Έρευνα | Η βιωσιμότητα κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους

0
143

Η βιώσιμη ανάπτυξη κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μελετά το συσχετισμό των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με την ευημερία των ανθρώπων.

 

Οι χώρες με υψηλότερο δείκτη εκπλήρωσης των παραπάνω στόχων έχουν την τάση να τα πηγαίνουν καλύτερα σε ζητήματα ευημερίας. Οι Σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην κορυφή και των 2 παραπάνω λιστών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports.

Όσο τα κράτη γίνονται πλουσιότερα, τόσο η ευημερία των πολιτών τους πέφτει σε ένα τέλμα, εάν δεν γίνει πιο βιώσιμη η οικονομική ανάπτυξη. Ένας τέτοιος τρόπος είναι για παράδειγμα είναι η εξάλειψη της ανισότητας, όπως αναφέρει ο καθηγητής Dr. Jan-Emmanuel De Neve σε έρευνά του.

Η μελέτη, η οποία αναλύει δεδομένα από το ευρετήριο Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, συνδυαστικά με αξιολογήσεις για την ευημερία, έχει πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του κορυφαίου οικονομολόγου Jeffrey Sachs, διευθυντή του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η έρευνα ανακαλύπτει επίσης ότι οι μακροπρόθεσμες μετρήσεις για το περιβάλλον έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευημερία. Από την άλλη όμως βρίσκει ότι μερικές βραχυπρόθεσμες προσπάθειες για βιωσιμότητα μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση.

Κράτη όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι πολίτες καταναλώνουν πολλούς πόρους ανά άτομο, είναι πιο χαρούμενες από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, όπου οι πολίτες καταναλώνουν λιγότερο ανά άτομο.

Αυτός ο συσχετισμός εξηγείται εν μέρει από την οικονομική ανάπτυξη, καθώς χώρες με μεγαλύτερη υιοθέτηση των Στόχων τείνουν να είναι περισσότερο καταναλωτικές, γεγονός συνυφασμένο με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν μιλούσαν με όρους οικονομικής ανάπτυξης, η χαμηλότερη κατανάλωση ανά άτομο έκανε τους ανθρώπους λιγότερο χαρούμενους.

Η έρευνα ανακαλύπτει επίσης ότι οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι σε χώρες με λιγότερες εκπομπές άνθρακα και καυσαερίου. Αυτό το αποτέλεσμα εξαφανίζεται σε μεγάλο βαθμό όταν οι ερευνητές συνυπολόγιζαν και τα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης.

Οι μελετητές εντόπισαν έναν αριθμό από χώρες που έχουν διατηρήσει την ευημερία τους και επίσης τα πηγαίνουν καλά όσον αφορά τη βιώσιμη κατανάλωση και την μείωση εκπομπών του θερμοκηπίου.

Η Γερμανία έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, προσφέροντας «πράσινες» θέσεις εργασίας. Ο συνδυασμός των φόρων για τον άνθρακα και τα κίνητρα για την ανανεώσιμη ενέργεια, σε συνδυασμό με μία φιλόδοξη κοινωνική πολιτική, επιτρέπει στις Βόρειες χώρες να κάνουν την μετάβαση από τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων, χωρίς να επιδιώκουν χαμηλούς μισθούς και μεγάλα έξοδα για την ενέργεια για τους πολίτες.

Παρομοίως, η Κόστα Ρίκα βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες για επενδύσεις σε νέα ανανεώσιμη ενέργεια και καύσιμα, συνδεόμενα με τους Στόχους του ΟΗΕ. Ακόμη, η χώρα έχει δεσμευτεί να πετύχει ουδετερότητα σε άνθρακα ξεκινώντας από το 2021. Κάτι τέτοιο προσφέρει ένα εναλλακτικό μοντέλο για τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να αποφύγουν το μονοπάτι της ανάπτυξης βασιζόμενες στον άνθρακα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ο συγγραφέας της έρευνας, Dr De Neve είπε: «Βρίσκουμε ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και στα επίπεδα της ευημερίας».

Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για πιο καθαρό αέρα και αυτό είναι η απόδειξη ότι αν είμαστε εκτεθειμένοι στην φύση, αυτό βελτιώνει την ψυχική μας υγεία.

«Η ευημερία είναι συνυφασμένη με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των πολιτικών για το περιβάλλον, όμως δεν είναι απαραίτητα θετικά συνδεδεμένη με τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα που έχουν αυτές οι πολιτικές. Σίγουρα βλέπουμε ότι αυτό είναι το ζητούμενο των 12 Στόχων του ΟΗΕ και αυτό κάνει ακόμη μεγαλύτερη την πρόκληση για τους κυβερνώντες στο να ενστερνιστούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο καθηγητής Jeffrey Sachs σχολιάζει:

«Ο τελικός στόχος τέτοιων πολιτικών είναι η ευημερία, την οποία οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν ευδαιμονία. Η μελέτη μας υποστηρίζει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν σχετίζεται μόνο με την ευημερία αλλά και με τις αυξανόμενες οριακές αποδόσεις. Η ολιστική προσέγγιση στης βιώσιμης ανάπτυξης, συνδυάζοντας οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές μεταβλητές, σχετίζεται με την ευημερία, με την ισχύ των εκάστοτε συνδέσμων να εξαρτώνται και από το εθνικό υπόβαθρο κάθε χώρας».

Πηγή: worldhappiness.report

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας