Αρχή Εκδηλώσεις Ελληνική Μυθολογία | Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής
Ελληνική Μυθολογία

Ελληνική Μυθολογία | Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ο μύθος, κατά την ανθρωπολογική ερμηνεία του όρου, είναι η ιερή (ή θρησκευτική) αφήγηση της οποίας το περιεχόμενο σχετίζεται με την προέλευση ή τη δημιουργία φυσικών, υπερφυσικών ή πολιτιστικών φαινομένων. Σχεδόν πάντα ο μύθος αφορά μια διήγηση αναγόμενη σε μακρινούς, προϊστορικούς χρόνους.

Ως μύθος λοιπόν,  θα μπορούσε να ορισθεί η θρυλική και μυστηριακή ιστορία του ανθρώπου, όπως την αποκαλύπτει και την αφηγείται ο ίδιος. Μια διήγηση ιερή για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που επικαλείται τους θεούς ή τις κοσμικές δυνάμεις. Κάπως έτσι νοείται και κατανοείται ο μύθος από την αυγή του χρόνου.

Επομένως, η Μυθολογία αποτελεί ένα διακριτό επιστημονικό κλάδο, που ασχολείται με τη μελέτη των μύθων, των ιστοριών και των δοξασιών, που ένας πολιτισμός θεωρεί αληθινές και που χαρακτηρίζονται από ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό γίγνεσθαι ή πίστη. Υπό το πρίσμα αυτό, η ελληνική μυθολογία καλύπτει το σύνολο των μύθων και των διδαχών που σχετίζονται με την ελληνική παράδοση, έτσι όπως παρουσιάζονται στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Είναι δηλαδή η αφήγηση των μυθικών ιστορημάτων που δημιουργήθηκαν από τους αρχαίους  Έλληνες και αφορούσαν τους θεούς, τους ημίθεους και τους ήρωες τους, τη φύση και τη λειτουργία του κόσμου, αλλά και τις τελετουργικές πρακτικές της λατρείας τους.

Οι ελληνικοί μύθοι παρουσιάζουν μια έντονη ποικιλομορφία στην αφήγηση των γεγονότων, πάντα ανάλογη με την περιοχή προέλευσης της κάθε αφήγησης.  Οι παραλλαγές αυτές των μύθων σαφώς σχετίζονται, εκτός από τον τόπο, και με τον χρόνο στον οποίο εμφανίζεται η κάθε παραλλαγή. Εμείς εδώ, μέσα στην δημιουργική και φιλόξενη αγκαλιά της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, θα ανακαλύψουμε τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων και θα ταξιδέψουμε μαζί τους μέσα στον χωροχρόνο, αναζητώντας συμβολισμούς και αναλογίες, κρυμμένες πληροφορίες και μυστικά που ίσως δεν λέγονται καθαρά, αλλά σίγουρα εννοούνται.

Και φυσικά, θα ακολουθήσουμε την προτροπή του Carl Kerenyi από το έργο του «Η Επιστήμη της Μυθολογίας»: “Αν θέλουμε να γνωρίσουμε πραγματικά τη μυθολογία, δεν πρέπει να σταματήσουμε στις όποιες θεωρητικές αναλύσεις και κρίσεις. Ούτε να αναλωθούμε σε συζητήσεις για «πηγές». Πρέπει να πιούμε απ’ το φρέσκο νερό της πηγής, για να αναζωογονήσουμε τις κρυμμένες μυθολογικές ρίζες μας”.

Περιεχόμενο και Ημερομηνίες μαθημάτων

 • Εισαγωγή στους Ελληνικούς Μύθους. Ησιόδεια Θεογονία. Οι Αρχέγονοι θεοί, τα παιδιά της Νύχτας και της Γαίας.
 • Οι Νέοι θεοί, τα αδέλφια και τα θεϊκά τέκνα του Διός.
 • Ορφική Κοσμογονία. Η Γέννηση των Ανθρώπων. Τα Πέντε Γένη, Προμηθέας, Πανδώρα, οι Κατακλυσμοί, Ελλήνων Γενεαλογία, Τάνταλος, Πέλοπας, Σίσυφος, Βελλεροφόντης, Ιξίωνας, Κένταυροι και Αμαζόνες. Η φυγή της Ιούς και η Αρπαγή της Ευρώπης.
 • Το αρχέτυπο του Ήρωα και τα τέρατα μέσα στους μύθους. Μύθοι του Άργους και της Θήβας, Κάδμος και Αρμονία, Περσέας και Γοργώ.
 • Ο Βίος και τα έργα του Ηρακλή.
 • Μύθοι της Αττικής και της Κρήτης. Κέκροπας, Εριχθόνιος, Θησέας, Δαίδαλος και Ίκαρος, Μίνωας και Πασιφάη, Μινώταυρος.
 • Μύθοι της Θεσσαλίας. Ιάσων και Αργοναυτική Εκστρατεία. Ο Γάμος του Πηλέα και της Θέτιδας.
 • Μύθοι της Αιτωλίας. Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου. Μύθοι της Λακωνίας και της Τρωάδας, Διόσκουροι και Ελένη.
 • Η Εκστρατεία στην Τροία
 • Ο Νόστος του Οδυσσέα.
 • Ουρανογραφία και Αστρόμυθοι.
 • Ιερή Αρχιτεκτονική.

Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Σημείωση:
Θα υπάρξουν και δύο 3ωρες ζωντανές/διαδικτυακές συναντήσεις με θέμα: «Ιερή Αρχιτεκτονική», σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

Διδάσκει: Ευτυχία Αναπλιώτη


Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής:

Διάρκεια σπουδών: 62 ώρες

Μαθήματα:
Διατίθεται σε 4 ενότητες αποτελούμενες από 5 βιντεοσκοπημένα μαθήματα η κάθε μια.

Τόπος Διεξαγωγής: Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Θέλω να το παρακολουθήσω >>

Κόστος συμμετοχής: 400 € (100 ευρώ/ενότητα)

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής:
Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής
210 8010111 | [email protected] | www.akadimia.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Ημερομηνία

29 Νοέ 2022

Ώρα

Ολοήμερη

Ετικέτες Εκδηλώσεων

On Demand – Συνεχώς Διαθέσιμα

Τοποθεσία

On-demand

Διοργανωτής

Ακαδημία Αρχ Ελληνικής & Παραδ. Κινέζικης Ιατρικής
Τηλέφωνο
210-8010111
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
[email protected]
Ιστοσελίδα
www.akadimia.gr

 
Send this to a friend