.

Φόρτωση Εκδηλώσεις

Κινέζικος Βελονισμός | Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

Κινέζικος Βελονισμός

161 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ο Βελονισμός είναι ίσως η πιο εκλεπτυσμένη από τις αρχαίες θεραπευτικές τέχνες. Κατά κοινή ομολογία προέρχεται από την Κίνα, αλλά είναι βέβαιο ότι όλα τα αρχαία ιατρικά συστήματα διέθεταν κάποιες αντίστοιχες τεχνικές με αυτές του βελονισμού (π.χ. αφαιμάξεις ή καυτηριασμούς*). Οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι ο ΧΟΑΝΓΚ ΤΙ  ή ΚΙΤΡΙΝΟΣ  ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ είναι και ο εμπνευστής του βελονισμού. Μάλιστα, ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ  ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ θεωρείται και ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου για την Ιατρική και τον Βελονισμό (ΝΕΙ  ΤΖΙΝΓΚ, ΣΟ ΟΥΕΝ, ΛΙΝΓΚ ΣΟΥ).

Η τόσο μεγάλη διάδοση του Βελονισμού σήμερα ανά τον κόσμο οφείλεται στην πολιτιστική  επανάσταση του Μάο και στους «ξυπόλυτους γιατρούς». Οι «ξυπόλυτοι γιατροί», μέσα από ταχύρυθμη εκπαίδευση στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και τον Βελονισμό, ανέλαβαν, με θεραπευτικό εργαλείο τις βελόνες τους, να περιθάλψουν τον κινέζικο λαό σε ώρες δύσκολες για την Κίνα. Συνέχεια αυτών είναι και οι δυτικοί θεραπευτές που ασχολούνται με τον Βελονισμό.

– Δικαιούται κάποιος ο οποίος δεν έχει ειδικές γνώσεις για το ανθρώπινο σώμα να μάθει βελονισμό;
Οι «ξυπόλυτοι γιατροί», μέσα από τους οποίους μάθαμε τον Βελονισμό στην Δύση ήταν ακριβώς τέτοιοι άνθρωποι. Άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με την Ιατρική ή την θεραπευτική κι όμως εκπλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία τον θεραπευτικό τους ρόλο.

– Δικαιούται κάποιος  ο οποίος δεν είναι γιατρός ν’ ασκήσει βελονισμό;
Στην Ελλάδα είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι μόνο οι γιατροί μπορούν να ασκούν τον Βελονισμό. Η αντίληψη αυτή έχει επιφέρει μια ιατρικοποίηση του Βελονισμού, γεγονός που καθυστερεί την ουσιαστική διάδοσή του. Αν αναλογιστούμε ότι οι Κινέζοι που μας διδάσκουν τον Βελονισμό δεν είναι γιατροί (με την Δυτική έννοια του όρου) και ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της  Αμερικής ο Βελονισμός ασκείται νόμιμα από μη γιατρούς θεραπευτές, τότε σημαίνει ότι ήρθε η ώρα, αυτή η αντίληψη ν’ αλλάξει και στην Ελλάδα. Η «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» έχει ως στόχο ν’ ανοίξει την Πύλη της Γνώσης σε όλους.
*Η μοξαθεραπεία είναι τεχνική καυτηριασμού με τη χρήση του βοτάνου Artemisia Vulgaris (Αψιθιά).

Η φοίτηση στον Κινέζικο Βελονισμό είναι τριετής. Επισημαίνουμε ότι το πρόγραμμα σπουδών, τα μαθήματα και οι ώρες διδασκαλίας για την απόκτηση Διπλώματος στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και τον Βελονισμό είναι σε διαδικασία εναρμόνισης με τις προδιαγραφές της E.T.C.M.A. (www.etcma.org) καθώς και της W.F.A.S. (www.wfas.org.cn).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:

Α Έτος:
– Θεωρία Μεσημβρινών και κλάδων
– Θεωρία σημείων βελονισμού
– Αναλυτική περιγραφή Μεσημβρινών και κλάδων
– Αναλυτική περιγραφή σημείων βελονισμού

Β Έτος:

– Βελονισμός με βάση την θεωρία ZANG – FU οργάνων
– Ωτοβελονισμός
– Θεραπευτικές εφαρμογές (Πρωτόκολλα Θεραπείας) σε όλο το φάσμα των παθήσεων
– Παρακολούθηση στο θεραπευτήριο – Πρακτική

Γ έτος:

– Εμβάθυνση στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (θέματα όπως: Παράδοξοι Μεσημβρινοί, Βελονισμός σύμφωνα με το βιολογικό ρολόι των οργάνων).
– Εκμάθηση νέων πρακτικών εφαρμογών (θέματα όπως: Αισθητικός Βελονισμός, Su Jok, Μελισσοβελονισμός, Κρυσταλλικός Βελονισμός, Balance method, Παιδιατρικός Βελονισμός).
– Σύνδεση με τα βότανα, γιατί οι Βελονιστές έχουν ανάγκη την γνώση των κύριων συνταγών βοτάνων που συνδέονται με τον Βελονισμό.

Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στον Κινέζικο Βελονισμό:
Από το φετινό ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 η Ακαδημία εισέρχεται στον χώρο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης για την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Η υλοποίηση της εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας πραγματοποιείται μέσω πλατφόρμας e-learning. Στο πλαίσιο της πλατφόρμας ο σπουδαστής καλείται να παρακολουθήσει ασύγχρονα (βίντεο μαθημάτων) και σύγχρονα μαθήματα (σύνδεση με την φυσική τάξη μέσω zoom). Επίσης προσφέρουμε την δυνατότητα και στους εξ’ αποστάσεως σπουδαστές μας να παρακολουθούν όποτε το επιθυμούν τα μαθήματα δια ζώσης, κατόπιν συνεννόησης με την γραμματεία. Στο τέλος κάθε έτους ο σπουδαστής οφείλει να συμπληρώσει με επιτυχία τεστ προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του.

Στην πλατφόρμα επίσης ο σπουδαστής θα βρει το εγχειρίδιο του μαθήματος σε pdf, το οποίο επίσης θα αποστέλλεται έντυπο μέσω ταχυδρομείου στην διεύθυνση που θα μας υποδείξει.

Τέλος στην πλατφόρμα υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή ερωτήσεων προς τους διδάσκοντες του κάθε μαθήματος μέσω chat.

Το γενικό πνεύμα για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ο σπουδαστής να ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα της δια ζώσης εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε να συμπτύξουμε τον χρόνο εκπαίδευσης γιατί αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.

Διδάσκουν: Αλέξανδρος Τηλικίδης, Γιώργος Παπαδόσηφος, Μαρίνος Σιούφας, Σεβαστός Γιαννακίδης, Κωνσταντίνος Γρίβας,  Κατερίνα Καλαϊτσίδη, Ταξιάρχης Παναγιωταράς, Γιώργος Ταβλαρίδης, Εύα σιαφκά, Γιώργος Γουργιώτης

 


 

Κόστος συμμετοχής:
Εγγραφή (και για τα 3 έτη): 700 Ευρώ

Δίδακτρα Α Έτους: 1.200 Ευρώ

Δίδακτρα Β Έτους: 1.300 Ευρώ (Για θεραπευτές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν αυτοτελείς ενότητες, το κόστος είναι 130 ευρώ ανά Σαββατοκύριακο).

Δίδακτρα Γ έτους: 1200 € (Σε θεραπευτές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μόνο το Γ έτος χρεώνεται εγγραφή: 100 € και δίδακτρα 1200 € για το σύνολο των μαθημάτων. Για κάθε Σαββατοκύριακο μεμονωμένα: 130 €)

Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται σε μηνιαίες δόσεις.

Τόπος Διεξαγωγής:
Online, On Demand

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής:
Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής
210 8010111 | [email protected] | www.akadimia.gr


 

Χώρος Διεξαγωγής

On-demand
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Send this to a friend