Της Μαριάννας Χρυσικάκου

«Το Φθινόπωρο είναι μια σύντομη σιγή, μια ενδυναμωτική παύση, που σε κάνει να αφουγκραστείς, ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρεις.»

Σύμφωνα με την Κινεζική Ιατρική, η εποχή του Φθινοπώρου ξεκινά περί τα μέσα Αυγούστου και ταυτίζεται πρακτικά αλλά και συμβολικά με τις έννοιες της «διατήρησης» και της «μεταστοιχείωσης». Από τα λαμπερά και εξωστρεφή χρώματα του Θέρους, η Φύση αρχίζει να ενδύεται αποχρώσεις πιο μεστές και μελαγχολικές που σηματοδοτούν την αλλαγή, το τέλος της θερινής εποχής. Είναι ο καιρός που «φθίνουν» πια τα φρέσκα φρούτα και οι καρποί της Γης, καθώς και οι γλαφυρές εντυπώσεις, η πολυποίκιλη εξωστρέφεια του Θέρους. Τα φυλλοβόλα δένδρα αρχίζουν να χάνουν τα φύλλα τους και η διάθεση των ανθρώπων γίνεται πιο ενδοσκοπική, πιο εσωστρεφής, καθώς η ανεμελειά του θέρους μετατρέπεται από καθημερινό βίωμα, σταδιακά, σε μακρινή ανάμνηση.

Καθώς οι καρποί και τα φρούτα της περιόδου μεστώνουν, οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να ενσωματώσουν τις εντυπώσεις της εποχής που προηγήθηκε, προτού θέσουν τις νέες τους προτεραιότητες, προτού αναλάβουν εκ νέου δράση. Το Φθινόπωρο είναι μια σύντομη σιγή, μια ενδυναμωτική παύση που σε κάνει να αφουγκραστείς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρεις. Είναι στιγμή προετοιμασίας, που οι τροφές, οι καρποί της Γης, η Ζώσα ενέργεια πρέπει να φυλαχθεί με σοφία και σύνεση, για να είναι διαθέσιμη για μελλοντική χρήση. Δεν είναι τυχαιο πως στις 17 Σεπτεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της Αγίας Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης.

Στην ελληνική παράδοση, οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, ξεκινούν την προετοιμασία για το χειμώνα. Οι νοικοκυρές μετασχηματίζουν όλες τις φρέσκες διαθέσιμες τροφές ώστε να μπορούν να φυλαχθούν ως προμήθειες για το χειμώνα. Φτιάχνουν τον πελτέ της ντομάτας, τις μαρμελάδες από σύκο, σταφύλι, δαμάσκηνο και μούρα, τα γλυκά του κουταλιού καρυδάκι, βύσσινο, κεράσι, νεραντζάκι. Τα σταφύλια έχουν πατηθεί στο πατητήρι και τώρα ξεκινά η περίοδος του μούστου, οι γειτονιές μοσχομυρίζουν από τα καζάνια που ψήνουν ευλαβικά. Μπαίνουν στο αλατόνερο και το ξύδι οι πρώτες πίκλες και τα λεγόμενα Chutney, τα συνοδευτικά των Βόρειων και Ασιατικών λαών. Βγαίνουν τα πρώτα λαχανικά της περιόδου που έχουν μαλακή υφή και γλυκιά ως επί το πλείστον γεύση: κολοκύθα, καρότο, κρεμμύδι, πατάτα, γλυκοπατάτα.

 • Εποχική Ενέργεια: Φθινόπωρο (μετάβαση)
 • Κατηγορία από τις Πέντε Μεταστοιχειώσεις: Ενέργεια της Γης
 • Κατεύθυνση: Καθοδική, προς τα κάτω
 • Σημείο του ορίζοντα/κατεύθυνση: Νοτιοδυτική
 • Χρώμα: Κίτρινο
 • Ενεργειακό Αρχέτυπο: Η Γη
 • Ημερήσιος κύκλος: 07.00-09.00 και 09.00-11.00 το πρωι.
 • Συναισθηματική έκφραση: Ανησυχία, μελαγχολία, συμπόνοια, κατανόηση
 • Τύπος φωνής: Κυμαινόμενη σε τονικότητα, τραγουδιστή
 • Αισθητήρια όργανα & αισθήσεις: Στόμα και Γεύση
 • Υγρά του σώματος: Λέμφος
 • Φυσιογνωμική διάγνωση: Στόμα και χείλη
 • Γεύση: Γλυκή (φυσική)
 • Κυρίαρχη τάση: Απορρόφηση, διατήρηση, διαφύλαξη, μεταστοιχείωση

Το Πνεύμα του Φθινοπώρου: Η φύση της ενέργειας της Γης σχετίζεται με τις λειτουργίες της θρέψης, της αφομοίωσης και της απορρόφησης, τόσο σε σωματικό, όσο και σε νοητικό επίπεδο. Σπλήνας και στόμαχος, τα δύο κυρίαρχα όργανα της Γης, επιτελούν και αντιπροσωπεύουν την εγγενή λειτουργια της μεταστοιχείωσης, τόσο των τροφών, όσο και των σκέψεων, των εντυπώσεων και των συναισθημάτων. Όπως η τροφή απορροφάται και διασπάται στο στόμαχο, για να μετατραπεί και στη συνέχεια να δημιουργήσει το αίμα και τα κυτταρικά υγρά, έτσι και τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από το εξωτερικό περιβάλλον συλλαμβάνονται από τον λογικό, παρατηρητικό νου, γίνονται τμήμα της Διάνοιας. Παρατηρούμε, αναλύουμε, καταλήγουμε σε συμπεράσματα, παίρνουμε αποφάσεις, καταρτίζουμε πλάνα, ωθούμαστε σε συγκεκριμένη πρακτική δράση που δύναται κατόπιν να αξιολογηθεί. Ο πρακτικός, αναλυτικός και διαυγής νους αποτελεί την πεμπτουσία της ενέργειας της Γης. Η υπερβολική σκέψη, ο καθημερινός βομβαρδισμός του νου με πληροφορίες και συνεχή ερεθίσματα, οι επαναλαμβανόμενες, έμμονες σκέψεις που δεν οδηγούν σε αποφάσεις, αποδυναμώνουν την εγγενή μας δυνατότητα να διακρίνουμε τι είναι ωφέλιμο για εμάς, δημιουργώντας σύγχυση και ανησυχία.

Σύμφωνα με την Κινεζική Ιατρική, ο σπλήνας αποτελεί την έδρα της Διάνοιας (Yi) που διαμορφώνει την πρόθεση μας να υλοποιούμε πρακτικά τις σκέψες μας και να αναλαμβάνουμε δράση.

Όργανα: Το Φθινόπωρο, συσχετίζεται ενεργειακά με το Στοιχείο της Γης και με το συπληρωματικό ζεύγος οργάνων Σπλήνας και Στόμαχος, που μαζί με το Πάγκρεας αποτελούν τα πιο σημαντικά όργανα του πεπτικού μας συστήματος. Τα εν λόγω όργανα έχουν μια στενή, συμπληρωματική σχέση και οποιαδήποτε ανισορροπία στο ένα, επηρεάζει άμεσα και το άλλο. Ειδικότερα ο Σπλήνας ελέγχει τους συνδετικούς ιστούς του σώματος, τους μυώνες και ιδιαιτέρως αυτούς των άκρων. Επιτελεί τη θρέψη τους και την τροφοδοσία τους με αίμα και διατηρεί ακμαίο το μυικό σφρίγος. Ο Στόμαχος αποτελεί τον πρώτο σταθμό στο ταξίδι επεξεργασίας και πέψης της τροφής, προωθώντας την καθοδική μεταφορά της στο δωδεκαδάκτυλο του λεπτού εντέρου, ώστε να ολοκληρωθεί η απορρόφηση των θρεπτικών της στοιχείων.

Λειτουργίες των οργάνων:

Αποδόμηση και μεταστοιχείωση της τροφής σε ενέργεια: για την αποδόμηση της τροφής ο σπλήνας παράγει και στέλνει ενέργεια στο στόμαχο και στα υπόλοιπα όργανα-σταθμούς. Ως όργανο, είναι λειτουργικά υπεύθυνος για τη μεταφορά της τροφής, τη μετατροπή της σε ενέργεια και αίμα, αλλά και για την αλλαγή της μορφής της τροφής σε κάθε ένα από τα όργανα του πεπτικού συστήματος.

Διαχείριση της ανοδικής ροής ενέργειας στο σώμα: πέρα από τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και της ανοδικής της κίνησης προς το θώρακα, ο σπλήνας μέσω της ανοδικής ενέργειας έχει την ευθύνη της δομικής διατήρησης των οργάνων στη βασική τους θέση. Έτσι τυχούσα ανεπάρκεια του σπλήνα να κινεί την ενέργεια ανοδικά, προκαλεί χαλάρωση των ιστών, προπτώσεις εσωτερικών οργάνων, πτώση των βλεφάρων, αδύναμα, εύθραστα αγγεία και συχνές αιμορραγίες.

Διατήρηση του αίματος στα αγγεία: Λόγω της ανοδικής κίνησης της ενέργειας που εκτελεί, ο σπλήνας είναι υπεύθυνος να συγκρατεί το αίμα μέσα στα αγγεία, καθώς διατηρεί σφριγηλλό τον μυικό τόνο των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.

Υποστήριξη της αμυντικής λειτουργίας του οργανισμού: επιπλέον ο σπλήνας ως κύριο όργανο του λεμφικού συστήματος, παράγοντας λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι δομικά υλικά του αίματος με ανοσοποιητική δράση στο σώμα.

Παραλαβή και συγκράτηση της τροφής: ένα ισορροπημένο και δυνατό στομάχι δέχεται το υλικό που καταφθάνει σε αυτό μέσω της κατάποσης και να συγκρατεί τον απαραίτητο χρόνο ώστε να αρχίσει αποτελεσματικά η διαδικασία της πέψης με την προσθήκη των γαστρικών υγρών. Αν οι διαδικασίες αυτές δεν πραγματοποιούνται ομαλά, τότε η ενέργεια του στομάχου βρίσκεται σε ανεπάρκεια προκαλώντας συμπτώματα όπως η γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση, αίσθηση, λόξιγκας, ναυτία, τάση προς εμετό.

Μεσημβρινοί:

Πρωτεύων μεσημβρινός του Σπληνός:

spleen_meridian

Πρωτεύων μεσημβρινός του Στομάχου:

main_stomach_meridian

Συμπτώματα ανισορροπίας: πεπτικές διαταραχές, βάρος και αίσθηση φουσκώματος ειδικά μετά τα γεύματα, βουλιμία, παχυσαρκία, αύξηση του επιπέδου σακχάρων στο αίμα, διαβήτης, πρησμένα και αδύναμα άκρα, πρήξιμο και κατακράτηση υγρών, διαρροϊκές κενώσεις, αιμορραγίες, αυξημένα κολπικά υγρά, μυική χαλάρωση, ζαλάδα, νεφελώδης σκέψη, αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία, ανησυχία, απόγνωση. Γενικότερη αδυναμία του στοιχείου της Γης και των οργάνων που ελέγχει, υποδηλώνει συχνά έλλειψη εσωτερικής αυτοπεποίθησης, τάση θυματοποίησης, αίσθηση προσωπικής ανεπάρκειας, που το άτομο προσπαθεί να καλύψει αντλώντας κουράγιο, ασφάλεια και δύναμη από τους άλλους, παραδίδοντας τα ηνία της ζωής του.

Πρακτικές εξισορρόπησης:

 • Μειώστε την έκθεση στηυ υγρασία: η παρουσία υγρασίας προκαλεί στασιμότητα στη ροή της ενέργειας, με αποτέλεσμα να βαραίνει το σώμα και να θολώνει ο νους. Στην Ελλάδα, οι βόρειοι άνεμοι που συνδυάζονται συχνά με κρύο, αποξηραίνουν αποτελεσματικά τον αποτελεσματικά την υγρασία, προσφέροντας καθαρότητα και διαύγεια στην ατμόσφαιρα. Στεγνώστε επαρκώς το σώμα σας μετά το μπάνιο και προσπαθήστε να μην εκτίθεστε υπερβολικά στο εξωτερικό περιβάλλον όταν ο καιρός είναι υγρός.
 • Προτιμήστε επαρκώς μαγειρεμένες τροφές με φυσική γλυκειά γεύση ή/και κίτρινο, πορτοκαλί ή καφέ χρώμα: όπως τα καρότα, γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, κολοκύθα, το κεχρί. Αποφύγετε τις ωμές τροφές, την κατανάλωση γαλακτοκομικών και τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ζάχαρη που αυξάνουν την εσωτερική υγρασία και παράγουν βλέννη που αποφράζει τις αναπνευστικές και κυκλοφορικές διόδους, περιορίζοντας τη ροή της ζωτικής ενέργειας.
 • Διαχειριστείτε συνετά τη ροπή προς τους εθισμούς και τις καταχρήσεις, είτε αυτές αφορούν στην πολυφαγία, την υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα, την πολύωρη έκθεση στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, τον καθιστικό τρόπο ζωής, που αποδυναμώνουν τη φυσική ζωτικότητα του σώματος και την ικανότητα μετατροπής της τροφής σε ενέργεια.
 • Δημιουργήστε και διατηρείστε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα: το στοιχείο της Γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις φυσικά επαναλαμβανόμενες λειτουργίες, τη σταθερότητα και την πειθαρχία. Προσπαθήστε να δομήσετε ένα αρμονικό, καθημερινό πρόγραμμα όπου, πλην εξαιρέσεων, κοιμάστε και ξυπνάτε την ίδια ώρα, τρώτε πρωινό, γεύμα και δείπνο την ίδια ώρα, αναπαύεστε ή ασκήστε την ίδια ώρα. Οι ώρες μεταξύ 07.00-09.00 το πρωί είναι οι πιο κατάλληλες για την πρόσληψη τροφής, καθώς ο μεσημβρινός του στομάχου βρίσκεται στο ζενίθ του. Είναι το δίωρο που το σώμα μπορεί να δεχθεί το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας και να το αφομοιώσει με επάρκεια, ώστε να να του προσφέρει μια γερή δόση ενέργειας για το υπόλοιπο της ημέρας. Οι ώρες μεταξύ 09.00-11.00 το πρωί είναι το δίωρο που η διαδικασία της πέψης και η λειτουργία του μεσημβρινού του σπλήνα βρίσκονται στο ζενίθ τους. Είναι το δίωρο που η τροφή εμπλουτίζει το σύστημα σώμα-νους και μετατρέπεται σε ενέργεια, θρέψη και αίμα. Αυτές οι ώρες είναι ένα πολύτιμο παράθυρο του χρόνου για πρόσληψη πληροφοριών, αφομοίωση, σκέψη, μελέτη, ανάλυση, εργασία, δρομολόγηση.
 • Δημιουργήστε πνευματική και συναισθηματική ισορροπία στην καθημερινότητα: η πολλή σκέψη, η υπερβολική ανησυχία, υπερανάλυση και τα σαρωτικά συναισθήματα διαταράσσουν το πεπτικό σύστημα και τα όργανα της Γης. Μέσα από την ωριμότητα που κατακτάμε από τις καθημερινές εμπειρίες της ζωής, γινόμαστε σοφότεροι και αγνότεροι, μαθαίνουμε να πειθαρχούμε και να μην υπερβάλλουμε στον τρόπο που σκεφτόμαστε και νιώθουμε. Το στοιχείο της Γης βρίσκεται σε ισρορροπία όταν στη ζωή μας υπάρχει αρμονία και μέτρο. Όταν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια σταθερή εσωτερική βάση που παραμένει ανεπηρέαστη από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συνεχείς διακυμάνσεις της ζωής.

Προτεινόμενη συνταγή: Κολοκυθόσουπα με πράσο, γλυκοπατάτα και γάλα καρύδας.

Ασκήσεις μεσημβρινών:

 • Εμπρόσθια κάμψη κορμού με λυγισμένα πόδια.

fthinoporini_tonosi

 • Κάθισμα του κορμού σε λυγισμένα γόνατα.

fthinoporini_tonosi2

 • Ύπτια κατάκλιση με λυγισμένα γόνατα.

fthinoporini_tonosi3

 • Όλες οι ασκήσεις ήπιας κάμψης, έκτασης και περιστροφής της άρθρωσης του γόνατος

Η μελαγχολική μαγεία του φθινοπώρου αποτυπώνεται στο υπέροχο μουσικό θέμα «Όταν έρχονται τα σύννεφα» του Μάνου Χατζηδάκη, από το άλμπουμ το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» ενώ ο Ανδρέας Εμπειρίκος γράφει σε ένα απόσπασμα από της «Οκτάνα»:

«Τοπία βροχερά του φθινοπώρου, με απώλειαν των νηπενθών

ανθέων, με ακαριαίας πτώσεις φύλλων, και βαθμιαίαν σβέσιν

των φωνών του υψηλού καλοκαιριού, εις παραλίας και αιγια-

λούς όπου το κύμα, ηπίως επελαύνον, εδρόσιζε τα σώματα

με ιριδίζοντας αφρούς, πριν χαμηλώσει η εποχή πάσης ευθα-

λασσίας, πριν πέσει εις την αφάνειαν ο ύψιστος του θέρους μην…»

Για περαιτέρω μελέτη επί του θέματος μπορείτε να ανατρέξετε στις εξής βιβλιογραφικές πηγές:

 • Η Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, Αλέξανδρος Τηλικίδης.
 • Η Ρεφλεξολογία συναντά τους Μεσημβρινούς και Τα Πέντε Στοιχεία, Άρτεμις Καρνέζη.
 • Shiatsu, the Complete Guide, Chris Jarmey & Gabriel Mojay.
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Μαριάννα Χρυσικάκου (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας