Η σουηδική πόλη Eskilstuna έσβηνε σιγά-σιγά. Τότε κάποιος είχε μια εξαιρετική ιδέα. Να γίνει το πιο «πράσινο» μέρος σε ολόκληρη τη γη.

 

Μέχρι πρότινος στη σουηδική πόλη Eskilstuna δεν συνέβαινε τίποτα συνταρακτικό. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα Guardian η διευθύντρια του τοπικού εμπορικού κέντρου Άννα Μπέργκστρομ «υπήρχε ένα πρόβλημα με την εικόνα της πόλης». Μόλις μια ώρα από τη Στοκχόλμη η πόλη αυτή κάποτε άνθιζε εξαιτίας της παραγωγής χάλυβα.

Άρχισε όμως να παίρνει την κατιούσα τη δεκαετία του ’70, οπότε και σταμάτησε η σχετική βιομηχανική παραγωγή. Όπως ήταν λογικό και επόμενο με το πέρασμα των χρόνων η ανεργία στα εδάφη της έφτασε το 8%. Κι αν αυτό το ποσοστό στην Ελλάδα της κρίσης δεν προκαλεί σύγκρυο, στη Σουηδία που ο εθνικός δείκτης ανεργίας είναι 4% είναι προφανές ότι προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις και μεγάλα προβλήματα.

Η πόλη ωστόσο δεν παραιτήθηκε και βρήκε την απάντηση στα προβλήματα της στην ανακύκλωση! Μακριά από την μοντέρνα σκανδικαβική αισθητική η Eskilstuna είναι μια πόλη γεμάτη άδειους γκρι δρόμους και πολύχρωμες παμπ. Κι όμως από το 2012 οι αρχές της επένδυσαν σε μια σειρά από πράσινες πρωτοβουλίες, με στόχο να γίνει η  Eskilstuna η πιο φιλική στο περιβάλλον πόλη της Σουηδίας και –γιατί όχι- και ολόκληρου του κόσμου.

Για του λόγου το ασφαλές τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα κινούνται με βιοαέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης η πόλη χρησιμοποιεί συνδυασμένες μονάδες παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. Αυτές μάλιστα χρησιμοποιούν τη θερμική ενέργεια από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση του νερού.

Κι αν τα παραπάνω εντυπωσιάζουν, ευχάριστη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι τα οικιακά σκουπίδια χωρίζονται σε 6 πολύχρωμες κατηγορίες. Πράσινο για το φαγητό, ροζ για τα υφάσματα, γκρι για το μέταλλο, κίτρινο για το χαρτί, μπλε για τις εφημερίδες, πορτοκαλί για τα πλαστικό και μαύρο για όλα τα υπόλοιπα.

Τα τελευταία 4 χρόνια οι πολίτες της επίσης μπορούν να πετούν τα ανεπιθύμητα πράγματα τους για ανακύκλωση στο εμπορικό κέντρο «δεύτερο χέρι». Το ReTuna (Tuna είναι το προσωνύμιο της πόλης) είναι ένα πρωτοποριακό εμπορικό κέντρο που έχει σαν στόχο ένα μόνο πράγμα. Να αποδείξει πως τα σκουπίδια του ενός μπορούν να γίνουν ο θησαυρός του άλλου.

Στο ReTuna τα παλιά αντικείμενα βρίσκουν μία εντελώς καινούργια ζωή. Ανακαλύπτουν εκ νέου την χρηστική και αισθητική τους αξία μέσα από μία διαδικασία συντήρησης, ανανέωσης και μεταμόρφωσης τους. Το αποτέλεσμα; Πριν τα μεταχειρισμένα αντικείμενα φτάσουν στα ράφια μοιάζουν σαν καινούργια και είναι σίγουρα πολύ λαμπερά και εξαιρετικά στιλάτα.

Η λογική με την οποία λειτουργεί το διαφορετικό αυτό εμπορικό κέντρο είναι εξαιρετικά απλή. Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως αναφέραμε παραπάνω, ξεχωρίζουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Αφού διαλέξουν αυτά που δεν χρειάζονται πια, τα τοποθετούν σε μεγάλους κάδους ανά κατηγορία. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι της εταιρίας επιλέγουν ποια είναι εκείνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποια όχι. Τέλος μοιράζουν τα αντικείμενα στα 14 καταστήματα που αποτελούν το εμπορικό κέντρο ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει το καθένα.

Σύμφωνα με την Μπέργκστρομ, ωστόσο, το ReTuna δεν έχει σαν προτεραιότητα του να λειτουργήσει στα στενά πλαίσια του επιχειρηματικού κέρδους. Βασικό μέλημα του είναι να αφυπνίσει τον κόσμο ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται τα υπάρχοντα του και την αξία τους. Να μυήσει τους πελάτες σε έναν πιο ευσυνείδητο τρόπο ζωής και να τους διδάξει την τεράστια σημασία της ανακύκλωσης για την υγεία του πλανήτη.

Η Μπέργκστρομ μετακόμισε στην Eskilstuna το 2012. Και μπορεί όπως λέει όλα τα παραπάνω στην αρχή να ξένισαν τους πολίτες της, σήμερα όμως όλοι είναι πολύ χαρούμενοι για την επιτυχημένη εξέλιξη του εμπορικού κέντρου. Κι αυτό όχι μόνο γιατί τα σκουπίδια στην σουηδική αυτή πόλη έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, αλλά γιατί αυτή η «πράσινη», εκστρατεία φαίνεται να προσφέρει δεύτερη ευκαιρία στη ζωή στους πολίτες της, μεταξύ των οποίων και 100.000 πρόσφυγες.

Η Σάντρα και η Ελίζαμπεθ Τζάρβινεν, μητέρα και κόρη έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή σ’ αυτή τη μικρή σουηδική πόλη. «Το ReTuna ανανέωσε την πόλη μας και είναι κάτι για το οποίο είμαστε εξαιρετικά περήφανες», δηλώνουν σήμερα οι ίδιες στον Guardian.

Πηγή: theguardian.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας