Φθινόπωρο | Απολαμβάνοντας τις εποχές με τη βοήθεια τις Κινεζικής Ιατρικής

2
1096

Της Κατερίνας Σταθοπούλου

Το Φθινόπωρο είναι η εποχή που οι ζεστές καλοκαιρινές μέρες μικραίνουν, η φύση αλλάζει και τα όμορφα φθινοπωρινά χρώματα κατακλύζουν τη φύση.
Στην Κινεζική Ιατρική το Φθινόπωρο συνδέεται με το στοιχείο μέταλλο και τους πνεύμονες.

Αυτή η εποχή του χρόνου απαιτεί οργάνωση, στόχο και προστασία των ορίων μας.

Κάθε Σεπτέμβρη μετακινούμαστε από την εξωστρεφή οργιάζουσα καλοκαιρινή φύση, στην εσωτρέφεια και τη συστολή του Φθινοπώρου.

Φθινοπωρινοί συσχετισμοί στην Κινεζική Ιατρική

Στοιχείο : Μέταλλο
Όργανο Γιν : Πνεύμονες
Όργανο Γιάνγκ : Παχύ έντερο
Συναίσθημα : Μελαγχολία -Λύπη
Κλίμα : Ξηρό
Στάδιο ανάπτυξης: Συγκομιδή
Γεύση : Πικαντική
Χρώμα : Λευκό
Αισθητήριο όργανο : Μύτη
Ιστός : Δέρμα
Ήχος : Κλάμα
Θεραπευτικός Ήχος : σσσσσσσσσ…

Τα όργανα που ενισχύουμε το Φθινόπωρο είναι οι πνεύμονες και το παχύ έντερο. Κάθε όργανο στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική έχει ένα συνεργάτη που το βοηθά να κρατάει ισορροπία στο σώμα. Οι πνεύμονες είναι οι υπεύθυνοι για την αναζωογόνηση του οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανθρώπινη φυσιολογία αυτό επιτυγχάνεται εισπνέοντας φρέσκο καθαρό αέρα που γεμίζει οξυγόνο ώστε να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος και όλα τα υπόλοιπα όργανά μας.

Με τον ίδιο τρόπο και το παχύ έντερο είναι υπεύθυνο για την αποβολή κάθε περιττού. Στο παχύ έντερο εκτελείται η τελευταία διαδικασία της πέψης κι σε αυτό το στάδιο φεύγει ότι δεν χρειάζεται το σώμα και το απελευθερώνει. Στον οργανισμό παραμένει μόνο ότι είναι απαραίτητο και ευεργετικό για τις ζωτικές λειτουργίες.

Συναισθηματικά το Φθινόπωρο είναι η εποχή που πρέπει να απεξαρτηθούμε από πράγματα, καταστάσεις, συναισθήματα που έχουμε γαντζωθεί και μας δεσμεύουν.

Παρατηρούμε συχνά πως άνθρωποι π,χ με προβλήματα δυσκοιλιότητας έχουν παράλληλα δυσκολία στο να αφήνουν πίσω ότι τους βαραίνει.

Αντίστοιχα οι πνεύμονες, που συνδέονται με τη μελαγχολία και τη λύπη, ενδέχεται να ερεθιστούν όταν αυτά τα συναισθήματα μας κατακλύζουν.

Tips για να κρατήσουμε τους πνεύμονες και το παχύ έντερο σε αρμονία και να προετοιμάσουμε το σώμα μας για το χειμώνα.

• Αναπνεύστε Βαθιά:

Δυναμώστε τους πνεύμονές σας με βαθιές εισπνοές, ανεβάζοντας έτσι το ενεργειακό σας επίπεδο και ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό.
Όταν αναπνέουμε βαθιά και με απόλυτη συγκέντρωση στέλνουμε σε κάθε κύτταρο το οξυγόνο που χρειάζεται, προσλαμβάνουμε τη ζωτικότητα του τσι από τον καθαρό αέρα και οι πνεύμονές μας λειτουργούν σωστά ώστε να παραμένουμε υγιείς. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για το σώμα μας καθημερινά είναι μια βόλτα στο καθαρό αέρα.

• Διώξτε την αρνητικότητα από τη ζωή σας.

• Περπατήστε.

• Οργανωθείτε,καθαρίστε τους χώρους του σπιτιού και της δουλειάς σας. Χαρίστε ότι δεν χρειάζεστε.

• Φορέστε ζεστά,χρωματιστά μαντήλια γύρω από το λαιμό σας.
Σύμφωνα με την ΠΚΙ ο κρύος αέρας είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον 100 ασθένειες. Ο λαιμός και η στοματική κοιλότητα είναι η είσοδος για πολλές από αυτές.
• Καταναλώστε ευεργετικές τροφές.

Στην ΠΚΙ όταν αλλάζουν οι εποχές αλλάζει και η τροφή. Το Φθινόπωρο σταματάμε σταδιακά τα κρύα και ωμά και προτιμάμε τα ζεστά μαγειρεμένα φαγητά.

Για να ενισχύσουμε το πεπτικό μας σύστημα μαγειρεύουμε ζεστές σούπες και για να ενδυναμώσουμε τους πνεύμονες προτιμάμε τροφές από τη παρακάτω λίστα: Σκόρδο, γλυκοπατάτα, ginger, κρεμμύδι, λάχανο, αχλάδια, καρύδια, μαύρο πιπέρι, ρύζι, καυτερές, πιπεριές, κανέλα, κάρδαμο, φασόλια, αμύγδαλα, σπαράγγια, μπρόκολα, σέλινο, μπανάνες, αυγά, ελιές, ξύδι, τυρί, λεμόνια, grapefruit, μήλα.

Ο καλύτερος τρόπος σύμφωνα με την ΠΚΙ για να ζήσουμε αρμονικά σε κάθε εποχή είναι να τη γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε το πνεύμα της.

  • Εάν ζούμε σε αρμονία με ότι μας περιβάλλει θα παρατηρήσουμε ότι το Φθινόπωρο η φύση κατεβάζει ρυθμούς και συστέλλεται, προετοιμάζεται για τη μεγάλη χειμωνιάτικη ξεκούραση της. Καλό θα ήταν να κάνουμε το ίδιο.
  • Να κοιμόμαστε λίγο περισσότερο και να τρώμε ζεστά θρεπτικά φαγητά.
  • Ας κοιτάξουμε τον εσώτερο εαυτό μας για να γιατρέψουμε την ψυχή.
  • Το στοιχείο του μετάλλου μας δίνει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης.
  • Είναι λοιπόν η κατάλληλη εποχή να δώσουμε στον εαυτό μας περίσσια προσοχή και αγάπη.
  • Η αξία μας δεν βρίσκεται έξω από εμάς.
  • Δεν χρειάζεται να κυνηγάμε το κοινωνικό status, τα χρήματα, ή τη δύναμη.
  • Μπορούμε να χαρούμε απλά αποκτώντας επίγνωση. Έχουμε μέσα μας όλα όσα μας χρειάζονται. Είμαστε ολοκληρωμένα θαυμαστά δημιουργήματα.

Με Αγάπη και Φώς
Κατερίνα Σταθοπούλου

Πηγή: alopiliving.com

Κατερίνα Σταθοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

2 Σχόλια

  1. […] «Τι να σας πω; Για έναν ορθόδοξο ιερέα τα βραβεία ξέρετε δεν χρειάζονται με την έννοια ότι πιστεύω και νιώθω, ότι αυτό που κάνουμε είναι χρέος μας, υποχρέωση για το ποίμνιο μας για τα παιδιά και τις ψυχούλες τις τραυματισμένες. Οπότε όλα αυτά βοηθούν στην πιστοποίηση και στο να γίνει το έργο μας ακόμα πιο γνωστό και να πάρουμε βοήθεια». […]

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας