Έρευνα | Αυτά τα στοιχεία της προσωπικότητας ευνοούν την επαγγελματική επιτυχία

0
183

Μία νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η αναπτυγμένη προσωπικότητα στους νέους ενήλικες μπορεί να προβλέψει επαγγελματικά οφέλη όπως το υψηλό εισόδημα, η απόκτηση πτυχίου και η ικανοποίηση με την εργασία.

 

Τι είναι αυτό που βοηθά μερικούς νέους ενήλικες να έχουν επιτυχημένη καριέρα και ικανοποιητική ζωή ενώ άλλοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν έναν διαρκή αγώνα; Η επιστήμη της κοινωνιολογίας έχει αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια το ρόλο που παίζει το κοινωνικό και οικονομικό στάτους και οι νοητικές ικανότητες στην επιτυχία. Έτσι, έχουν αναπτυχθεί προγράμματα που βοηθούν τις άπορες οικογένειες να ανέλθουν στην κοινωνικοοικονομική ιεραρχία ενώ η υποχρεωτική εκπαίδευση έχει ως στόχο να ενισχύσει τις γνωσιακές ικανότητες των παιδιών. Απώτερος σκοπός είναι η μακροπρόθεσμη βελτίωση της ζωής τους και η απόκτηση εφοδίων για ένα καλύτερο μέλλον.

Όμως, τι συμβαίνει με την προσωπικότητα;

Είναι δεδομένο ότι και αυτή παίζει ρόλο στη ζωή και την επαγγελματική επιτυχία. Όμως, ο ρόλος αυτός φαίνεται εδώ και πολλά χρόνια να υποβαθμίζεται ή να αγνοείται. Η κοινωνία έχει την τάση να αντιμετωπίζει την προσωπικότητα ως κάτι αμετάβλητο, κάτι που εγχαράσσεται στην παιδική ηλικία και δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από αυτό.

Ωστόσο, μία νέα μελέτη έδειξε ότι όχι μόνο τα στοιχεία της προσωπικότητας είναι αληθινά, αλλά και ότι μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την επιτυχία νωρίς στη ζωή και την καριέρα ενός ανθρώπου.

H έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychology Science παρακολούθησε δύο δείγματα νεαρών Ισλανδών ενηλίκων, ηλικίας από 17 έως 29 ετών. Οι μελετητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν στη διάρκεια τριών και πέντε χρονικών σημείων για να μελετήσουν τα 5 σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητας, δηλαδή την δεκτικότητα, την εξωστρέφεια, την ικανότητα να είναι ευχάριστοι, την επιμέλεια και την συναισθηματική σταθερότητα. Ακόμη, έκανε δημοσκοπήσεις αναφορικά με πέντε στοιχεία που υποδεικνύουν την επιτυχία νωρίς στη ζωή. Αυτά ήταν το εισόδημα, η απόκτηση πτυχίου, το κύρος της απασχόλησής τους και την ικανοποίηση από τον επαγγελματικό τομέα τους.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η ανάπτυξη της προσωπικότητας έφερε καλύτερα αποτελέσματα στην καριέρα.

Και στα δύο δείγματα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εξωστρέφεια, η επιμέλεια και η συναισθηματική σταθερότητα έφεραν τα σημαντικότερα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η επιμέλεια συνδέεται με την ικανοποίηση από την καριέρα, η συναισθηματική σταθερότητα με το εισόδημα και η εξωστρέφεια με την ικανοποίηση στην εργασία και την καριέρα.

«Σε γενικές γραμμές, η έρευνα επισημαίνει τη σημασία της ανάπτυξης της προσωπικότητας κατά τη διάρκεια της παιδικής, εφηβικής και ενήλικης ζωής ώστε να επιτευχθεί η επαγγελματική επιτυχία», αναφέρει ο Kevin Hoff, επί κεφαλής της έρευνας.

Ο Hoff πιστεύει ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους νέους ανθρώπους να αναπτύξουν στοιχεία της προσωπικότητάς τους. «Η έρευνα μας αποδεικνύει ότι δεν είμαστε κολλημένοι στα στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Μπορούμε να τα αλλάξουμε και αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καριέρα μας», δήλωσε.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003 στο Journal of Career Assessment, έκανε δημοσκοπήσεις σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι η επιμέλεια, η εξωστρέφεια και η δεκτικότητα σχετίζονται με την ικανοποίηση από την καριέρα. Παρομοίως, μία μελέτη του 2006 που δημοσιεύτηκε στο Personnel Psychology διαπίστωσε ότι η επιμέλεια είναι ενδείκτης επαγγελματικής επιτυχίας (εισόδημα και κύρος) αλλά και εσωτερικής επιτυχίας (ικανοποίηση από την εργασία).

Η αλλαγή που θέλεις να φέρεις

Τα στοιχεία της προσωπικότητας πράγματι παραμένουν σχετικά σταθερά στη διάρκεια της ζωής μας. Όμως πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι προσωπικότητές μας δεν είναι αμετάβλητες. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας και μετά τα 30 και να αλλάζουμε διαρκώς στοιχεία, είτε προς όφελος είτε προς ζημία του εαυτού μας.

Μία σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο the Journal of Personality and Social Psychology. Οι μελετητές παρατήρησαν τα στοιχεία της προσωπικότητας των συμμετεχόντων για 50 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι όσο οι άνθρωποι ωριμάζουν, αλλάζουν και την προσωπικότητά τους.

«Τα επίπεδα των στοιχείων της προσωπικότητας παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερά. Οι άνθρωποι που είναι πιο επιμελείς από άλλους στην ηλικία των 16 είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να είναι και στα 66. Κατά μέσο όρο, όλοι γινόμαστε περισσότερο συνεπείς, συναισθηματικά σταθεροί και δεκτικοί», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Rodica Damian.

Το να καλλιεργήσουμε αυτή την ανάπτυξη μπορεί να είναι δύσκολο.

Αυτό διότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά συχνά χρειάζονται ταλέντα που αισθανόμαστε ότι δεν διαθέτουμε. Για να γίνει κάποιος, π.χ. πιο εξωστρεφής, πρέπει να είναι λιγότερο εσωστρεφής. Αυτό είναι κάτι προφανές. Συνεπώς, οι παρεμβάσεις πρέπει να επικεντρώνονται σε πράξεις που αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Αυτές μπορεί να είναι μικρές στην αρχή, όμως χρειάζεται να είναι συγκεκριμένες και εσκεμμένες.

«Όταν ξεκινήσουμε να αλλάζουμε αυτές τις συμπεριφορές, θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας», γράφει η Susan Krauss Whitbourne, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. «Το να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως αυτόν που έχει τον έλεγχο της προσωπικότητάς μας, αντί ως έρμαιό της, ίσως είναι το κλειδί για να φτιάξουμε μία προσωπικότητα που μας ταιριάζει, αντί να την αφήνουμε να μας καθορίζει».

Μερικές τεχνικές και παρεμβάσεις ίσως μπορούν να ενισχύσουν ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητας περισσότερο από κάποια άλλα. Η εξάσκηση δεν σημαίνει ότι θα μας κάνει τέλειους, όμως σίγουρα θα βοηθήσει στο να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας και να την κάνουμε να έρθει πιο κοντά στους στόχους μας. Και παρότι μπορεί τελικά να μην είναι ο μόνος παράγοντας που θα καθορίσει την επιτυχία μας, η αυτοβελτίωση σίγουρα θα ευνοήσει τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική μας εξέλιξη.

Πηγή: bigthink.com

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας