Η κακή και ανθυγιεινή διατροφή ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους στον κόσμο. Περισσότερους δηλαδή από όσους σκοτώνουν το τσιγάρο και η υπέρταση. Αυτό είναι το εκπληκτικό συμπέρασμα νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης.

 

Ηέρευνα δείχνει ότι στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω κακής διατροφής είναι πλέον αναλογικά λιγότεροι σε σχέση με το 1990. Όπως φαίνεται οι Έλληνες σήμερα κάνουν πιο υγιεινή διατροφή από ό,τι παλιότερα. Ωστόσο η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Η κατανάλωση περισσότερων υγιεινών τροφών όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί θα μπορούσαν να αποτρέψουν πολλούς θανάτους. Το ίδιο θετικό αποτέλεσμα θα είχε και η μείωση στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα κάθε είδους ποτά με ζάχαρη, το αλάτι, τα λίπη «τρανς» και τα κόκκινα επεξεργασμένα κρέατα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων, που σχετίζονται με τη διατροφή (πάνω από του 50% του συνόλου), αφορά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού (τρία εκατομμύρια θάνατοι ετησίως). Επίσης μικρής ποσότητας δημητριακών ολικής άλεσης (τρία εκατομμύρια θάνατοι) και όχι αρκετών φρούτων (δύο εκατομμύρια θάνατοι).

Περισσότεροι από 130 επιστήμονες από 40 χώρες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή, Ασκάν Αφσίν, του Ινστιτούτου Μετρικής και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, συμμετείχαν στην διεθνή αυτή έρευνα. Τα εκπληκτικά αποτελέσματα της έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Συγκεκριμένα οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα ανάλυση της σχέσης διατροφής και υγείας, εξετάζοντας στοιχεία για 195 χώρες κατά την περίοδο 1990-2017.

Η μελέτη εκτιμά ότι η κακή διατροφή ευθυνόταν για 10,9 εκατομμύρια θανάτους το 2017 (το 22% του συνόλου των θανάτων ενηλίκων διεθνώς). Ο αντίστοιχος αριθμός για το 1990 ήταν 8 εκατομμύρια θάνατοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης έρευνας Global Burden of Disease, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς,

Οι κυριότερες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με τη διατροφή είναι η καρδιαγγειακή νόσος (9,5 εκατομμύρια θάνατοι), ο καρκίνος (913.000) και ο διαβήτης (339.000). Συγκριτικά, ο καπνός σχετιζόταν με οκτώ εκατομμύρια θανάτους και η υπέρταση με 10,4 εκατομμύρια.

«Η κακή διατροφή σκοτώνει. Είμαστε ό,τι τρώμε. Οι κίνδυνοι αφορούν τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και οικονομικής κατάστασης», δηλώνει ο δρ Αφσίν. Η νέα μελέτη αναδεικνύει τις συνέπειες της διατροφής πάνω στα χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία, επισημαίνει ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας