Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

2
12850

Σε παλιότερες εποχές οι άνθρωποι συνήθιζαν να διατηρούν στα σπίτια τους τους δικούς τους μπαξέδες όπου παρήγαγαν τα δικά τους λαχανικά, αυτό τους έκανε πιο αυτάρκεις και τους βοηθούσε να εξοικονομούν χρήματα από τα έξοδα διατροφής τους.

Σήμερα, στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, αυξάνονται αυτοί που το κάνουν για τους ίδιους λόγους αλλά και για να έχουν πρόσβαση σε καθαρή χωρίς φάρμακα τροφή. Αυτό όμως έχει και τις δυσκολίες του, αφού τα εδάφη στις πόλεις είναι συνήθως αδύναμα, ενώ και τα φυτοχώματα στις γλάστρες και τα παρτέρια με το συνεχή πότισμα εξασθενίζουν και έτσι η παραγωγή γίνεται δύσκολη και τα φυτά αδύναμα , και τα αδύναμα φυτά έχουν κακή παραγωγή, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και λίπανση. Δεν χρειάζεται όμως να αγοράζουμε πανάκριβα βιολογικά λιπάσματα,αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας.

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για να ευδοκιμήσουν είναι άζωτο, φώσφορο, κάλιο, και σε μικρότερο βαθμό ασβέστιο, μαγνήσιο και θείο, ονομάζονται μακροθρεπτικά συστατικά, και αυτές είναι οι θρεπτικές ουσίες που τα φυτά χρειάζονται περισσότερο.

Η κομποστοποίηση μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για μια επιτυχή καλλιέργεια λαχανικών στο σπίτι. Αν, όμως, εξακολουθούν να λείπουν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος μπορούμε να δημιουργήσουμε δικά μας εύκολα φυσικά οικιακά λιπάσματα.

Νερό ενυδρείου

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

Τα απόβλητα των ψαριών που βρίσκονται στο νερό του ενυδρείου περιέχουν άζωτο και είναι πολύ καλό λίπασμα για τα φυτά.

Μπανάνες

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

Οι μπανάνες δεν είναι μόνο νόστιμες και υγιεινές για τους ανθρώπους, αλλά μπορούν να βοηθήσουν πολύ τα φυτά. Επειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε είτε κατά τη φύτευση των φυτών, θάβοντας μια φλούδα μαζί τους είτε εμπλουτίζοντας το χώμα αργότερα παρέχοντας τους την αναγκαία δόση καλίου που χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξη.

Μελάσα

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

H μελάσα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών διαφορετικών θρεπτικών συστατικών περιλαμβάνει άνθρακα, σίδηρο, θείο, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, κάλιο, χαλκό και μαγνήσιο. Είναι εξαιρετικός τύπος λιπάσματος και τροφοδοτεί ευεργετικά βακτήρια, το χώμα που κρατούν τα φυτά υγιή. Η μελάσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού ανακατευθεί μαζί με κομπόστ ή με άλατα Epsom ( η αναλογία είναι ένα φλιτζάνι άλατα σε 18 λίτρα νερού και μία κουταλιά της σούπας μελάσα).

Καφές

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

Χρησιμοποιείστε τα κατακάθια του καφέ, τα οποία περιέχουν περίπου 2% αζώτου, περίπου το ένα τρίτο του ενός τοις εκατό του φωσφορικού οξέος, και διάφορες ποσότητες ανθρακικού καλίου. Το κατακάθι του καφέ είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε φυτά που τους αρέσει πιο όξινο χώμα, όπως βατόμουρα, δέντρα, αζαλέες, τριαντάφυλλα, καμέλιες, αβοκάντο, και πολλά οπωροφόρα δέντρα

Νερό Μαγειρικής

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

Πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται στο νερό που τα τρόφιμα είναι μαγειρεμένα στο νερό που χρησιμοποιείται για να βράσει τις πατάτες, τα λαχανικά, τα αυγά, και ακόμη και τα ζυμαρικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. Απλά αφήστε το να δροσίσει πριν από το βάλετε στο χώμα σας.

Αλεύρι Καλαμπoκιού

Χρησιμοποιείται όχι μόνο ως ένα οργανικό ζιζανιοκτόνο προ της βλάστησης, αλλά επίσης και ως λίπασμα που περιέχει 10 % άζωτο. Απλά το ρίχνετε στο χώμα.

Τσόφλια αυγών

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

Τα τσόφλια των αυγών περιέχουν περίπου 1% άζωτο, περίπου ένα μισό τοις εκατό φωσφορικό οξύ, και άλλα ιχνοστοιχεία που τα καθιστούν μια πρακτική λίπασμα κάνουν. Το ασβέστιο είναι ένα βασικό θρεπτικό φυτό που παίζει θεμελιώδη ρόλο στην παραγωγή κυττάρων και την ανάπτυξη. Οι ρίζες των φυτών πρέπει να έχουν κάποια ποσότητα ασβεστίου για να αναπτυχθούν αποτελεσματικά. Τα φυτά απορροφούν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου από το έδαφος, και το ασβέστιο πρέπει να αναπληρώνεται, έτσι αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να «ανακυκλώσει» τα τσόφλια των αυγών σας. Σπάστε και κάνετε, σκόνη τα τσόφλια, βάλτε τα κάτω από τον καυτό ήλιο για μερικές μέρες μαζί με λίγο ξύδι. Τα χρησιμοποιείτε στο φύτεμα των νέων φυτών.

Άλατα Epsom

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

1 κουταλιά της σούπας άλατα Epsom μπορεί να συνδυασθεί με 1 4.5 λίτρα νερού και να ψεκαστεί απευθείας στο φύλλωμα για μια γρήγορη δόση μαγνησίου και θείου. Εφαρμόστε μία φορά το μήνα.

Στάχτη από το τζάκι

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

Περιέχει ανθρακικό κάλιο και ασβέστιο. Όσο πιο σκληρό ξύλο από το οποίο προέρχεται τόσο το καλύτερο, όχι από κάρβουνα. Οι στάχτες είναι μπορεί να αυξήσουν την αλκαλικότητα στο έδαφος.

Ζελατίνη

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

Η ζελατίνη είναι μια μεγάλη πηγή αζώτου. Διαλύστε ένα πακέτο ζελατίνης σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και στη συνέχεια προσθέστε 3 φλιτζάνια κρύο νερό. Ρίξτε απευθείας στο χώμα γύρω από τα φυτά σας, στις γλάστρες σας, μία φορά το μήνα.

Πράσινο Τσάι

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

Ένα διάλυμα πράσινου τσαγιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα φυτά κάθε τέσσερις εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε ένα φακελάκι σε 2 λίτρα νερό.

Γάλα σε σκόνη

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

Το γάλα σε σκόνη δεν είναι καλό για κατανάλωση από τον άνθρωπο, αλλά κάνει καλό  στα φυτά. Αυτή η πηγή ασβεστίου πρέπει να αναμιχθεί μέσα στο έδαφος πριν από τη φύτευση. Δεδομένου ότι το γάλα είναι σε μορφή σκόνης είναι έτοιμο για χρήση από τα φυτά σας.

Ένζυμα από οργανικά υπολείμματα κουζίνας

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

Τα ένζυμα από οργανικά υπολείμματα κουζίνας δεν είναι παρά ξίδι ή αλκοόλη που προέρχεται από τη ζύμωση νωπών αποβλήτων κουζίνας, όπως λαχανικών και φρούτων (φλούδες κομμάτια και κατακάθια), ζάχαρη (μαύρη ζάχαρη ή μελάσα) και νερό.

Το ένζυμο το παίρνετε μετά από 3 μήνες αφού περάσει από ένα φίλτρο και απομακρυνθεί το υπόλειμμα του. Το βασικό συστατικό του είναι η μελάσα, η οποία μεταβολίζει σε αλκοόλη τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο απόβλητα.

Φύκια

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

Χρησιμοποιείται σαν λίπασμα εδώ και περισσότερο από 1.000 χρόνια. Δεν είναι μόνο ένα οργανικό λίπασμα για όλες τις χρήσεις, αλλά περιέχει επίσης μαννιτόλη. Η μαννιτόλη είναι μια ένωση η οποία αυξάνει την ικανότητα ενός φυτού να απορροφά τις θρεπτικές ουσίες στο έδαφος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει λίπασμα για όλες τις χρήσεις. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε φρέσκα φύκια ή αποξηραμένα αλατισμένα φύκια, βεβαιωθείτε ότι θα πλυθούν καλά πριν από τη χρήση. Φύκια μπορείτε να προμηθευτείτε πολύ εύκολα από κάποια παραλία.

Συνταγή: Προσθέστε 8 φλιτζάνια ψιλοκομμένο φύκια σε 20 λίτρα νερού (το νερό της βροχής είναι πάντα καλύτερο αν είναι διαθέσιμο) και αφήστε το περίπου τρεις εβδομάδες. Για να χρησιμοποιήσετε, ανακατέψτε 1/1 με νερό και χρησιμοποιήστε το μετά το πότισμα γύρω από τα φυτά σας. Θα δείτε μεγάλη διαφορά σε λίγες ημέρες.Μπορεί να διατηρηθεί για 3 εβδομάδες.

Κοπριά (αν έχετε δικά σας ζώα)

Φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά οικιακά λιπάσματα

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος κοπριάς. Άλογου, αγελάδας και κότας είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ως λίπασμα. Επίσης άλλοι χρησιμοποιούν από πρόβατα και κουνέλια. Δεν συνιστάται η χρήση κοπριάς από τις γάτες, τα σκυλιά, άλλα οικιακά κατοικίδια ζώα σας – ή οποιοδήποτε άλλο ζώο τρώει κρέας. Αυτά τα λιπάσματα είναι ακατάλληλα για τον κήπο ή το σωρό λιπάσματος, καθώς είναι πιθανό να μεταφέρουν παράσιτα.

Η κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει αν είναι χωνεμένη, ή με τη μορφή του τσαγιού κοπριάς, σερμπέτι. Πριν χρησιμοποιηθεί στο κήπο θα πρέπει να έχει χωνευθεί και αποξηρανθεί και κομποστοποιηθεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Αν θέλετε να την βάλετε κατευθείαν στο χώμα, αυτό πρέπει να γίνει το φθινόπωρο έτσι ώστε το έδαφος να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απελευθερώνονται πριν έρθει η άνοιξη.Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη από τη χρήση κοπριάς στον κήπο είναι η ικανότητά της να ρυθμίσει το χώμα.

Το τσάι κοπριάς εμπλουτίζει το έδαφος και προσθέτει πολύ αναγκαία θρεπτικά συστατικά για την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Οι θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στο τσάι κοπριά το καθιστούν ιδανικό λίπασμα για τα φυτά του κήπου κάνουν. Οι θρεπτικές ουσίες από κοπριά διαλύονται εύκολα στο νερό, όπου μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν με ένα ποτιστήρι. Αυτό που θα απομείνει από τη κοπριά μπορεί να πεταχτεί στον κήπο ή να χρησιμοποιηθούν στο σωρό του κομπόστ. Είναι σημαντικό όμως να αραιώσετε το τσάι πριν από τη χρήση, ώστε να μην καούν οι ρίζες ή το φύλλωμα των φυτών. Η αραίωση γίνεται 1/2 ( ένα μέρος τσαγιού/δύο μέρη νερού) κάθε 3 εβδομάδες

Παρασκευή: Βάζουμε χωνεμένη κοπριά σε ένα τσουβάλι και βάζουμε το τσουβάλι σε ένα κουβά με νερό υπολογίζουμε 5 μέρη νερού προς 1 μέρος κοπριά και το αφήνουμε για 2 περίπου εβδομάδες, αν θέλουμε να γίνει πιο γρήγορα το ανακατεύουμε καθημερινά και σε λίγες ημέρες είναι έτοιμο, το αραιώνουμε όπως αναφέραμε πιο πάνω και το χρησιμοποιούμε.

Πηγή: Απέναντι ‘Οχθη

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

2 Σχόλια

  1. Σχόλιο:
    Οι συνταγές – ενημερώσεις σας είναι πολύ ενδιαφέρουσες!
    Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας