Ευγνωμοσύνη: «Η γλώσσα της καρδιάς και της γενναιοδωρίας»

0
284

Η Ευγνωμοσύνη είναι μία σπουδαία αξία, καθολικής σημασίας θα λέγαμε για την ποιότητα των σκέψεων μας και της ευτυχίας μας!

Η ετυμολογία της λέξης φανερώνει τον θετικό κραδασμό αυτής της αρετής. Ευ+γνώμη. Έχω μία καλή γνώμη για τα πράγματα και τις καταστάσεις και φυσικά η αληθινή έννοια της ευγνωμοσύνης επεκτείνεται πέρα από τα υλικά αγαθά και σε άυλες μορφές ενέργειας. Η έκφραση της αληθινής ευγνωμοσύνης είναι κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο από την διατύπωση ενός απλού ευχαριστώ. Στην πραγματικότητα, η ευγνωμοσύνη, ως φιλοσοφία ζωής στην καθημερινότητά μας, προϋποθέτει να έχουμε ένα καλό επίπεδο αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης. Δεν είναι εφικτό να ευγνωμονούμε τα άυλα και υλικά αγαθά που έχουμε, χωρίς να έχουμε αναγνωρίσει την αξία μας, τη σημαντικότητα των άλλων και την αξία του κάθε πράγματος.

Όταν είμαστε αληθινά ευγνώμονες, συνειδητοποιούμε ότι κανείς και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ευγνωμοσύνη μας κάνει ταπεινούς. Όταν εντυπωνόμαστε την ευγνωμοσύνη, είμαστε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι. Ικανοποιημένοι στο παρόν. Στο τώρα!

Η Ευγνωμοσύνη μας χαρίζει τόσες πολλές αρετές! Μας κάνει γενναιόδωρους και μέσα από την ευγνωμοσύνη, μπορούμε να μιλάμε τη γλώσσα της καρδιάς. Τη γλώσσα της μεγαλοσύνης και της γενναιοδωρίας. Και τότε μόνο, μπορούμε να εκφράσουμε ολόψυχα ευχαριστώ και να μιλάμε με ευοίωνα λόγια.

Μπορούμε να βιώνουμε άπειρα ευχαριστώ για τις παρακάτω μορφές ενέργειας και όχι μόνο.

1) Ευγνωμοσύνη προς τον εαυτό μας. Την πρώτη και σπουδαιότερη έκφραση ευγνωμοσύνης, την οφείλουμε στον εαυτό μας. Ευγνωμοσύνη για τις αρετές και τα ταλέντα μας. Ευγνωμοσύνη προς τον αγνό και ενάρετο εαυτό μας. Για να είμαστε όμως σε θέση να το επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και κυρίως να εστιαστούμε στα θετικά χαρακτηριστικά μας. Να βιώσουμε την ομορφιά της ψυχής μας και τότε το ευχαριστώ προς τον εαυτό μας, θα έρχεται φυσικά και αβίαστα.

2) Ευγνωμοσύνη προς τον Δημιουργό. Το πρωί όταν ξυπνάμε, είναι όμορφο να καλημερίζουμε τον εαυτό μας και τον Δημιουργό μας! Τότε, η ημέρα μας ξεκινάει ομορφότερα. Η Υπέρτατη Πηγή του Φωτός, η Άυλη πηγή αγάπης στο σύμπαν, είναι ένας Ωκεανός Αφθονίας και Ευγνωμοσύνης στο σύμπαν. Η Μητέρα όλων των ψυχών είναι γεμάτη αγάπη για όλους εμάς. Όταν συνδέομαι μαζί της και βιώνω την απεριόριστη αγάπη της, εύλογα και αβίαστα ευχαριστώ αυτή την πανέμορφη, Τέλεια Ψυχή.

3) Ευγνωμοσύνη προς τις σχέσεις μας. Οι σχέσεις μας είναι μεγάλη πηγή χαράς και λύπης. Για να έχουμε την ικανότητα να βιώνουμε ευγνωμοσύνη στις σχέσεις μας, χρειάζεται να βλέπουμε τους άλλους σαν αγνές, όμορφες ψυχές. Αγαπημένα παιδιά της Υπέρτατης ψυχής. Όπως ακριβώς είμαστε κι εμείς. Καθώς εστιάζουμε στην εσωτερική ομορφιά των άλλων και όχι στις αδυναμίες τους, καθώς αποδεχόμαστε με μία γενναιόδωρη καρδιά τα ελαττώματά τους, έχουμε την ικανότητα να τους αγαπήσουμε αληθινά. Εύλογα τότε, η ευγνωμοσύνη θα ρέει στις σχέσεις μας.

4) Ευγνωμοσύνη προς τη Φύση. Η Ευγνωμοσύνη προς τη φύση είναι αβίαστη, καθώς μέσα στο φυσικό περιβάλλον βιώνουμε γαλήνη, χαρά και ευεξία. Η μητέρα-φύση είναι τόσο γενναιόδωρη μαζί μας!

Μας προσφέρει φυσική ομορφιά, γαλήνη, καθαρό οξυγόνο κι εμείς αισθανόμαστε ότι η φύση είναι το αληθινό σπίτι της σωματικής μας ύπαρξης.  Ας θυμόμαστε πάντα κι ας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς εκείνη. Σε έμπρακτο επίπεδο, μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση και κομποστοποίηση, προς ένδειξη ευγνωμοσύνης και σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον. Στο διαλογισμό μας επίσης, μπορούμε να  στέλνουμε γαλήνη και φως στα στοιχεία της φύσης.

5) Ευγνωμοσύνη προς την ύλη. Η έκφραση ευγνωμοσύνης προς τα υλικά αγαθά είναι κάτι που ίσως συνηθίζουμε να κάνουμε λιγότερο, σε σχέση με τις άλλες μορφές ενέργειας.

Τα καθημερινά ευχαριστώ για την τροφή μας και το νερό που πίνουμε, όπως επίσης και για το σπίτι που μένουμε, είναι καθολικής σημασίας για να εκτιμάμε και να συνεχίσουμε να έχουμε αυτά τα πολύτιμα, υλικά αγαθά. Η ύλη διευκολύνει την καθημερινότητά μας και δημιουργεί υψηλή ποιότητα ζωής.

Σπάνια ευχαριστούμε τον πλούτο μας ή τα χρήματά μας. Κι όμως αυτή η υλική ενέργεια είναι άκρως απαραίτητη στη ζωή μας. Το χρήμα είναι και αυτό ενέργεια που συμβολίζει τις δεξιότητες, το χρόνο και την ενέργεια που δαπανήσαμε για να το κερδίσουμε. Ας είμαστε ευγνώμονες προς αυτό και σε κάθε μορφή πλούτου, χωρίς προσκόλληση. Για σήμερα και για κάθε μέρα, όταν ανοίγετε το πορτοφόλι σας, πείτε ευχαριστώ στην ενέργεια του χρήματος.

ΑΣΚΗΣΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ. Γράψτε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης προς τον εαυτό σας. Καταγράψτε όλες τις αρετές, τα ταλέντα και τις δεξιότητες που έχετε και για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Έπειτα καταγράψτε όλα αυτά που έχετε επιτύχει στη ζωή σας. Μικρά και μεγαλύτερα επιτεύγματα και απευθυνθείτε με γλυκά, ευοίωνα λόγια προς τον εαυτό σας. Κλείστε αν θέλετε το γράμμα σας με τη φράση:

«Σε αγαπώ όμορφε εαυτέ μου. Σε ευχαριστώ για όλα, όσα μου έχεις προσφέρει και μου προσφέρεις».

Newsletter εγγραφή

Τάνια Ρούμκου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας