Η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών είναι μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αντιπροσωπεύει 800 εκατομμύρια Ευρωπαίους από 47 χώρες. Συμμετέχουν πολλά γλωσσικά και πολιτιστικά ιδρύματα, ενώσεις, πανεπιστήμια και, κυρίως, σχολεία. Η Ημέρα των Γλωσσών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου, από το 2001, όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους των Γλωσσών.

Σκοπός είναι να τιμήσει τη γλωσσική πολυμορφία μιας ηπείρου με περισσότερες από 200 ευρωπαϊκές γλώσσες, με 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., με 60 περίπου περιφερειακές/μειονοτικές γλώσσες και πολλές άλλες που ομιλούν άτομα από άλλα μέρη του κόσμου. Ο εορτασμός είναι μια καλή ευκαιρία ευαισθητοποίησης στην τεράστια ποικιλία γλωσσών που διαθέτει η Ευρώπη, προώθησης της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας και ενθάρρυνσης ατόμων όλων των ηλικιών να μάθουν ξένες γλώσσες, καθώς η γνώση περισσοτέρων γλωσσών διευκολύνει την εύρεση εργασίας και ευνοεί την ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

Φέτος ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στην Αθήνα οργανώνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (στο Γκάζι, σταθμός Μετρό Κεραμεικός) από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Τα Μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα και Πρεσβείες από 12 χώρες-μέλη της EUNIC Αθήνας σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και την υποστήριξη της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με όχημα τη γλώσσα από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη και να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών μέσα από ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια.
Πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/115322085591455/.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου

Στις 18:00, η Αντιπεριφέρεια Δράμας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ξάνθης και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δράμας οργανώνουν Ημερίδα για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2016» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου ΠΕ Δράμας. Πληροφορίες και Εγγραφές: τηλ. 25410-79552 & [email protected](link sends e-mail). Θα αναπτυχθούν τα θέματα «Γλωσσικές και άλλες δεξιότητες για το μέλλον» και «Προωθώντας την πολυγλωσσία στα σχολεία μέσα από τη δράση eTwinning». Παρόμοια δράση οργανώνεται και την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής.
Πληροφορίες: [email protected](link sends e-mail)

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου

Απονομή του Βραβείου Μεταφρασμένης Ποίησης «Άρης Αλεξάνδρου».
Πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/313179992373450/

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου

Στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών), λήγει η προθεσμία εγγραφής των Λυκείων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό «Juvenes Translatores» στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές που έχουν γεννηθεί το 1999. Από τα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή θα επιλεγούν με κλήρωση 21 (όσοι και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές). Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 24 Νοεμβρίου. Οι νικητές (ένας από κάθε χώρα) θα παραλάβουν τα βραβεία τους στις Βρυξέλλες την άνοιξη του 2017.
Πληροφορίες: http://ec.europa.eu/translatores/index_el.htm

Σάββατο 12 Νοεμβρίου

Συνέδριο «Γλωσσικά επαγγέλματα και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά».
Πληροφορίες: https://ec.europa.eu/greece/about-us/translation/index_el.htm.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου

Ημερίδα Εργασίας «Οπτικοακουστική Μετάφραση και άτομα με αναπηρία».
Πληροφορίες: https://ec.europa.eu/greece/about-us/translation/index_el.htm.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct – Ξάνθης

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας