Πριν από λίγα χρόνια έλαβα την επιστολή ενός νεαρού που μόλις είχε τελειώσει Επιχειρηματικό Κολέγιο και ήθελε να πιάσει δουλειά στο γραφείο μου. Με το γράμμα του έστειλε και ένα κολλαριστό δεκαδόλαρο. Το γράμμα έγραφε:

 

«Μόλις τελείωσα τα μαθήματα σε ένα κολέγιο πρώτης τάξης. Θα επιθυμούσα μια θέση στο γραφείο σας, επειδή συνειδητοποίησα  πόσο πολύτιμο θα ήταν για έναν νέο που μόλις ξεκινά την καριέρα του, να έχει το προνόμιο να δουλέψει υπό τη διεύθυνση ενός ανθρώπου σαν και σας.

Εάν το επισυνημμένο χαρτονόμισμα επαρκεί για να πληρώσω τον χρόνο που Θα δαπανήσετε για να με διδάξετε τηνπρώτη εβδομάδα, Θα ήθελα να το αποδεχτείτε. Κατόπιν, θα εργαστώ  τον πρώτο μήνα δωρεάν και ύστερα, εάν αποδειχτεί ότι αξίζω, εσείς Θα ορίσετε τον μισθό μου.

Επιθυμώ αυτή τη δουλειά όσο ποτέ δεν επιθυμούσα τίποτα στη ζωή μου και είμαι διατεθειμένος να κάνω κάθε λογική θυσία για να την αποκτήσω.

Εγκάρδια δικός σας».

Ο νεαρός δούλεψε τελικά στο γραφείο μου. Η φαντασία του τον έκανε να κερδίσει την ευκαιρία που ήθελε και, πριν τελειώσει πρώτος μήνας, ο πρόεδρος μιας ασφαλιστικής εταιρείας ζωής που είχε ακούσει το περιστατικό, πρόσφερε στο νεαρό θέση ιδιωτικού γραμματέα με αξιόλογο μισθό. Τώρα ο νεαρός είναι στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου.

Σε μια πόλη στις ακτές της Καλιφόρνιας, όλη η γη που ήταν διαθέσιμη για ανοικοδόμηση είχε αξιοποιηθεί. Στη μια πλευρά της πόλης υπήρχαν κάποιοι απότομοι λόφοι που δεν έκαναν για οικοδομές, και από την άλλη μεριά η γη ήταν ακατάλληλη – για ανοικοδόμηση, επειδή ήταν τόσο χαμηλή που η παλίρροια τη σκέπαζε μια φορά την ημέρα.

Ένας άνθρωπος με φαντασία κατέφθασε στην πόλη. Οι άνθρωποι με φαντασία έχουν συνήθως ικανό μυαλό, και αυτός δεν αποτελούσε εξαίρεση. Την πρώτη μέρα της άφιξής του  διέκρινε τις προοπτικές να βγάλει λεφτά από τα ακίνητα. Εξασφάλισε μια θέση στους λόφους που ήταν ακατάλληλη για αξιοποίηση, επειδή το έδαφος ήταν κακοτράχαλο. Εξασφάλισε επίσης και μια θέση στον χώρο που ήταν ακατάλληλος εξαιτίας της παλίρροιας. Εξασφάλισε τις θέσεις σε πολύ χαμηλή τιμή, επειδή η γη θεωρούνταν ότι είχε πολύ μικρή αξία.

Με λίγους  τόνους εκρηκτικά μετέτρεψε τους λόφους σε χώμα. Με λίγα τρακτέρ και μπουλντόζες ισοπέδωσε το χώμα και το μετέτρεψε σε θαυμάσια περιοχή ανοικοδόμησης. Με μερικά μουλάρια και κάρα έστρωσε το περισσευούμενο χώμα στο χαμηλό έδαφος και το ανύψωσε πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, μετατρέποντάς το σε όμορφο πεδίο ανοικοδόμησης.

Είχε βγάλει μια περιουσία, κάνοντας τι;

Μεταφέροντας χώμα εκεί που χρειαζόταν από εκεί που δεν χρειαζόταν! Επειδή ανακάτεψε λίγο άχρηστο χώμα με τη φαντασία!

Οι κάτοικοι της μικρής πάλης αποκάλεσαν τον άνθρωπο αυτό μεγαλοφυΐα.

Και τέτοια μεγαλοφυΐα θα μπορούσε να είναι  ο καθένας τους, εάν είχε χρησιμοποιήσει τη φαντασία του όπως αυτός.

Στη Χημεία μπορείς να ανακατέψεις δύο ή περισσότερες ουσίες στις κατάλληλες αναλογίες, έτσι ώστε η απλή πράξη της ανάμειξης να προικίσει κάθε συστατικό με ένα τρομερό ποσό ενέργειας που δεν διέθετε προηγουμένως. Μπορείς επίσης, να ανακατέψεις ουσίες σε τέτοιες αναλογίες, που η ένωση να είναι εντελώς διαφορετικής φύσης, όπως στην περίπτωση του Η2Ο, που είναι μείγμα δυο μερών υδρογόνου και ενός μέρους οξυγόνου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νερού.

Η Χημεία δεν είναι το μόνο πεδίο όπου ο συνδυασμός ποικίλων ουσιών μπορεί να γίνει με τρόπο που το καθένα να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία ή το αποτέλεσμα να είναι ένα προϊόν εντελώς ξένο προς τα συστατικά τον. Ο άνθρωπος που ανατίναξε αυτους τους άχρηστους λόφους, πήρε το περίσσευμα εκεί που ήταν άχρηστο και το μετέφερε στη χαμηλή γη όπου ήταν αναγκαίο, έδωσε στο χώμα και τις πέτρες μια αξία που δεν είχαν προηγουμένως.

‘Ενας τόνος χυτοσίδηρος έχει μικρή αξία. Προσθέστε άνθρακα, πυρίτιο, μαγγάνιο, θείο και φωσφόρο στις σωστές αναλογίες και θα το μεταμορφώσετε σε ατσάλι, που έχει πολύ μεγαλύτερη αξία. Προσθέστε και άλλες ουσίες, στη σωστή αναλογία, συν λίγη εξειδικευμένη εργασία, και αυτός ο τόνος ατσάλι θα μεταμορφωθεί σε ελατήρια ρολογιών που κοστίζουν μια μικρή περιουσία. Όμως, σε όλες αυτές τις διαδικασίες μεταμόρφωσης το συστατικό που αξίζει περισσότερο είναι εκείνο που δεν έχει υλική υπόσταση – η φαντασία!


Ανάγνωση: Βάσια Μώραλη, Φώτο: Θάνος Ρίβιος, Επιμέλεια: Γιώργος Ανδρέου για το Energy4Life – Creativiness due Networking – CDN ® 

Ορίστε μεγάλοι  σωροί  από χύμα τούβλα, ξυλεία, καρφιά και γυαλί. Στην τωρινή μορφή τους είναι χειρότεροι από άχρηστοι, γιατί αποτελούν και αισθητική ρύπανση. Ανακάτεψε τους, όμως, με τη φαντασία του αρχιτέκτονα, πρόσθεσε λίγη εξειδικευμένη εργασία, και ιδού! Έχεις μία όμορφη έπαυλη με βασιλική αξία.

Ένας αγρότης μετακόμισε στην πόλη παίρνοντας μαζί του το καλά εκπαιδευμένο του τσοπανόσκυλο. Δεν άργησε να καταλάβει ότι ο σκύλος δεν είχε θέση στην πόλη, και έτσι αποφάσισε «να τον ξεφορτωθεί» (προσέξτε τα εισαγωγικά). Πήρε τον σκύλο, πήγε στην εξοχή και χτύπησε την πόρτα ενός αγροκτήματος. Βγήκε ένας άνδρας με πατερίτσες. Ο κάτοχος του σκύλου χαιρέτησε τον άνθρωπο ως εξής:

«Δεν θα ήθελες να αγοράσεις ένα καλό τσοπανόσκυλο που θέλω να ξεφορτωθώ;

«Όχι» απάντησε ο άντρας με τις πατερίτσες και έκλεισε την πόρτα.

Ο κάτοχος του σκύλου πήγε σε 5-6 άλλα αγροτόσπιτα κάνοντας το ίδιο ερώτημα και παίρνοντας την ίδια απάντηση. Αποφάσισε πως κανείς δεν ήθελε τον σκύλο και γύρισε στην πόλη. Το ίδιο βράδυ διηγούνταν την ατυχία του σε έναν άνθρωπο με φαντασία. Ο άλλος άκουσε πως ο κάτοχος του σκύλου είχε προσπαθήσει μάταια να «τον ξεφορτωθεί»

«Άσε με να σε απαλλάξω εγώ από αυτόν» είπε ο άνθρωπος με φαντασία. Ο άλλος δέχτηκε. Το  επόμενο πρωί ο άνθρωπος με φαντασία πήρε τον σκύλο στην εξοχή και σταμάτησε στο πρώτο αγροτόσπιτο πού είχε πάει ο κάτοχος του σκύλου την προηγούμενη μέρα. Του άνοιξε την πόρτα ο ίδιος γέρος με τις πατερίτσες.

Ο άνθρωπος με φαντασία τον χαιρέτησε ως εξής:

«Βλέπω ότι είσαι ανάπηρος από ρευματισμούς. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα καλό σκυλί να σου κάνει τα θελήματα.

‘Έχω ένα σκυλί που εκπαιδεύτηκε να φέρνει σπίτι τα γελάδια, να διώχνει τα αγρίμια, να προσέχει τα πρόβατα και να κάνει άλλες χρήσιμες δουλειές. Μπορείς να τον αποκτήσεις για εκατό δολάρια».

«Σύμφωνοι», είπε ο ανάπηρος. «’Τον αγοράζω!»

Και αυτό, επίσης, ήταν η φαντασία!

Κανείς δεν επιθυμεί έναν σκύλο τον οποία θέλει να « ξεφορτωθεί» κάποιος. Όμως, οι περισσότεροι θα ήθελαν να αποκτήσουν έναν σκύλο που να προσέχει τα πρόβατα, να φέρνει σπίτιτα γελάδια και να προσφέρει άλλες χρήσιμες υπηρεσίες.

Ο σκύλος ήταν ο ίδιος που ο ανάπηρος αγοραστής είχε απορρίψει την προηγούμενη μέρα, αλλά αυτός που του τον πούλησε δεν ήταν εκείνος πού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τον σκύλο.

Εάν χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου, θα μάθεις ότι κανείς δεν θέλει κάτι το οποίο κάποιος άλλος προσπαθεί να «ξεφορτωθεί».

Θυμήσου  ότι ειπώθηκε για τον Νόμο της ‘Ελξης, σύμφωνα με τον οποίο «τα όμοια προσελκύουν τα όμοια». Εάν μοιάζεις με αποτυχημένο και συμπεριφέρεσαι σαν αποτυχημένος, τότε το μόνο  που θα ελκύσεις θα είναι αποτυχίες.

‘Οποια και  να είναι η δουλειά σου, απαιτεί χρήση τα φαντασίας.

Εάν οι άνεμοι της Τύχης φυσάνε προς το παρόν εναντίον σου, θυμήσου ότι μπορείς να τους τιθασέψεις και να τους κάνεις να σε σπρώξουν προς τον συγκεκριμένο σκοπό σου μέσω χρήσης της φαντασίας. Ο χαρταετός ανεβαίνει κόντρα στον άνεμο, όχι μαζί του!

Ο εκλιπών δρ Χάρπερ, πρώην πρόεδρος τον Πανεπιστημίου  του Σικάγου, ήταν ένας από τούς αποτελεσματικότερους προέδρους ΑΕΙ της εποχής του. Είχε ταλέντο να συλλέγει μεγάλα χρηματικά ποσά. Αυτός έπεισε τον Τζον Ντ. Ροκφέλερ να προσφέρει εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Ο μαθητής θα βοηθηθεί η αν μελετήσει την τεχνική του δρ Χάπερ  επειδή ήταν πρώτης τάξεως ηγέτης. Επιπλέον, έχω τον λόγο του ότι η ηγεσία του δεν ήταν ποτέ θέμα τύχης, αλλά πάντα αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού. Το ακόλουθο περιστατικό Θα δείξει πώς ακριβώς ο δρ Χάπερ  έκανε χρήση της φαντασίας του στη συγκέντρωση μεγάλων χρηματικών ποσών.

Χρειαζόταν ένα εκατομμύριο δολάρια για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου. ‘Εκανε μια λίστα με τούς πλούσιούς τον Σικάγου στους οποίους θα μπορούσε να απευθυνθεί και αποφάσισε να μιλήσει σε δύο άτομα, και οι δύο εκατομμυριούχοι και οι δύο άσπονδοι εχθροί μεταξύ τους.

Ο ένας ήταν, εκείνη την εποχή, επικεφαλής τον Δικτύου Τραμ τον Σικάγου. Διαλέγοντας μεσημεριανή ώρα, όταν οιεργαζόμενοι στο γραφείο και η γραμματέας τον ειδικά θα είχαν πάει για φαγητό, ο δρ Χάρπερ μπήκε αμέριμνος, και μη βρίσκοντας κανέναν να φυλάει την πόρτα, μπήκε στο ιδιαίτερο γραφείο του «θύματος», τον οποίο και αιφνιδίασε με την απρόσμενη εμφάνισή τον.

«Λέγομαι Χάρπερ», είπε, «και είμαι πρόεδρος τον Πανεπιστημίου τον Σικάγου. Να με συγχωρείτε για την εισβολή,αλλά δεν βρήκα κανέναν απ’ έξω (κάτι πού δεν ήταν βέβαια τυχαίο), και έτσι πήρα την πρωτοβουλία να μπω.

Πάμπολλες φορές έχω σκεφτεί εσάς και το σύστημα τραμ. ‘Εχετε κατασκευάσει ένα θαυμάσιο δίκτυο και καταλαβαίνω ότι βγάλατε πολλά λεφτά. Ωστόσο ποτέ δεν σας σκέφτομαι δίχως να μου περάσει από το μυαλό ότι, κάποια στιγμή, θα περάσετε στο Μεγάλο Άγνωστο και όταν φύγετε, δεν θα απομείνει κανένα μνημείο στο όνομά σας, επειδή άλλοι θα κληρονομήσουν τα χρήματά σας και το χρήμα έχει την τάση να χάνει πολύ γρήγορα την ταυτότητα του, μόλις αλλάζει χέρια.

Συχνά είχα σκεφτεί να σας προσφέρω την ευκαιρία να διαιωνίσετε το όνομά σας επιτρέποντας σας να χτίσετε μία νέα Αίθουσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, στην οποία θα δοθεί το όνομά σας. Θα σας είχα προσφέρει αυτή την ευκαιρία εδώ και πολύ καιρό, αλλά ένα από τα μέλη του Συμβουλίου μας θέλει η τιμή να ανήκει στον κ.Χ.(τον αντίπαλό του επικεφαλής των τραμ). Εγώ προσωπικά πάντα ήμουν υπέρ σας, και είμαι ακόμα. Και, με την άδειά σας, θα προσπαθήσω να ανατρέψω την ισορροπία προς όφελός σας. Δεν ήρθα να σας ζητήσω να αποφασίσετε  σήμερα. Όμως, περνούσα τυχαία και σκέφτηκα πως ήταν καλή ευκαιρία να ανέβω να σας δω. Σκεφτείτε το θέμα με την ησυχία σας και αν θέλετε να μου ξαναμιλήσετε σχετικά, τηλεφωνήστε μου.

Καλή σας μέρα! Χάρηκα που είχα την ευκαιρία να σας γνωρίσω”

Κατόπιν, υποκλίθηκε και έφυγε χωρίς να δώσει στην επικεφαλής των τραμ ευκαιρία να πει ναι ή όχι. Στην πραγματικότητα ο επικεφαλής των τραμ ούτε που πρόλαβε να ανοίξει το στόμα του. Ο δρ Χάρπερ μιλούσε συνέχεια. Και αυτό ακριβώς είχε σχεδιάσει. Είχε πάει στο γραφείο απλώς για να φυτέψει τον σπόρο, πιστεύοντας ότι θα βλάσταινε και θα ανθούσε εν ευθέτω χρόνω.

Η πίστη του δεν ήταν αβάσιμη. Μόλις γύρισα στο γραφείο του στο πανεπιστήμιο, χτύπησε το τηλέφωνο. Στη γραμμή ήταν ο επικεφαλής των τραμ. Ζήτησε ραντεβού, του δόθηκε, και οι δυο τους συναντήθηκαν στο γραφείο του δρ Χάρπερ  το επόμενο πρωί.

Μία ώρα αργότερα, μία επιταγή ενός εκατομμυρίου δολαρίων βρισκόταν στα χέρια του δρ Χάρπερ. Παρότι ο δρ Χάρπερ ήταν κοντός και με μάλλον αδιάφορο παρουσιαστικό, λέγεται ότι «είχε ένα ειδικό τρόπο να αποκτά ο,τι επεδίωκε».

Και ο «ειδικός τρόπος» που φημολογούνταν πως είχε, ποιος ήταν;

Δεν  ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την κατανόηση της δύναμης της Φαντασίας. Ας υποθέσουμε ότι είχε πάει στο γραφείο του επικεφαλής των τραμ και είχε ζητήσει ραντεβού. Από τη στιγμή που θα τηλεφωνούσε μέχρι να τον έβλεπε, θα είχε περάσει επαρκής χρόνος, ώστε ο άλλος να προλάβαινε να μάθει τον σκοπό της επίσκεψης και να βρει μια καλή και λογική δικαιολογία να αρνηθεί.

Ας υποθέσουμε ξανά πως είχε ξεκινήσει την συνομιλία τουμε τον επικεφαλής των τραμ κάπως έτσι:

«Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται επειγόντως κονδύλια και ήρθα να ζητήσω τη βοήθειά σας. ‘Εχετε βγάλει πολλά λεφτά και χρωστάτε κάτι στην κοινότητα που τα βγάλατε (κάτι που ίσως αληθεύει). Εάν μας δώσετε ένα εκατομμύριο δολάρια, θα δώσουμε το όνομά σας στη νέα αίθουσα πού θέλουμε να ανεγείρουμε».

Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα;

Κατ’ αρχάς, δεν υπήρχε κίνητρο αρκετά ελκυστικό για να μεταπείσει τον επικεφαλής των τραμ. Μπορεί να ισχύει ότι«χρωστούσε κάτι στην κοινότητα που είχε βγάλει μια περιουσία». ‘Ομως, αυτός δεν θα το παραδεχόταν. Κατά  δεύτερον, θα είχε το πλεονέκτημα ότι ήταν στην επίθεση αντί στην άμυνα όσον αφορά στην πρόταση. Ομως, ο δρ Χάρπερ, δαιμόνιος καθώς ήταν στη χρήση της Φαντασίας, πρόλαβε αυτό το ενδεχόμενο χάρη στον τρόπο πού δήλωσε την υπόθεσή τον.

Πρώτον, έκανε τον επικεφαλής των τραμ να περάσει στην άμυνα πληροφορώντας τον ότι ο ίδιος (ο δρ Χάρπερ) δεν ήταν σίγουρος εάν θα έπαιρνε την άδεια του συμβουλίου να δεχτεί τα χρήματα και να ονομάσει την αίθουσα καταλλήλως. Δεύτερον, φούντωσε την επιθυμία  τού επικεφαλής των τραμ να δώσει το όνομά τον στο κτίριο επειδή ο πλούσιος σκέφτηκε πως, εάν έχανε την ευκαιρία, ο εχθρός και ανταγωνιστής του θα έπαιρνε αυτός τα εύσημα. Ακόμα περισσότερο (και ούτε και αυτό ήταν τυχαίο), ο δρ Χάρπερ έκανε πανίσχυρη έκκληση σε  μία από τις κοινότερες ανθρώπινες αδυναμίες, υποδεικνύοντας στον επικεφαλής των τραμ πώς να διαιωνίσει τα όνομα του.

Και όλα αυτά απαιτούσαν πρακτική εφαρμογή του Νόμου της Φαντασίας.

Η οικονομική επιτυχία δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, όταν μάθει κανείς πως να εφαρμόζει πρακτικά τη δημιουργική φαντασία.

Ο σπόρος της ιδέας σπάρθηκε. Τώρα είναι η σειρά σου να συνεχίσεις!

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Ο νόμος της Επιτυχίας”, του Ναπολέων Χιλ, των εκδόσεων Τhe Law of Success Publishing.

Διαβάστε ακόμη: Πρωτοβουλία και Ηγεσία | Μπορείς να το κάνεις εάν πιστέψεις ότι μπορείς

 

Newsletter εγγραφή

 

Γιώργος Ανδρέου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας