Φόβος… Αιώνιος αντίπαλος ή υπομονετικός διδάσκαλος;

Τα συναισθήματα είναι αποτέλεσμα περίπλοκων ορμονικών επιδράσεων, προέρχονται από τον υποσυνείδητο νου και δεν ελέγχονται. Ο μόνος τρόπος για να τα συνειδητοποιούμε και να τα επιλέγουμε συνειδητά είναι να εντοπίζουμε τις σκέψεις, τα τραύματα και τις πεποιθήσεις που τα δημιουργούν.

 

Τα συναισθήματα μένουν ως μνήμη μέσα μας και χρειάζεται να εστιάσουμε σε αυτά προκειμένου να αναγνωρίσουμε την πηγή της προέλευσής τους, να τα απελευθερώσουμε και να αντικαταστήσουμε όσα επιθυμούμε. Τα δύο βασικά συναισθήματα που παράγουν πραγματικότητα είναι η Χαρά και ο Φόβος. Προσωπικά, ξεχωρίζω τα συναισθήματα σε Υψηλοκραδασμικά και Χαμηλοκραδασμικά. Τα Υψηλοκραδασμικά είναι τα συναισθήματα που πηγάζουν από την Χαρά και εκπέμπουν σε υψηλές συχνότητες και Χαμηλοκραδασμικά τα συναισθήματα που πηγάζουν από το Φόβο και εκπέμπουν σε χαμηλές συχνότητες. Όταν αισθανόμαστε ένα συναίσθημα συνδεόμαστε με κάποια αποθηκευμένη μνήμη στο σώμα μας και μία παρελθοντική καταγραφή στο υποσυνείδητό μας και ειδικότερα όταν αισθανόμαστε ένα βαρύ χαμηλοκραδασμικό συναίσθημα.

Για ποιο λόγο όμως χρειάζεται να ερχόμαστε σε επαφή με τα Συναισθήματά μας;

Ο κυριότερος και πιο απλός λόγος είναι ότι η επαφή με τα συναισθήματα μας, μας ενδυναμώνει. Τα συναισθήματά μας είναι ένας μυς όπως και οι μυς του φυσικού μας σώματος και χρειάζονται και αυτοί καλλιέργεια και εξάσκηση για να ενδυναμωθούν. Όσο πιο συχνά έρχεται σε επαφή ένας άνθρωπος με τα συναισθήματά του τόσο πιο δυνατός γίνεται και αποκτά ψυχική ανθεκτικότητα. Έρχομαι σε επαφή με το συναίσθημά μου σημαίνει καταρχήν ότι μου αναγνωρίζω πως έχω συναισθήματα και κυρίως μου επιτρέπω να έχω συναισθήματα. Δεύτερον, σημαίνει πως μου επιτρέπω να συνδεθώ και να βιώσω τα συναισθήματά μου και τρίτον ότι αποδέχομαι όλα μου τα συναισθήματα όποια και αν είναι … καθώς όλα μου τα συναισθήματα είναι δικά μου!

Το ξέρω πως έχουμε μάθει σε «καλά» και «κακά» συναισθήματα όμως κάτι τέτοιο σαφέστατα δεν ισχύει! Όλα τα Συναισθήματα είναι απλά ενέργεια και είναι εδώ για να μας εκπαιδεύσουν και να μας ενδυναμώσουν καθώς τα βιώνουμε. Έχουμε εκπαιδευτεί να μην αποδεχόμαστε και να κρύβουμε τους φόβους μας, το θυμό ή τη λύπη μας και να τα απορρίπτουμε θάβοντάς τα βαθιά μέσα μας απορρίπτοντας ταυτόχρονα τον ίδιο μας τον εαυτό. Το να φοβάμαι να στεναχωρηθώ ή το να φοβάμαι να πονέσω δεν με εξελίσσει, δεν με πάει παραπέρα ως άνθρωπο. Αντίθετα με περιορίζει και με συρρικνώνει. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας ως προέκταση του Εαυτού μας διότι αυτό είναι!

Όταν τα αρνούμαστε ή τα απορρίπτουμε στην πραγματικότητα καθυστερούμε την ανάπτυξη και την εξέλιξή μας και μειώνουμε τις λειτουργίες και τις δυνατότητες εγκεφάλου μας.

Η αποκοπή από τα συναισθήματά μου σημαίνει συρρικνώνω την Ύπαρξή μου. Όταν απορρίπτουμε ένα συναίσθημα ως μη αποδεκτό ουσιαστικά απορρίπτουμε μία πτυχή του ίδιου μας του Εαυτού και σιγά σιγά όσο περισσότερα συναισθήματα απορρίπτουμε, καταλήγουμε να απορρίπτουμε τον Εαυτό μας. Το ότι τα απορρίπτουμε ή τα κρύβουμε φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Το ότι απορρίπτω ένα συναίσθημα σημαίνει ότι το παραβλέπω, το θάβω κάπου βαθιά μέσα μου, κάνω ότι δεν το βλέπω όχι όμως ότι δεν υπάρχει. Αντίθετα, υπάρχει, είναι εδώ και ζητά το δικό του χώρο και χρόνο έκφρασης. Όσο δεν επιτρέπουμε στα Συναισθήματά μας να εκφραστούν και να εκτονωθούν είναι σαν να κρατάμε μία βόμβα μέσα στο σώμα μας η οποία μπορεί να πάρει είτε τη μορφή μίας απλής σωματοποίησης είτε μίας σοβαρής ασθένειας.

Που αποθηκεύονται;

Μα φυσικά στο σώμα μας! Το Σώμα μας είναι ένας φορέας μηνυμάτων του υποσυνειδήτου μας και της Ψυχής μας. Όσο πιο πολύ το φροντίζουμε και το απελευθερώνουμε από παρελθοντικές και βαριές ενέργειες – συναισθήματα και τραύματα – τόσο πιο υγιές και εύρωστο θα είναι. Προκειμένου να είμαστε υγιείς, να έχουμε σωματική υγεία και ευεξία και ενεργειακά αποθέματα χρειάζεται να μάθουμε εύκολα tips Συναισθηματικής απελευθέρωσης και κυρίως χρειάζεται να καλλιεργήσουμε τον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ μέσα μας. Η καλλιέργεια του παρατηρητή, μας επιτρέπει να αποφεύγουμε τα συναισθηματικά δράματα και τις συναισθηματικές εξάρσεις ώστε να μπορούμε με ουδετερότητα, ηρεμία και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις της ζωής μας.

Από τα βασικότερα συναισθήματα που βιώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια τη ζωής μας είναι οι φόβοι μας. Φυσικά, οι φόβοι μας είναι εδώ για να τους ζούμε! Είναι δάσκαλοι και καθοδηγητές μας. Μπορούν είτε να μας ακινητοποιήσουν είτε να μας παρακινήσουν. Όταν μας ακινητοποιούν ουσιαστικά δεν ζούμε αλλά φυτοζωούμε. Ζούμε μία στάσιμη και παγωμένη ζωή. Όταν όμως καταφέρουμε και μπούμε μέσα τους και τους ζήσουμε τότε μεταμορφώνονται σε κίνητρο, σε βενζίνη για τη ζωή μας και όσα επιθυμούμε να καταφέρουμε. Οι φόβοι μας δεν είναι εδώ για να τους απορρίπτουμε. Αντίθετα, είναι εδώ επειδή τους χρειαζόμαστε και επειδή ο αρχικός τους ρόλος είναι να μας προστατεύουν ώστε να μεγαλώσουμε και να δυναμώσουμε. Κάθε φορά που δεν το βάζουμε κάτω και αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας εμείς ενδυναμωνόμαστε! Αυτός είναι και ο δεύτερος ρόλος των φόβων μας … Η ψυχική μας ενδυνάμωση!

«Ο φόβος δεν εμποδίζει το θάνατο. Εμποδίζει το ζωή»
ΒΟΥΔΑΣ

Αυτό που χρειάζεται να μας είναι πλήρως κατανοητό είναι το ότι οι φόβοι μας δεν είναι άσχετοι από εμάς! Αντίθετα, είμαι μέρος της Ύπαρξής μας! Δεν είναι εδώ, δεν τους νιώθουμε για να τους απορρίπτουμε, είναι εδώ για να τους αγκαλιάσουμε, να τους γνωρίσουμε και να μας διδάξουν. Είναι εδώ για να μας μάθουν κάτι καινούριο, να μας εκπαιδεύσουν σε κάτι που χρειαζόμαστε προκειμένου να ενδυναμωθούμε, να σταθούμε στα πόδια μας και να στηριχθούμε στη δύναμή μας. Όλοι οι φόβοι μέσα τους κρύβουν Γνώση και Σοφία για τον κάτοχό τους και πολλές πολλές ευλογίες. Οι φόβοι μας, υπάρχουν για να δουλεύουμε μαζί τους και όχι για να κάνουμε πως δεν υπάρχουν ή να μένουμε εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτούς. Όταν δουλεύουμε με έναν φόβο ουσιαστικά επεκτείνουμε τη ζώνη άνεσής μας και καταλαμβάνουμε περισσότερο χώρο … παίρνουμε περισσότερο αέρα!    

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όλη μας τη ζωή θα έχουμε φόβους. Το σημείο κλειδί είναι κάθε φορά τι επιλέγουμε να κάνουμε με αυτούς τους φόβους. Αυτό δηλαδή που δεν είναι σίγουρο, και είναι επιλογή μας είναι εάν αυτοί οι φόβοι θα μας κατακλείσουν ή θα τους κατακτήσετε. Ο Jay Shetty στο βιβλίο του «Σκέψου σαν Μοναχός» στο κεφάλαιο ΦΟΒΟΣ λέει χαρακτηριστικά … «Καλωσορίσατε στο Ξενοδοχείο η Γη» εννοώντας ότι στη Γη είμαστε φιλοξενούμενοι και ότι έχουμε έρθει για να πάρουμε το βίωμα, για να βιώσουμε και να κατακτήσουμε τους φόβους μας ώστε να νιώσουμε Χαρά, Πληρότητα και Ικανοποίηση. Αυτό άλλωστε είναι και ιατρικά αποδεδειγμένο αφού λόγω των ορμονών που εκκρίνονται στον εγκέφαλό μας, βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα σε όλο μας το σώμα. Άρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορώ να αποφύγω τους φόβους μου ούτε να ζήσω χωρίς φόβους.

Τι μπορώ να κάνω λοιπόν;

Μπορώ να μπω μέσα τους και να τους μετατρέψω σε βενζίνη για την επίτευξη των στόχων μου και της ζωής που επιθυμώ. Δεν μπορώ να τους απορρίψω και να κάνω πως δεν υπάρχουν διότι αυτοί πάντα θα υπάρχουν και θα ψάχνουν τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί μου. Όπως καταλαβαίνεις ένας φόβος δεν θα φύγει ποτέ από μόνος του. Όμως αν του επιτρέπω συνεχώς να με καθηλώνει και να υπερισχύει των επιθυμιών μου δεν θα ζήσω όλα όσα επιθυμώ, όλα όσα είναι εκεί έξω και με περιμένουν να τα διεκδικήσω!

Αυτό που χρειάζεται να γίνει σε όλους μας κατανοητό είναι πως οι φόβοι μας δεν είναι εξ αρχής τοξικοί. Αρχικά, υπάρχουν για να μας προστατεύουν. Οι φόβοι μας γίνονται τοξικοί και μας δηλητηριάζουν όταν τους συντηρούμε για χρόνια και κρατάμε μέσα μας παιδικούς φόβους ενώ είμαστε πλέον ενήλικες. Επίσης, οι φόβοι μας γίνονται τοξικοί όταν τους δίνουμε το πάνω χέρι και ορίζουν τη ζωή μας. Όταν ένας φόβος είναι στο κανονικό του πλαίσιο και παίζει το ρόλο για τον οποίο έχει σχεδιαστεί δεν είναι τοξικός … είναι λειτουργικός. Όμως, όπως με τα πάντα στη ζωή έτσι και με τους φόβους η υπερβολή είναι που δημιουργεί ανισορροπία.

Κλείνοντας, αυτό που χρειάζεται να γίνει απόλυτα συνειδητό σε όλους μας είναι πως οι φόβοι μας θα είναι πάντα εδώ. Χωρίς τους φόβους μας δεν γίνεται να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε. Απλά, χρειάζεται να μπαίνουμε μέσα στους φόβους μας και να τους αξιοποιούμε ως κίνητρο για τις Αλλαγές που επιθυμούμε!

«Δες το φόβο σαν την αρχή ενός νήματος. Πιάσε τον και ξετύλιξε αυτό το κουβάρι. Θα σε πάει σε μέρη που ούτε καν έχεις φανταστεί και θα σου φανερώσει Αλήθειες που δεν έχεις ξανά αντικρίσει με τόση αθωότητα και ειλικρίνεια παρά μόνον όταν ήσουνα παιδί».
Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου

 

Όταν πάρουμε την εστίασή μας από την καταπολέμηση των φόβων μας και εστιάσουμε στα πιθανά οφέλη που έχουν να μας προσφέρουν τότε είμαστε στον ιδανικό δρόμο για να αλλάξουμε τη σχέση και την επαφή μας όχι μόνο με τους φόβους μας αλλά και με τον ίδιο μας τον Εαυτό. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται κάθε στιγμή να αφουγκράζεσαι τον εαυτό σου… να γίνεσαι Παρατηρητής… να παίρνεις μία βαθιά αναπνοή… να κάνεις ένα βήμα πίσω και να παρατηρείς τι νιώθεις την κάθε στιγμή και ειδικά τις στιγμές που έχεις έντονη εναλλαγή συναισθημάτων ή βιώνεις έντονα συναισθήματα φόβου.

#TipsToThink

#Οι φόβοι μας είναι για να τους ζούμε
#Χρησιμοποιώ τους φόβους μου ως κίνητρο για την Αλλαγή που επιθυμώ
#Ακούω την καθοδήγηση του φόβου μου
#Οι φόβοι μου κρύβουν Ευλογίες, Γνώση & Σοφία
#Η κατάκτηση των φόβων μου επεκτείνει τη ζώνη άνεσής μου και τις ικανότητές μου
#Κάνω το φόβο μου ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ … ΜΠΟΡΩ

Είμαι η Αλεξάνδρα… ζω στην Αθήνα και εργάζομαι μέσω προσωπικών συνεδριών High Emotional Coaching. Επίσης, υποστηρίζω όποιον το επιθυμεί χρησιμοποιώντας την τεχνική του Εκκρεμούς, του Αγγελικού Ρεικι, της Ύπνωσης και της Ψυχοθεραπείας Gestalt. Παράλληλα, μέσω ομάδων διοργανώνω και διεξάγω ΑυτοΓνωσιακά σεμινάρια και retreats…Χαράς… Συνειδητοποίησης… Απόλαυσης και Μαγευτικότητας…! Είμαι η AiCAN και Είμαι εδώ για Εσάς…!

Θα χαρώ να μοιραστείς μαζί μου τις Σκέψεις σου και τις δικές σου ΑυτοΑνακαλύψεις και Επιλογές στο [email protected] και να εξασφαλίσεις τη δική σου ΔΩΡΕΑΝ Συνεδρία Γνωριμίας με Εμένα και με το High Emotional Coaching!

Λίγο πριν σε αφήσω επιθυμώ να σου υπενθυμίσω να μένεις σταθερός στον παλμό σου… #stayTunedToYourself

Με Αγάπη,

AiCAN
Κωνσταντοπούλου Αλεξάνδρα
Leadership Coach & Mentor
Psychospiritual Teacher
Creator of High Emotional Coaching

 

Newsletter εγγραφή

 

Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας