.

Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Μαθήματα ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ | Shantom

Κλασικός ινδικός χορός μπάρατα νάτυαμ. Η Λήδα Shantala με τον Suresh Shridhar.

226 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

 Ινδικός κλασικός χορός Μπάρατα Νάτυαμ

Εβδομαδιαία μαθήματα με τη Λήδα Shantala 

Στο φιλόξενο χώρο του Shantom μπορείτε να δοκιμάσετε τον πανέμορφο, όλο χάρη και αρμονία ινδικό κλασικό χορό Bharata Natyam με οδηγό τη Λήδα Shantala, την πρώτη Ελληνίδα που τον εισήγαγε.

Για το μάθημα

Ο Μπάρατα Νάτυαμ είναι ένας αρχαίος ιερός χορός που άνθισε στην Νότια Ινδία, εμπεριέχοντας μέσα στην τεχνική του θεατρική ουσία.

Χορός, μουσική και θέατρο αποτελούσαν στην αρχαία Ινδία τις τρεις πτυχές  μιας και μοναδικής ολιστικής τέχνης που αφομοίωνε το ρυθμό και τη χορευτική δυναμική με τη μελωδία και την ποιητική έκφραση των “χειρονομιών”, τα “μούντρας”, σε συνδυασμό με την έκφραση του προσώπου.

Η ύπαρξη αυτής της τέχνης αποτελεί μια επανάσταση για τη Δύση.

Είναι μια καινούργια πρόταση για το τι είναι τέχνη με νέες προοπτικές και στόχους για το κινούμενο σώμα, συμπεριλαμβάνοντας στην κινησιολογία του άγνωστες για τη Δύση “περιοχές” όπως τα μάτια, τα δάκτυλα, το πρόσωπο, τις κλειδώσεις, τις αρθρώσεις, τα γυμνά πέλματα, τις ψυχικές διαθέσεις και την ποίηση, μέσα σε χορευτικές στάσεις και κινητικές “ακινησίες” που ακροβατούν ανάμεσα στην προκλητική ρυθμική ταχύτητα και την πλήρη αφαίρεση, την παύση.

Χορός υψηλής αισθητικής υμνεί τη ζωή και τη φύση, δίνοντας πίσω στο χορευτή τα μέσα για να ανακαλύψει τη χαμένη του ταυτότητα σαν πλάσμα της φύσεως, τη βαθιά επαφή με την ανθρωπιά του, τις συγκινήσεις του, την κινούσα εσωτερική του ενέργεια, τη μυστηριακή σύνδεσή του με το σύμπαν και τις δυνάμεις του.

Για τους Ινδούς ο χορός ήταν πνευματική ενασχόληση, και ήταν δομημένος από την αρχή ως μέσο αυτοεξέλιξης, προσέγγισης του θείου.

Ο στόχος του χορού, ήταν η αφύπνιση. Ήταν η επικοινωνία, η κατανόηση των κειμένων θεϊκής προέλευσης. Μια διδασκαλία που την αντιλαμβάνεσαι μέσα από το σώμα, μέσα από το ρυθμό και μέσα από τη γλώσσα της Τέχνης – θέατρο, χειρονομία. Ήταν ακόμα η συνειδητοποίηση ότι όλα τα συναισθήματα είναι ιερά, αρκεί να μην παγιδεύεσαι στο καθένα, αλλά να μπορείς να τα μετατρέπεις.

Όλα αυτά καταγράφηκαν στο Natya Shastra, την πέμπτη Βέδα, που είναι ένα εκπληκτικό κείμενο θεατρολογίας και χορού.

Στην ινδική παράδοση η Συλλογική Αρχή, το brahman, αποτελεί την ύψιστη μορφή έκφρασης, ομορφιάς, δύναμης και ενσαρκώνει ό,τι ο ανθρώπινος νους θα μπορούσε να συλλάβει ως το καλύτερο. Ο χορός, που περιλαμβάνει δράση, μουσική χειρονομία όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά είναι από μόνος του, η τέχνη του brahman, natya brahman.

Το κινούμενο σώμα είναι μία συμπύκνωση της πραγματικότητας του σύμπαντος.

Είναι η μικρογραφία του σύμπαντος.  Ο χορός δεν είναι μόνον κίνηση και έκφραση, αλλά κυρίως αποκάλυψη βαθύτερης ουσίας, και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο σοφίας και   εξέλιξης, όχι μόνο για το χορευτή αλλά και για το θεατή. Μπορεί να μεταδώσει χαρά, δύναμη για δημιουργική δράση, θάρρος, έμπνευση για αυτοεξέλιξη. Το κινούμενο με ποίηση σώμα του χορευτή, μπορεί να μεταμορφωθεί σε εργαλείο ψυχικής καλλιέργειας και ανάτασης.

Ο Μπάρατα Νάτυαμ είναι χορός ολιστικός που συνδυάζει  την τέχνη, την ίαση και την επικοινωνία με τις εσωτερικές και συμπαντικές δυνάμεις.

Γαληνεύει και εξαγνίζει το νου όπως η γιόγκα.  Μαζί με την εκμάθηση της τέχνης, ο μαθητής κάνει μια βαθιά  εργασία προσωπικής ανάπτυξης. Ενεργοποιούνται  νευρικά και ενεργειακά  κυκλώματα τα οποία αλλιώς θα υπολειτουργούσαν, τονώνονται νεύρα του εγκεφάλου και υποβοηθάται η εξισορρόπηση και εναρμόνιση των δύο ημισφαιρίων του και η πληρέστερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του.

 

Εισηγήτρια: Λήδα Shantala

 


 

Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής:
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2-2020 | 21:00 – 22:00
(Το τμήμα θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη, την ίδια ώρα)
Πρόγραμμα μαθημάτων περιόδου 2019-20 ΕΔΩ.

Απαραίτητη η τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής!

Τα πρώτα δύο μαθήματα, 12 και 19 Φεβρουαρίου ΔΩΡΕΑΝ!

Τόπος Διεξαγωγής:
Shantom Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala
Τριπόλεως 35Α, 152 31 Κάτω Χαλάνδρι
(5 λεπτά από τη στάση μετρό «Χολαργός» της γραμμής 3)
Οδηγίες πρόσβασης και χάρτης: ΕΔΩ

 

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής:
210-6717529 | [email protected] | http://www.shantom.gr

 


 

Λήδα Shantala

Μπάρατα Νάτυαμ | Λήδα Shantala
Bharata Natyam

Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης, χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια χορού, γιόγκα, χοροθεραπεύτρια.

Η Λήδα γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου επί 10 χρόνια έκανε σπουδές κλασικού μπαλέτου Στη Γαλλία, παράλληλα με τις πανεπιστημιακές σπουδές της στη Φιλολογία ασχολήθηκε σοβαρά με το σύγχρονο χορό, την εθνολογία, την ανθρωπιστική ψυχολογία (με ειδίκευση στη συμβολική της εικόνας σώματος).

Εκεί πρωτοασχολήθηκε με την έρευνα του “εαυτού” μέσα από ψυχοθεραπευτικές μεθόδους “body-mind”, κυρίως ραϊχικές, Gestalt, rebirth, primal scream, bioenergetics (στο περίφημο ανοικτό πανεπιστήμιο της Σαίν Σαν).

Εκεί πρωτογνώρισε τη γιόγκα και ξεκίνησε μαθήματα κλασικού ινδικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ.

Μετά το τέλος των σπουδών της, για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια έζησε στην Ινδία. Εκεί εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του χορού με κορυφαίους δασκάλους, μεταξύ των οποίων οι περίφημοι V.P. Dhananjayan και Shanta Dhananjayan, η Kalanidhi Narayanan και ο Adyar Lakshman. Είναι διπλωματούχος της Ινδικής Ακαδημίας Χορού «Bharata Kalanjali» και της σχολής έκφρασης «Abhinaya Sudha» στο Τσένναϊ (Μαντράς) όπου και, στις 24 Απριλίου του 1983, έδωσε την πρώτη της παράσταση (arangetam) μπροστά σε κοινό, στο ναό Anantapadmanabha Swami (Adyar), παίρνοντας θαυμάσιες κριτικές.

Στην Ινδία σπούδασε Γιόγκα, θεωρία και πρακτική – εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας – στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος ΄Ερευνας της Γιόγκα «Kaivalya Dhama» (Υoga Research Institution) στη Λονάβλα (Πούνα) και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς.

Αργότερα, ταξίδεψε και σε άλλες χώρες (Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Κονγκό, Γκαμπόν, Καμερούν, Νταομέϋ της Κεντρικής Αφρικής, Μπουρκίνα Φάσο…) μελετώντας τους τρόπους σωματικής έκφρασης και ίασης των πολιτισμών αυτών.

Αργότερα, επιθυμώντας να δομήσει αυτές τις βιωματικές γνώσεις με την επιστημονικότητα της Δύσης σπούδασε το αμερικανικό σύστημα χοροθεραπείας με την δόκτορα Μαrcia B. Leventhal (υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης). Το 2010 επέστρεψε στην Αφρική για να εμβαθύνει περαιτέρω την εκπαίδευσή της, αποκτώντας τον τοπικό τιμητικό τίτλο “Ntzogo Polo” = εκείνη που γνωρίζει τα μυστικά και βοηθά τους άλλους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε το “Χοροθέατρο Λήδα Shantala” με το οποίο άρχισε από το 1985 να δίνει παραστάσεις, ινδικού χορού αρχικά, και μετέπειτα δημιουργώντας ένα δικό της χορογραφικό ύφος που συνδυάζει τις επιρροές των ασιατικών και αφρικανικών πολιτισμών με την αρχαία ελληνική ταυτότητα και τους χορευτικούς κώδικες του 20ού αιώνα. με την ομάδα της, που από το 1987 λέγεται Χοροθέατρο Λήδα Shantala, έχει παρουσιάσει 14 παραγωγές.

Παράλληλα, δεν έπαψε -μέχρι και σήμερα- να εμπλουτίζει και να εμβαθύνει τις γνώσεις της με τακτικά ταξίδια στην Ινδία.

Το 1987 ίδρυσε το Πολιτιστικό Κέντρο Mandiram, όπου επί 16 χρόνια δίδασκε Γιόγκα, Μπάρατα Νάτυαμ και συντόνιζε ομάδες χοροθεραπείας.

Το φθινόπωρο του 2003 αποπεράτωσε το “Shantom”, Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala, τριώροφο υπερσύγχρονο πολιτιστικό κτίριο στο Χαλάνδρι, που στεγάζει πλέον όλες της τις δραστηριότητες και απορροφά όλη της την ενέργεια. Εκεί τα μαθήματα, εκεί οι παραστάσεις, εκεί η οργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων…

Στο Shantom φιλοξενείται η Ελληνική Ακαδημία Μπάρατα Νάτυαμ, η μοναδική στην Ελλάδα σχολή που οδηγεί το μαθητή του ινδικού χορού από τα πρώτα βήματα ως την πρώτη επαγγελματική παράσταση (αρανγκέτραμ)

 

Δείτε βίντεο με συνέντευξη της Λήδας Shantala (Σεπτέμβριος 2012)
Κι άλλο ένα, όπου μιλάει για γιόγκα, ινδικό χορό και χοροθεραπεία
Παραστάσεις του Χοροθεάτρου Λήδα Shantala

 

Newsletter εγγραφή

 


 

Λεπτομέρειες

Αρχή:
12 Φεβρουαρίου, από 21:00
Τέλος:
19 Φεβρουαρίου, από 22:00
Κατηγορίες Εκδήλωσης:
,
Ετικέτες Εκδήλωσης:
, , ,
Ιστοσελίδα:
https://www.shantom.gr/mathimata/indikos-klasikos-xoros

Διοργανωτής

Shantala
Τηλέφωνο:
210 6717529
Email:
Website:
https://www.shantom.gr/
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Χώρος Διεξαγωγής

Shantom, Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών
Τριπόλεως 35Α
Χαλάνδρι, Αττική 15231 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
210-6717529
Website:
https://www.shantom.gr/
Email:
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Send this to a friend