Φυσική καταπολέμηση ασθενειών – εχθρών φυτών

0
2243

Πολλοί φίλοι με ρωτάνε για βιολογική καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Σας βρήκα λοιπόν κάτι φυτοζούμια που λένε ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά. Δεν τα έχω δοκιμάσει, εκτός από αυτό της τσουκνίδας. Δεν χάνουμε όμως τίποτα να κάνουμε μια δυο εφαρμογές, για να δούμε την αποτελεσματικότητά τους. Δοκιμάστε τα στα φυτά σας και πείτε μας τις εμπειρίες σας.

Φυτικά παρασκευάσματα. Εκχυλίσματα, εμβρέγματα και βάμματα από κάποια βότανα με εξαιρετικά αποτελέσματα αντιμετώπισης ασθενειών, ενίσχυσης της άμυνας του φυτού ακόμα και λίπανση. Παρασκευάζονται εύκολα και οικονομικά, είναι ακίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου, δεν αφήνουν υπολείμματα στα προϊόντα, δεν βλάπτουν τη βιολογία (μικροοργανισμοί) του εδάφους και γενικά το περιβάλλον είναι καθαρότερο.

Τα περισσότερα φυτικά παρασκευάσματα είναι κοπρόνερα ή λιπάσματα και συγχρόνως φάρμακα που κρατούν σε απόσταση τα διάφορα βλαβερά από τις καλλιέργειες μας. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε βροχόνερο. Αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό βρύσης φθάνει να το αφήσουμε μερικές μέρες να κάτσουν τα άλατα. Τα δοχεία καλύτερα να είναι ξύλινα ή πλαστικά (σε καμία περίπτωση μεταλλικά).

Βάζουμε τα κομμάτια του φυτού στο νερό, τα ανακατεύουμε για να μουσκέψουν καλά και τα αφήνουμε στον ήλιο να βράσουν (να ζυμώσουν) για 2 εβδομάδες. Αυτό το διάστημα το δοχείο πρέπει να είναι ανοιχτό, καλό όμως είναι να το σκεπάζουμε, με δικτυωτό σύρμα, για προστασία απο παιδιά, πουλιά και για να μην πέφτουν μέσα σκουπίδια. Το φυτοζούμι αυτό είναι καυτερό, ελαφρά δηλητηριώδες και μυρίζει άσχημα. Μόλις τελειώσει η ζύμωση το στραγγίζουμε και το μεταγγίζουμε σε ένα δοχείο που κλείνει (για αποθήκευση). Τώρα είναι έτοιμο για λίπναση ή ράντισμα, ανάλογα την περίπτωση, αφού πρώτα αραιωθεί.

Φυτά που προτείνει (και λέει ότι τα έχει δοκιμάσει) ο συγγραφέας είναι:

Τσουκνίδα:

1 κιλό χλωρή ή 200 γρ. ξερή μάζα σε 10 λίτρα βροχόνερο. Αραιώνουμε 1:20 για ράντισμα (κατά των αφίδων) ή 1:10 και το χρησιμοποιούμε σαν αζωτούχο λίπασμα. Το έχουμε δοκιμάσει. Κάνει σίγουρα καλό (το βλέπεις), για τις αφίδες όμως;;;

Στεκούλι (Symphytum officinale)

 

1 κιλό χλωρή ή 200 γρ. ξερή μάζα σε 10 λίτρα βροχόνερο. Αραιωμένο 1:10 για λίπασμα κυρίως για τις ντομάτες επειδή περιέχει κάλιο.

Αψιθιά

300 γρ. χλωρή ή 50 γρ. ξερή μάζα αραιωμένο 1:3 για ράντισμα (διώχνει μυρμήγκια, αφίδες, κάμπια, τετράνυχο κλπ). Δεν το έχουμε δοκιμάσει αλλά ξέρω ότι η αψιθιά είναι η πρώτη που πιάνει αφίδες.

Φτέρη

1 κιλό χλωρή ή 200 γρ. ξερή μάζα, το περιχύνουμε με βραστό νερό και μετά απο 2 ώρες το στραγγίζουμε. Το χρησιμοποιούμε αραιωμένο 1:10 για ράντισμα των οπωροφόρων σαν προφύλαξη για τις αφίδες.

Πολυκόμπι

1 κιλό χλωρή ή 200 γρ. ξερή μάζα σε 10 λίτρα βροχόνερο. Αραιώνουμε 1:5 για ράντισμα. Το πυρίτιο που περιέχει, βοηθά τα νεαρά φυτά ν’ αποκτούν σκληρή επιδερμίδα, πράγμα που εμποδίζουν τα έντομα να εισβάλλον σ’ αυτά.

Μελισσόχορτο

Με τα ψυχρά εμβρέγματα που φτιάχνουμε απο τα φύλλα του, καταβρέχουμε τα κηπευτικά μας για προστασία απο ψείρες και μικρά έντομα.

Βασιλικός

 

Το φυτό είναι γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Το φυτεύουμε σε διάφορα μέρη του κήπου για να προστατεύσουμε τα διάφορα φυτά από έντομα, τρωκτικά και άλλα θερμόαιμα.

Χαμομήλι

Το θερμό έμβρεγμα (50 γρ. ξηρά άνθη σε 10 λίτρα ζεστό νερό επι 20 λεπτά της ώρας), χρησιμοποιείται σαν δυναμωτικό κατάβρεγμα (λίπασμα) στα κηπευτικά, σαν αντιμυκητιακό φάρμακο και σαν ενισχυτικό για τη χουμοποίηση της κοπριάς.

Σκόρδο

Με το θερμό έμβρεγμά του (500 γρ. στουμπηγμένο σκόρδο σε 10 λίτρα ζεστό νερό επι 20 λεπτά της ώρας), αραιωμένο 1:10, καταβρέχουμε τα κηπευτικά (πατάτες, φράουλα, ντομάτες κ.α.) κατά των μηκώσεων.

Κρεμμύδι

Με το θερμό έμβρεγμά του (500 γρ. χλωρά κρεμμύδια σε 10 λίτρα ζεστό νερό επι 20 λεπτά της ώρας), χρησιμοποιείται για προστασία των κηπευτικών, κυρίως φράουλες, καρότα, φρούτα κ.α. απο ασθένειες που προέρχονται απο μύκητες και ακάρεα.

Με τα λουλούδια από Κατηφέδες, Αγιόκλημα και Εχινάτσεα μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους νηματώδεις που είναι η πιο επικίνδυνη ασθένεια των ριζών. Οι ρίζες των λουλουδιών αυτών περιέχουν μια ουσία που έχει την ιδιότητα να προσελκύει τα νηματώδη με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται όταν εισχωρούν σ’ αυτές.

Και κάτι μη φυτικό: Τσόφλια αυγών

Τα αβγά έχουν μεγάλη διατροφική αξία και οι περισσότεροι από εμάς τα καταναλώνουμε με μανία. Δεν έχει σημασία αν τα προτιμάμε μελάτα, τηγανητά ή ομελέτα; Το ζητούμενο εδώ είναι άλλο: Τα τσόφλια! Αυτό το απίστευτο εξωτερικό περίβλημα των αβγών δεν είναι για τα σκουπίδια, αφού μπορούμε εύκολα και απλά να το ανακυκλώσουμε με διάφορους τρόπους.Φυσική καταπολέμηση ασθενειών εχθρών φυτών

Λίπασμα για τα φυτά.

Το ξέρατε ότι τα τσόφλια των αβγών αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ανθρακικό ασβέστιο (98% για την ακρίβεια), καθώς και από άλλες θρεπτικές ουσίες για τα φυτά; Απλώς συλλέξτε τα τσόφλια, πλύντε τα καλά, αφαιρέστε τη μεμβράνη που υπάρχει στο εσωτερικό τους και σπάστε τα σε μικρά κομμάτια. Ρίξτε τα στις γλάστρες ή αναμίξτε τα με το χώμα των φυτών σας. Πολύ σύντομα τα φυτά θα σας ευγνωμονούν και αυτό θα φαίνεται!Φυσική καταπολέμηση ασθενειών εχθρών φυτών

Πρόκειται για το ιδανικό γλαστράκι για τους νέους σπόρους σας, αρκεί να έχετε πρωτίστως σπάσει το αβγό σας στα δύο για να είναι τα τσόφλια σας λίγο μεγάλα. Γεμίστε τα με χώμα και προσθέστε στο καθένα έναν με δύο το πολύ σπόρους. Όταν φυτρώσουν, φυτέψτε το φυτό σας στη γλάστρα χωρίς να αφαιρέσετε το τσόφλι διότι με τον καιρό θα διαβρωθεί, ενώ παράλληλα θα θρέφει διαρκώς τα φυτά σας με ασβέστιο.

Διώξτε μακριά τους γυμνοσάλιαγκες.

Αν δεν θέλετε να τα βλέπετε στον κήπο σας, κανένα πρόβλημα. Ρίξτε μερικά τσόφλια αβγών ολόγυρα, και ξεχάστε τα σαλιγκάρια για πολύ καιρό, αφού θα μεταναστεύσουν στις αυλές όσων απεχθάνονται τα… αβγά.

Ελένη Παναγιώτου

Πηγή: biobaxes.wordpress.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας