Εστιά-ζω στο Νέο που ανοίγεται εμπρός

0
193

Του Χρήστου Krishna Χαρικιόπουλου

Σύμφωνα με την γραμμική αντίληψη του χρόνου, τον μήνα Ιανουάριο ξεκινά ένα νέος κύκλος, μια νέα χρονιά. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έλεγε ο Πυθαγόρας, όμως από την αρχή έως το τέλος αυτό που κάνει τη διαφορά, είναι να παραμένεις εστιασμένος.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας σαν ευχή και έμπνευση για τη νέα χρονιά έναν πραγματικά ενδιαφέρον συνειρμό που συνδέει εννοιολογικά το ρήμα Εστιάζω με ένα από τα πέντε niyamas (αρχές εσωτερικής συμπεριφοράς) στη φιλοσοφία της yoga, το Tapas.

Το εστιάζω προέρχεται από το ουσιαστικό εστία το οποίο σημαίνει ένα κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, συνοχής, όπως ο οίκος είναι το σημείο που συγκεντρώνει την οικογένεια ή όπως εστιάζει ένας φακός σε κάποιο θέμα. Σημαίνει επίσης ένα σημείο στο οποίο γίνεται μια καύση ή αναπτύσσεται θερμοκρασία.

Στην Αρχαία Ελλάδα η Εστία ήταν η θεά της φωτιάς και στον βωμό της έκαιγε ασταμάτητα η ζωντανή φλόγα. Η Ιερή Φωτιά που δημιουργεί το φως, τη θερμότητα και εξαγνίζει τον τόπο, ο συμβολισμός της οποίας συνδέεται με τη γνώση και τη συνειδητοποίηση.

Η κυκλική εστία που βρίσκονταν στο κέντρο του κάθε οίκου ήταν στερεωμένη στο έδαφος και συμβόλιζε τον ομφαλό που ριζώνει την οικία στο έδαφος και είχε αξία κέντρου, ήταν σύμβολο κι εχέγγυο στερεότητας, σταθερότητας, μονιμότητας.

Η φωτιά είναι το κατεξοχήν μεταπλαστικό στοιχείο, κάτι πολύ σημαντικό, καθώς ένα από τα πρωτεύοντα καθήκοντα του ανθρώπου είναι η μεταμόρφωσή του. Η φωτιά συμβολίζει τη δύναμη, δίνει ζωή με τη ζεστασιά της, αναζωογονεί, ζωντανεύει, εξαγνίζει.

Στον σανσκριτικό όρο Tapas αποδίδονται αρκετές έννοιες όπως αυτό-πειθαρχεία ή λιτότητα, σταθερότητα, αφοσίωση αλλά και φωτιά ή θερμότητα. Εδώ η φωτιά είναι μια μεταφορική ερμηνεία και αναφέρεται στην φλογερή επιθυμία για προσωπική  εξέλιξη ενώ η θερμότητα προκύπτει από την «τριβή» στην συνεχή εφαρμογή των πρακτικών που μας οδηγούν στην αλλαγή.

Η πρακτική των ασάνας είναι μια μορφή tapas για το σώμα, όπως κι ο διαλογισμός είναι μια μορφή tapas που καθαρίζει και επικεντρώνει το μυαλό. Ακόμα και κάτι τόσο απλό όπως το καθάρισμα του σπιτιού ή οποιαδήποτε άλλη εργασία συμβαίνει με απόλυτη αποφασιστικότητα & συνέπεια τότε συμβαίνει με tapas.

Παρατηρώντας τους ορισμούς που αποδίδονται και στις δυο λέξεις ανακαλύπτουμε ότι με ένα τρόπο έχουν πολλές κοινές έννοιες. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω τολμώ να πω, ότι μια προσωπική απόδοση του εστιά-ζω μπορεί να είναι: έρχομαι στο κέντρο μου και ενδυναμώνω την εσωτερική μου φλόγα. Το οποίο συνδυάζει και τις περισσότερες από τις ερμηνείες που αποδίδονται και στον ορισμό του Tapas.

Εστιά-ζω στο Νέο που ανοίγεται εμπρός -του Χρήστου Krishna Χαρικιόπουλου

Κάθε Νέο Έτος, εξ ορισμού, είναι μια μετάβαση σε ένα νέο κύκλο και για τους περισσοτέρους μια νέα ευκαιρία για να αλλάξουμε συνήθειες και να επιλέξουμε διαφορετικές κατευθύνσεις, σε οποίο επίπεδο. Αφού λοιπόν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε και η αρχή του Νέου Έτους είναι η κατάλληλη στιγμή να βρούμε το κέντρο μας και να εστιάσουμε σε αυτή την φλογερή επιθυμία για αλλαγή που στο βωμό της πρόκειται να κάψουμε όλα τα αρνητικά εμπόδια προς την μεταμόρφωση μας.

Ας φέρει αυτή η χρονιά σε όλους μας περισσότερη σοφία ώστε να διακρίνουμε το Αληθινό από το μη Αληθινό και περισσότερη σύνδεση με την εσωτερική μας Εστία για να διατηρούμε την Ιερή Φωτιά δυνατή και λαμπερή.

Om Shanti, Shanti, Shantihi

Ειρήνη μέσα μου, Ειρήνη γύρω μου, Ειρήνη σε όλο το σύμπαν.

 

Του Χρήστου Krishna Χαρικιόπουλου

Πηγή: Yoga House

φωτιά, Tapas, Νέο Έτος, εστία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας