Ο υλισμός δεν οδηγεί στην ευτυχία, ο αλτρουισμός όμως αποτελεί βασικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Οι περισσότεροι ανάμεσα μας μοχθούν για να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο υλικά αγαθά πιστεύοντας πραγματικά ότι ο πλούτος είναι συνώνυμο της ευτυχίας.

Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προωθούν αυτό το σκεπτικό, καθώς χρειάζονται οι πολίτες να βγάζουν και να ξοδεύουν χρήμα για την ενδυνάμωση των εθνικών οικονομιών. Και η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που πηγαίνουμε σχολείο, αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι όταν έχουμε πολλά χρήματα και υλικά αγαθά θα είμαστε και επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι.

Φυσικά όλοι μας, οι τυχεροί νωρίτερα οι άτυχοι αργότερα, μαθαίνουμε συνήθως με πικρό τρόπο ότι τελικά τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία.

Κι αν αυτό σας φαίνεται ως γενίκευση χωρίς βάση, μάθετε ότι υπάρχουν πολλές έρευνες που πιστοποιούν ότι οι νικητές λαχείων κλπ δεν γίνονται τελικά πιο ευτυχισμένοι όπως πιστεύουμε. Ομοίως και οι δισεκατομμυριούχοι δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από έναν άνθρωπο που έχει απλά να φάει, να κοιμηθεί και να πληρώσει τους λογαριασμούς του και τίποτα άλλο. Άλλες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί είναι λιγότεροι ικανοποιημένοι με τις ζωές τους σήμερα από ότι ήταν πριν από 50 χρόνια, παρότι τώρα ο υλικός τους πλούτος είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Συνεπώς το ερώτημα που ανακύπτει είναι ένα και πολύ συγκεκριμένο. Γιατί προσπαθούμε τόσο πολύ όλοι μας να αποκτήσουμε χρήματα και υλικά αγαθά;

Η απάντηση βρίσκεται στο συνηθισμένο παραλογισμό ενός ανθρώπου που ενώ ξέρει ότι κάποιος λείπει από το σπίτι του, πάει και του χτυπάει την πόρτα επανειλειμμένα. Αν λοιπόν αυτός λέει «μα, θα έπρεπε να είναι εδώ», οι υπόλοιποι επιχειρηματολογούμε «μα, αφού έτσι μας έχουν πει ότι γίνεται»…

Στη πραγματικότητα υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η αποφυγή της συσσώρευσης πολλών υλικών αγαθών συνδέεται με την καλή σωματική και ψυχική υγεία. Πολλές εξ αυτών μάλιστα προχωρούν ένα βήμα και συμπεραίνουν ότι, παρότι η κατοχή πλούτου και υλικών αγαθών δεν μας κάνουν ευτυχισμένους, η προσφορά τους στους άλλους μας κάνει να πετάει στα ουράνια. Με απλά λόγια η γενναιοδωρία συνδέεται με την ευτυχία μας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλές έρευνες για όσους καταπιάνονται με τον εθελοντισμό αποδεικνύουν ότι και καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία έχουν και περισσότερο ζουν από εκείνους που αναλώνονται στο κυνήγι του χρήματος και των υλικών αγαθών. Τα οφέλη του εθελοντισμού έχει αποδειχτεί ότι είναι σημαντικότερα από αυτά της άσκησης, ακόμα μεγαλύτερα και από όσα κερδίζουμε από τη διακοπή του καπνίσματος!

Τα χρήματα βοηθούν στην ευτυχία μας όταν τα ξοδεύουμε, όχι στους εαυτούς μας, αλλά στους άλλους ανθρώπους. Αυτή η αίσθηση της ευτυχίας δεν έχει να κάνει με το ότι νιώθουμε καλά με τους εαυτούς μας αλλά με την παντοδύναμη αίσθηση της σύνδεσης μας με τους άλλους, της ανακάλυψης του δικού μας κέντρου.

Τέλος, εκτεταμένη έρευνα έχει δείξει ότι τα χρήματα φέρνουν ευτυχία όταν τα ξοδεύουμε σε εμπειρίες και όχι σε υλικά αγαθά, ενώ παρόμοια μεγάλη μελέτη έχει συμπεράνει ότι μια  ζωή συνειδητής υπο-κατανάλωσης ή λιτότητας βοηθά στην καλύτερη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Συμπερασματικά, αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι -και από τη στιγμή που οι βασικές σας ανάγκες είναι καλυμμένες- μην αναλώνεστε στην αναζήτηση περισσότερων χρημάτων προς αποταμίευση, αλλά φανείτε γενναιόδωροι σε αυτούς που αγαπάτε, στην ίδια τη ζωή.

 

Συγγραφέας: Steve Taylor

Ο Steve Taylor εξειδικεύεται στην Διαπροσωπική Ψυχολογία και είναι καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία τρία χρόνια ο Steve Taylor συγκαταλέγεται στη λίστα των «100 περισσότερο πνευματικών ανθρώπων με επιρροή στον κόσμο» την οποία καταρτίζει σε ετήσια βάση το περιοδικό «Mind, Body, Spirit». Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Back to Sanity: Healing the Madness of Our Minds» και «The Fall: The Insanity of the Ego in Human History and the Dawning of A New Era» που έχουν μεταφραστεί σε 16 γλώσσες.

Πηγή: wakeup-world.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...



Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας