Φυσικός τοκετός και Κολπικός τοκετός | Είναι το ίδιο;

1
1540

Της Dr. Isabel Rosas Alcántara

Παρατηρώ συνεχώς ότι μερικές νέες μητέρες δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρο το τι είναι φυσικός τοκετός και τι κολπικός τοκετός. Για πολλές φαίνεται πως τα δύο αυτά πράγματα είναι το ίδιο πράγμα καθώς σου μιλάνε για τον τοκετό τους χωρίς να κάνουν διάκριση ανάμεσα στις δύο έννοιες. Στην πραγματικότητα όμως δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις δύο έννοιες χωρίς να τις διαχωρίσεις γιατί δεν είναι ταυτόσημες.

Είναι ξεκάθαρο πως αν μία γυναίκα έχει έναν φυσικό τοκετό τότε θα έχει γεννήσει κολπικά. Χωρίς αμφιβολία όμως κάθε γυναίκα που έχει γεννήσει κολπικά δε σημαίνει πως το έκανε με φυσικό τρόπο.

Πολλοί κολπικοί τοκετοί δεν ήταν φυσικοί, γιατί χορηγήθηκε επισκληρίδιος νάρκωση, γιατί η επίτοκος ήταν συνδεδεμένη με ορό, και γιατί της έκαναν περινεοτομή από την οποία ακόμα συνέρχεται. Κολπικός ναι, γιατί το μωρό βγήκε από τον κόλπο, αλλά φυσικός πολύ φοβάμαι πως όχι.

Τι είναι ένας φυσικός τοκετός;

Ένας φυσικός τοκετός δεν είναι εκείνος στον οποίο χρησιμοποιούνται εξωτερικά μέσα για να ελέγξουν ότι ο τοκετός εξελίσσεται καλά, αλλά πολύ περισσότερο εκείνος όπου αφήνουμε τη φύση να ακολουθήσει το δρόμο της (εννοείται, ελέγχοντας όμως για την περίπτωση που μπορεί να χρειαστεί να επέμβουμε).

Για να δώσω ένα παράδειγμα, μία γυναίκα θα μπορούσε να γεννήσει χωρίς επισκληρίδιο αναισθησία, χωρίς συνθετική ωκυτοκίνη για πρόκληση τοκετού και χωρίς φάρμακα, αλλά να κάνει διαστολή σε μία αίθουσα με άπλετο φωτισμό, με διαρκείς διακοπές, με επαγγελματίες που δεν δείχνουν πολύ σεβασμό ως προς τις διαδικασίες τους και τις ανάγκες, με συνεχή καταγραφή μη επιτρέποντας στη γυναίκα να κινηθεί και / ή υποχρεώνοντάς τη να βρίσκεται σε θέση λιθοτριψίας (ανάσκελα με τα πόδια ανεβασμένα) και αυτός ο τοκετός, θεωρητικά, δε θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσικός γιατί διακόπτονται συνεχώς οι φυσικές, φυσιολογικές διαδικασίες (λέω θεωρητικά γιατί για εμένα θα ήταν ένας φυσικός τοκετός μίας γυναίκας «πρωταθλήτριας», για να το καταφέρει παρά την προσοχή που θα έχει).

Ένας φυσικός τοκετός (θεωρητικά) είναι εκείνος κατά τον οποίο η επιστήμη τίθεται στη διάθεση της υγιούς εγκύου, στην περίπτωση που κάποια στιγμή χρειαστεί να εφαρμοστεί, αλλά όχι εκείνος κατά τον οποίο η επιστήμη αποφασίζει να αναλάβει όταν από μόνος του έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Είναι σαν ένας γιατρός να ακολουθεί τους δρομείς προκειμένου να ελέγχει συνεχώς τις ζωτικές τους λειτουργίες και ότι αυτές γίνονται σωστά. Όλοι οι δρομείς θα φτάσουν το στόχο τους, αλλά οι συνεχείς διακοπές θα τους καθυστερήσουν και κάποιοι από αυτούς θα μπουρδουκλωθούν ή και θα πέσουν ακριβώς επειδή θα πρέπει να τρέχουν μαζί με κάποιον που θα προσπαθεί να ελέγχει συνεχώς την κατάσταση της υγείας τους.

Τι είναι απαραίτητο προκειμένου να έχουμε έναν φυσικό τοκετό;

Για να εξελιχθεί καλά ένας τοκετός και να μπορέσει να θεωρηθεί φυσικός θα πρέπει να υπάρξει μία σειρά συνθηκών και γεγονότων με σκοπό να γεννηθεί ένα υγιές παιδί (τελικά) παραχωρώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στιγμής στη μαμά και το μωρό της (τα μέσα). Είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για γέννα τελικά (όπου το παιδί γεννιέται καλά) δικαιώνονται τα μέσα (κάνουμε ό,τι κάνουμε, το σημαντικό είναι να επιζήσουν το παιδί και η μαμά). Χωρίς αμφιβολία το ένα δεν αναιρεί το άλλο αλλά μπορούμε να φτάσουμε στον ίδιο προορισμό λαμβάνοντας υπόψη πώς μπορεί να αισθάνονται τόσο η μαμά όσο και το μωρό.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχω ακούσει κριτικές κατά των μητέρων που αγωνίζονται για έναν τοκετό με σεβασμό, σα να επρόκειτο για κάποια ιδιοτροπία του τύπου «θέλω να μου συμπεριφερθούν καλά» λες και το μωρό είναι λιγότερο σημαντικό από τη μητέρα. Το σίγουρο είναι ότι οι μητέρες απαιτούν σεβασμό, αρχικά, γιατί εδώ και πολλά χρόνια τις αντιμετωπίζουν πολύ χειρότερα από ό,τι θα έπρεπε και, κατά δεύτερον, γιατί αν μία μητέρα την σεβαστούν και την αφήσουν να ακολουθήσει τους ρυθμούς της και να ακούσει το σώμα της, οι πιθανότητες επιτυχίας στον τοκετό αυξάνονται, μειώνοντας πιθανά προβλήματα και παρεμβάσεις τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.

Για να εξελιχθεί καλά ένας τοκετός πρέπει να υπάρχει:

  • Οικειότητα, ασφάλεια και συναισθηματική υποστήριξη: ο τοκετός είναι μία σεξουαλική πράξη και, ως τέτοια, απαιτεί μία γυναίκα αφοσιωμένη σε αυτό. Όσο περισσότερο ενεργητικός είναι ο αιτιολογικός μας νους (σκεφτόμενη τον κόσμο που την περιτριγυρίζει, αν το κάνει σωστά ή λάθος, στη φωνή που έβαλε η μαία ή στο οτιδήποτε την αποσπάει την προσοχή εκείνη τη στιγμή), τόσο περισσότερο θα είναι αποσυνδεδεμένη η γυναίκα από το σώμα της, από τις αισθήσεις της και από όλα όσα συμβαίνουν και που αποτρέπουν τις ορμόνες να διευκολύνουν τη γέννηση.
  • Ελευθερία κινήσεων: η γυναίκα πρέπει να μπορεί να είναι όρθια, σε βαθύ κάθισμα, στα τέσσερα ή όπως νομίζει εκείνη ότι πρέπει να είναι προκειμένου να γεννήσει. Δεν μπορούμε να αποφασίζουν οι επαγγελματίες ποια θέση τους βολεύει για να γεννήσει η γυναίκα, γιατί η θέση που επιλέγουν εκείνοι είναι συνήθως η λιγότερο κατάλληλη.
  • Έτοιμοι επαγγελματίες αλλά «αόρατοι»: ικανοί να εμφανιστούν και να ενεργήσουν επαρκώς σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα αλλά αόρατοι εάν ο τοκετός εξελίσσεται με φυσικότητα.
  • Φυσικές διαδικασίες αντιμετώπισης του πόνου: εάν αφήσουν τη γυναίκα να αποσυνδεθεί από το περιβάλλον και να επικεντρωθεί στη διαδικασία του τοκετού, οι ενδορφίνες της επιδρούν και μπορεί να αντέξει καλύτερα τον πόνο χωρίς να χρειαστεί φάρμακα ή αναισθησία που θα μπορούσε να παρέμβει αρνητικά στην εξέλιξη του τοκετού. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι αλλαγές θέσης,  το να δεχθεί μασάζ στην οσφυϊκή περιοχή, να χρησιμοποιήσει μία μπάλα διαστολής, τεχνικές χαλάρωσης, να έχει δουλέψει πολύ προηγουμένως σε ψυχολογικό επίπεδο προκειμένου να προετοιμαστεί γι’ αυτή τη στιγμή ειδικά κλπ.
  • Επαφή σώμα με σώμα αμέσως μετά τη γέννηση: εάν όλα έχουν πάει καλά και το μωρό είναι υγιές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χωριστεί η μαμά από το μωρό της και η επαφή σώμα με σώμα, μαζί με το ξεκίνημα του μητρικού θηλασμού είναι πολύ σημαντικά στη δημιουργία ενός δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού, ισχυρού και μακροχρόνιου.

Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη HOPE Centro Rosas (όλα τα άρθρα)

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας