Ευτυχία! 8 τρόποι για να τη φτιάξουμε

0
551

Είναι όντως οξύμωρο πως ενώ ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και των άμεσων λύσεων, έχουμε μετατραπεί σε ανθρώπους οκνηρούς και βαριεστημένους, που δε θέλουν να προσπαθήσουν αρκετά. Θέλουμε λύσεις εύκολες, ξεκούραστες και κυρίως γρήγορες.

 

δε γνωρίζω αν τα νέα προϊόντα της αγοράς έρχονται για να καλύψουν αυτές τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων ή για να δημιουργήσουν καινούργιες. Μπορούμε όμως πλέον να κάνουμε κοιλιακούς τρώγοντας πατατάκια στο καναπέ, να μαυρίσουμε το δέρμα μας με τεχνητές ακτίνες και να νιώσουμε χαρά και ευτυχία καταναλώνοντας χάπια. Ποιο είναι το κοινό όλων των παραπάνω; Μα φυσικά η έλλειψη προσπάθειας και το άμεσο αποτέλεσμα που θα έρθει από κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Σε εμάς αρκεί μόνο να πληρώσουμε. Αν έχουμε χρήματα μπορούμε να αγοράσουμε σώμα, εικόνα και ευτυχία.

Είναι πλέον πολύ συνηθισμένη η καθημερινή χρήση συμπληρωμάτων τροφής για διαφόρων λογής χαπιών. Επίσης, αρκετά συχνό φαινόμενο είναι η λήψη αντικαταθλιπτικών χαπιών από άτομα που δεν έχουν καν κατάθλιψη, μιας και κάποια από αυτά δε χρειάζονται καν συνταγογράφηση. Η κατανάλωση όλων των παραπάνω, φαίνεται να έχει φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα επίπεδα, μιλώντας πλέον για μία βιομηχανία που έχει πείσει τους ανθρώπους ότι αυτή, είναι η μόνη λύση.

Μπορούμε όμως στη σύγχρονη εποχή να κάνουμε κάτι διαφορετικό; Εννοείται!

  1. Καταναλώστε Φρούτα:

Ζούμε σε μία χώρα που η διαθεσιμότητα σε φρούτα είναι αρκετή. Όλο το χρόνο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε πληθώρα από αυτά και είναι κρίμα να μη το πράττουμε. Από το να διαλύουν αναβράζοντα δισκία αμφιβόλου αξίας, μέσα σε ένα ποτήρι νερό είναι προτιμότερο να τα τρώμε φρέσκα ή να πίνουμε το χυμό τους.

2. Ισορροπημένη Διατροφή:

Είμαστε ότι τρώμε. Αν και αυτή η φράση έχει χλευαστεί αρκετά είναι μια μεγάλη αλήθεια. Η τροφή είναι το καύσιμο μας και όσο πιο πολύ προσέχουμε τι καταναλώνουμε, τόσο πιο ευχαριστημένο θα είναι το σώμα μας και κατ΄ επέκταση και εμείς. Προφανώς χρειάζονται τα πάντα, όπως το junk food ή τα γλυκά αλλά σημασία έχει η ποσότητα και η υπερβολή. Η κατανάλωση τροφών που βρίσκουμε στη φύση όπως λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί, είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο το σώμα μας. Δεν υπάρχει λόγος να τρώμε αλόγιστα και μετά να απευθυνόμαστε σε μαγικά χάπια και κρέμες αδυνατίσματος ώστε να χάσουμε τα περιττά κιλά.

3. Κάντε Γυμναστική:

Η άθληση είναι ένα από τα βασικότερα βοηθήματα στη ψυχική και σωματική μας υγεία. Μέσω της γυμναστικής το σώμα μας παράγει διάφορες ουσίες, όπως οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη, με τις οποίες μειώνεται το στρες και δημιουργείτε μια αίσθηση ευεξίας και χαράς. Είναι ακριβώς αυτή η αίσθηση που έχουμε όταν ολοκληρώνουμε μια αθλητική δραστηριότητα που μας αρέσει, έχοντας μια αίσθηση πιο ανάλαφρη και χαρούμενη. Η αίσθηση ότι κάνουμε κάτι καλό για εμάς.

4. Επαφή με τη φύση:

Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να ζούμε μαζί και μέσα στη φύση και όχι για να απομακρυνόμαστε από αυτήν. Εκείνη ασκεί τέτοια μαγική δύναμη πάνω μας που αρκεί μόνο να βρεθούμε σε φυσικά τοπία για να ηρεμήσουμε και να συνδεθούμε με την απλότητα της. Μια βόλτα στην θάλασσα, στο ποταμό ή στο βουνό μαζί με μια υπέροχη λιακάδα, δε μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα χημικό προϊόν.

5. Επαφή με τον ήλιο:

Ακριβώς όπως το φυσικό περιβάλλον, έτσι και ο ήλιος είναι πηγή ζωής για τους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο που οι πρώτοι πολιτισμοί είχαν αναδείξει τον Ήλιο σε θεότητα καθώς η ύπαρξη του ήταν ζωτικής σημασίας και για εκείνους. Η βιταμίνη D έχει φανεί ότι είναι ποικιλοτρόπως χρήσιμη για την εύρυθμη υγεία του σώματος μας και εκτός από τις τροφές, τη λάβουμε κυρίως μέσα από το δέρμα μας, όταν αυτό έρχεται σε επαφή με τον ήλιο. Δυστυχώς, ενώ ζούμε σε μία χώρα με μεγάλα ποσοστά ηλιοφάνειας, υψηλό ποσοστό των πολιτών παρουσιάζει ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Ας βγούμε στον ήλιο, να περπατήσουμε, να εκτεθούμε με προσοχή και απολαύσουμε αυτό που μας χαρίζετε απλόχερα.

6. Συναναστροφή με τους ανθρώπους:

Δύσκολα οι άνθρωποι μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας. Οι κοινές δραστηριότητες με τους άλλους ανθρώπους, δημιουργούν καταστάσεις χαράς και ευεξίας. Η διασκέδαση, το γέλιο και το παιχνίδι είναι τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα αντικαταθλιπτικά για εμάς. Δωρεάν, φυσικά και ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα, αρκεί να τα ζητήσουμε και να προσπαθήσουμε για αυτά.

7. Ελεύθερος χρόνος:

Ίσως να είναι και η πιο σημαντική επιλογή, καθώς για να γίνουν τα περισσότερα της λίστας, προϋποθέτουν διαθέσιμο χρόνο. Οφείλουμε στο σώμα και το μυαλό μας κάποιες στιγμές ηρεμίας και τεμπελιάς μέσα στην ημέρα, καθώς ο ύπνος από μόνος του δεν αρκεί. Μια μηχανή είναι το σώμα μας η οποία αν δουλεύει μόνιμα στα κόκκινα, κάποια στιγμή θα “κρασάρει”. Καλό είναι να μη φτάσουμε μέχρι εκεί. Ας αγαπήσουμε το σώμα μας, να το ξεκουράσουμε και αυτό θα μας ανταμείψει.

8. Ξεκινήστε κάποιο Χόμπι:

Η ενασχόληση με κάποια σταθερή δραστηριότητα που μας αρέσει και μας ψυχαγωγεί, είναι κάτι ιδανικό. Μπορεί να αφορά σωματική άσκηση, εγκεφαλική ή χειρονακτική. Μπορούμε να ασχοληθούμε με δημιουργία παζλ, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να ακούσουμε μουσική ή να κατασκευάσουμε πράγματα για εμάς (DIY). Θα δούμε ότι όσο καταπιανόμαστε με δραστηριότητες, απομακρύνεται το μυαλό μας από όλες τις στρεσογόνες καθημερινές μας σκέψεις και χαλαρώνει αρκετά.

Αυτές είναι μόνο 8 περιπτώσεις αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Οι άνθρωποι έχουμε αρκετούς τρόπους για να μπορούμε να νιώθουμε χαρά, ευτυχία, ευεξία στη ζωή μας, με φυσικό και υγιεινό τρόπο. Αλληλεπιδρώντας απλά με τη φύση, τους ανθρώπους και κυρίως ακούγοντας τις ανάγκες μας. Είναι στο χέρι μας αν θέλουμε να αγοράσουμε σεροτονίνη ή να τη παράγουμε με φυσικό τρόπο, απολαμβάνοντας παράλληλα και τη διαδικασία.

Η ευτυχία είναι στιγμές, στιγμές ζωής που οφείλουμε να προσπαθήσουμε για αυτές. Όχι να τις αγοράζουμε.

 

 

Newsletter εγγραφή

 

Στράτος Σπανουδάκης
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Στράτος Σπανουδάκης (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας