Εξαρτήσεις | 25 χρήσιμα εργαλεία !

0
814

Tης Carolyn Cowan

Eργαλεία που συμβάλλουν σημαντικά στο να απαλλαγούμε από βαθιά ριζωμένα επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που καθορίζουν τη ζωή μας.

1. Γίνε ο γονιός του εαυτού σου.
 Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, τα συναισθήματα σας πνίγουν ή σας ξεπερνούν, διαθέστε λίγα λεπτά και μιλήστε στον εαυτό σας, σαν γονιός προς το παιδί του που χρειάζεται επιβεβαίωση και στήριξη: “ Μπορείς να το κάνεις, το κάνεις καλά, είσαι ασφαλής, δεν χρειάζεσαι την αγάπη ή την αποδοχή των άλλων” κλπ.

2. Κρύο Νερό.
Όταν τα συναισθήματα σας έχουν κατακλύσει ή είστε στα πρόθυρα να χάσετε τη ψυχραιμία σας ή να ξεσπάσετε σε κλάματα, πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό.  Το νευρικό σύστημα επαναρρυθμίζεται και κατευνάζει τις συγκινήσεις.

3. Μάντρας.
Όταν νοιώθετε πνίξιμο καθώς προχωράτε μία εργασία, ή ασφυκτιάτε σε μία συνάντηση ή χρειαζόσαστε ώθηση για να συνεχίσετε, το μάντρα  “Μπορώ και Είμαι” είναι εξαιρετικό για να καταπολεμήσετε την αρνητικότητα του νου. Απλά επαναλάβετέ το ξανά και ξανά και θα κάνει τις φωνές που ηχούν μέσα στο κεφάλι σας, αυτές που λένε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε, να σιωπήσουν.

4. Ασκηθείτε.
Η εστιασμένη άσκηση αποτελεί ένα από τα πιο ουσιώδη εργαλεία για την αντιμετώπιση της εξαρτημένης πλευράς της προσωπικότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενσωματώσετε άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα, όπως τρέξιμο, γιόγκα, Tai Chi, Chi Gong, ή κολύμβηση. Χρησιμοποιήστε ένα μάντρα για να διατηρείτε το νου σε “ακινησία” καθώς ασκείστε, γιατί αυτό σας βοηθά να κατακτάτε και να χτίζετε την αυτοεκτίμησή σας.

5. Η Δύναμη του Τώρα.
Θυμηθείτε να επαναφέρετε τον εαυτό σας στο εδώ και τώρα, στην παρούσα στιγμή. Τον περισσότερο από το χρόνο σας βρίσκεστε στο παρελθόν και αναβιώνετε τον πόνο και τα δεινά ή επίμονα προβάλλετε τον εαυτό σας στο μέλλον αισθανόμενοι στρες και φόβο μέσα από αυτές τις σκέψεις. Ελάτε στο παρόν και προσπαθήστε να μείνετε εδώ. Είναι ένα γαλήνιο και ήρεμο μέρος. Για να έρθετε γρήγορα εδώ, νοητικά αισθανθείτε τα πόδια σας να πατούν γερά στο έδαφος και ανεβείτε προς τα πάνω, αισθανθείτε ολόκληρο το σώμα σας. Ρωτήστε αμέσως τον εαυτός σας πού είστε, τι μέρα είναι και τι ώρα. Πάρτε μία βαθειά αναπνοή και κοιτάξτε ολόγυρά σας. Εδώ, τώρα, όλα είναι δυνατά και μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε. Φανταστείτε ότι ο πόνος, η ταλαιπωρία και το δράμα είναι κάπου αλλού.

6. Sitali Pranayam.
Αυτή είναι μία αναπνευστική τεχνική που ηρεμεί το θυμό, καλμάροντας το συκώτι. Επίσης, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση. Είναι ένα καλό εργαλείο για να είστε ήσυχοι, ατάραχοι και ήρεμοι. Αρκούν 12 αναπνοές και η τρικυμία θα κοπάσει, φέρνοντας μέσα σας τη γαλήνη.

7. Ασκήσεις για τη περιοχή της λεκάνης.
Αυτές οι ασκήσεις είναι πολύ σημαντικές. Η λεκάνη βοηθά να συγκρατείται η ψυχή μέσα στο σώμα αλλά και να είστε γειωμένοι. Το να αισθάνεστε γειωμένοι είναι ουσιαστικό για να κατακτήσετε την εξαρτημένη πλευρά σας. Εισπνεύστε, κρατήστε τον αέρα, σφίξτε πρωκτό, γεννητικά όργανα και κοιλιακή χώρα, τραβώντας τους εσωτερικούς μυς προς τα μέσα.  Κρατήστε την αναπνοή σας 5 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε. Κάντε από 10 επαναλήψεις δύο φορές την ημέρα.

8. Η Αναπνοή U.
Αυτή ανοίγει τα κανάλια και στις δύο πλευρές της σπονδυλικής στήλης και φέρνει ηρεμία και επικέντρωση.

Καθίστε άνετα, φέρτε το δεξί σας χέρι κοντά στη μύτη κλείνοντας το δεξί ρουθούνι με τον αντίχειρα.

Εισπνεύστε  βαθειά και αργά από το αριστερό ρουθούνι. Κρατήστε τον αέρα μέσα και κλείστε το αριστερό ρουθούνι με τον δεξιό δείκτη εκπνέοντας αργά από το δεξί, αφού απομακρύνετε τον αντίχειρα.

Κατόπιν εισπνέετε από το δεξί διατηρώντας το αριστερό κλειστό, κρατάτε τον αέρα, κλείνετε το δεξί ρουθούνι και εκπνέετε  από το αριστερό.

Συνεχίζετε εναλλάσσοντας την αναπνοή και κρατώντας πάντα τον αέρα μέσα για 5 δευτερόλεπτα. Διάρκεια 3 λεπτά.

Τα μάτια είναι κλειστά και η γλώσσα γυρισμένη προς τα επάνω, πιέζει απαλά το κέντρο του ουρανίσκου.

9. Πρόσθια Πλατφόρμα.
Ξαπλώστε στο έδαφος στη στάση της σφίγγας. Εισπνέετε και ανασηκώνετε τον κορμό ο οποίος στηρίζεται στους αγκώνες και τα δάχτυλα των ποδιών, διατηρώντας το σώμα απόλυτα ίσιο. Κρατήστε τη στάση για ένα λεπτό με αναπνοή της φωτιάς. Η άσκηση ενδυναμώνει τους κοιλιακούς μυς και ενεργοποιεί το θύμο αδένα, που έχει άρρηκτη σχέση με τη θέληση.  Εξαιρετική άσκηση για την κατάθλιψη, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και τις τάσεις αυτοκτονίας.

10. Ο Ουδέτερος Νους.
Ένα υπέροχο μέρος που, όμως,  δεν είναι συχνά επισκέψιμο… ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να αποδέχεται και να επιτρέπει. Η Στάση της Προσευχής σε οδηγεί κατευθείαν εκεί. Καθίστε για 3 λεπτά στη στάση της προσευχής, με τα μάτια κλειστά, αναπνέοντας βαθειά και αργά.

11. Αντίσταση στην πραγματικότητα σας.
Όταν αισθάνεστε ότι αντιστέκεστε στη δική σας πραγματικότητα και είστε στρεσαρισμένοι, κάντε στον εαυτό σας την ερώτηση: Έχω χώρο για αυτό; Μόλις αναρωτηθείτε, δημιουργείται μέσα σας χώρος ώστε να μπορείτε να επεκταθείτε, να χωρέσει ό,τι συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή και με αυτό τον τρόπο η αντίσταση καταρρέει. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο όταν έχετε αϋπνίες ή ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάνοντας μετωπική σύγκρουση με τις σκέψεις σας που ενεργοποιούν το νου και διώχνουν τον ύπνο.

12. Διαλογισμός.
Μάθετε να διαλογίζεστε για 3 – 11 λεπτά.

13. Ύπνος.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου ή το να κοιμόμαστε πολύ αργά οδηγούν σε κατάθλιψη. Αν υποφέρετε από θυμό, κατάθλιψη ή άγχος προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο κατά τις 22.00μμ.

14. Οι 3 Κύκλοι.
Πάρτε ένα χαρτί μεγέθους Α4 και κάντε το να μοιάζει με στόχο, σχεδιάζοντας 3 κύκλους τον ένα μέσα στον άλλο. Στον εσωτερικό γράψτε κάθε τι που σας κρατάει στο κέντρο σας, σας κάνει να νοιώθετε ηρεμία, να ακολουθείτε το πρόγραμμά σας, να είστε θετικοί (12 σκαλοπάτια: πχ γιόγκα, καλή συντροφιά, τρέξιμο κλπ). Μόνο εσείς γνωρίζετε τι είναι αποτελεσματικό! Στον μεσαίο, που είναι το ολισθηρό μονοπάτι, σημειώστε κάθε συμπεριφορά που σας προκαλεί να παρεκτραπείτε, να χάσετε το δρόμο σας, να αισθανθείτε άσχημα με τον εαυτό σας (θα μπορούσε να είναι μία κακή παρέα, η μοναξιά, ένας πρώην σύντροφος, η πορνογραφία, ή έλλειψη ύπνου κλπ). Πάλι εσείς γνωρίζετε τι πρέπει διαλέξετε. Και τέλος, στον εξωτερικό κύκλο γράψτε τις συνέπειες: έχασα τη δουλειά μου, χώρισα, πήρα ναρκωτικά, το έριξα στο ποτό, στο φαί, έπεσα σε κατάθλιψη κλπ. Γεμίστε λοιπόν τη σελίδα και καρφιτσώστε την κάπου που θα τη βλέπετε, έτσι ώστε να μην αφήνεστε στο έλεος του νου και των διαθέσεών σας.

15. Προσευχή.
Η Προσευχή είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο. Αν δεν την έχετε ποτέ χρησιμοποιήσει ή έχετε να το κάνετε από παιδί, ανακαλύψτε ξανά τη δύναμη που έχει να γαληνεύει το νου. Υπάρχουν υπέροχες  Προσευχές, επιλέξτε μία ή περισσότερες και προσευχηθείτε πριν τον ύπνο ησυχάζοντας τον νου και περνώντας μία ήρεμη νύχτα. Επίσης αν ξυπνήσετε κατά τη διάρκειά της, φτιάξτε μία λίστα από Προσευχές και αρχίστε να τις επαναλαμβάνετε. Η Προσευχή είναι διαλογισμός, γαλήνεμα του νου, απομάκρυνση όλων εκείνων των βασανιστικών σκέψεων και αντικατάστασή τους με λέξεις που μπορούν να σας μεταμορφώσουν και να αλλάξουν την πραγματικότητα σας.

16. Μία Λίστα Ευγνωμοσύνης.
Μπορείτε να τη γράψετε σε ένα χαρτί ή να την κάνετε νοητικά. Νοητικά είναι πολύ καλό να γίνεται πριν τον ύπνο ώστε να ουδετεροποιεί τους νυχτερινούς φόβους. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αρχίσετε να καταγράφετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες: έχω την υγεία μου, την οικογένειά μου, το σπίτι μου, είμαι ευγνώμων γιατί έμαθα ότι…, αισθάνομαι ευγνώμων για τη φιλία μου με … κλπ.

17. Θεραπεία.
Βρείτε ένα θεραπευτή που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα κύρια προβλήματα.  Θυμός, φόβος, κατάθλιψη, μία ανάμνηση που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε, οτιδήποτε είναι αυτό. Βρείτε κάποιον θεραπευτή και να είστε ξεκάθαροι για το στόχο σας. Έξι συνεδρίες αρκούν. Δεν χρειάζεται να δεσμευτείτε μία ζωή σκάβοντας το παρελθόν σας. Αλλά αν έχετε εντοπίσει ένα θέμα που επηρεάζει σοβαρά τη ζωή σας, δώστε του χρόνο και αντιμετωπίστε το. Ένας καλός θεραπευτής μπορεί να σας δώσει εφόδια και εργαλεία για να το κάνετε.

18. Διατροφή.
Η καλή διατροφή είναι ουσιαστική. Κρατηθείτε μακριά από τις επεξεργασμένες τροφές και διατηρείστε την πρόσληψη ζάχαρης σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πάρτε κάποια συμπληρώματα βιταμινών και κυρίως ωμέγα  3-6-9 που βοηθούν στην ελάττωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και των διπολικών διαταραχών.

19. Αναπνοή.
Σταματήστε και πάρτε μερικές αργές, βαθιές αναπνοές. Είναι εντυπωσιακό πού μπορεί  να σας πάει ο νους, να σας οδηγήσει εύκολα μακριά από την τρέχουσα πραγματικότητα. Η βαθιά, αργή αναπνοή σας επαναφέρει στο παρόν, ανεβάζει την πράνα (τη δύναμη της ζωής) μέσα στο σώμα και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Σας δίνει χρόνο πριν αντιδράσετε, ώστε  να μπορέσετε να ανταποκριθείτε με σωστό τρόπο.

20. Εθελοντική Προσφορά.
Η εθελοντική υπηρεσία είναι μία ανιδιοτελής υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι κάνω κάτι για τους άλλους χωρίς κέρδος,  ούτε προσδοκία κέρδους. Θα μπορούσατε να δουλεύετε μία ημέρα κάθε μήνα σε ένα καταφύγιο αστέγων, να διαβάζετε σε ηλικιωμένους σε έναν οίκο ευγηρίας, να δουλεύετε στην πρόνοια, να κάνετε τα ψώνια μία φορά την εβδομάδα, για μία ηλικιωμένη κυρία που μένει στη γειτονιά σας ή να καθαρίζετε τον κήπο της. Το να γίνετε δημιουργικοί σε αιθερικό και καρμικό επίπεδο είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας.

21. ΤελετήΤελετουργικό.
Αν κάνατε χρήση ναρκωτικών, πίνατε ή τρώγατε υπερβολικά, χαρτοπαίζατε ή και όλα μαζί, θα πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε ότι αυτές οι πράξεις εμπεριέχουν στοιχεία τελετής για να γίνουν. Σαν άνθρωποι χρειαζόμαστε τελετές και τελετουργικά. Το να μείνει κανείς καθαρός κάποιες φορές μοιάζει βαρετό, αδιάφορο. Γι αυτό φέρτε πίσω στη ζωή σας την τελετή. Ανάψτε ένα αρωματικό στικ και κεριά πριν ξεκινήσετε την καθημερινή άσκησή σας. Τραγουδήστε καθώς πλένετε τα λαχανικά σας που μόλις αγοράσατε από το σούπερ μάρκετ. Δημιουργήστε ένα τελετουργικό πριν το γεύμα, το μπάνιο σας. Δημιουργήστε ένα βωμό, καθίστε κάθε πρωί μπροστά του και κάντε μία αναπνευστική πρακτική. Χρησιμοποιήστε κάθε ενέργειά σας συνειδητά για να ενωθείτε με το σύμπαν, με όποιον τρόπο εσείς επιλέξετε και πιστεύετε.

22. Γέλιο….
Ανεβάζει το επίπεδο των ενδορφινών, σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, να είσαι παρών.

23. Αποδοχή.
Αυτό είναι το κλειδί για την ανάρρωση. Επιτρέψτε στα πράγματα να είναι … όπως είναι.. Είναι μία μορφή τέχνης, το ξέρω, αλλά αν επιμείνεις θα γίνει ευκολότερο.

24. Wah Hey Guru.
Χρησιμοποιήστε ένα μάντρα για να κρατήσετε το νου σε “ακινησία”. Υπάρχουν χιλιάδες. Μπορείτε να δοκιμάσετε το Wah Hey Guru που σημαίνει έκσταση μέσα από τη συνειδητότητα ή το Sat Nam: αλήθεια είναι το όνομά μου. Όλα αποτελούνται από λέξεις με πολύ δύναμη μέσα τους. Περπατήστε, δώστε στο βάδισμά σας το ρυθμό της κάθε επανάληψης και αυτό θα εξαγνίσει το νου, πλημμυρίζοντας τον με γαλήνη, σταματώντας σιγά – σιγά τις σκέψεις.  Περπατήστε για να δουλέψετε μέσα από την κάθε επανάληψη. Sat Nam, μία λέξη με κάθε βήμα. Ή δοκιμάστε το Mool mantra. Ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα μου

25. Τα 12 βήματα
Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Αν δεν το έχετε διαβάσει μέχρι τώρα, διαβάστε το. Και αν δεν έχετε συμμετάσχει σε μία συνάντηση των 12 βημάτων κάντε το και θα ανακαλύψετε μία κοινότητα βασισμένη στην θεραπεία/ανάρρωση και στην αποδοχή.

Τα  παραπάνω είναι μόνο πληροφοριακό υλικό. Δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβουλή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αλλάξετε φαρμακευτική αγωγή ή επιλέξετε να ακολουθήσετε κάποια έντονη σωματική άσκηση, που μπορεί να μη συνάδει με την κατάστασή σας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν κάνετε τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Μετάφραση: Basantpal K
από theaddictivepersonality.co.uk
Πηγή: kundaliniyoganet.gr


Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας