελα να κάνω αφορά  __________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Οι εναλλακτικές μου εδώ είναι:

 1. _____________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________

 1. _____________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________

 1. _____________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Β. Ζητήστε καθοδήγηση. Αφιερώστε καθημερινά λίγο χρόνο να καθίσετε σιωπηλά, ίσως πριν ή μετά την προσευχή ή το διαλογισμό σας ή πριν κοιμηθείτε ή όταν ξυπνάτε, και ζητήστε καθοδήγηση από το Θείο ή το σύμπαν ή από οποιαδήποτε ανώτερη δύναμη στην οποία πιστεύετε, συμπεριλαμβάνοντας τον ανώτερο εαυτό σας.

Εκφράστε στην ανώτερη πηγή, που επιλέγετε, το ερώτημα σας αργά, συνειδητά και καθαρά, τρεις φορές, με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη ότι αξίζετε και θα λάβετε γρήγορα μια απάντηση.

Μετά, έχετε επίγνωση των απαντήσεων που σας έρχονται με διάφορους τρόπους, όπως:

 1. Δικές σας σκέψεις που φαίνεται να σας ευχαριστούν.
 2. Όνειρα και οι πρώτες σας σκέψεις όταν ξυπνάτε.
 3. Συζητήσεις με άλλους.
 4. Άρθρα, βιβλία, διαλέξεις, τραγούδια, ακόμη και ταινίες ή ακόμα πινακίδες του δρόμου.
 5. Γεγονότα και καταστάσεις που προκύπτουν.

Να έχετε επίγνωση ότι το σύμπαν σάς μιλάει μέσα από το καθετί γύρω σας, συμπεριλαμβανομένου του νου σας.

Αφού θέσουμε το ερώτημα μας, χρειάζεται να παρατηρήσουμε ό,τι φαίνεται ευχάριστο, όμορφο ή ελκυστικό. Παρατηρήστε οτιδήποτε συναντάτε, αν σας δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης ή ευτυχίας. Τα θετικά σας συναισθήματα για διάφορες «συμπτώσεις» και «σημάδια» είναι μια ένδειξη ότι θα έπρεπε να ερευνήσετε σοβαρά αυτές τις πιθανότητες.

Τα ίδια ερεθίσματα μπορεί να αφήσουν άλλους αδιάφορους και, φυσικά, ερεθίσματα που μπορεί να ενθουσιάσουν εκείνους, μπορεί να αφήσουν εσάς αδιάφορους.

Δεν είναι τυχαίο που ένα συγκεκριμένο εσωτερικό ή εξωτερικό ερέθισμα έλκει την προσοχή μας και φαίνεται θετικό σε μας. Είναι ένα σημάδι να ερευνήσουμε αυτή την εκδοχή.

Γ. Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε έρευνα σε βιβλία, στο διαδίκτυο και να ρωτήσουμε άλλους για τη γνώμη τους. Μπορούμε να ακούσουμε προσεκτικά τον καθένα, αλλά στο τέλος πρέπει να ακολουθήσουμε τη δική μας εσωτερική καθοδήγηση. Ακόμη κι ένα μικρό παιδί μπορεί να πει κάτι που θα μας συνδέσει με ιδέες και λύσεις.

Αποδεχτείτε όλες τις γνώμες και αντιλήψεις, αλλά ακολουθήστε μόνο τις δικές σας.

Δ. Επικοινωνία με τον ανώτερο εαυτό μας. Υπάρχει ένα είδος διαλογισμού ή εσωτερικής άσκησης, όπου μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας να ανέρχεται σε ανώτερα επίπεδα της ύπαρξής μας και, στη συνέχεια, να ζητήσουμε από ένα ανώτερο κομμάτι του εαυτού μας να μας δώσει καθοδήγηση πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Ε. Μην επιτρέπετε στο φόβο να σας εμποδίσει να πάρετε αποφάσεις. Στο τέλος κάθε επιλογής που κάνετε, θα υπάρχει μια εμπειρία μάθησης. Φυσικά, κάθε επιλογή θα έχει ένα διαφορετικό, περισσότερο ή λιγότερο ευχάριστο, αποτέλεσμα και, επομένως, χρειάζεται να είμαστε ευφυείς και σοφοί στις επιλογές μας.

Αλλά τελικά, αυτό που είμαστε παραμένει θεϊκό και, πέρα απ’ αυτό και από κάθε αποτέλεσμα, υπάρχουν εμπειρίες μάθησης. Αυτά που ονομάζουμε λάθη, εκ των υστέρων είναι απλά ευκαιρίες να μάθουμε πού δεν βρίσκεται η ευτυχία μας. Και τώρα είμαστε πιο κοντά στη γνώση τού πού βρίσκεται.

Άρα, σε κάποιο σημείο μπορεί να είναι καλύτερα να κάνουμε μια λιγότερο τέλεια επιλογή, παρά να μην επιλέξουμε καθόλου. Η καθυστέρηση στις επιλογές είναι μια επιλογή από μόνη της και συχνά καταλήγει σε λιγότερο ευτυχή αποτελέσματα, λόγω της αναβλητικότητάς μας. Και αυτό, επίσης, είναι μια ευκαιρία μάθησης.

Όλες οι καταστάσεις είναι ευκαιρίες μάθησης. Είμαστε ελεύθεροι να υποφέρουμε όσο χρειάζεται, ώστε να κουραστούμε να υποφέρουμε και να κάνουμε άλλες επιλογές. Έχουμε ελεύθερη βούληση να χρησιμοποιήσουμε τις εμπειρίες μας και να εξελιχθούμε ή όχι.

Βιβλία

 • Η Οικουμενική Φιλοσοφία
 • Ποιος θέλω να είμαι;

αποφάσεις, επιλογές, κριτήρια, κίνητρα

Robert Najemy

Ο Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ είναι συγγραφέας 34 βιβλίων και δάσκαλος σεμιναρίων αυτογνωσίας εδώ και 41 χρόνια με γνώσεις και τεχνικές, δοκιμασμένες & σύγχρονες για τη βελτίωση της ζωής.
Έχει πάνω από 1200 δωρεάν βίντεο στο Youtube και μια ιστοσελίδα με πάνω από 600 δωρεάν downloads.
Τα σεμινάρια της Αρμονικής Ζωής γίνονται στο Χαλάνδρι, Μαρκόπουλο, Π. Φάληρο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Χανιά, Ηράκλειο, Χίο, Ραφήνα, Κέρκυρα, Λευκωσία και Λεμεσό και επίσης στο Internet.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Αρμονικής Ζωής

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

2 Σχόλια

 1. […] Είναι μια διεργασία αυτογνωσίας που μας απελευθερώνει από το παρελθόν, μας καθιστά ώριμους, δυνατούς, υπεύθυνους και δημιουργικούς. Απαιτείται, αναμφίβολα, μεγάλη προσπάθεια και μεγαλείο ψυχής για να καταφέρουμε να συγχωρέσουμε κάποιον  που μας έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα. Μεγαλύτερη ίσως ακόμα προσπάθεια χρειάζεται για να συγχωρέσουμε τον ίδιο  τον εαυτό μας και να αναλογιστούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης στις λανθασμένες μας επιλογές. […]

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.