.

Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Δωρεάν διάλεξη “Έντερο και στρες” | Δρ Μαρία Μπουγουλιά

Έντερο και στρες

229 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Η Δρ Μαρία Μπουγουλιά, ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, Eπικεφαλής του ιατρικού τμήματος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου οξειδωτικού στρες για την υγεία, βρίσκεται στην Αθήνα για δύο διαλέξεις:

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου
Διάλεξη με τίτλο: Οξειδωτικό stress: γιατί βλάπτει τον οργανισμό και ο ρόλος της αντιοξειδωτικής διατροφής στην αντιμετώπισή του.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου
Διάλεξη με τίτλο: Έντερο και stress: ένας μικρός εγκέφαλος με μνήμη που γεννάει την διάθεσή μας.

 

Έντερο και stress

Σας έχει τύχει ξαφνικά να μη σας χωράει η φούστα σας ή το παντελόνι σας;
Αισθάνεστε συχνά την ανάγκη να λύσετε τη ζώνη σας για να ανακουφισθείτε;
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εντοπίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 20-40 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στο γυναικείο φύλο, αφού για κάθε 4 άτομα που νοσούν οι 3 είναι γυναίκες.

Το στομάχι μας δεν «χωνεύει» μόνο το φαγητό αλλά και φόβους, ανησυχίες, ενοχές και πάσης φύσεως άγχη. Γι’ αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο, το στρες όταν σωματοποιείται, να χτυπάει το γαστρεντερικό σύστημα με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετοί, δυσπεψία, καούρες και πόνο στο στομάχι. Επιπλέον, το στρες επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα γαστρεντερικά προβλήματα.

Το κέντρο των συναισθημάτων στον εγκέφαλο επικοινωνεί άμεσα με το στομάχι, αυξάνοντας τα γαστρικά υγρά και τα οξέα του στομάχου σε υπερβολικό βαθμό, γεγονός που αποτελεί αιτία για πολλά προβλήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έλκος. Το στρες επίσης επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου προκαλώντας διάρροια ή, αντίθετα, δυσκοιλιότητα.

Το έντερό μας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εγκέφαλος στο σώμα μας.
Απαρτίζεται από περίπου εκατό εκατομμύρια νευρικά κύτταρα.

Το έντερο όχι μόνο φαίνεται να έχει στενή επικοινωνία με τον εγκέφαλο και την ψυχή μας, αλλά τα νευροδιαβιβαστικά σήματα που στέλνει στον εγκέφαλο, είναι περισσότερα από αυτά που λαμβάνει από εκείνον. Το έντερό δεν φροντίζει μόνο για την πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών, αλλά δείχνει να φροντίζει εξίσου για το μεταβολισμό και την διαχείριση των συναισθημάτων μας. Η σεροτονίνη, για παράδειγμα, της οποίας τα υψηλά επίπεδα στον οργανισμό ευθύνονται για την αίσθηση ευφορίας, παράγεται κατά το πλείστον στο έντερό μας και όχι στον εγκέφαλό μας. Από το έντερο δρα προς τον εγκέφαλο και αλλάζει την ψυχική μας διάθεση. Είτε το πρόβλημα έχει ως αφετηρία το σώμα, είτε την ψυχή, πολύ σύντομα δημιουργείται ο φαύλος κύκλος της αλληλεξάρτησης και γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί κανείς να βοηθήσει το σωματικό κομμάτι δίχως να υποστηρίξει το ψυχικό.

Το έντερο, όπως και ο εγκέφαλός μας έχει μνήμη.

 


 

Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής:
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 | 18:00 – 20:00

Κόστος Συμμετοχής: Ελεύθερη συμμετοχή
Θέσεις περιορισμένες, οπωσδήποτε κάντε προκράτηση

Τόπος Διεξαγωγής:
Οδός Ποσειδώνος 25 (όχι λεωφόρος 25), Γλυφάδα
2ος όροφος

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής:
210 9603094, 6937 113537 | noosferacenter@gmail.com


Δρ Μπουγουλιά ΜαρίαΔρ Μπουγουλιά Μαρία | Ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος

Εξειδίκευση στην επιγενετική και στην ορθομοριακή ιατρική.
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής, του Τμήματος Βιολογικής Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα το οξειδωτικό στρες.
Διευθύντρια της Κλινικής Ενδοκρινολογίας – Διαβήτη – Μεταβολισμού, Νοσοκομείο ΑΓ. Παύλος – Παναγία (Θεσσαλονίκης)  μέχρι το 2013
Μέλος επιστημονικών εταιρειών: Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο από 1998. Ιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Πανευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας (EASD). Πανευρωπαϊκής ένωσης ενδοκρινολόγων (EFES). Ιδρυτικό μέλος του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ. ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ιατρικού τμήματος του παραρτήματος του διεθνούς παρατηρητηρίου του οξειδωτικού στρες για την υγεία και τα αγροτικά προϊόντα Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βελονισμού. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής


 

Dr Gene Ang

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
12 Ιανουαρίου
Ώρα:
18:00 έως 20:00
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορίες Εκδήλωσης:
, , ,
Ετικέτες Εκδήλωσης:

Send this to a friend