.

Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Δωρεάν διάλεξη “Οξειδωτικό στρες και πως αντιμετωπίζεται” | Δρ Μαρία Μπουγουλιά

Οξειδωτικό στρες και πως αντιμετωπίζεται

252 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Η Δρ Μαρία Μπουγουλιά, ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, Eπικεφαλής του ιατρικού τμήματος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου οξειδωτικού στρες για την υγεία, βρίσκεται στην Αθήνα για δύο διαλέξεις:

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου
Διάλεξη με τίτλο: Οξειδωτικό stress: γιατί βλάπτει τον οργανισμό και ο ρόλος της αντιοξειδωτικής διατροφής στην αντιμετώπισή του.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου
Διάλεξη με τίτλο: Έντερο και stress: ένας μικρός εγκέφαλος με μνήμη που γεννάει την διάθεσή μας.

Τι είναι το οξειδωτικό stress

Ο ρόλος της αντιοξειδωτικής διατροφής στην αντιμετώπισή του.

Οι φλεγμονές αποτελούν ‘’κρυφή’’ πληγή για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς ευθύνονται για κάθε σχεδόν σύγχρονη ασθένεια. Στην ουσία πίσω από κάθε φλεγμονή κρύβεται το οξειδωτικό στρες σε κυτταρικό επίπεδο. Οι κρυφές φλεγμονές συνδέονται με τα σημαντικότερα προβλήματα που απειλούν την υγεία μας σήμερα : με τον καρκίνο, το διαβήτη, τα καρδιολογικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα . Όταν ακούμε τον όρο φλεγμονή, το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν και αυτό είναι σωστό γιατί η φλεγμονή συνδέεται με όλα σχεδόν τα προβλήματα υγείας, υπάρχει όμως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που συνήθως διαφεύγει. Αυτό που διαφεύγει είναι το γεγονός ότι η φλεγμονή δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση σε ένα πρόβλημα που προηγήθηκε.

Το οξειδωτικό στρες έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια, ο αυτισμός οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα κ.α.

Προκαλεί πρόωρη γήρανση του οργανισμού ενώ οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την επιτάχυνσή του και τη μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού είναι:

-η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ -η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των τροφίμων από τα χημικά λιπάσματα -οι συσκευασίες των τροφίμων -το άγχος και το ψυχολογικό στρες -η λήψη τροφών φτωχών σε αντιοξειδωτικά -οι διαταραχές του ύπνου -το κάπνισμα -η καθιστική ζωή ή και η υπερβολική άθληση -οι ορμονικές διαταραχές που παρουσιάζουν οι γυναίκες ή φάρμακα που παίρνουν όπως π.χ. για την εμμηνόπαυση και τα αντισυλληπτικά χάπια.

Ο οργανισμός διαθέτει ενδογενείς και εξωγενείς αμυντικούς μηχανισμούς κατά του οξειδωτικού στρες. Ενδογενείς μηχανισμοί είναι διάφορα ένζυμα και πρωτεΐνες ενώ οι εξωγενείς είναι τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνονται με τη διατροφή.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μετατρέποντάς τες σε μη τοξικές, άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αντιοξειδωτική δίαιτα

Η αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφών μετράται με την κλίμακα ORAC (oxygen reagent absorbance capacity) δηλαδή την ικανότητα των τροφίμων να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι ειδικοί προτείνουν μια “αντιοξειδωτική” δίαιτα σε περίπτωση που διαγνωσθεί υψηλό οξειδωτικό stress.

Η δίαιτα αυτή πρέπει να περιέχει 5000-7000 μονάδες ORAC. Η αντιμετώπιση του οξειδωτικού stress με μια αντιοξειδωτική δίαιτα θεωρείται απαραίτητη και πρέπει να γίνεται παράλληλα με την θεραπεία των νοσημάτων που συνυπάρχουν π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτισμός κ.α.

 


 

Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής:
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 | 18:00 – 20:00

Κόστος Συμμετοχής: Ελεύθερη συμμετοχή
Θέσεις περιορισμένες, οπωσδήποτε κάντε προκράτηση

Τόπος Διεξαγωγής:
Οδός Ποσειδώνος 25 (όχι λεωφόρος 25), Γλυφάδα
2ος όροφος

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής:
210 9603094, 6937 113537 | noosferacenter@gmail.com


Δρ Μπουγουλιά ΜαρίαΔρ Μπουγουλιά Μαρία | Ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος

Εξειδίκευση στην επιγενετική και στην ορθομοριακή ιατρική.
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής, του Τμήματος Βιολογικής Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα το οξειδωτικό στρες.
Διευθύντρια της Κλινικής Ενδοκρινολογίας – Διαβήτη – Μεταβολισμού, Νοσοκομείο ΑΓ. Παύλος – Παναγία (Θεσσαλονίκης)  μέχρι το 2013
Μέλος επιστημονικών εταιρειών: Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο από 1998. Ιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Πανευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας (EASD). Πανευρωπαϊκής ένωσης ενδοκρινολόγων (EFES). Ιδρυτικό μέλος του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ. ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ιατρικού τμήματος του παραρτήματος του διεθνούς παρατηρητηρίου του οξειδωτικού στρες για την υγεία και τα αγροτικά προϊόντα Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βελονισμού. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής


 

Νοόσφαιρα

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
11 Ιανουαρίου
Ώρα:
18:00 έως 20:00
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορίες Εκδήλωσης:
, , ,
Ετικέτες Εκδήλωσης:

Send this to a friend