Έχω την αίσθηση ότι, ως κοινωνία, χρειάζεται επειγόντως να απελευθερωθούμε από την εμμονική αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου της απώλειας βάρους και να αρχίσουμε να αγκαλιάζουμε και να προωθούμε γενικώς την ιδέα της Φροντίδας Εαυτού. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το να μπούμε στη διαδικασία του να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντικότερο από το να χάσουμε μερικά κιλά. Και το κακό είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των προγραμμάτων δίαιτας δεν κάνουν τίποτα για την προαγωγή της αληθινής φροντίδας εαυτού.

Η φροντίδα εαυτού δεν είναι το να κάνουμε δίαιτα· δεν είναι το να πεινάμε· δεν είναι το να επιλέγουμε να τρώμε λιγότερο απολαυστικό φαγητό· δεν είναι το να αποφεύγουμε να τρώμε έξω· δεν είναι το να αποφεύγουμε να τρώμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή το να αποφεύγουμε κοινωνικές εκδηλώσεις όπου θα υπάρχει φαγητό· δεν είναι το να ασκούμαστε με βασικό σκοπό να κάψουμε θερμίδες ή να κάψουμε λίπος.

Η Φροντίδα Εαυτού έχει να κάνει με το πώς τρώμε, με το πώς και πόσο κινούμε το σώμα μας, με το πώς σκεφτόμαστε και τι λέμε για το σώμα μας, με το πόσο ξεκουραζόμαστε και με το πώς συσχετιζόμαστε με το περιβάλλον μας. Έχει να κάνει με το πώς συμμετέχουμε στη ζωή και στο εδώ και τώρα, αντί να απέχουμε από τη ζωή, με σκέψεις του τύπου «όταν θα… τότε θα…», σε σχέση με το σώμα μας και τα κιλά μας.

Δε χρειαζόμαστε μια καινούργια δίαιτα ή μια μεταμόρφωση στο σώμα μας ή να «μπούμε σε πρόγραμμα».

Πώς θα ήταν, εάν η τροφή και η φυσική κίνηση είχαν να κάνουν μόνο με ευχαρίστηση, ενέργεια, προσωπική απόλαυση και εμπιστοσύνη στο σώμα μας;

Του Στράτου Λάσπα

Πηγή: Mind Body Nutrition

Στράτος Λάσπας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας