Έρευνα | Η διαφορετικότητα σε μία κοινωνία μειώνει τις προκαταλήψεις

0
124

Πώς η ζωή σε μία πολυπολιτισμική χώρα επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τους άλλους;

 

Ερευνητές που μελετούν το παραπάνω έχουν αναπτύξει δύο βασικές θεωρίες. Αφενός, υποστηρίζουν ότι η διαφορετικότητα μπορεί να ενισχύσει τα στερεότυπα εξαιτίας της τάσης μας να αναζητούμε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη πιστεύουμε. Με άλλα λόγια, εάν έχουμε αρνητικές και προκατειλημμένες απόψεις για διαφορετικές εθνικές ομάδες, μπορεί να δίνουμε επιλεκτικά προσοχή σε λεπτομέρειες που επιβεβαιώνουν τις απόψεις μας και δημιουργούν μεγαλύτερη πόλωση. Έτσι καθίσταται δυσκολότερο να αισθανθούμε πως έχουμε έναν κοινό σκοπό και μία κοινή ταυτότητα με αυτά τα άτομα.

Από την άλλη, η διαφορετικότητα μπορεί να μειώσει τα στερεότυπα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας. Οι προηγούμενες πεποιθήσεις μας ενδέχεται να εξαφανιστούν όσο συνυπάρχουμε με ανθρώπους που έχουν ποικίλες προσωπικότητες και ενδιαφέρονται και με τους οποίους μπορούμε να βρούμε κοινά χαρακτηριστικά.

Συνεπώς, ποια θεωρία από τις παραπάνω είναι ορθότερη; Μία μελέτη επιχείρησε να το ανακαλύψει.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 46 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο. Οι χώρες αυτές είχαν διαφορετικά επίπεδα πολυπολιτισμικότητας ενώ σκοπός της έρευνας ήταν να φανεί πώς οι άνθρωποι αξιολογούν διαφορετικές εθνικές ομάδες της χώρας τους. Αυτό έδωσε στους μελετητές έναν τρόπο μέτρησης του αισθήματος κοινότητας και του πόσο οι άνθρωποι βλέπουν τους εαυτούς τους όμοιους με τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες που ζουν σε μία χώρα.

Μετά από την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κάτοικοι χωρών με περισσότερη διαφορετικότητα έχουν πιο ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινότητας με τα άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων, σε σύγκριση με τους κατοίκους λιγότερο πολυπολιτισμικών χωρών.

«Όσο περισσότερο εκτιθέμεθα σε διαφορετικές ομάδες, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε ότι στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν τόσο πολύ από εμάς», υποστηρίζει η Bai Xuechunzi, μία εκ των συγγραφέων της έρευνας. «Φαίνεται πως η ζωή σε ένα περιβάλλον διαφορετικότητας βοηθά να αποβάλλουμε τα στερεότυπα που ενδεχομένως καλλιεργούνται σε ένα ομοιογενές περιβάλλον».

Διαβάστε ακόμη: Ο πραγματικός λόγος που κρίνουμε τους άλλους και πώς να σταματήσουμε

Η δεύτερη συγγραφέας της έρευνας, Susan Fiske, εξεπλάγην περισσότερο από την Xuechunzi με τα αποτελέσματα.

«Πίστευα ότι όσο αυξάνεται η διαφορετικότητα, τόσο οι άνθρωποι αναπτύσσουν στερεότυπα και ότι αν δεν έρχεσαι σε επαφή με άλλες εθνικές ομάδες και δεν γνωρίζεις πολλά για αυτές, τότε δεν δημιουργείς στερεότυπα. Χαίρομαι που έκανα λάθος», λέει.

Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές έκαναν επίσης δημοσκόπηση σε περισσότερους από 1.500 Αμερικανούς και από τις 50 πολιτείες, ώστε να διαπιστώσουν πόσο η διαφορετικότητα επηρεάζει τις αντιλήψεις τους για τους άλλους. Κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα: όσο πιο πολυπολιτισμική ήταν μία πολιτεία, τόσο πιο έντονο αίσθημα κοινότητας υπήρχε ανάμεσα στις εθνικές ομάδες που ζουν εκεί. Παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η κοινωνική τάξη κ.α. δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα.

Η Xuechunzi υποστηρίζει ότι η παραπάνω έρευνα αντικατοπτρίζει την ισχυρή επιρροή του περιβάλλοντός μας στο πώς δημιουργούμε νοητικά μονοπάτια όσων συμβαίνουν γύρω μας. Αυτά είναι ικανά να μας κάνουν να ξεπεράσουμε τα κοινωνικά μηνύματα που υπό άλλες συνθήκες θα ενθάρρυναν τα στερεότυπα.

Όμως, προκειμένου να εξερευνηθεί περισσότερο αυτή η ιδέα, η ίδια και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μία ακόμη έρευνα.

Έκαναν δημοσκοπήσεις σε Αμερικανούς φοιτητές σε δύο χρονικές περιόδους – αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο και αφού είχαν τελειώσει το κολέγιο. Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν εάν η αίσθηση ομοιότητάς τους με τους γύρω θα άλλαζε ενώ θα μετακινούνταν από ένα περιβάλλον σε ένα άλλο.

Και εδώ, όταν οι φοιτητές κινούνταν σε ένα πιο πολυπολιτισμικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, η αίσθηση ομοιότητας με τους άλλους αυξανόταν. Αυτό επιβεβαίωσε το επιχείρημα ότι η διαφορετικότητα μειώνει τα στερεότυπα.

Διαβάστε ακόμη: Πώς μπορεί η κοινωνική δικαιοσύνη να μας κάνει πιο ευτυχισμένους

«Η διαφορετικότητα οδηγεί τους ανθρώπους στο να βρίσκουν περισσότερα όμοια στοιχεία μεταξύ τους. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι το να προωθείται η διαφορετικότητα είναι κάτι θετικό», λέει η Xuechunzi.

Κάτι που έκανε εντύπωση στην ίδια και τους συναδέλφους της ήταν ότι οι σπουδαστές που ένιωθαν υψηλότερα επίπεδα ομοιότητας με τους άλλους έτειναν να αισθάνονται μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους γενικότερα. «Αυτό υποδεικνύει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο πώς αντιλαμβανόμαστε τους άλλους και τα συναισθήματά μας», λέει η Xuechunzi.

Ενώ μερικές παλιότερες έρευνες υποδεικνύουν το αντίθετο, δηλαδή ότι η αυξημένη διαφορετικότητα σε μία κοινότητα κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα, τουλάχιστον στην αρχή, φαίνεται ότι μακροπρόθεσμα οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα μέσα σε τέτοιες κοινότητες.

«Εάν βλέπεις τη σύνδεσή σου με τους άλλους ανθρώπους, αυξάνεται η ευημερία σου», υποστηρίζει η Fiske. «Είμαι βέβαιη πως υπάρχουν άνθρωποι δεν το κατανοούν, ίσως αισθάνονται θυμωμένοι ή μπερδεμένοι. Όμως η πλειοψηφία το συνειδητοποιεί, με βάση τα ευρήματά μας».

Σύμφωνα με τη Fiske, δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε περίπλοκα δίκτυα ανθρώπινων επαφών για να αποφύγουμε τα στερεότυπα. Το να συναναστρεφόμαστε απλώς άλλους ανθρώπους στο σούπερ μάρκετ αρκεί για να μας κάνει να βλέπουμε τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες εθνότητες πιο όμοιους με εμάς. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγαπάμε τους πάντες ή θα γίνουμε φίλοι με όλους. Σημαίνει όμως ότι τους αντιμετωπίζουμε ως όμοιος και αυτός είναι ένας καλός λόγος να νιώθουμε αισιόδοξοι».

Πηγή: greatergood.berkeley.edu

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας