.

Φόρτωση Εκδηλώσεις
 • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ο κύκλος Ιαματικής Ταξιδευτικής Psychodynamic Color Storytelling | Ζωή Νικητάκη

Παραμυθοταξιδέματα

85 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Ένας κύκλος αυτογνωσιακός και θεραπευτικός στην αγκαλιά του οποίου, μέσα σε μια ατμόσφαιρα καρδιακή θα διερευνήσουμε με κύρια εργαλεία:

 • τη ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία
 • τον δημιουργικό διαλογισμό
 • το παραμύθι και την τέχνη του

 

Ζητήματα που μας απασχολούν, όπως τα ακόλουθα:

 • Γιατί η καθημερινότητα φαντάζει βαρετή και προβλέψιμη
 • Γιατί κάνεις μια εργασία που δεν σε εκφράζει και δεν κάνει την καρδιά σου να τραγουδά
 • Γιατί εξακολουθείς να είσαι σε μια σχέση που δεν σε κάνει να νιώθεις πληρότητα και ούτε σε εξελίσσει
 • Γιατί δεν μπορείς να σπάσεις τον κύκλο των επαναλήψεων και να προχωρήσεις μπροστά;
 • Τι είναι αυτό που σε κρατά; Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
 • Τι είναι αυτό που η ψυχή σου σε καλεί; Ποια είναι η αποστολή σου εδώ;
 • Ποια είναι τα δώρα σου;

 

Πιθανώς αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα σε ταλανίζουν.

 

Στα μαγικά παραμύθια ο ήρωας ξεκινά από τη ζώνη ασφαλείας του σπιτιού του, όπου όλα είναι προβλέψιμα, στο Απροσδόκητο και Άγνωστο. Εκεί ακριβώς όπου κυοφορούνται όλες οι πιθανότητες, όλες οι δυνατότητες και όλες οι ευκαιρίες, εκεί που τα αδύνατα γίνονται δυνατά, εκεί που όλα μπορούν να συμβούν, ως κι εκείνα που αδύνατα φαντάζουν.

Όλοι μας καλούμαστε κάποιες στιγμές στη ζωή μας να ξεβολευτούμε, να πάμε σε τόπους που δεν έχουμε ως τώρα πάει και να κάνουμε πράγματα που δεν έχουμε ως τώρα κάνει, να μπορέσουμε να απεγλωβιστούμε από τους ασφυκτικούς αυτοπεριορισμούς της ασφαλούς ζωής μας. «Όταν ο νους βολεύεται, η ψυχή πλαντάζει», λέει ο Καζαντζάκης, και η ψυχή αναζητά να ξεδιψάσει, να απλωθεί, να βαδίσει το μονοπάτι της ζωής που ΄ναι προορισμένο για τον καθένα μας δίχως φόβο, δίχως αμφιβολίες, με εμπιστοσύνη απόλυτη.

 

Και πώς να εκδιπλώσει η ψυχή το δυναμικό της, αν o άνθρωπος το Ανέλπιστο δεν ελπίζει να συναντήσει και αν το Απροσδόκητο δεν προσδοκά; Ο Εφέσιος φιλόσοφος Ηράκλειτος έλεγε «Να ελπίζεις το ανέλπιστο και να προσμένεις το απρόσμενο». Η ψυχή είναι ένα απόσπασμα του Σύμπαντος και κάποια στιγμή καλείται να ξεκινήσει το Μεγάλο Ταξίδι, με την αλήθεια της να ξανασυνδεθεί και τα μυστήρια του Σύμπαντος που είναι μέσα της βαθιά να ξαναθυμηθεί.

 

Αυτό που κινεί τον ήρωα των παραμυθιών για το ταξίδι του στα πέρατα του κόσμου, είναι μια εσώτερη ανάγκη να προχωρήσει η ύπαρξή του, να εκπληρώσει την αποστολή της ψυχής του. Και μόλις εκδηλώσει καθαρά την πρόθεσή του και λάβει την απόφαση, το ταξίδι του ξεκινά. Από τα σκοτάδια της άγνοιας, από το δάσος των σκιών και του χρόνου, στο φως της επίγνωσης, στην απλωσιά του Άχρονου και Απέραντου, στην Σπείρα εκείνη, όπου το παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι ένα και χορεύουν μαζί μέσα σε μια στιγμή σε ένα κόκκινο ή σε ένα πορτοκαλί ή σε όποιο χρώμα τον ήρωα καλεί την άγνοια και τους φόβους του να υπερβεί.

 

Τα περισσότερα μαγικά παραμύθια πραγματεύονται αυτό ακριβώς το ταξίδι, από τη Σκιά στο Φως, από την άγνοια στην επίγνωση, από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, από την ασφάλεια της πατρογονικής εστίας στον απογαλακτισμό και στο μεγάλωμα. Και το μεγάλωμα σε οποιαδήποτε έκφανση, είτε κυριολεκτική είτε συμβολική, ποτέ δεν είναι εύκολο και ανώδυνο. Αντίθετα, ενέχει δυσκολίες, οδύνη, πόνο και δοκιμασίες πολλές. Στο ταξίδι του προς την ενηλικίωση ο ήρωας αντιμετωπίζει δυσκολίες, δοκιμασίες και περιπέτειες πολλές. Συναντά δράκους τρομερούς που η ανάσα τους τον θάνατο σκορπά, μάγισσες που μεταμορφώνουν τους ανθρώπους ως και σε πέτρες, στοιχειά που ζουν κρυμμένα παντού. Καλείται κάποιες φορές να λιώσει σαράντα ζευγάρια σιδερένια παπούτσια ώσπου να βρει το αμίλητο νερό, να συναντήσει τον Παλιό των Ημερών ή τον Για Πάντα Νέο που ζει στο παλάτι στα πέρατα του κόσμου και στην αρχή του άλλου, να φτάσει στην κορυφή του κρυσταλλένιου βουνού που ζει ο Σοφός Παιδί που το βιβλίο της Αλήθειας ξέρει να διαβάζει και τη χαρά της ζωής δεμένη με τη σοφία σε μια κλωστή δεν έχει ξεχάσει, μα συνεχώς τροφοδοτεί μαζί με την πνοή επάνω στων παραμυθιών το μαγικό πουλί.

 

Ο ήρωας των παραμυθιών έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπος με τον ίδιο τον θάνατο, κλείνεται σε μπουντρούμια στα βάθη της γης και καλείται να βρει το ξεχασμένο κλειδί που στα βάθη της ύπαρξής του είναι κρυμμένο.

Στο τέλος του ταξιδιού ο Ήρωας γίνεται συνήθως βασιλιάς ή βασίλισσα.

 

Τι χρώμα θα μπορούσε να έχει το Ταξίδι του Ήρωα; Τι χρώμα μπορεί να έχει αυτό που σε ξεβολεύει, αυτό που σε βγάζει από τη ζώνη ασφαλείας σου και σε ωθεί να κινηθείς σε ένα πεδίο άγνωστο που μπορεί να σου προκαλεί φόβο; Για τον καθένα αυτό το χρώμα μπορεί να είναι διαφορετικό. Μπορεί να είναι ίσως το χρώμα που δεν πολυσυμπαθεί κάποιος, το χρώμα που του δημιουργεί ενόχληση, μα αυτό το χρώμα ακριβώς είναι και η πρόκλησή του, αυτό το χρώμα είναι που μπορεί να ενεργοποιήσει ένα κρυμμένο δυναμικό μέσα στον καθένα για να ξεκινήσει το ταξίδι του αυτογνωσίας του, διότι περί αυτού του ταξιδιού πρόκειται. Αυτό το ταξίδι είναι που καλούμαστε όλοι να κάνουμε στη ζωή, άσχετα αν τα τραγούδια των Σειρήνων, η γοητεία των υλικών απολαύσεων σε οποιαδήποτε μορφή και σχήμα, ο κόσμος της πλάνης ή των ψευδαισθήσεων του φυσικού – υλικού πεδίου μας απομακρύνουν από τον κύριο σκοπό και πολλές φορές επέρχεται η λήθη, η λησμονιά στη χώρα των Λωτοφάγων και η επανάπαυση.

 

Το ταξίδι του Ήρωα θα μπορούσε να σχετίζεται με το ίντιγκο, το χρώμα που εκπροσωπεί τη μαγεία, το όνειρο, την αίσθηση του ότι όλα είναι δυνατά, ακόμα και όσα αδύνατα φαντάζουν. Μπαίνοντας στο ίντιγκο και συνδεόμενοι με αυτό, ακολουθούμε τα όνειρά μας, μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας, τα όνειρά μας, την πλοήγηση πάνω στη θάλασσα του Ασυνείδητου.

 

Μαθαίνω ποιο όνειρο πηγάζει από τη ψυχή μου και ακόμα μαθαίνω να καταδύομαι στα βάθη χωρίς να φοβάμαι. Μόνο με τόλμη και θάρρος μπορώ να ξεκινήσω το Ταξίδι του Ήρωα, το ταξίδι στην ελευθερία από τα δεσμά. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», αλλιώς μένει κανείς για πάντα στα στάσιμα νερά και μαθαίνει να είναι ευχαριστημένος από την προβλέψιμα οικεία ασφάλεια του βαλτότοπου, αναπαράγοντας και διαιωνίζοντας μοτίβα που δεν ξεδιψούν τη ψυχή του και δεν πάνε μπροστά την ύπαρξή του. Όμως, καθώς λέει ο ποιητής, «όσο ο νους βολεύεται, η ψυχή πλαντάζει».

 


Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής:
Από Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 | 18:30 – 20:30
Και κάθε Δευτέρα 18:30μμ. – 20:30μμ. (για 3 μήνες)
Σύνολο: 12 Συναντήσεις

 

Κόστος: 30 Ευρώ

Το πρόγραμμα προορίζεται για ομάδες μέχρι 6 άτομα

 

Χώρος Διεξαγωγής:
Παραμυθοταξιδέματα, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα

 

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής:
Ζωή Νικητάκη | 6947-016653 | [email protected] | www.zoenikitaki.com | Facebook: Zoe Nikitaki


Βιογραφικό

H Ζωή Νικητάκη είναι αφηγήτρια παραμυθιών, εικαστικός καλλιτέχνης και εικονογράφος, που ζει και δημιουργεί στην Αθήνα. Σχεδιάζει και υλοποιεί διαδραστικές παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών και ενίοτε γράφει και εικονογραφεί βιβλία για παιδιά και για μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται και με το εσωτερικό τους παιδί θέλουν να επανασυνδεθούν.


 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
24 Φεβρουαρίου
Ώρα:
18:30 έως 20:30
Κόστος:
30€
Κατηγορίες Εκδήλωσης:
,
Ετικέτες Εκδήλωσης:
,
Ιστοσελίδα:
www.zoenikitaki.com

Διοργανωτής

Ζωή Νικητάκη
Τηλέφωνο:
6947-016653
Email:
Website:
www.zoenikitaki.com
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Send this to a friend